?>?> تکرار وعده های ژاپنی در کانال سوییسی | سیاست روز
جمعه ۲۱ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۲:۳۴
کد مطلب : 115282

تکرار وعده های ژاپنی در کانال سوییسی

وزیر خارجه سوییس به ایران آمد، اصفهان گردی کرد و از زیباییهای نصف جهان لذت برد، با مسئولین کشورمان دیدار و گفتوگو کرد و سرانجام به کشورش بازگ

وزیر خارجه سوییس به ایران آمد، اصفهان گردی کرد و از زیباییهای نصف جهان لذت برد، با مسئولین کشورمان دیدار و گفتوگو کرد و سرانجام به کشورش بازگشت.
پس از سفر گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، سفر وزیر خارجه سوییس مهمترین سفر یک مقام اروپایی به ایران بود، که البته اگر رییس جمهور این کشور به تهران آمده بود با توجه به شرایط کنونی دنیا و منطقه، قابل قبولتر مینمود.
برخی جریانهای سیاسی در کشور سعی داشتند تا سفر «ایگنازیو کاسیس» وزیر خارجه سوییس به ایران را با مذاکرات تهران – واشنگتن در هم آمیزند، همانگونه که به سفر برخی مقامات خارجی دیگر مینگریستند. سفر «آبه شینزو » را فرصتی برای حل اختلافات ایران و آمریکا دانستند و تأکید کردند نباید ایران این فرصت را از دست بدهد. آبه شینزو اکنون نخست وزیر ژاپن نیست، استعفا کرده است آن هم به خاطر بیماری، اما شاید فشارهای آمریکا باعث استعفای او شده است چرا که در سفر به تهران ناکام بود و نتوانست پل ارتباطی میان آمریکا و ایران شود.
نخست وزیر وقت ژاپن در دیداری که با حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در خرداد ماه سال ۱۳۹۸ داشت در ابتدای این دیدار خطاب به رهبر انقلاب اسلامی گفت: من قصد دارم پیام رئیسجمهور آمریکا را به جنابعالی برسانم.
رهبر انقلاب اسلامی نیز خطاب به نخستوزیر ژاپن آبه شینزو گفتند؛
«ما در حسن نیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم اما درخصوص آنچه از رئیسجمهور آمریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد. جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد و تجربه تلخ مذاکرات قبلی با آمریکا در چارچوب برجام را به هیچ وجه تکرار نخواهد کرد زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی، مذاکره تحت فشار را نمیپذیرد.»
پاسخ رهبر معظم انقلاب، روشن، قاطع و صریح بود و اکنون پس از گذشت بیش از یکسال از سفر نخست وزیر پیشین ژاپن به ایران، ماهیت این سفر و پیشنهاد سخاوتمندانهای! که قرار بود به ایران داده شود، روشن شده است. برخی منابع دولتی ژاپن اعلام کردند که دولت «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن سال گذشته در راستای کاهش تنشها میان ایران و آمریکا، به صورت مخفیانه پیشنهاد مبادله نفت خام ایران با غلات آمریکا از طریق ژاپن را مطرح کرده بود. دو منبع دولتی به خبرگزاری ژاپنی کیودو گفتند که این پیشنهاد به صورت رسمی در ژوئن ۲۰۱۹ و زمانی که آبه شینزو به صورت رسمی و برای نخستین بار به عنوان نخست وزیر ژاپن طی ۴۱ سال گذشته به ایران سفر کرده بود، مطرح کرد.
نفت در برابر غلات آمریکایی، اوج دست و دل بازی ژاپن و آمریکا است و میبینیم که اگر ایران به درخواست ژاپن برای مذاکره با آمریکا جواب مثبت داده بود، چه دستاوردی داشت! ذوق زدگی برخی در داخل کشور برای بهره بردن از فرصت سفر آبه شینزو نخست وزیر مستعفی ژاپن به ایران، که برای مذاکره با آمریکا سر و دست میشکستند، به یک معامله و مبادله خفت بار ختم میشد. بر سر سفر وزیر خارجه سوییس نیز سعی شد تا همان سیاستی که در قبال سفر «آبه شینزو » به تهران پیگیری شد، دنبال شود.
با این تفاوت که سال گذشته نخست وزیر ژاپن به تهران آمد و پیشنهاد میانجیگری را مطرح کرد و پاسخ قاطع رهبری معظم انقلاب را دریافت کرد، این بار وزیر خارجه سوییس به تهران آمد. مقامات سوییس میدانستند که اگر مقام ارشد کشورشان را به تهران بفرستند و برنامهای برای دیدار با رهبر معظم انقلاب نیز برای او تدارک دیده شود، در این دیدار پاسخهای قاطعتر و منطقی تر از پاسخهایی که به آبه شینزو داده شد، دریافت میکردند. اما نتیجه سفر وزیر خارجه سوییس در بیانیه وزارت خارجه این کشور پس از پایان سفر «اگنازیو کاسیس» به ایران روشن شد.
وزارتخارجه سوییس در بیانیه خود با اشاره به سازوکار مالی سوئیس برای تبادل کالاهای پزشکی و غذایی با ایران نوشته؛ با مکانیسم پرداخت برای صادرات دارو و غذا، ما نه تنها از شرکتهای سوئیسی بلکه از مردم ایران نیز که تحت تحریمهای ایالات متحده هستند، حمایت میکنیم.
البته در قبال آن، سوییس خواهان پایبندی ایران به تعهدات برجامی شده است.
آیا کانال مالی سوییس بر اساس برجام است؟!
قطعاً چنین نیست، چرا که این کانال مالی مبادلات دارویی و غذایی با ایران را بر اساس اموال و داراییهای ایران در دیگر کشورها و یا حتی نفت تنظیم میکند.
به این معنا که ایران اکنون از برخی کشورها به خاطر فروش نفت طبلکار است، مانند کره جنوبی، یا حتی سوییس؛ در قبال پولهایی که ایران در بانکهای خارجی دارد، سوییس دارو و غذا به ایران صادر میکند. اگر قرار بر پایبندی ایران به توافق هستهای باشد، ایران نیز باید از مزایای برجام بهره ببرد و مبادلات تجاری و اقتصادی آزاد را برقرار کند.کانال مالی سوییس حتی یک درصد از حق ایران را در توافق هستهای برآورده نخواهد کرد و این برای جمهوری اسلامی ایران قابل قبول نیست، همانگونه که پیشنهاد آبه شینزو برای نفت در برابر غلات آمریکا قابل قبول نبود. 

نویسنده: محمد صفری

https://siasatrooz.ir/vdcg7n9qxak9qx4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی