چهارشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۱۵
کد مطلب : 92818
اهداف سفر آمانو

«پی‌ام‌دی» در دستور کار دبيركل

چرايي آمدن آمانو به تهران مهم است. رهبر معظم انقلاب چندي پيش گفتند كه اعتمادي به آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نيست چرا كه استقلال ندارد و وابسته به آمريكاست.
دبير كل آژانس جتي در اين چند روز گذشته با حضور در وين گفت‌وگوهايي با مقامات كشورمان از جمله وزير خارجه داشت.
اكنون او قرار است امروز به تهران بيايد در حالي كه وزراي خارجه كشورهاي ۱+۵ و محمد‌جواد ظريف وزير خارجه كشورمان هنوز در وين به سر مي‌برند.
ظريف گفته است كه از آمانو دعوت كرديم تا به تهران بيايد و دفتر مدير‌كل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی هم با انتشار بیانیه‌ای به تشریح اهداف سفر وی به تهران پرداخت.
به گزارش مهر به نقل از اسپوتنیک، دفتر مدیرکل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی با انتشار بیانیه‌اي به تشریح اهداف سفر وی به تهران پرداخت.
بر‌اساس بیانیه منتشره دفتر «یوکیا آمانو» مدیر‌کل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی، وی برای بحث و بررسی پیرامون همکاری‌هاي آژانس و تهران و نیز در راستای مسائل مرتبط با توافق هسته‌اي میان کشورهای ۱+۵ با ایران با مقامات ایران گفتگو خواهد کرد.
در این بیانیه آمده است: آمانو در سفر خود به ایران قرار است پنجشنبه با رئیس‌جمهور ایران و برخی مسئولان ارشد این کشور دیدار و گفت‌وگو نماید. انتظار مي‌رود محور اصلی مذاکرات طرفین پرداختن به همکاری‌هاي جاری میان آژانس بين‌المللی انرژی اتمی و ایران و نحوه تسریع حل و فصل تمامی مسائل مهم مرتبط با برنامه هسته‌اي ایران از قبیل شفاف‌سازی در «پی‌ام‌دی» باشد.

فؤاد ایزدی: نتیجه سفر آمانو اعطای نقش راستی‌آزمایی مانند لوزان به آژانس نباشد
در همين زمينه فؤاد ایزدی استاد دانشگاه در گفت‌وگو با نسیم، در باره سفر یوکیا آمانو مدیرکل سازمان انرژی اتمی به ایران اظهار داشت: براساس اخباری که منتشر شده دلیل سفر آقای آمانو گفتگو در رابطه با بحث پي‌ام‌دي مطرح شده است.
ایزدی با اشاره به دیدار آمانو با تیم‌های مذاکره‌کننده ایرانی و آمریکایی در وین گفت: این ملاقات‌ها نشان می‌دهد آن اتفاقی که در توافق لوزان افتاد که آژانس را مامور راستی‌آزمایی کرده بود اکنون در توافق نهایی نیز گنجانده می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه یکی از خطوط قرمزی که جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده این است که نباید بحث لغو تحریم‌ها منوط به تائید عملکرد ایران توسط آژانس باشد گفت: دلیل آن نیز این بود که آژانس سابقه بدی در مورد ایران دارد و ممکن است چون آژانس تحت نفوذ طرف مقابل است زمانی که بحث لغو تحریم‌ها برسد، به دنبال بازی در آوردن باشد و همان کاری را انجام دهد که در این ۱۳-۱۲ سال گذشته انجام داده بود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه آمانو به تهران می‌آید تا درباره مباحثی که اشاره شد صحبت کند گفت: اگر نتیجه‌ این سفر این باشد که همان نقش راستی‌آزمایی که در بیانیه لوزان به آژانس داده شده بود به همان سبک در توافق نهایی هم گنجانده شود یکی از خطوط قرمز ما را رد می‌کند و چون خطوط قرمز ما را رد می‌کند این سفر سفر خوبي نیست.
وی خاطر‌نشان کرد: اتفاقی که باید در رابطه با لغو تحریم‌ها بیفتد این است که در متن توافق این جمله باید به صراحت بیان شود که باید همه تحریم‌ها برعلیه ایران لغو خواهد شد.
ایزدی با بیان اینکه ایران پذیرفته است که اجرای توافق می‌تواند متناظر باشد گفت: این به این معناست که زمانی که ایران یک قدم برداشت یک قدم نیز طرف مقابل بردارد و اگر مثلا ایران به بعضی از وظایف خود که در توافق نهایی گفته شده عمل کرد طرف مقابل هم برخی از تحریم‌ها را بردارد و همینطور با گام دوم ایران طرف مقابل نیز یک سری از تحریم‌ها را لغو کند و در نهایت زمانی که ایران به تمام وظایف خود عمل کرد طرف مقابل کل تحریم‌ها را لغو کند.
وی افزود: این روش صحیح جلو بردن توافق است که منطقی نیز هست ولی چیزی که غیرمنطقی است این است که ایران همه کارها را انجام دهد و بعد آژانسی که ما با آن این همه مشکل داشتیم قدرت وتو داشته باشد و مثلا بگوید آیا ایران PMD را پاسخ داد یا خیر و بعد در حالی که بحث لغو مورد پذیرش طرف مقابل نبوده، بعضی از تحریم‌ها در انتهای کار و زمانی که آژانس راستی آزمایی انجام داد براساس آن چیزی که درخواست طرف مقابل است تعلیق شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه آژانس می‌تواند در توافق نقش داشته باشد گفت: آژانس حتی می‌تواند تمام قدم‌های ایران را بازرسی کند و تائید یا رد انجام دهد اما بحث قدم به قدم بودن لغو تحریم‌ها نباید منوط به نظر مثبت آژانس باشد.
وی با اشاره به اینکه اگر حق وتو در توافق نهایی را به آژانس ‌دهید آژانس نیز زمانی که بخواهد بازی در می‌آورد گفت: این کاری است که به نظر می‌رسد طرف مقابل می‌خواهد انجام دهد و این خطوط قرمز ما را رد می‌کند اما روش دیگر نیز این است که آژانس باشد و کارهای خودش را نیز انجام دهد اما حق وتو نداشته باشد که این تفاوت نظری است که ایران باید ارائه دهد.
ایزدی افزود: نکته دیگر بحث PMD است که ما ۷-۸ سال است آن را داریم و آژانس از این بحث استفاده کرده است تا حقوق ایران را ندهد و تائید نهایی را که باید در مورد ایران داشته باشد را به بهانه که ما بحث PMD را داریم نداشته باشد.
وی با اشاره به اینکه در توافق پیش رو در مرحله اول باید قبل از اینکه توافق صورت گیرد مشخص شود که ایران چه کارهایی را باید انجام دهد تا بحث PMD بسته شود گفت: اگر توافق لوزان را نگاه کنید می‌بنید که یکی از مشکلات آن این مبهم بودن است و گفته بود که ایران همه کارها را انجام دهد و حل PMD نیز توسط آژانس تائید می‌شود تا بعد تحریم‌ها تعلیق شود که این وضعیت توافق لوزان است که همان مشکلاتی که بیان شد را ایجاد می‌کند.
این استاد دانشگاه افزود: روش صحیح این است مواردی که باید پاسخ داده شود الان مورد توافق قرار گیرد چون ما این تجربه را پیش از این با آژانس داشته‌ایم که ۳-۲ سال پیش ۶ مورد را ایران پاسخ داد و زمانی که آنها باید پاسخ می‌دادند آژانس برخی ادعاهای دیگر را مطرح کرد و آن روزی که باید فعالیت‌های ایران را تائید می‌کرد یکسری چیزهای دیگر مطرح کرد که این اتفاق نباید دوباره بیفتد و از این نظر باید در سفر آقای آمانو به این موارد توجه شود که آن مواردی که طرف مقابل دغدغه دارد مشخص باشد که اگر ایران به آنها جواب داد در متن توافق PMD بسته شود و همچنین بحث لغو تحریم‌ها نیز نباید منوط به تائید آژانس باشد.

https://siasatrooz.ir/vdch66nw.23nizdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی