چهارشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۲:۲۵
کد مطلب : 105661

از جنگ ۳۳ روزه تا جنگ اقتصادی

مروری بر تاریخ غرب آسیا نشان می‌دهد که این روزها سالروز جنگی است که در آن مدعی قوی‌ترین ارتش منطقه بودن در برابر ...

مروری بر تاریخ غرب آسیا نشان می‌دهد که این روزها سالروز جنگی است که در آن مدعی قوی‌ترین ارتش منطقه بودن در برابر گروهی کوچک چنان شکستی را متحمل شد که سرنوشت منطقه را تغییر داد. جنگی که سوزان رایس وزیر خارجه وقت آمریکا از آن با عنوان زایمان خاورمیانه جدید یاد می‌کرد. این جنگ همان ایستادگی مقاومت لبنان با محوریت حزب‌الله در برابر تجاوز ارتش صهیونیستی و حامیان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای آنهاست که به جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۶ لبنان معروف است. جنگی که به اذعان جهانیان تمام طرح‌های آمریکا برای ایجاد تغییر در منطقه را با شکست همراه ساخت و دوران جدیدی را در نظام بین‌الملل براساس الگوی مقاومت رقم زد. شکست‌پذیری ارتش صهیونیستی با آن همه حامی غربی موجب شد تا پس از آن در جنگ‌های ۲۲، ۸ و ۵۱ روزه غزه نیز مقاومت به پیروزی دست یابد.
البته دشمنان مقاومت و منطقه از این شکست‌ها درس نگرفته و توطئه‌ای دیگر را در پیش گرفتند که محور آن را نیز بهره‌گیری از تروریسم اجاره‌ای برای برهم زدن ثبات و امنیت منطقه تشکیل می‌داد. جنگی سراسری که محور آن را نیز عراق و سوریه تشکیل می‌داد که در این جنگ نیز مقاومت منطقه توانست در جنگی خارج از خانه به پیروزی دست یابد و امارت داعش را به نابودی بکشاند.
تمام این تحولات در حالی روی داده که یک کلید واژه در تمام آنها مشاهده می‌شود و آن تاکید آمریکا و شرکایش بر طراحی این جنگ برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران است چنانکه در طول این سال‌ها مقامات آمریکا دائما بر مقابله با حضور ایران در منطقه تاکید کرده و از هیچ اقدامی در این عرصه فروگذار نبوده‌اند.
این روزها نیز در محافل رسانه‌ای و سیاسی ادعاهایی مبنی بر آمادگی آمریکا برای اجرای گزینه نظامی در قبال ایران مطرح می‌شود و ادعا دارند که در صورت عدم تسلیم شدن ایران در برابر خواست آمریکا برای آنچه مذاکره بدون پیش شرط می‌نامد آمریکا آماده گزینه نظامی است. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که بررسی کارنامه جنگ‌ها از جنگ ۳۳ روزه تا به امروز نشان می‌دهد که آمریکا توان مقابله با گروه‌های کوچک و کشوی جنگ زده همچون سوریه را ندارد چه رسد به ایران که به اذعان جهانیان در اوج آمادگی دفاعی قرار دارد که پیروزی آن بر تروریسم در منطقه آن هم با حضور مستشاری در عراق و سوریه گواهی بر این حقیقت است.
در این میان یک نکته مهم وجود دارد و آن اینکه آمریکا که توان گزینه نظامی در قبال ایران را ندارد جنگی دیگر را در قبال ایران به کار گرفته و آن جنگ اقتصادی است. حال این سوال مطرح می‌شود که راهکار مقابله با این جنگ اقتصادی چیست؟ بررسی رفتارهای آمریکا نشان می‌دهد که این کشور ابعاد گسترده‌ای را در این عرصه در پیش گرفته که در چند محور قابل بررسی است از جمله اینکه محور تلاش دشمن ایجاد اشتباه محاسباتی در میان مسئولان و مردم ایران است. بخشی از این طرح در قالب اشتباه رفتاری است که از آن جمله اشتباهات صورت گرفته در عرضه سکه و دلار از سوی بانک مرکزی بوده که به گفته برخی از ناظران اقتصادی نشان گرفته از اشتباه محاسباتی بوده که هدف طراحان آن تهی کردن خزانه کشور از پشتوانه مالی یعنی طلا و ارز بوده است.
از سوی دیگر القا این مسئله که کشور به بن‌بست رسیده و ایجاد فضای یاس و ناامیدی در میان مردم بعد دیگر این طراحی را تشکیل می‌دهد. دشمن سعی دارد تا این اشتباه محاسباتی را ایجاد کند که ایران در بن‌بست اقتصادی قرار داده و گزینه‌ای جز تسلیم شدن ندارد تسلیم شدنی که بخشی از آن در قالب مذاکره با آمریکا و بخشی از آن تن دادن به برجام در قالب خواست اروپا بدون هیچگونه دستاوردی است.
بعد دیگر جنگ اقتصادی دشمن در قالب خروج از برجام و رویکرد به اعمال آنچه تحریم‌های جدید علیه ایران گفته می‌شود، صورت می‌گیرد. جنگی که به صورت مستقیم و با اعمال فشار بر سایر کشورها برای عدم مراودات اقتصادی با ایران انجام می‌شود.
حال این سوال مطرح می‌شود که راهکار مقابله با این وضعیت چیست؟ پاسخ به این پرسش را می‌توان با مروری از دستاوردهای بر جای مانده از دفاع‌مقدس و نیز جنگ‌های ۳۳ روزه لبنان، ۲۲ و ۸ و ۵۱ روزه غزه و نیز نبرد سوریه و عراق یافت. اولین و مهمترین مسئله داشتن روحیه خود باوری و تکیه بر داشته‌های درونی است. میدان دادن به بخش خصوصی برای حضور فعال در اقتصاد کشور، در پیش گرفتن اقتصاد مقاومتی با بهره‌گیری از مدیرانی که چشم به داخل کشور داشته و روحیه انقلابی محور کارکردهای آنهاست.
همگرایی با کشورهای منطقه‌ای همچون روسیه، چین و ترکیه که این روزها در تقابل اقتصادی با آمریکا قرار دارند و ظرفیت‌های عظیمی که برای ایران در مناطق مختلف جهان وجود دارد از جمله این مولفه‌ها برای پیروزی در جنگ اقتصادی است.
به هر تقدیر این روزها که سالگرد جنگ ۳۳ روزه به عنوان بخشی از تاریخ مقاومت منطقه با محوریت ایران و متحدانش است مولفه‌ای مهم برای درس گرفتن از ظرفیت‌های موجود درونی و بیرونی کشور برای مقابله با جنگ اقتصادی دشمن است که می‌تواند زمینه‌ساز ثبت برگی دیگر از موفقیت در دفتر انقلاب و ملت بزرگ ایران شود. 

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdcg3n9qqak9z34.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی