پنجشنبه ۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۴:۲۶
کد مطلب : 91007
تيرشان به سنگ خورد

ظريف: هیچ‌وقت نگفتم تا ۲۲ بهمن به نتیجه مي‌رسيم

ظريف: هیچ‌وقت نگفتم تا ۲۲ بهمن به نتیجه مي‌رسيم

بسياري از روزنامه‌ها و رسانه‌هاي كشور اين سخن آقاي ظريف را تيتر يك خود كردند؛ « اگر طرف مقابل آمادگی این کار را داشته باشد ما هم کاملاً آماده‌ایم تا در بهمن‌ماه و در سالگرد پیروزی انقلاب‌اسلامی به نتیجه برسیم.»
اين اعلام زمان نتيجه درباره گفت‌و‌گوهاي هسته‌اي از سوي وزير خارجه كشورمان در مترو كه به مناسبت روز هواي پاك سوار آن شده بود؛‌ مورد توجه رسانه‌هايي قرار گرفت كه همواره تب و تاب به توافق رسيدن براي آنها بسيار پر تلاطم و مهم است. پس از آن كه آقاي ظريف زمان احتمالي توافق را اعلام كرد، تا روز گذشته كه به نوعي آن را تكذيب كرد، ۵ روز مي‌گذرد.
در اين ۵ روز افكار عمومي روز شماري مي‌كردند تا ببينند در سالروز پيروزي انقلاب اسلامي چه اتفاقي مي‌افتد. اين انتظار با تكذيب آقاي ظريف پايان يافت و به نظر مي‌رسد در سالروز پيروزي انقلاب هم توافقي انجام نخواهد شد.
گرچه آقاي ظريف در مترو تهران گفته بود كه اگر طرف مقابل آمادگي اين كار را داشته باشد ما هم كاملاً آماده‌ايم تا در بهمن‌ماه و در سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي به نتيجه برسيم»، اما روز گذشته او در گفت‌وگويي كه در هواپيما هنگام بازگشت از ارمنستان با فارس انجام داد گفت كه «من هیچ وقت نگفتم که تا ۲۲ بهمن به نتیجه خواهیم رسید، من گفتم در صورتی که طرف مقابل آمادگی داشته باشد و واقع‌بینانه به مذاکرات بیندیشد، به نتیجه می‌رسیم.»
سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي روزي است كه مردم سراسر كشور به مناسب آن به خيابان‌ها مي‌آيند و مهمترين شعاري را كه سر مي‌هند و فرياد مي‌شكند، «مرگ بر آمريكا» است.
اين شعار در يكسال و نيم گذشته خيلي‌ها را وادار به مقابله با آن براي حذف از صفحه تاريخ انقلاب اسلامي كرد.
مقالاتي نوشته شده و نامه‌هايي منتشر شد و حتي در روز ۱۳ آبان هم بسياري سعي داشتند تا اين روز را كمرنگ جلوه دهند و مانع از سر دادن شعار كليدي مرگ بر آمريكا از سوي راهپيمايان اين روز شوند اما اين وادادگان سياسي نتوانستند به هدف خود برسند و ۱۳ آبان امسال هم پرشورتر از سال‌هاي گذشته برگزار شد.
اعلام توافق نهايي در چنين روزي كه برخي آن را پس از سخنان آقاي ظريف دنبال كردند و تيتر يك و درشت صفحات روزنامه‌هايشان شد،‌هدفي را دنبال مي‌كرد و آن كمرنگ كردن و حتي از بين بردن چهره ضد آمريكايي راهپيمايي ۲۲ بمن در سالروز پيروزي انقلاب اسلامي بود.
استدلال اين تفكر هم اين بود كه زماني كه توافق هسته‌اي انجام شده و گفت‌وگوهاي يكساله به نتيجه رسيده است ديگر نيازي به ضديت با دشمن ديرين ايران اسلامي نيست پس بايد شعار مرگ بر آمريكا ديگر در راهپيمايي‌ها سر داده نشود.
انتخاب سالگرد پيروزي انقلاب براي اعلام توافق نهايي هسته‌اي البته احتمالي، و مانور روي آن يك كج‌سليقگي سياسي از سوي آنهايي بود كه آن را بزرگ جلوه دادند و سعي كردند با چنين القايي افكار عمومي را هم با خود همراه سازند. البته آنگونه كه از افكار عمومي جامعه بر مي‌آيد، گرچه اكثريت اعتقاد دارند كه موافق گفت‌وگوهاي هسته‌اي هستند اما همان اكثريت هم تأكيد مي‌كنند كه نبايد دستاوردهاي هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران از بين برود و بايد حتي با توافقي كه به دست خواهد آمد حفظ شود.
افكار عمومي همچنين معتقد است كه علي‌رغم گفت‌وگوهاي هسته‌اي، اعتماد و اطميناني به وعده‌هاي آمريكا ندارند. همان موضوعي كه رهبر معظم انقلاب اسلامي هم به آن اشاره كرده‌اند.
وزير خارجه با تصحيح گفته خود كه پيش از اين گفته بود، در واقع زمان توافق را هم به تعويق انداخت. او در اين گفت‌وگو حتي سخن از تمديد نشدن گفت‌وگوها به ميان آورد. موضوعي كه از اهميت زيادي برخوردار است.
صادق خرازي كه يك ديپلمات كهنه‌كار است، در نخستين مناظره هسته‌اي كه با عليرضا زاكاني نماينده مجلس در تلويزيون برگزار شد از طولاني شدن گفت‌وگوهاي هسته‌اي ايران و آمريكا خبر داده بود.
او گفته است؛مذاکرات ایران با ۱+۵ طولانی خواهد بود و شاید سال‌ها طول بکشد تا برای دو طرف تضمین حاصل شود.هرگونه فرایند فرسایشی شدن مذاکرات به ضرر جمهوری اسلامی است و قدرت بازدارندگی ما را کاهش خواهد داد.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پایان سفر دو روزه‌اش به ارمنستان در گفت‌وگو با فارس، سخنان مهمي را درباره موضوع هسته‌اي گفته است كه آينده گفت‌وگوهاي هسته‌اي ايران و آمريكا را روشن مي‌كند. وی در این گفت‌وگو عنوان کرد که مذاکرات به مراحل بسیار حساسی رسیده و در حال حاضر بحث درباره جزئیات است. او گفت که اگر اراده سیاسی و واقع‌بینی لازم در طرف مقابل وجود داشته باشد، مذاکرات مي‌تواند به نتیجه برسد حتی تا قبل از ۴ ماه بعد از تمدید هفت ماهه توافق ژنو.
ظریف در این گفت‌وگو در‌خصوص روند مذاکرات هسته‌اي با بیان اینکه مذاکرات به مراحل بسیار حساسی رسیده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر در خصوص جزئیات و موضوعات ریز کارشناسی بحث مي‌کنیم، در خصوص کلیات توافق هست و آنچه هنوز در مورد آن بحث وجود دارد، جزئیات است که در برخی موارد در جزئیات نزدیک‌تر هستیم و در برخی دیگر نیاز به کار بیشتری هست که همکاران ما در مورد آن مشغول بحث و رایزنی هستند.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: معتقدم اگر اراده سیاسی و واقع‌بینی لازم در طرف مقابل وجود داشته باشد مذاکرات کاملاً مي‌تواند به نتیجه برسد، حتی قبل از ۴ ماه و به همین خاطر نیز قبلاً از من نقل قول شد که ما حتی مي‌توانیم تا ۲۲ بهمن به نتیجه برسیم.
مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای با تأکید بر اینکه من هیچ وقت نگفتم که تا ۲۲ بهمن به نتیجه خواهیم رسید، یادآور شد: من گفتم در صورتی که طرف مقابل آمادگی داشته باشد و واقع‌بینانه به مذاکرات بیندیشد، به نتیجه مي‌رسیم.
ظریف با یادآوری این نکته که قبلاً من و همکاران گفتیم راجع به اصول بحث نمی‌کنیم و راجع به جزئیات بحث مي‌کنیم، عنوان کرد: درباره جزئیات در برخی موارد نظرات خیلی نزدیک است و در برخی موارد ممکن است هنوز روی نظرات اختلافاتی وجود داشته باشد.

ایرانی‌ها در برابر فشار توافق نمی‌کنند
وی اضافه کرد: به اعتقاد من نیاز است که طرف مقابل این واقعیت را درک کند که اگر قرار است به توافق با ایران برسد، توافق با حفظ فشار امکان‌پذیر نیست و ایرانی‌ها در برابر فشار توافق نمی‌کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با تأکید بر احترام به ملت ایران و حقوق شان تصریح کرد: ما مشکلی نداریم، برنامه هسته‌اي ما کاملاً صلح‌آمیز است و همه اقداماتی که مي‌خواهد صورت گیرد برای این است که اطمینان حاصل کنند این برنامه صلح‌آمیز است و هیچ مشکلی در این خصوص نیست.
ظریف گفت: آنچه مشکل است این است که بخواهند برای ما تعیین تکلیف کرده و چارچوب تعریف کنند که این شدنی نیست و یا اینکه بخواهند در مورد تحریم‌ها اقداماتی را صورت دهند که با تعهدشان مبنی بر برداشتن تحریم‌ها مغایرتی داشته باشد که ما این‌گونه حرکت‌ها را نمی‌توانیم بپذیریم.

در ایران کسی آمادگی تمدید را ندارد
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این پرسش که آیا معتقدید تا قبل از ۴ ماه اعلام شده - بعد از تمدید هفت ماهه توافقنامه ژنو در سوم آذر‌ماه سال‌جاری - حصول توافق امکان‌پذیر است، افزود: رسیدن به توافق کاملاً ممکن و محتمل است؛ اما طرف مقابل ملاحظاتی دارد و فشارهای سیاسی بر آن وارد مي‌شود که ممکن است این اراده و تصمیم سیاسی را مقداری با مشکل مواجه کند.
وزیر خارجه کشورمان در خصوص تمدید مذاکرات در صورت نرسیدن به توافق بعد از ۴ ماه نیز گفت: بسیار دشوار است که بخواهم تصور کنم این زمان قابل تمدید باشد.
ظریف اضافه کرد: دور قبل هم فکر مي‌کردیم به تمدید نیازی نیست و بدون تمدید باید به نتیجه برسیم و در این دور نیز همین دیدگاه را داریم. به نظر مي‌رسد در جمهوری اسلامی در این دور، کسی آمادگی تمدید را نداشته باشد. وی در‌خصوص برگزاری نشست وزرای خارجه ایران و ۱+۵ در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در اوائل فوریه با بیان اینکه همه اعضای ۱+۵ در زمان برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ در این کنفرانس حضور ندارند و فقط جان کری، لوران فابیوس و اشتان مایر وزرای خارجه آمریکا، فرانسه و آلمان در مونیخ هستند، خاطرنشان کرد: هنوز تصمیمی برای برگزاری جلسه با ۱+۵ در مونیخ نگرفته‌ایم.
مذاکره‌کننده ارشد هسته‌اي همچنین گفت که نشست ایران و ۱+۵ در مونیخ و در سطح معاونان نیز هنوز قطعی نشده و آنچه هنوز قطعی است جلسه روز پنج‌شنبه این هفته (۹ بهمن‌ماه) معاونان وزرای خارجه ایران و سه کشور اروپایی در استانبول است.

انتقاد حق مردم و نمایندگان
رئیس دستگاه دیپلماسی در‌خصوص انتقادات وارده به وی از جمله در‌خصوص پیاده‌روی‌اش با جان کری در ژنو با بیان اینکه انتقاد حق مردم و نمایندگان است، یادآور شد: فقط همیشه درخواست کرده‌ام که دو نکته را در انتقاد در نظر داشته باشند؛ اول منافع ملی، که مهم‌ترین نکته است. حرف‌هایی نزنند که توسط دیگران مورد سوء‌استفاده قرار گیرد و دوم انصاف که امیدوارم آن را رعایت کنند.

https://siasatrooz.ir/vdcguz9y.ak9qz4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی