?>?> آتش سوء مدیریت این بار در انبار بازار میوه | سیاست روز
شنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۶
کد مطلب : 117370
سیاست روز دلایل آشفتگی بازار میوه عیدانه را بررسی می‌کند

آتش سوء مدیریت این بار در انبار بازار میوه

آتش سوء مدیریت این بار در انبار بازار میوه

هفته‌هاست که قیمت میوه سربه فلک کشیده و قرار است قیمت انواع میوه و سبزیجات به حدی در بازار گران شود که بعد از مرغ و گوشت قرمز و ماهی،میوه هم کم کم بار خود را بسته تا از سبد معیشتی مردم به ویژه اقشار کم درآمد رخت بربندد. تمام این اتفاقات در حالی رخ داده که به استناد آمار و ارقام ایران در جایگاه جهانی تولید میوه وضعیت فوق العاده‌ای دارد.
گرانی و کمیابی میوه برای کشوری که از نظر فائو؛در تولید محصولات کشاورزی، زراعی و باغی در ۶۸ محصول کشاورزی جایگاه نخست تا پانزدهم جهان را دارد و در تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا مقام اول را داراست،جای بسی تعجب است. براساس آمارهای جهانی،سرانه تولید میوه در دنیا ۸۰ کیلوگرم است که این رقم در کشور ما به ۲۰۰ کیلوگرم می رسد. از سوی دیگر در سال‌های مختلف ایران رتبه هشتم تا دهم دنیا را در تولید میوه را از آن خود کرده و طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی این تولیدات به ۱۰۰ کشور جهان صادر می‌شود. افتخارات ایران تنها به تولید میوه و محصولاتی ازاین دست منتهی نشده و با توجه به ظرفیت و پتانسیل موجود در انواع متنوعی از میوه‌ها از خرماهای نیمه گرمسیری گرفته تا میوه‌های روینده در مناطق معتدل و سردسیر در کشور یافت می‌شود به طوری که هم اکنون ایران برای ۱۵ محصول باغی در دنیا جزو ۱۰ تولید کننده برتر بوده و توانسته ۴ درصد از محصولات کشاورزی جهان را تولید کند.

همنشینی خیار کمیاب با موز گران
هفته‌هاست که قیمت موز سر به فک کشیده و خیار کمیاب شده و یا اگر هم هست به قیمت قدیم موز معامله می شود و سوال اصلی آن است که چطور در کشوری که پتانسیل و ظرفیت تولید میوه ۲.۵ برابر سرانه تولید جهانی را دارد و در مقابل مردم آن تنها به اندازه یک چهارم سرانه مصرف استاندارد جهانی از میوه‌ها تغذیه می‌کنند با چنین وضعیتی روبرو شده است.
فعالان بازار میوه هفته‌هاست که در پاسخ به تمام این چراها مباحثی همچون صادرات را عنوان می کنند و درصد کمی ازاین مشکلات را تغییرات آب و هوایی و قرار داشتن در فصل سرما نسبت می دهند و معتقدند عدم برنامه ریزی برای تأمین نیاز داخل و توجه به صادرات بازار میوه را به چنین روزی کشانده است.

صادرات از واقعیت تا تکذیب
در پاسخ به این ابهامات اما رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در خصوص اینکه آیا صادرات علت گرانی برخی از میوه‌ها در بازار است، مدعی است که «صادرات نقشی در گرانی میوه ها ندارد، زیرا وقتی میوه گران باشد مقرون به صرفه نیست که صادرات انجام شود. از طرفی تنها برخی از میوه‌ها از جمله پرتقال، سیب و کیوی صادر می شود و گلابی که اخیرا گفته می شود قیمت آن بالا رفته حتی یک کیلو هم صادرات ندارد.»
به گفته وی در دی و بهمن ماه مقداری صادرات پرتقال انجام شده اما به دلیل اینکه پرتقال مصری قیمت پایین تری دارد، شیرین تر از پرتقال های ایران است و سایز بندی استانداردی دارد بازار کشورهای هدف را تامین می کند و از طرفی مسیر صادرات برای آنها باز است. در صورتی که ما با مشکلات تحریم مواجهیم و هزینه های حمل و نقل نیز بسیار بالا است و همین امر باعث شده صادرات مویرگی انجام شود. رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی مدعی است در خصوص سیب هم به اندازه کافی در سردخانه موجود است و مازاد مصرف، سیب تولید می‌شود و هیچ نگرانی ای برای تأمین سیب شب عید نداریم. همچنین کیوی نیز در بازار کم نیست که صادرات را علت گرانی بدانیم. نورانی در ارزیابی علت گرانی میوه در یکماه اخیر اینگونه پاسخ می‌دهد که «در میدان مرکزی پرتقال تامسون شمال واکس خورده به صورت عمده ۱۰ تا ۱۲ هزارتومان، سیب درختی ۷ تا ۱۱ هزارتومان، کیوی از ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان است و اگر این اقلام گران تر به دست مصرف کننده می رسد باید علت آن را در جای دیگری جست و جو کرد.»

ارزانی میوه در شب عید
از سوی دیگر رئیس اتحادیه بار فروشان میدان مرکزی تهران با اشاره به قیمت میوه در میادین مرکزی اظهار کرد: در حال حاضر قیمت پرتقال در کف میدان مرکزی از ۹ تا ۱۱ هزار تومان، سیب از ۷ تا ۱۴ هزار تومان، خیار بوته‌ای ۶ هزار تومان و خیار گلخانه‌ای از ۹ تا ۱۰ هزار تومان فروخته می‌شود. به گفته وی از دو سه هفته اخیر تا به امروز، شاهد افت قیمت همه میوه‌ها هستیم و این روند ادامه دار خواهد بود. دارایی نژاد گفته است؛ در حال حاضر ۵۰۰ هزار تن پرتقال در انبار‌های استان مازندران دپو شده است و امسال چند روز زودتر از سال قبل، عرضه میوه‌های شب عید را آغاز کردیم و قطعا تا شب عید باز هم قیمت‌ها کاهش می‌یابد. براساس اعلام وی محصول نارنگی در شهر‌های فسا و دارآب امسال به دلیل سرما زدگی و تمام شدن محصولات در شهر‌های استان مازندران با کمبود مواجه شده اما با برنامه ریزی صورت گرفته قرار شد ۱۰ هزار تن نارنگی پاکستانی وارد شود و با قیمت هر کیلو ۱۵ هزار تومان در سطح خورده فروشی عرضه شود.

آتش سوءمدیریت
گرانی در بازار میوه اگرچه اتفاق تازه ای نیست اما از آنجا نگران کننده و آسیب زاست که این گرانی تا پیش از این برای میوه هایی مثل موز و وارداتی ها بود اما در حال حاضر ساده ترین میوه ها مثل خیار که در داخل تولید می شوند قیمتشان روز به روز سر به فلک کشیده است.
کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی براین باورند که حتی اگر بحث عرضه و تقاضا را کنار بگذاریم آنچه چنین مساله ای را رقم زده است چیزی جز سوءمدیریت نبوده و نیست و این همان ضعف و نقصانی است که نه در بازار میوه که در اکثر بازارهای اقتصادی نمایان و است و متولیان باید نسبت به آن پاسخگو بوده و توضیح دهند.
متولیان حتی اگر نسبت به هرچیزی بی تفاوت هستند باید به این مساله مهم و اساسی پاسخ دهند که چه عاملی سبب شده تا کشوری که در تولیدات کشاورزی جایگاه بسیار رفیعی در جهان دارد مردم آن نتواند از این میوه ها استفاه نکند ،آیا دلیل دیگری جزسوء مدیریت بازار دارد؟

https://siasatrooz.ir/vdcguu9qzak9qw4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی