?>?> بی مسئولیتی متولیان | سیاست روز
يکشنبه ۱۶ تير ۱۳۹۸ - ۲۱:۴۰
کد مطلب : 109775
سیاست روز نوسان قیمت کالاهای اساسی را بررسی می کند؛

بی مسئولیتی متولیان

بی مسئولیتی متولیان

ایران ارزان ترین بنزین دنیا را دارد . این جمله را بارها و بارها از زبان یکایک متولیان و مسئولان کشور شنیده ایم از رئیس جمهور گرفته تا پایین رده ترین مدیران شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی و یا یک کارشناس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و سوخت در کشور.
ارزانی که به گرانی از دست دادن خیلی چیزها در کشور تمام شده اما متولیان همچنان بر طبل ارزانی آن میکویند و معتقدند اگر قاچاق کالاهایی مانند بنزین زیاد شده به ارزان بودن این کالاها باز می گردد و اگر قیمت این محصولات هم بر اساس دلار جهانی مصاحبه شود قطع به یقین دیگر شاهد این حجم قاچاق نخواهیم بود.
این اظهارات و گفته های متولیان در حالی مطرح می شود که گویی این دست اندرکاران فراموش کرده اند که راهکار و مانع اصلی در جلوگیری از قاچاق سوخت و یا مصرف بهینه این کالای با ارزش چیزی نیست جز نظارت درست و دقیق والبته مدیریت بهینه و اصولی. چه بسا که اگر این موارد در کشور وجود داشت ارزانی ویا گرانی کالاها آنقدر که امروز کمر معیشت مردم را خم کرده مساله ساز نمی شد .

بنزین لیتری چند؟
براساس گزارش ها و اطلاعات منتشر شده ؛قیمت هر لیتر بنزین در ایران حدود ۲۹ سنت است که فقط در مقایسه با ونزوئلا و سودان، ارزان محسوب می‌شود. قیمت هر لیتر بنزین در این دو کشور به ترتیب یک و ۱۳ سنت برآورد شده است. پس از ایران، کویت با قیمت ۳۴ سنت در هر لیتر جزو کشورهای ارزان قیمت بنزین در دنیاست.
الجزایر، نیجریه، ترکمنستان، قزاقستان، مصر و آذربایجان در لیست بعدی قرار گرفته‌اند که به ترتیب بنزین را در هر لیتر، ۳۵،۴۰،۴۳، ۴۶، ۴۶ و۴۷ سنت عرضه می‌کنند همچنین اکوادور و آنگولا بنزین را ۴۹ سنت در هر لیتر عرضه می‌کنند. پس از این، کشورهای مالزی، بحرین، ازبکستان، بولیوی، قطر، عربستان سعودی و عمان در ردیف بالاتری از قیمت بنزین قرار گرفته‌اند به‌گونه‌ای که به ترتیب قیمت بنزین در این کشورها در هر لیتر، ۵۰، ۵۳، ۵۳، ۵۴،۵۵، ۵۶، و ۵۷ سنت عرضه می‌شود.
طبق آمارها افغانستان و قرقیزستان بنزین را در هر لیتر ۶۲ سنت و کشورهای برمه و عراق هر لیتر بنزین را ۶۳ سنت عرضه می‌کنند، هم‌چنین امارات متحده عربی قیمت بنزین خود را ۶۴ سنت، هائیتی ۶۶ سنت و تونس ۶۹ سنت در نظر گرفته‌اند. در رده بعدی قیمت بنزین شاهد حضور کشورهای روسیه با ۷۰ سنت، اندونزی ۷۱ سنت، کلمبیا ۷۳ سنت، پاکستان ۷۴ سنت، اتیوپی ۷۵ سنت، بوتان ۷۷ سنت، سیرا لئون ۷۸ سنت و لیبریا ۷۹ سنت در هر لیتر هستیم. این در حالی است که هرچه به سمت قیمت‌های بالاتر پیش می‌رویم تعداد کشورها نیز افزایش می‌یابد.
کشورهای بلاروس قیمت ۸۱ سنت، بنین ۸۱ سنت، ایالات متحده آمریکا ۸۴ سنت، ترینیداد و توباگو ۸۵ سنت، بوتسوانا ۸۶ سنت، دومینیکا و پاناما ۸۷ سنت، سورینام، لبنان و نامیبیا بنزین را در هر لیتر ۸۹ سنت عرضه می‌کنند. در پورتوریکو قیمت بنزین در هر لیتر ۹۰ سنت، سریلانکا ۹۱ سنت، فیجی ۹۳ سنت، ویتنام و لسوتو ۹۴ سنت، تگو و گواتمالا و السالوادور ۹۶ سنت، تایوان، آرژانتین، تانزانیا ۹۷ سنت و در کشور کامبوج ۹۹ سنت برآورد شده است. 

مقایسه مواد غذایی ایران و اروپا
نکته جالب و قابل توجه در خصوص قیمت بنزین و تمرکز متولیان بر روی ارزان بودن آن را می توان در مقایسه با کالاهایی یافت که این روزها قیمت های سرسام آور آن موجب شده تا مردم به خصوص اقشار با درآمد متوسط روبه پایین آن را از سبد خانوار خود حذف کنند. در میان بی نهایت کالای ضروری و ارزشمند از نظر غذایی طی یکسال اخیر گوشت قرمز بیش از سایرین رشد قیمتی را تجربه کرده است و درکنارآن ماهی که می توان مدعی شد که به طور کامل از سبد اقشار آسیب پذیر و حتی اقشار متوسط به واسطه رشد بالای تورم حذف شده است اما هیچ گاه متولیان این مساله را مدنظر قرار نداده اند که در کشوری مانند ایران با ظرفیت های بالای دامداری و دامپروری و حتی باز ماندن دروازه های واردات چراگوشت قرمز باید این اندازه رشد قیمتی داشته باشد و جامعه به سمتی حرکت کند که این محصول با ارزش غذایی بالا جایی دیگردر سبد خانوار نداشته باشد.
طبق برخی آمار و گزارشات منتشر شده در کشور عراق که در همسایگی ایران قرار دارد یک کیلو گوشت گوسفندی بدون استخوان بین ۱۲ تا ۱۵ هزار دینار در نوسان است. اما درافغانستان دیگر کشور همسایه ایران؛ گوشت گوسفند بی‌استخوان کیلویی ۳۰۰ افغانی است که اگربه نرخ روز هر افغانی ۱۷۲ تومان محاسبه شود هزینه آن ۵۱.۷۲۰ تومان می شود. گفته می شود در کشور ترکمنستانکه از کشورهای همسایه شمالی ایران به شمار می رود گوشت گوسفندی بی‌استخوان هر کیلو ۶۵ سنت فروخته می شود و این درحالی است که هم اکنون قیمت گوشت بی‌استخوان گوسفند در ایران، ۱۲۰ هزار تومان است که با احتساب دلاری ۱۳هزار و ۵۰۰ تومان چیزی حدود ۸ دلار می شود .

نکته؛سرخط
با نگاهی گذرا به اعداد و ارقام اعلام شده آن هم به صورت تقریبی این مساله مطرح می شود که متولیانی که همواره قیمت بنزین و ارزانبودن آن را به رخ جامعه می کشند چرا نیم نگاهی به سایر کالاها و خدمات موجود در سایر کشورها ندارند و تنها به این موضوع بسنده می کنند تا اندکی از بار بی مسئولیتی و بی نظارتی خود بکاهند چرا که این مهم آن قدرها هم که فکر می کنند به مردم و مصرف آنها ارتباطی ندارد و بررسی نوسان قیمت کالاهای موجود به خصوصو کالاهایی که با معیشت مردم درگیر استبه خوبی نشان میدهدکه هر کجا فشاری به جامعه واردشد از بی نطارتی و یا رانت ایجاد شده ناشی ازدلالانی بود که یک سر آنها به یک نهاد یا وزارت خانه منتهی می شد اما در نهایت نه تنها دردی از مردم دوا نکرد بلکه کار را به جایی رساند که تنها صف های خرید مردم طولانی تر شد و دست آخر مردم مجبور به حذف آن کالا شدند.
البتهخ دراین بین نباید از این مساله غافل شد که متولیانی که این چنین دم از ارزانی بنزین و تبعات منفی آندر اقتصاد می زنند آیا نیم نگاهی به ارایه خدمات و کیفیت آن که در سایر کشورها انجام می شود دارند و یا اینکه به این جای داستان که می رسد؛ به این باور می رسند که شرایط ایران با دنیا فرق می کند و ایران چون در شرایط تحریمی قراردارد اینگونه مردمش باید در فشار اقتصادی باشند غافل از آنکه آنچه یک جامعه را دچار چالش اقتصادی کرده استاز عملکرد نامطلوب متولیان است و بس . 

https://siasatrooz.ir/vdcguy9qnak9zu4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی