يکشنبه ۲۳ تير ۱۳۹۸ - ۲۱:۴۷
کد مطلب : 109884

دیپلماسی فعال دولت کجاست؟

راهزنی و دزدی دریایی انگلیسی‌ها که بسیاری از کارشناسان مطرح می کنند با حمایت ویژه آمریکایی‌ها صورت گرفته است...

راهزنی و دزدی دریایی انگلیسی‌ها که بسیاری از کارشناسان مطرح می کنند با حمایت ویژه آمریکایی‌ها صورت گرفته است هر روز وارد فاز جدیدی می شود. اخیرا رسانه‌ها خبر داده‌اند که ناخدای این نفتکش به همراه چند افسر از خدمه آن بازداشت شده بودند با قید وثیقه آزاد شده‌اند. این درحالی است که این افراد بدون هیچ جرمی روانه زندان شدند. با این حال ماجرای توقیف نفتکش ایرانی با هر بهانه‌ای که باشد تبعات مختلفی را گریبانگیر انگلیسی‌ها می کند و باب نادرستی را باز می کند که حقوق و امنیت در شاهراهه‌های جهانی را به چالش می کشد. حرکت انگلیسی‌ها از این باب از سوی کارشناسان به تحریک آمریکایی‌ها انجام شده است که روحیه این کار بیشتر به حرکات غیرعقلانی ترامپ نزدیک است. آنارشی که کاخ سفید این روزها در آن زیست می کند با این حرکت انگلیسی‌ها به نوعی به خارج از آمریکا صادر شده است و این ماجرا باب خطرناکی را در حوزه جهانی باز کرده است. در ادامه به برخی از مواردی که مترتب این دزدی دریایی انگلیسی‌هاست می پردازیم.
انگلیسی ها دست به گروگانگیری زده اند؟: انگلستان در یک حرکت تحریک آمیز که امنیت آبراهه های بین المللی را به خطر می اندازد دست به توقیف و دزدی نفتکش ایرانی زدند. از برخی منابع خبر رسیده است که زمزمه یک گروگانگیری برای آزادی نازنین زاغری متهم به جاسوسی در کشورمان که انگلیسی‌ها برای ازادی وی تلاش گسترده ای انجام می دهد، صورت گرفته است. هرچند این موضوع را وزیر خارجه کشورمان نفی کرده است اما در برخی از محافل خبری و مجازی چنین موضوعی با توجه به اینکه ممکن است انگلیسی‌ها بخواهند بر سر نفتکش ایرانی معامله‌ای انجام بدهند، محتمل فرض شده است.
امنیت آبراهه های بین المللی: نفتکش ایران از تنگه جبل الطارق که اسپانیا و انگلیس‌ بر سر حاکمیت آن نزاع دارند در گذر بود که توسط انگلیسی‌ها ربوده شد. این درحالی است که ایران نیز با توجه به اینکه در منطقه استراتژیک خاورمیانه قرار دارد و نیمی از خلیج فارس تحت سیطره کشورمان قرار دارد و ایران امنیت این فضا تا بخشی از اقیانوس هند را تامین می کند. قطعا انگلیسی‌ها بیشتر از ایران با توجه به اینکه بایستی در این فضا با برخی از کشورهای منطقه داد و ستد کنند به امنیت آب‌ها نیازمندند. بخصوص اینکه تنگه هرمز یکی از پر رفت و آمدترین آبراهه های جهانی است. با این اوصاف به نظر می رسد انگلیسی ها با این عمل غیرعقلانی و منافی امنیت آب های بین المللی بیشتر خود را محدود کرده اند تا ایران را. طبق قوانین بین‌المللی، ایران حق دارد که با تعرض انگلیسی‌ها مقابله به مثل کند.
انگلیس از برجام خارج می شود؟: اروپا در عمل با وجود اینکه همواره حمایت خود را از برجام ابراز داشته، نشان داده که دنباله رو سیاست های آمریکاست. انگلیسی‌ها با توقیف نفتکش ایرانی به خوبی این موضوع را ثابت کردند. این درحالی است که برجام به نقطه حساسی رسیده و اروپایی ها بایستی لااقل حسن نیت خود را در حمایت از برجام نشان دهند، انگلیس در اقدامی ۱۸۰ درجه مغایر برجام موضع خود در برابر این سند توافق را به نمایش گذاشت. اروپا همواره در این مدت به عنوان پشتیبان سیاست فشار آمریکایی ها عمل کرده و با بی عملی محض به طور غیر مستقیم از سیاست های کاخ سفید علیه ایران حمایت کرده است. حالا که ایران اولتیماتوم داده و ۶۰ روز به اروپا وقت داده برخی از کشورهای اروپایی خود واقعی شان را یک به یک نشان می دهند. با این حرکت اگر انگلیسی ها خروج خود را از برجام اعلام کنند، جای تعجب ندارد. هر چند که با این کار انگلیس برجام را نقض کرد. حتی این حرکت می تواند زمینه بهانه سازی برای خروج انگلیس از برجام را ایجاد کند.
انگلیسی های آقا اجازه: بسیاری از کارشناسان بیان می کنند که این اقدام به دستور آمریکایی‌ها صورت گرفته است. هر چند که این ماجرا بخصوص به نفع کاخ سفید تمام شد و نشان داد اروپایی ها چقدر به قول «حسن روحانی» آقا اجازه هستند. با این وجود به نظر نمی رسد برجام با اینستکس که یک ماکت از تبادل کالا به کالاست با این سطح از گوش به فرمان بودن انگلیسی‌ها از آمریکایی ها به سرانجام درستی برسد.
دیپلماسی فعال دولت کجاست؟: دیپلماسی فعالی که همیشه در دولت‌های روحانی به عنوان نقطه قوت از آن یاد می شود، کجاست؟ اگرچه وزارت خارجه همواره به طور صریح این ماجرا را یک دزدی دریایی عنوان کرده و از انگلیسی ها خواسته تا به این راهزنی پایان دهند اما آنچنان که باید فعالیت دیپلماسی گسترده ای در این خصوص دیده نمی شود. در این زمینه بسیاری مطرح می کنند که حق با ایران است و خصوصا در مجامع بین المللی و سازمان ملل ایران بایستی با طرح شکایت از انگلیس حقوق خود را طلب کند. با این حال از دیپلماسی ظریف بیشتر از این ها انتظار می رفت که بیشتر از یک توئیت و فعالیت در فضای رسانه ای و مجازی عمل کند. 

نویسنده: امیر حمزه نژاد
 

https://siasatrooz.ir/vdch6wnzk23nv6d.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی