پنجشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۳ - ۰۲:۴۱
کد مطلب : 90251

همگرایی رسانه‌ای در سایه شرایط جدید منطقه‌ای

دهمین اجلاس وزرای اطلاع‌رسانی کشورهای اسلامی صبح روزگذشته به میزبانی ایران با شعار "همگرایی رسانه‌اي برای...

دهمین اجلاس وزرای اطلاع‌رسانی کشورهای اسلامی صبح روزگذشته به میزبانی ایران با شعار "همگرایی رسانه‌اي برای برقراری صلح و آرامش در جهان اسلام" در هتل آزادی تهران برگزار شد. میزبانی تهران، شرایط جدید منطقه‌اي و پیدایش جریان‌هاي تروریستی با پسوندهای اسلامی به اهمیت این نشست افزود.
امروز رسانه مهمترین ابزار اطلاع‌رسانی است که نقش مهمی در مدیریت رویدادهای بین‌الملل بر عهده دارد و از این‌رو رویکرد حرفه‌اي و اخلاقی آن برای بازتاب "واقعیت آنگونه که هست" مي‌تواند به برون‌رفت از بحران‌هاي جهانی و نیز تفسیر درستی از مفاهیم و تحولات بینجامد. به یقین برخورداری از رسانه مستقل با هویت اسلامی نه تنها آرزوی دیرینه ملت‌هاي اسلامی است بلکه ضرورتی انکارناپذیر است که شرایط جدید منطقه‌اي در سایه افزایش شبکه‌هاي رسانه‌اي و اگر اهمیت آن را دو چندان مي‌کند. این نکته را باید گفت که از سال ۲۰۰۶ تغییر مهمی در ادبیات رسانه‌اي جهان رخ داد که تلاش برای تبیین واقعیت‌هاي منطقه براساس مفاهیم واقعی و اخلاقی از مصداق‌هاي مهم آن بشمار مي‌رود. تا پیش از آن مي‌توان گفت که توان رسانه‌اي جهان اسلام برای مقابله با انحصار رسانه‌اي غرب و رسانه‌هاي واگرای منطقه بویژه برخی از شبکه‌هاي ماهواره‌اي اندک بود. اینجا بود که وزیر خارجه وقت رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۷ در جنایت غزه از برخی روزنامه‌نگاران عرب به دلیل توجیه حملات اسرائیل قدردانی کرد و آنان را برتر از سفرای اسرائیل در جهان دانست!
آمار رسانه‌هاي وابسته به آمریکا از سال ۲۰۰۱ با دو انگیزه اساسی اسلام‌هراسی و ارائه الگوی جدید به افکار عمومی منطقه افزایش یافت. نبود این رسانه مستقل در جریان انقلاب‌هاي عربی نیز سبب شد تا بسیاری از رویدادها تحریف شود و مفاهیم و هویت اسلامی انقلاب‌هاي عربی نیز در انبوه فضاسازی همین جریان‌هاي وابسته به غرب ناپدید گردد. آنجا که در آغاز تلاش شد تا انقلاب‌هاي اسلامی با انگیزه‌هاي اقتصادی و سیاسی تعریف و القا شود. سردرگمی شبکه‌هاي عربی برای بازتاب واقعیت‌هاي انقلاب ملت‌هاي اسلامی تا آنجا بود که مواضع بسیاری از آنان به انقلاب‌ها دو‌گانه متفاوت و متناقض بود. با آنکه این انقلاب‌ها شرایط مساوی، ساختار و اهدافی یکسان داشت. به عنوان نمونه شبکه الجزیره در حالی از انقلاب مردم مصر حمایت کرد که در کنار دولت بحرین ایستاد و وارونه جلوه دادن واقعیت‌هاي میدانی و سیاسی سوریه را در دستور کار خود قرار داد. این نگاه نشان مي‌داد که نه تنها سیاست خبری روشن و مستقلی وجود ندارد بلکه این رسانه‌ها از سوی غرب مدیریت مي‌شود. این شبکه‌هاي تلویزیونی بیشتر اوقات از واژه‌هاي شفافیت، واقعیت و درستی خبر نیز استفاده مي‌کردند. در اینجا تحول عمده‌اي ایجاد شد و بسیاری از روشنفکران رسانه‌اي عرب از این شبکه‌ها استعفا دادند. شبکه‌هاي جدید و مستقلی مانند المیادین تاسیس شد که در جبهه همگراها قرار گرفت و توانست نقش مهمی ایفا کند. بی‌تردید نقش رسانه‌هاي برون‌مرزی ایران را نیز به هیچ‌وجه نمی‌توان نادیده گرفت بویژه شبکه العالم که در نبود رسانه‌هاي مستقل نقش مهمی در حمایت از محور مقاومت داشت.
امروز همگرایی نیاز وضرورت رسانه‌اي جهان اسلام است که باید در آینده نزدیک به آن دست یافت.

مولف :
https://siasatrooz.ir/vdcgqx9y.ak9zn4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی