جمعه ۲ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۳
کد مطلب : 96995
توهم آمریکا به پایبندی در اجرای تعهدات برجام

دروغ واشنگتن

دروغ واشنگتن

پنجمین کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ در سطح معاونان وزیران خارجه نیویورک در حالی با محوریت بررسی اجرای برجام برگزار شد که همچنان منتظر اجرای برجام از سوی طرف مقابل هستیم!
سید عباس عراقچی، رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام، روز پنج‌شنبه گفت: در جلسۀ کمیسیون مشترک در سطح وزیران موضوع تحریم‌ها و تعلل اروپا و آمریکا در حل مشکلات بانک‌ها و مؤسسات مالی از طریق تسهیل مراودات مالی و ارائه تضمین‌های لازم اصلی‌ترین مسئله مورد بحث بود.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام از بررسی آخرین وضعیت مدرن‌سازی راکتور آب سنگین اراک، فروش آب سنگین، عملکرد گروه کاری مربوط به تولید سوخت هسته‌ای در ایران، آخرین وضعیت همکاری با روسیه در فردو و... به عنوان مهم‌ترین موضوعات مطروحه در حوزه هسته‌ای نام برد.عراقچی ادامه داد: دربحث تحریم‌ها موضوع همکاری‌های بانکی و تعلل اروپا و آمریکا در حل مشکلات بانک‌ها و موسسات مالی از طریق تسهیل مراودات مالی و ارائه تضمین‌های لازم، اصلی‌ترین موضوع بحث در کمیسیون مشترک بود.
وی با بیان اینکه در این جلسه همچنین موضوع تاخیر دولت آمریکا در صدور مجوزهای فروش هواپیما به ایران توسط ایرباس و بوئینگ مطرح شد، تصریح کرد: هیأت آمریکایی توضیح داد که ظرف دیروز و امروز بخشی از مجوزهای مورد نیاز را صادر کرده و طی هفته‌های آینده بقیه مجوزها نیز صادر خواهد شد.
تعلل غرب در اجرای برجام در حالی است که جمهوری اسلامی به همه تعهدات خود پایبند بوده و بارها نیز از سوی آژانس بین‌المللی اتمی وغرب این موضوع مورد تایید واقع شد، حتی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا نیز دو روز پیش گفت ایران به توافق اتمی سال گذشته با ۵ عضو دائم شورای امنیت بعلاوه آلمان پایبند بوده‌است.
وی تصریح کرد: «ما ۳ گزارش از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داشتیم که تأیید کرد ایران همۀ گام‌هایی را که باید دربارۀ موضوع اتمی بر می‌داشت، برداشته‌است.»
موگرینی همچنین تصریح کرد موضوع موشک‌های بالستیک ایران در نشست روز پنج‌شنبه وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ مورد بررسی قرار نگرفت زیرا آزمایش‌های موشکی تهران نقض برجام نیست.مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا گفت حاضران در این نشست همچنین دربارۀ لزوم حذف موانع پیش روی بانک‌های خارجی و نهادهای مالی برای همکاری با ایران تبادل نظر کردند.
بی تعهدی طرف غربی درحالی همچنان ادامه دارد که اذعان به آن بخشی از سخنرانی حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد بود!
روحانی با بیان اینکه برجام یک سند پذیرفته شده چند جانبه است، گفت: اهمال نسبت به اجرای آن از سوی آمریکا، تخلفی بین‌المللی تلقّی خواهد شد و اعتراض جامعۀ جهانی را برخواهد انگیخت. هرگونه بدعهدی در اجرای برجام، به بی‌اعتباری بیشتر ایالات متحده در سطح جهان می‌انجامد. تعلل ایالات متحده در اجرای تعهدات قانونی‌اش در ماه‌های گذشته اشتباهی راهبردی است که باید فوراً جبران شود.
ازسوی دیگر رضا نجفی سفیر و نماینده دائم ایران درآژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی سخنانی در جریان نشست فصلی سپتامبر شورای حکام این آژانس گفت: پایداری برجام منوط به پایبندی و اجرای متقابل تمام تعهدات سایر طرف‌های توافق هسته‌ای است. وی گفت: در حالی که ایران بنابر تایید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به برجام پایبند بوده است اما اجرای تعهدات سایر طرف‌های برجام رضایت بخش نیست.
نماینده کشورمان همچنین در ادامه سخنان خود ضمن تأکید بر اینکه نتایج عینی برجام بر همکاری با ایران در زمینه‌های مختلف، به‌ویژه در بخش اقتصاد و تجارت، می‌بایست با قوت دنبال گردد، هشدار داد در غیر این‌صورت آینده توافق در معرض مخاطره خواهد بود.
وی همچنین ضمن یادآوری تعهد روشن کشورهای ۱+۵ برای اجرای برجام "با حسن نیت و در فضائی سازنده، بر اساس احترام متقابل و با پرهیز از هرگونه اقدام ناسازگار با متن، روح و نیت برجام که اجرای موفق آن را تضعیف کند"، گفت: متأسفانه، برخی از طرف‌ها منطبق با تعهدات خود عمل نمی‌کنند.
نماینده دائم کشورمان در آژانس در پایان تصریح کرد جمهوری اسلامی ایران به اجرای کامل تعهدات خود ادامه می‌دهد و در عین حال اجرای تعهدات سایر طرف‌ها در چارچوب برجام را برای اطمینان از پایداری این توافق رصد خواهد نمود.

پاسخ آمریکا به انتقادهای روحانی
البته ساعتی پس ازانتقاد رییس جمهور کشورمان از روند اجرای برجام توسط آمریکایی‌ها، وزارت خارجه این کشور بیانیه داد و گفت جان کری صراحتاً به ظریف گفته که آمریکا به «همه» تعهداتش پایبند بوده است.
گویا آمریکایی‌ها دست پیش گرفته‌اند که پس نیفتند، آنها مدعی پایبندی به تعهدات برجامی خود در قبال ایران هستند اما، تاکنون نشانه‌ای از این پایبندی ندیده‌ایم!
هنوز برنامه‌های مالی و اقتصادی اعم از بانکی، نفت و گاز، طلا و پتروشیمی و حمل و نقل را تحریم‌هایش برداشته نشده و بدتر از آن که آمریکا به تمامی شرکت‌های خارجی بویژه اروپایی و آسیایی اخطار کرد که در صورت هرگونه تعامل با ایران در این حوزه‌ها مورد تحریم‌های فراملی و یکجانبه قرار خواهند گرفت. این در حالی است که واشنگتن با توافق بر روی مفاد برجام و پذیرش لغو تحریم‌ها، آمریکا عملا پذیرفت که سیاست چندجانبه‌گرایی را دنبال کند و متعهد شد که تمامی تحریم‌های ثانویه که همان تحریم‌های
فرا ملی باشد را لغو کند و فقط تحریم‌های ملی خود در ممنوعیت اشخاص حقیقی و حقوقی آمریکایی در کار اقتصادی با ایران را حفظ نماید.
از سوی دیگر نمایندگان کنگره نیز برای تصویب لوایح ضد ایرانی سخت مشغول کارند! مصداق این حرفمان تصویب لایحه ضد ایرانی دیگر از سوی مجلس نمایندگان آمریکا می توان نام برد.
مجلس نمایندگان آمریکا در ادامه اقدامات ضد کشورمان به اتفاق آرا لایحه‌ای با عنوان محکومیت نقض حقوق بشر درایران تصویب کرد.
«اد رویس» رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، بعد از تصویب این لایحه با صدور بیانیه‌ای مدعی شد: «اقدامات اسفناک این رژیم (ایران) علیه مردم ایران، بخوبی مستند است که شامل اعدام بدون تشکیل دادگاه، حملات اسیدپاشی علیه زنان، سرکوب ظالمانه خبرنگاران می‌شود. بله ما شاهیدم که این رژیم میانه‌رو چگونه می‌تواند باشد».
مجلس نمایندگان آمریکا درحالی ایران را به نقض حقوق بشر متهم کرده است که واشنگتن خود یکی ازحامیان عربستان است که در سطح جامعه بین‌الملل به نقض حقوق بشر و حقوق انسانی شناخته شده است.
جالب‌تراز همه اینکه معاون رئیس‌جمهور آمریکا چهارشنبه هفته پیش گفت توافق هسته‌ای با ایران بر اساس اعتماد نبوده است.
وی که درنشستی به میزبانی شورای روابط خارجی آمریکا صحبت می‌کرد، در پاسخ به صحبت‌های یکی از حاضران که با ناقص دانستن توافق هسته‌ای به دلیل عدم امکان دسترسی به سایت‌های نظامی ایران، پرسید که آیا کنگره می‌تواند با افزودن متمم‌هایی توافق را «جذاب‌تر» کند یا نه، گفت: «تصور می‌کنم که توافق همین‌طور که هست جذاب است و اگر کنگره متممی تصویب کند، توافق را باطل می‌کند.»
بایدن افزود: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اطلاع قبلی این سایت‌ها دسترسی دارد و هیچ جایی نیست که آن‌ها نتوانند به آن دسترسی داشته باشند و دانشمندان هسته‌ای و افرادی که بسیار هم هوشمند هم هستند، «ارنست مونیز» (وزیر انرژی آمریکا) و دیگران به این جمع‌بندی رسیده‌اند که با این توافق زمان گریز به هیچ وجه کمتر از یک سال نخواهد بود. آن هم در مقایسه با وضعیتی که آن‌ها پیش از توافق داشتند و مدام در حال افزایش ظرفیت خود بودند.»
معاون رئیس‌جمهور آمریکا ادامه داد: «علاوه بر این، ما به هیچ وجه به ایران اعتماد نکرده‌ایم، بلکه ایرانی‌ها تعهداتی را که باید در ابتدا انجام می‌دادند، انجام دادند. آن‌ها در اراک سیمان ریختند و رآکتور پلوتونیوم آن‌ها غیرقابل استفاده شد. آن‌ها تمام اورانیوم غنی‌شده با غنای بالاتر از یک سطح مشخص را به خارج از کشور منتقل کردند و حالا برای رسیدن به سطحی که قبلا بودند به زمان زیادی نیاز دارند و بدون اطلاع ما هم نمی‌توانند این کار را انجام دهند.» از ادبیات و لحن معاون اوباما اینطور می‌توان نتیجه گرفت توافق میان ایران و ۱+۵ دقیقا همان چیزی بود که آمریکایی‌ها می‌خواستند و هنوز هم انتظارت برجامی را نه خود برآورده می‌کنند و نه اجازه می‌دهند کشورهای اروپایی به اجرای تعهدات پایبند باشند!
حتی مقام معظم رهبری نیز به بدعهدی آمریکایی‌ها در اجرای برجام واکنش نشان دادند، چنانچه معظم له مرداد ماه امسال در دیدار با اقشار مختلف مردم «تجربه برجام» را نمونه‌ای روشن از درستی ضرورت بی‌اعتمادی به دشمنان خواندند و خاطرنشان کردند: امروز حتی مسئولان دیپلماسی و کسانی که در مذاکرات حضور داشته‌اند، این واقعیت را تکرار می‌کنند که امریکا نقض عهد می‌کند و در ورای زبان چرب و نرم خود، به مانع تراشی و تخریب روابط اقتصادی ایران با دیگر کشورها مشغول است.
رهبر انقلاب افزودند: البته چندین سال است موضوع بی‌اعتمادی به امریکایی‌ها را تکرار می‌کنیم اما برخی، سختشان بود این واقعیت را قبول کنند.
ایشان با اشاره به ابراز ارادت و همراهی امریکایی‌ها در نامه‌های ارسال شده قبلی افزودند: حدود ۲ سال پیش گفتیم ملت به عنوان یک تجربه به مذاکرات هسته‌ای نگاه خواهد کرد تا ببیند امریکایی‌ها در عمل چه کار خواهند کرد و حالا مشخص شده که آنها بر خلاف وعده‌های خود، همچنان به توطئه و تخریب مشغولند.
منکر تلاش و زحمات تیم مذاکره کننده کشورمان نیستیم، اما الان این سوال مطرح می‌شود که به راستی دستاورد برجام برای ملت ایران چه بوده است؟ و اینکه به راستی در قبال این همه بی‌عهدی آمریکایی‌ها لازم و جایز است؟ آیا وقت آن نرسیده که تصمیمی قاطع در قبال این همه گستاخی و بدعهدی طرف مقابل گرفته شود ؟

تعیین ضرب‌الاجل برای آمریکایی‌ها
حسن هانی‌زاده کارشناس مسائل سیاسی در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به درخواست رئیس‌جمهور از آمریکا برای اجرای برجام اظهار داشت: سخنرانی رئیس جمهور در هفتاد و یکمین مجمع عمومی سازمان ملل دربرگیرنده چند محور از جمله مبارزه با تروریست، سیاست‌های تخریبی عربستان و عدم پایبندی آمریکا به تعهدات خود در برجام بود. این کارشناس مسائل سیاسی با انتقاد از عدم پایبندی آمریکا به قوانین بین‌المللی و توافقاتی که خود آنها را امضا کرده است تاکید کرد: رئیس‌جمهور باید برای اجرای تعهدات طرف مقابل ضرب‌الاجل تعیین کند و اعلام کند در غیر این صورت ایران به نقطه آغازین بازخواهد گشت اما متاسفانه سخنرانی آقای روحانی بسیار منفعلانه بود.

https://siasatrooz.ir/vdchmwnw.23n-wdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی