سه شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۰
کد مطلب : 117353
نگاهی بر احتمال حضور نیافتن برخی چهره‌های شاخص اصول‌گرا در انتخابات ۱۴۰۰

گفتمان محوری به جای فرد محوری

گفتمان محوری به جای فرد محوری

هر چه از اسفند ماه می گذرد، فعالیت احزاب و گروه ها برای حضور در انتخابات و البته گمانه زنی‌ها درباره نامزدهای انتخابات بیشتر می شود . البته در این میان شاهد هستیم که برخی از گزینه های مطرح ، نظری جز ورود به انتخابات مطرح کرده‌ و پیش بینی ها تحلیگران را برهم زده‌اند .
یکی از این موارد روایت ها یی در مورد عدم حضور قالیباف در انتخابات است که برخی با گمانه زنی احتمال حضور رئیسی، به عنوان کاندیدای اصولگرایان در سال ۱۴۰۰ است به آن دامن زده‌اند. این در حالی است که سخنگوی قوه قضائیه از عدم حضور رئیسی در انتخابات و از تاکید وی بر پیگیری طرح‌هایش برای اصلاح و تقویت دستگاه قضا در چارچوب قانون و عدالت قضایی خبر داده است.
بررسی ها نشان می دهد که تاکنون تنها دو نفر به صورت قطعی آمادگی خود را برای نامزدی در این انتخابات اعلام کرده‌اند. علی مطهری که در یک نشست خبری به صورت رسمی اعلام کرد که در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ به عنوان نامزد ریاست جمهوری نام‌نویسی خواهد کرد و گفت: "من با توجه به شرایط داخلی و خارجی کشور احساس تکلیف کردم و با توجه به تجربه و توانایی که در خودم احساس می‌کنم لازم دیدم وارد این میدان شوم و تصمیم گرفتم نامزدی خود را برای انتخابات اعلام کنم. برای انسانی که برای انجام وظیفه به میدان آمده باشد، شکست معنی ندارد. هر اتفاقی بیفتد برای ما خوشایند است."
همچنین سردار حسین دهقان مشاور فرمانده کل قوا در صنایع دفاعی از دیگر شخصیت‌هایی است که کاندیداتوری خود برای انتخابات ۱۴۰۰ اعلام کرده است. دهقان در ۴ آذر ۱۳۹۹ با اعلام کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ اظهار کرد: "خودم را یک عنصر کاملا ملی و انقلابی و فردی می‌دانم که آنچه تا به امروز برایم مهم بوده، در اختیار گذاشتن ظرفیت فکری، اجرایی و ذهنی خود برای پیشبرد اهداف و منافع نظام و انقلاب بوده است".
در کنار آنچه ذکر شد در میان تئوریسین‌های اصولگرایان نیز نظرات مختلفی وجود دارد چنانکه عنوان می شود این گروه با تعدد گزینه ها مواجهه است. در این میان صحبت‌ کناره گیری یکی از مهمترین گزینه های جریان اصولگرا مطرح است و آن کناره گیری قالیباف از کاندیداتوری برای ریاست جمهوری است .
محسن پیرهادی عضو هیئت رئیسه مجلس و از چهره‌های سیاسی نزدیک به محمدباقر قالیباف اخیراً اعلام کرد که "قالیباف بنای کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ را ندارد... و برداشت من این است که با افزایش احتمال حضور ابراهیم رئیسی، قالیباف آمادگی کمک به او را دارد".
اگرچه برخی با در نظر گرفتن اینکه این خبر توسط پیرهادی و نه شخص قالیباف اعلام شده، گفته‌اند که این حرف رئیس‌ مجلس نیست لذا ممکن است واقعی نباشد، امّا برخی منابع مطلع دیگر نیز، این مسئله را تایید کرده‌اند که قالیباف در حال حاضر با توجه به احتمال حضور رئیسی، بر عدم کاندیداتوری در انتخابات ۱۴۰۰ تاکید دارد و خود او به جمعی از اصولگرایان موثر در امر سازماندهی سیاسی اصولگرایان این نکته را به تاکید و قطعیت اعلام کرده است.

تحلیگران چه می گویند

آقای قالیباف در میان نیروهای اصولگرا و حتی در میان کل افرادی که به عنوان شخصیت‌های سیاسی در کشور شناخته می‌شوند، یکی از کارآمدترین نیروهای اجرایی قلمداد می‌شود. او علاوه بر سابقه فرماندهی لشکر در دفاع مقدس، کارنامه و تجربه موفقی به لحاظ اجرایی از خود در نیروی انتظامی و بویژه در شهرداری تهران به یادگار گذاشته است و به همین دلیل بود که در انتخابات ۹۲ نیز که نامزد شد، در ابتدای رقابت‌ها و زمانی که هنوز معادلات انتخاباتی و فاکتورهای سیاسی و تبلیغ‌ها و تخریب‌ها شکل نگرفته بود، در نظرسنجی‌ها محبوبترین فرد بود. این مسئله در انتخابات ۹۶ نیز پیش از تاثیر مولفه‌های سیاست‌ورزانه، صادق می‌نمود.
بنابراین، علاوه بر سیاسیون، جامعه و افکار عمومی نیز قالیباف را در امر اجرایی و مدیریتی موفق می‌داند. لذا چشم‌پوشی او از حضور در رقابت‌ها برای کسب کرسی رئیس قوه اجرایی در کشور برای ایجاد فرصت برای حضور سایرین در انتخابات قابل تمجید است.
ناصر ایمانی، تحلیلگر و فعال سیاسی اصولگرا، با اشاره به تایید ضمنی عدم حضور محمدباقر قالیباف در انتخابات ۱۴۰۰ گفت: قالیباف نگفته است که در انتخابات شرکت نمی‌کند بلکه یکی از نزدیکان او اعلام کرده است در صورت شرکت رئیسی، قالیباف شرکت نخواهد کرد، لذا اتفاق خاصی نیفتاده است و عدم حضور او در انتخابات، اصلا قطعی نیست.
وی با بیان اینکه قالیباف فقط در صورت حضور رئیسی انصراف می‌دهد، تصریح کرد: مسلما اگر رئیسی بیاید قالیباف نیست و اگر قالیباف شرکت کند رئیسی در صحنه نیست.
او افزود: «اگر رئیسی بیاید، با توجه به سابقه و جایگاهی که دارد و طبق نظرسنجی‌های عمومی، جایگاه او دیده شده و به مقدار زیادی مورد اجماع خواهد بود، ولی اگر او نیاید، اجماع به این شدت نخواهد بود و اجماع مشکل‌تر و پیچیده‌تر خواهد شد. ابتدا باید دید چه کسانی کاندیدا هستند و سپس ببینیم اقبال مردم به آنها چگونه است».
او با بیان اینکه قالیباف فقط در صورت حضور رئیسی انصراف می‌دهد، تصریح کرد: « مردم قاعدتا مقایسه می‌کنند و اگر ببینند قالیباف در بین سایر کاندیداها بیشتر جلب توجه می‌کند، قطعا چه در مرحله اول و چه دوم رأی می‌آورد».
سید حمایت میر زاده نماینده مردم گرمی هم در مجلس نیز در این باره گفت: «موافق صحبت‌های پیرهادی نبودم که رسانه‌ای شود، اکنون که به صورت سه شیفت درگیر لایحه بودجه هستیم، حاشیه‌سازی برای قالیباف درست نیست. طبق گفت‌وگوهایی که از همان ابتدا با قالیباف صورت گرفت، او برنامه‌ای روتین برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ ندارد. برخی گمانه‌زنی‌ها درباره حضور او مطرح می‌شود، همان‌طور که درباره نیکزاد و رئیسی هم مطرح می‌شود. وقتی از قالیباف می‌پرسیم که کاندیدای ۱۴۰۰ می‌شوید، پاسخ می‌دهد فعلا برنامه‌ای ندارد؛ شاید اتفاقی افتاد که لازم باشد و پیشنهاد و مطالبه‌ای در میان باشد و گروهی درخواست بدهند، ولی اکنون برنامه‌ای ندارد. گفته می شود که قالیباف مطرح کرده که اگر رئیسی کاندیدا شود، حتما به او کمک و از او حمایت می‌کند و از ظرفیت خود برای او استفاده می‌کند. قالیباف در دور قبل هم به نفع رئیسی کنار رفت». وی درباره فراکسیون نیروهای انقلاب گفت: «جلسات منظم با شورای ائتلاف و اتحاد برگزار می‌شود و قطعا به اجماع نهایی خواهیم رسید و یک رقابت سازنده با دوستان در شورای مقابل خواهیم داشت... همه سعی ما بر این است که از یک نفر حمایت شود».

وظیفه اصولگرایان

اگرچه اکنون ۲ قوه از سه قوه کشور با اکثریت اصولگرا همراه است اما همچنان به نظر می رسد که متقاعد کردن همه طیف‌های اصولگرایی برای رسیدن به یک انتخاب بیش از هر چیز دیگر لازم است .
یکی از نکات مهم و قابل توجه این است که اگر قالیباف در انتخابات حضور نمی‌یابد، سایر افراد اصولگرا که از آنها به عنوان نامزد احتمالی یاد می شود چه استراتژی را باید در پیش بگیرند؟
این درحالی است که تمامی کسانی که وارد این حوزه می شوند باید بدانند که به عنوان فرزندان انقلاب علاوه بر ادامه آرمان های انقلاب، باید در مقابل شهدا نیز پاسخگو بوده و وظیفه سنگینی را در پیش دارند . از این رو باید گفت که اگر شخصی می داند که اعلام عدم کاندیداتوری اش می‌تواند کمک جدی به شکل نگرفتن فضایی به سود جریان مقابل داشته باید این شجاعت را داشته باشد و کار را برای انتخاب دیگران سهل کند .
متاسفانه برخی از افراد که خود نیز می دانند در مقام ریاست جمهوری نمی توانند کارایی لازم را داشته باشند و به طور شایسته به مردم خدمت کنند به منظور برجسته‌سازی چهره خود در هر دو طیف اصلاح طلب و اصول‌گرا و احتمالاً کسب پست‌های قابل توجه در آینده، به فعالیت‌های انتخاباتی مشغول‌اند و حتی برای به دست گرفتن پست اجرایی بسیار مهمی مانند ریاست‌جمهوری تلاش می‌کنند.
ورود چنین افرادی در عرصه انتخابات ریاست جمهوری به جای ایجاد اجماع در درون جریان‌ها از جمله جریان اصول گرایی می تواند به تفرق و چند دستگی منجر شود که به شکسته شدن ارای کاندیدای اصلح هم می تواند ختم شود.
در این میان اهمیت کار تشکیلاتی و هماهنگی و یک صدایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است . اصولگریان بایستی ضمن تبیین اهداف جریان انقلابی بین مردم تلاش کنند، تا هزینه تراشی نکرده و تا جایی که می توانند در این انتخابات باری از روی دوش مردم بردارند . بنابراین اصولگرایان باید در نظر داشته باشند که گفتمان عدالت و کارآمدی از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
در این میان معرفی کاندیدای واحد دارای اهمیت است ، تا کنون جلسات متعددی در میان گروه های مختلف اصولگریان در این زمینه تشکیل شده است و تعدد گروه ها وتشکل های انقلاب نشان می دهد که برای رسیدن به یک کاندید واحد برنامه ریزی منسجم ضروری است . در این میان باید توجه داشت که با توجه به اینکه جریان های سیاسی اصولگرا کار خود را آغاز کرده اند ، رسیدن به وحدت و یک نامزد مشترک در بدنه این جریان دور از ذهن نیست. نکته مهم آن است که اصل خدمت رسانی به مردم و رفع مشکلات کشور محور تفکرات و نامزدهای احتمالی و در کلانف کل جریان اصولگرایی باشد و با این دیدگاه وارد عرصه انتخابات شوند. رویکردی که برگرفته از گفتمان انقلابی و جهانی برای تحقق مطالبات مردم و ارمان‌ها و ارزش های انقلابی است.

نویسنده: کتایون مافی

https://siasatrooz.ir/vdchmqnzx23nzxd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی