پنجشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۲:۳۶
کد مطلب : 92637
گفت‌وگو با دبير كانون انجمن هاي صنفي كارگران كشور

اقتصاد پنهان در صد و چهارمين اجلاس سازمان جهاني كار

اقتصاد پنهان در صد و چهارمين اجلاس سازمان جهاني كار

آقاي عباسي صدوچهارمين اجلاس سازمان جهاني كار چه دستاوردي براي كارگران داشته است؟
در اين نشست سالانه همه کشورهای جهان حضور پیدا مي‌کنند و با توجه به مسائل روز جهاني كميته هاي تخصصي تشكيل مي‏شود. كشور ما اغلب مقاوله‌نامه‏هاي سازمان جهاني كار را پذيرفته است و اگر اشتباه نکنم بندهاي ۹۷ (یا ۹۸) و ۸۷ كه در رابطه با آزادی انجمن‌هاي صنفی است را هنوز نپذيرفته‌ايم. امسال در دستور کار اجلاس ۴ تا کمیته تعريف شده بود. کمیته استانداردها که همه ساله این کمیته وجود دارد. کمیته حمایت‌های اجتماعی یا تامین اجتماعی است. كميته ديگر به موضوع اقتصاد غیر‌رسمی که الان در جهان بیشتر مد‌نظر قرار گرفته است اختصاص داشت. کمیته اشتغال هم چهارمين كميته اجلاس امسال بود.
نقش اين كميته‌ها در ارتقاي استاندارد كار چيست؟
کمیته استاندارد که من عرض کردم از اهمیت بالایی برخوردار است به موضوع استاندارد كار مي‌پردازد. هر چه شکایت مطرح مي‌شود، مسائل و موارد مربوط به کشورها از سوی نهادهای رسمی و غیر‌رسمی در غالب پرونده هاي مجزا مطرح و مورد بررسي قرار مي‌گيرد. حتی اعتبار‌نامه کسانی که در آنجا حضور پیدا مي‌کنند در اين كميته بررسي مي‌شود. هر كشور در‌خصوص موارد ادعايي بايد از خود دفاع كند. در صورتي كه نتواند ازخود دفاع كند جز موارد نقض حقوق بشر محاسبه مي‌شود.
هر ساله در اين كميته علیه ما پرونده‌سازی مي‌کنند. یعنی از جاهای مختلف غیر‌رسمی گزارشات ارسال مي‌گردد. مثلا فرض کنيد در کشور فرانسه گروهي تحت عنوان تشكل كارگري وابسته به ايران عليه كشور شكايت مي‌كنند. امسال با تلاش گروه ايراني نگذاشتيم كه حتي يك مورد از اين پرونده‌سازي‌ها به جريان بيفتد. اين در حاليست كه کشوری مثل امریکا در سال گذشته ۲۷ پرونده داشت. یعنی ۲۷ مورد تخلف در حوزه کارگری داشته‌اند ولي الحمدلله هیچ پرونده‌اي در کمیته استاندارد برای ما تشکیل نشد و این یکی از موفقیت‌ها و دستاوردهای خوب سفر امسال بوده است.
در سازمان جهاني كار مسائل مبتلا به كشور ما هم مطرح مي‌شود؟
بله مسائل جامعه كارگري تا حد زيادي مشترك و مشابه است. مثلا فرض کنيد ما بارها و بارها گفتیم در كشور در مورد اقتصاد پنهان و قراردادهاي غيررسمي كار صحبت كرديم. اين مساله كل جهان است و به همين دليل یک کمیته به اين موضوع اختصاص دادند. اين موضوع در صحن علني اجلاس هم مطرح شد و قرار شد توصيه نامه ‏هايي در اين رابطه تنظيم شود. در اين رابطه همه از دولت و كارفرما و كارگر متفقند كه بايد به شكل جدي به اين موضوع رسيدگي شود.
آيا سازمان جهاني كار به موضوع امنيت شغلي هم مي‌پردازد؟
بله در اين اجلاس هم موضوع امنیت شغلی مطرح شد. در سازمان جهاني كار امنیت شغلي متناسب با مرتبه اجتماعی است. دستور كار كميته اجتماعي به موضوع امنيت شغلي اختصاص دارد. در كميته اجتماعي چهار محور مطرح شد كه به شكل خلاصه عبارتند از:
در عمل یا در قوانین چه موانعی وجود دارد که مانع از حمایت‌های اجتماعی گسترده از کارگران مي‌شود؟
عملكرد سياست‏ها و كمك‏هاي فني چگونه بوده است؟
مقاوله نامه ‏ها چه وظيفه‌اي به عهده دارند؟
چه قدمهايي بايد برداشته شود؟
نقش كميته ايراني در اين نشست‌ها و كميته‌ها چه بود؟
امسال موضوع تدوين استانداردهاي نو و متناسب با شرايط جهان مطرح بود. بايد استانداردهاي جديد و راهكارهاي جديد براي دنيا ارائه كرد. ما هم پيشنهاداتمان را ارائه كرديم. از همه كشورها پيشنهادات جمع‌آوري مي‌شود و سپس موارد دسته‌بندي شده و براي بحث و بررسي بيشتر به كشورها فرستاده مي‌شود.
پيشنهاداتي كه ما در كميسيون اجتماعي مطرح كرديم شامل موارد زير مي‌شود:
ایجاد بانک اطلاعاتی با مشارکت دولت نهادهای مدنی و نهادهای کارگری با هدف شناسایی گروه‌های کارگری آسیب‌پذیر به منظور حمایت‌های اجتماعی.
فعال‌سازی تعاونی‌هاي فراگیر کارگری به منظور کمک به گروه‌های کارگری از لحاظ تامین مسکن، پوشاک، خوراک و بیمه‌هاي اجتماعی و اعطای وام‌هاي ضروری بدون بهره.
مرخصی مردان. كه در كشور خودمان وجود دارد و ما خواستيم اين شرايط براي كشورهاي ديگر هم فراهم شود.
تعیین حداقل‌هاي دستمزد در کلیه کشورها که کمتر از خط فقر موجود نباشد. مثلا در كشورمان خط فقر هيچ برابري با حداقل دستمزد ندارد. ما خواستيم به اين موضوع توجه جهاني شود.
شناسایی عوامل نامطلوب و غیر‌استاندارد محیط‌هاي کار و تلاش در جهت بهبود وضعیت محیط کار و محیط‌هاي کارگری در راستای حمایت از نیروهای مولد کارآمد توسط نهادهای مدنی و دولت و کارفرمایان.
شناسایی کارگران فاقد مهارت و بی‌سواد در مراکز آموزشی به منظور بالا بردن اطلاعات یا آگاهی کارگران در محیط کار ایجاد انگیزه و افزایش تولید با کیفیت.
شناسایی مباحث موجود در قانون کار. این خیلی مهم است در قوانین و مقررات کار و قانون مدنی توسط سازمان‌های کارگری و حضور در مجامع تصمیم‌گیری و ارائه راهکارهای به دولت و مراکز قانون‌گذاری.
حضور ايران در اينگونه نهادها چه تاثيرات مثبتي به همراه دارد؟
ما مي‏توانيم از اين فرصت استفاده كنيم و بسياري از حرف‌هاي خودمان را در چارچوب يك فضاي كارشناسي مطرح كنيم. فرصت تبادل افكار و نظرات و نيز استفاده از تجربيات يكديگر در اين مجامع خيلي مهم است كه بايد از آن استفاده كنيم. موارد بسياري مانند بهزيستي، كميته امداد و... وجود دارد كه در كشور ما هست و در بقيه دنيا نيست و ما آنها را به بقيه توصيه مي‌كنيم.
در کنارش مشکلاتی هم داریم که دیگران ندارند. یعنی در آنجا بستری فراهم است باید رفت و از آن استفاده كرد. ما در يك فضاي صنفی صحبت‏هاي خود را مي‏گوييم و براي آنها راه‌حل پيدا مي‏كنيم.
در اجلاس سازمان جهاني كار، كارفرمايان هم حضور دارند. موضع آنها در اين نشست‏ها چگونه است؟
کارفرمایان الان از بخش‌های کارگری و از دولت فعال ترند. صنفی برخورد مي‌کنند تخصصی برخورد مي‌کنند ضمن اینکه یک عرق خاصی هم به کشور دارند. این نیست که کارفرمايان عليه كشور حرف بزنند نه بلكه خواسته‌هاي خود را در فضاي مباحث و مذاكرات چندطرفه دنبال مي‏كنند.

https://siasatrooz.ir/vdcgu39y.ak9xw4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی