?>?> انديشه‌هاي قفقازي شريف | سیاست روز
شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۵
کد مطلب : 92303

انديشه‌هاي قفقازي شريف

نواز شريف نخست‌وزير پاکستان در سفري دوره‌اي راهي آسياي مرکزي و قفقاز گرديد. وي در اين سفر از ترکمنستان و قرقيزستان ديدار داشته است. براساس گزارش‌هاي منتشره پاکستان با کشورهاي مذکور در حوزه اقتصادي چندين قرارداد امضاء نموده که براي اقتصاد درهم شکسته اين کشور داراي اهميت است.
نکته‌اي که در حوزه اقتصادي مورد توجه است اقدامات گسترده پاکستان براي پي‌گيري خط لوله تاپي است. براساس طرح مذکور انرژي از آسياي مرکزي و قفقاز به افغانستان و از آنجا به پاکستان و در نهايت به اروپا منتقل خواهد شد. طرح مذکور در حالي از سوي کشورهاي حاضر در اين حوزه و غربي‌ها پيگيري مي‌شود که بسياري از ناظران سياسي سرمايه‌گذاري بر روي آن را طرحي ناکام با ابهامات بسيار مي‌دانند که شايد هرگز به نتيجه مطلوب نرسد. کارشناسان و تحليلگران اقتصادي و امنيتي بر اين عقيده‌اند که کشورهاي غربي با طرح خط لوله تاپي به دنبال بازي دادن کشورهاي آسياي مرکزي و قفقاز، افغانستان و پاکستان هستند در حالي که طرح مذکور عملا با چالشهاي گسترده‌اي مواجه است که عدم اجراي آن را نيز در اذهان تقويت کرده است.
در کنار مسئله بودجه و تامين اعتبار اجراي اين طرح بحران‌هاي امنيتي در افغانستان و پاکستان عملا مانعي براي تحقق اين طرح است. بسياري بر اين عقيده‌‌اند که غرب با تحريک کشورهاي منطقه براي اجراي اين طرح در اصل برآنند تا حضور نظامي خود در آسياي مرکزي و قفقاز، پاکستان و افغانستان را محقق سازند در حالي که در حوزه اقتصادي دستاوردي براي کشورهاي مذکور نخواهد داشت.
محروم‌سازي پاکستان از منبع انرژي مطمئن و ايمن همچون خط لوله صلح که سالهاست قرار داد اجراي آن ميان ايران و پاکستان منعقد گرديده از اهداف کشورهاي غربي از به راه انداختن طرح تاپي است. در کنار حوزه اقتصادي برخي اهداف سياسي و منطقه‌اي پاكستان را نيز بايد از دلايل اين سفر دانست. بخشي از طراحي پاکستان مبارزه با تروريسم است که با همراهي ساير کشورها به دنبال بهبود امنيت دروني خود مي‌باشد. نکته مهم براي پاکستان يارگيري در برابر هند مي‌باشد.
مودي نخست‌وزير هند اخير از چين، کره جنوبي و مغولستان ديدار داشته و آسياي مرکزي و قفقاز نيز از محورهاي ديگر سياستگذاري هند مي‌باشد. نواز شريف با توسعه مناسبات با هند، روسيه، افغانستان و اکنون ترکمنستان و قرقيزستان به دنبال تقويت اردوگاه خود در برابر هند مي‌باشد تا قدرت چانه‌زني خود را در مذاکرات احتمالي بالا ببرد. به هر تقدير سفر شريف به ترکمنستان و قرقيزستان را در کنار ديدگاه‌هاي امنيتي طرفين بايد در قالب اهداف اقتصادي شريف و رقابت پاکستان با هند دانست هر چند که استمرار ناامني در پاکستان و دخالت‌هاي غرب در امور اين کشور ابهامات بسياري را در تحقق توافقات اين سفر و ساير توافقات پاکستان با ساير کشورها ايجاد کرده است.

مولف : علي تتماج
https://siasatrooz.ir/vdcgww9y.ak9xz4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی