دوشنبه ۳ آذر ۱۳۹۳ - ۰۰:۱۰
کد مطلب : 90107
نتيجه گفت‌وگوهاي هسته‌اي ايران و ۱+۵ امروز روشن مي‌شود

نرمش قهرمانانه براي دفع شر آمريكا

نرمش قهرمانانه براي دفع شر آمريكا

وين و هتل كوبورگ اتريش اكنون زير ذره بين بسياري از رسانه‌هاي خارجي و داخلي قرار گرفته است. همه نگاه‌ها به سوي اتريش است. انتظار دو طرف براي هر نتيجه‌اي كه از اين گفت‌وگوهاي سنگين و طاقت فرستا حاصل شود، اين پيام مهم را خواهد داشت كه جمهوري اسلامي ايران در اين نبرد نابرابر همچون ۸ سال دفاع‌مقدس پيروز ميدان جنگ خواهد بود.
ميان ايران و ۱+۵ نبردي سنگين ادامه دارد كه گرچه پيروز اين ميدان ايران است اما امروز در آخرين روز گفت‌و‌گوهاي هسته‌اي مشخص مي‌شود آيا توافقي به دست مي‌آيد يا نه؟!
آمريكايي‌ها كه خود را ميان دار گروه ۱+۵ كردند تاكنون تلاش‌هاي بسياري را انجام داده‌اند تا جمهوري اسلامي ايران هم همراه سياست‌ها و خواسته‌هاي خود كنند اما ايران هيچگاه زير بار اين خواسته‌ها نرفته است. مسيري كه آمريكا با حمايت رسانه‌هاي خود طي كرده و تلاش داشته افكار عمومي را هم همراه خود كند به نظر مي‌رسد تا اندازه زيادي ناموفق بوده و براي همين است كه خشم و عصبانيت طرف مقابل افزايش يافته و در كنار آن نوچه‌هاي منطقه‌اي آمريكا هم از اين بابت هم نگران هستند و هم خشمگين.
رايزني‌ها و گفت‌و‌گوهاي آمريكا با كشورهاي عربي و غير‌عربي منطقه و به ويژه سران رژيم صهيونيستي براي به دست آوردن رضايت آنها است و اين موضوع نشان مي‌دهد كه آمريكا توان تصميم‌گيري مستقل را ندارد و همواره بايد هواي كشورهاي منطقه به ويژه اسرائيل را هم داشته باشد، اين اتفاق باعث شده است روند گفت‌وگوهاي هسته‌اي منحرف شود و به جاي اين كه بر‌اساس چارچوب و قوانين بين‌المللي آژانس درباره آن تصميم گرفته شود،‌ ديدگاه‌ها و فشارهاي كشورهاي عربي و رژيم صهيونيستي مورد نظر قرار گيرد.
بر‌اساس اخبار منتشر شده قرار است سعود الفيصل وزير خارجه عربستان سعودي هم به وين برود. دخيل كردن چنين كشورهايي كه ماهيت دشمني آنها با جمهوري اسلامي ايران روشن است، باعث به نتيجه نرسيدن مذاكرات ۱۲ ساله ايران بر سر حق قانوني خود در زمينه هسته‌اي است.
ابراز نگراني‌ كشورهاي مرتجع عربي كه خاستگاه گروه‌هاي تروريستي تكفيري در منطقه هستند، نسبت به مذاكرات هسته‌اي و توافق احتمالي بر سر موضع هسته‌اي ايران كه به خاطر نقش و تأثير جمهوري اسلامي ايران در منطقه است، آنها را بيش از پيش نگران كرده حال آن كه اگر هم توافقي انجام نشود جمهوري اسلامي ايران آن مقبوليت و محبوبيت را در ميان افكار عمومي كشورهاي مسلمان دارد و اين جايگاه نه تنها به خاطر پيشرفت‌هاي صلح‌آميز هسته‌اي كه به خاطر ايستادگي و مقاومت در مقابل زور و دستگاه استكباري غرب و آمريكاست كه البته سران كشورهاي عربي تن به ذلت پذيرش سلطه آمريكا داده‌اند.
به همين خاطر است كه عربستان با دشمني‌هاي ديرينه خود شرط مي‌گذارد كه اگر آمريكا با ايران بر سر موضوع هسته‌اي به توافق برسد،‌اين كشور هم خواهان فناوري هسته‌اي خواهد شد و غني‌سازي خواهد كرد.
سران آل‌سعود از اين موضوع غافل هستند كه فناوري صلح‌آميز هسته‌اي در ايران بدون وابستگي به آمريكا و غرب به وجود آمده و بومي است. همه اين پيشرفت‌ها به واسطه تلاش دانشمندان هسته‌اي كشورمان به وجود آمده است و اگر عربستان خواهان چنين چيزي است بايد اجازه آن از سوي آمريكا و رژيم صهيونيستي صادر شود!
امارات هم كه همواره با ادعاهاي پوچ و بي‌سر و ته خود بر سر جزاير قطعاً متعلق به جمهوري اسلامي ايران هر از گاهي صدايي از خود در مي‌كند، وزير خارجه‌اش در گفت‌وگو با یک شبکه تلویزیونی آمریکایی از برنامه هسته‌ای ایران و توافق احتمالی ابراز نگرانی کرد و گفت: اینکه نقش ایران در منطقه پس از این توافق چگونه است بسیار مهم است.
«عبدالله بن‌زاید آل‌نهیان» وزیر خارجه امارات عربی متحده، در گفت‌وگویی با شبکه آمریکایی «فاکس نیوز» در پاسخ به این سوال نظرت درباره توافق هسته‌اي ايران و ۱+۵ چيست و آيا در اين زمينه نگراني داريد؟ گفت: ما [اعراب] در منطقه خاورمیانه از خود می‌پرسیم که محتوای این توافق چه می‌تواند باشد و نقش ایران در آینده چه خواهد بود... صبح روز سه‌شنبه [یک روز پس از مهلت توافق] بیدار خواهیم شد و سوال همه ما یا بیشتر ما این است: ایران از این توافق چه استفاده‌ای خواهد کرد؛ نه فقط در سطح هسته‌ای بلکه در سطح منطقه.
وزیر خارجه امارات افزود: امیدواریم چنین توافقی شبیه آنچه باشد که ما در امارات عربی متحده داریم که نه اورانیوم غنی می‌کنیم نه آن را بازفراوری می‌کنیم... ولی روشن است که این [آرزوی ما] بیشترین فاصله ممکن را با چیزی که قرار است رخ بدهد [و توافق بشود] دارد.
شيخ زائد از اين موضوع غافل است كه ايران هم‌اكنون هم غني‌سازي مي‌كند و سايت‌هاي هسته‌اي‌اش فعال است و اگر هم توافقي انجام شود قرار نيست كه برنامه صلح‌آميز هسته‌اي ايران تعطيل شود.
بن‌زاید در پاسخ به سوال دیگر، نگرانی خود و کشورهای عربی از اینکه آمریکا آنان را تنها بگذارد، به وضوح نشان مي‌دهد و در پاسخ به این پرسش که «رفتارهای آمریکا در منطقه را چطور می‌بینید، آیا تغییر کرده است؟»، مي گويد: فکر می‌کنم که ما باید فاصله بگیریم از آن دوره‌ای که تصور بر این بود که بروکسل، واشنگتن، لندن و پاریس منطقه را بهتر از ساکنانش می‌شناسند. فکر می‌کنم این بزرگ‌ترین چالش پیش روی ماست.
البته اگر سران كشورهاي عربي به اين نتيجه رسيده باشند كه بايد از چنين كشورهايي فاصله بگيرند و به همگرايي منطقه‌اي بينديشند نتيجه خوبي است. اما در ميان سران اين كشورها چنين عقلانيتي ديده نمي‌شود.
با توجه به مواضع كشورهاي عربي منطقه،‌ رسانه‌هاي غربي و اروپايي و آمريكايي هم در آماده باش كامل هستند و همچنان به ارائه تحليل‌ها، گزارش‌ها و اخباري كه يا خودساخته است يا سفارشي از سوي دستگاه‌هاي اطلاعاتي و امنيتي كشورهاي خود، ادامه مي‌دهند و هر از گاهي گزارش‌هايي را منتشر مي‌كنند كه ضد و نقيض گويي در آنها موج مي‌زند.

سی‌ان‌ان: مذاکرات هسته‌ای با نارضایتی طرفین پیش می‌رود
یک شبکه آمریکایی با توجه به نزدیک شدن مهلت ۳ آذر برای رسیدن به توافق جامع نهایی گزارش کرد مذاکرات هسته‌ای با نارضایتی دو طرف ایران و ۱+۵ پیش می‌‌رود.
فارس به نقل از شبکه آمریکایی «سی‌ان‌ن» در گزارشی به مذاکرات جامع هسته‌ای ایران و ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) که در وین در جریان است، اشاره کرد و نوشت که مذاکره‌کنندگان بین‌المللی در وین در تکاپو هستند تا در مهلت تعیین شده به توافق نهایی برسند که به گفته رسانه‌های ایران رسیدن به توافق جامعه تا مهلت ۲۴ نوامبر (۳ آذرماه) «غیرممکن» است. با این حال مقامات آمریکایی درباره مذاکرات که هم‌اکنون به یک مرحله مهم رسیده است، ابراز خوشبینی کرده‌اند. هر دو طرف مذاکره ظاهراً احتمال یک دوره دیگر تمدید مذاکرات را باز گذاشته‌اند. در حالي كه هنوز درباره تمديد گفت‌و‌گوهاي هسته‌اي ميان دو طرف مذاكره نشده و حتي طرفين اعلام كرده‌اند كه تمايلي به اين كار ندارند بر‌اساس شيوه رسانه‌هاي غربي اينگونه القاء مي‌شود كه مذاكرات تمديد خواهد شد. 

تمدید مذاکرات در دستور کار تیم مذاکره‌‌کننده ایرانی نیست
در همين زمينه یک منبع نزدیک به تیم مذاکره‌کننده ایرانی اعلام کرد تمدید مذاکرات مورد نظر ایران نبوده و نیست. فارس از وین گزارش داد، یک منبع نزدیک به تیم مذاکره‌کننده ایرانی اعلام کرد که تمدید مذاکرات مورد نظر ایران نبوده و نیست. اما رسانه‌هاي غربي كه همچنان در صدد تخريب فضاي گفت‌و‌گوهاي هسته‌اي ايران و ۱+۵ هستند، رسانه‌هاي چين و روسيه موضع منصفانه‌تري را اتخاذ كرده‌اند. 

شینهوا: تمدید مذاکرات به پیچیده شدن گفت‌وگوهای هسته‌ای منجر می‌شود
خبرگزاری رسمی چین در تحلیلی از مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ در وین نوشت هنوز وقوع توافق تاریخی هسته‌ای امکان‌پذیر است.
بر‌اساس این گزارش، در ماه ژوئیه سال‌جاری میلادی، ایران و ۱+۵ تصمیم گرفتند تا مذاکرات را تا ۲۴ نوامبر تمدید کنند به امید آنکه به توافق نهایی درباره برنامه هسته‌ای ایران برسند.
شینهوا ادامه داد که به نظر می‌رسد بعد از دیدار «جان کری» و «محمد‌جواد ظریف» وزرای خارجه آمریکا و ایران و «کاترین اشتون» هماهنگ‌کننده ۱+۵، شکاف‌ها تا حدودی کاهش پیدا کرده است. با نزدیک شدن مهلت ۲۴ نوامبر، یافتن یک راه‌حل جادویی برای این موضوعات کلیدی در روزهای باقیمانده دشوار است، مگر آنکه دو طرف از خود انعطاف نشان دهند.
شینهوا سپس ادامه داد که احتمال می‌رود که تمدید مذاکرات برای یک دوره دیگر، مذاکرات را پیچیده‌تر کند زیرا جمهوری‌خواهان موفق شدند در انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا کنترل سنا را به دست آورند و از ژانویه کنترل کنگره به دست جمهوری‌خواهان خواهد افتاد و همین امر موجب می‌شود که مذاکرات با ایران برای اوباما دشوار شود زیرا کنگره می‌بایست لغو دائم تحریم‌ها علیه ایران را به تصویب درآورد. 

ایتارتاس: فرانسه مواضعی سخت در وین اتخاذ کرده است
خبرگزاری روسی ايتارتاس هم خبر داد فرانسه مواضعی سخت در مذاکرات میان ایران و ۱+۵ در وین اتخاذ کرده است.
اما در ميان همه جريان‌سازي‌ها، خبرسازي‌ها و بمباران خبري رسانه‌هاي كشورهاي غربي و آمريكايي، ديدگاه‌ها و تحليل‌هاي كارشناسان كشورمان درباره روند گفت‌وگوهاي هسته‌اي چه مي‌گويد؟

فلاحت‌پیشه: هشدارهای رهبری طرف ایرانی را در مذاکرات واقع‌گرا کرد
کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه نظرات رهبری بنیان فکری و راهبردی موضوع هسته‌ای را هدایت کرده است، گفت: ‌ایران حوزه‌های متفاوت مهندسی قدرت را برای خود با هم پیش برده و یکدستی ملت نتایج لازم را در مذاکرات پدید خواهد آورد.
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه در گفت‌وگو با فارس، با بیان اینکه نظرات جمهوری اسلامی ایران هم‌اکنون در مذاکرات هسته‌ای به خوبی پیش رفته است، گفت: مقام معظم رهبری در قالب مسئول هدایت سیاست‌های کلان نظام، بنیان فکری و راهبردی موضوع هسته‌ای را به خوبی مطرح و تبیین کرده‌اند و تیم مذاکره‌کننده هم در قالب همین بنیان موضوعات را پیش برده است.
وی با بیان اینکه چند شاخص در این موضوع تحت عنوان رهبری استراتژیک حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در موضوع هسته‌ای صاحب اثر بوده است، تصریح کرد: موضوع اول که مهمترین موضوع هسته‌ای محسوب می‌شود در مورد فتوای منع فقهی سلاح هسته‌ای است که نظام‌های سکولار غربی را به شدت در برابر این حرکت منفعل کرده است زیرا آنها را در شرایطی که از دین به عنوان عامل خیلی از چالش‌های دنیا نام می‌برند به چالش کشانده است.
این استاد دانشگاه اظهار داشت:‌ اگر منع فقهی حرکت به سمت سلاح هسته‌ای به عنوان یک منع حقیقی در دنیا تبدیل شود و آنرا به عنوان مهمترین عامل محدود‌کننده سلاح‌های هسته‌ای یعنی تهدیدات امروز دنیا تبدیل کند، این امر نشان‌دهنده پویایی فقه شیعه است که اثر فوق‌العاده‌ای را نیز در مذاکرات هسته‌ای و در قالب ادبیات منع جامع سلاح‌های هسته‌ای در دنیا گذاشته است.
نماینده سابق مجلس افزود:‌ تیم هسته‌ای ایران حداکثر استفاده را از فتوای مقام معظم رهبری کرد و در بند اول توافقنامه ژنو که ایران در آنجا مکلف به روشنگری شده است تیم ایرانی توانست کانون فکری و فقهی این موضوع را شکل دهد و موضع فعال ایران را در این زمینه نشان دهد.
فلاحت‌پیشه خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری موضوع دیگری را در خصوص تردیدشان نسبت به طرف آمریکایی و گوشزد متناوب شرارت سابق آمریکا مطرح کرده‌اند ضمن اینکه ایشان مذاکره را برای دفع شر هیچگاه منع نکرده‌اند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران دفع شر را فقط برای خودش مطرح نکرده است زیرا هرگونه مذاکره برای تنش‌زدایی حتی با دشمن هم در این راستا معنا پیدا می‌کند.
کارشناس مسائل بین‌المللی گفت: تیم مذاکره‌‌کننده ایرانی مدام این واقعیت را مطرح کرده است که ظرف ۳۵ سال گذشته خود آمریکا عامل بی‌اعتمادی به خود در ایران بوده‌ است و اگر کوچکترین توافقی هم شکل بگیرد باید در قالب معیارهایی که در تاریخ ایران مسبوق به سابقه بوده یعنی بی‌اعتمادی به ایالات متحده مد نظر باشد.
وی با تأکید بر اینکه مقام معظم رهبری هشدارهایی را برای تیم مذاکره‌کننده مطرح کردند تصریح داشت: این امر باعث شد که طرف ایرانی به صورت واقع‌گرایانه و با حواس جمع مذاکرات را پیش ببرد.
فلاحت‌پیشه اظهار داشت: سومین بخش فرمایش‌های رهبر انقلاب که به صورت خیلی کم سابقه نیز بیان شد در مورد بحث ۱۹۰هزار سو توان هسته‌ای است، که ایشان نشان دادند به نکات فنی هم بسیار حساس هستند و همین فرمایش ایشان مرز تولیدات سوخت هسته‌ای صنعتی را که خط قرمزی برای ایران بوده مشخص کرده است زیرا کشور ما در طول حداقل ۱۲ سال هزینه‌های زیادی را برای رسیدن به فناوری‌های هسته‌ای پرداخت کرده و حاضر نیست که به گذشته بازگردد.
فلاحت‌پیشه گفت: بعد از موضع مقام معظم رهبری موضوع هسته‌ای به صورت کیفی به نفع ایران ادامه پیدا کرد. یعنی اینکه ایران باید اجازه پیدا کند که به هر تعداد سانتریفیوژهایی که مقدار سوخت مورد نیازش را تأمین می‌کند و با هر نسلی از این دستگاه‌ها و ماشین‌ها برسد و این حرف رهبری انقلاب اثر مثبتی را بر تقویت موضع ایران در مذاکرات داشت و عملاً به ایرانی‌ها این مجال و امکان را می‌داد که بتوانند توسعه صنعتی را در توافق نهایی بگنجانند و حتی نسل‌های آینده و قوی‌تری از سانتریفیوژها را نیز بتوانند تولید و در اختیار داشته باشند.
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: جمهوری اسلامی ایران در طول ۳۵ سال پس از انقلاب حوزه‌های متفاوت مهندسی قدرت را برای خودش با هم پیش برده است و امتیازی که هم‌اکنون قدرت‌های غربی به ایران در حین مذاکرات می‌دهند مصداق این امر است زیرا آنها مجبور شده‌اند تا بر سر یک میز علی‌رغم لابی‌گری منفی صهیونیست‌ها و عرب مرتجع منطقه جمع شوند.
وی افزود: قدرت فزاینده ایران در منطقه ناشی از عمق استراتژیکی است که هم‌اکنون تهران در سطح منطقه کسب کرده است و در حال حاضر قدرت فزاینده ایران تبدیل به یک ستون عقیدتی عمده در دنیای اسلام شده است.
فلاحت‌پیشه در پایان اظهار داشت:‌ سیاست خارجی از جمله موضوع هسته‌ای در قالب کلان آن زیر نظر مقام معظم رهبری شکل گرفته و در آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد ضمن اینکه نظرات ایشان باعث شده تا ایرانی‌ها با یکدستی خود در مذاکرات هسته‌ای نتایج لازم را کسب کنند.
اما بر اساس گزارش‌هاي منتشر شده از فضاي مذاكرات، خبر مي‌رسد كه قرار است يك توافق سياسي ما بين ايران و ۱+۵ انجام شود، يعني توافق جامع پس از يكسال گفت‌وگو به دست نيامد، و اگر خبر يك توافق سياسي درست باشد به مفهوم آن است كه گفت‌وگوها در همين چارچوب ادامه پيدا خواهد كرد.
البته جمهوري اسلامي ايران فعاليت‌هاي هسته‌اي خود را ادامه مي‌دهد و هيچ تعليقي هم در اين فعاليت‌هاي هسته‌اي وجود نخواهد داشت. تنها موضوعي كه باقي مي‌ماند بحث تحريم‌هاست كه بايد در اين توافق سياسي مورد توجه قرار بگيرد.
آمريكا همچنان بر سر تعليق يا لغو تحريم‌ها عليه ايران اختلاف نظر دارد و اصرار دارد كه در صورت توافق نهايي تحريم‌ها تعليق مي‌شود نه لغو و ايران هم اصرار دارد كه بايد لغو شود چون ثابت شده است كه ايران در پي ساخت سلاح هسته‌اي نيست. هر چند ايستادگي ايران تحريم‌هاي آمريكا و غرب را خنثي كرده است اما براي رسيدن به همه حقوق بايد تحريم‌ها هم لغو شود.
در هر صورت امروز همه چيز روشن مي‌شود و نتيجه نهايي گفت‌وگوهاي يكساله هسته‌اي ايران و ۱+۵ اعلام مي‌شود.يا توافق،‌يا تمديد گفت‌ وگوهاي هسته‌اي و يا پايان گفت و‌گوها و نرسيدن به توافق.
در هر سه مورد جمهوري اسلامي ايران بازنده آن نخواهد بود. ايران نرمش قهرمانه را براي دفع شر آمريكا انجام داد و اين شر دير يا زود دفع خواهد شد.

https://siasatrooz.ir/vdcguq9y.ak9zz4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی