?>?> تکاپوی حذف ایران از معادلات سوریه | سیاست روز
دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۱:۵۱
کد مطلب : 98777
وقتی رقبای منطقه‌ای از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند

تکاپوی حذف ایران از معادلات سوریه

تکاپوی حذف ایران از معادلات سوریه

در حالی اوضاع برخی شهرهای شمال سوریه همچنان با تنش همراه است که رقبای منطقه‌ای به دنبال ماهی گرفتن از این آب گل‌آلود در تلاش برای حذف ایران از معادلات سوریه هستند.
سه‌شنبه هفته گذشته بود که رؤسای ستاد مشترک ارتش ترکیه، آمریکا و روسیه در آنتالیای ترکیه گرد آمدند تا درباره ادامه عملیات نظامی علیه داعش گفت‌و‌گو کنند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد فرماندهان ارشد روسیه، ترکیه و آمریکا در نشست آنتالیا درباره مسائل امنیتی و تلاش‌ها برای مبارزه با تروریسم در سوریه و عراق گفت‌وگو کردند.
در این بیانیه آمده است: طرفین به طور ویژه درباره شرایط اخیر مبارزه علیه سازمان‌های تروریستی در سوریه و افزایش مقابله با تمامی سازمان‌های تروریستی در آینده گفت‌وگو کردند.
این بیانیه می‌افزاید: تمامی طرف‌ها بر تلاش مضاعف در جهت جلوگیری از برخورد میان طرفین در عملیات نظامی در سوریه تاکید کردند.
نقش موثر و فعال جمهوری اسلامی درپیروزی‌های اخیر ارتش سوریه در قبال تروریست‌ها و معارضان سوری که با دلارها و تسلیحات غربی وعربی حمایت می‌شدند؛ بر هیچ کشوری پوشیده نیست؛ اما اجلاس آنتالیا آن هم بدون حضور ایران از منظر ناظران سیاسی کمی جای تامل دارد!
ایران از ابتدای بحران در سوریه برحل بحران این کشور از طریق گفت وگوی سوری -سوری تاکید داشت؛ حتی نسبت به این فتنه‌انگیزی در منطقه به آنها هشدار داده بود!اما گوش کشورهای غربی به این حرف‌ها بدهکار نبود!
از جمله تلاش جمهوری اسلامی نشست مشترک ایران و روسیه و ترکیه بود که ۷دی در مسکو برای کمک به غیرنظامیان و بازگشت ثبات به حلب برگزار شد.
حتی ایران مسیر مشارکت ترکیه برای حل بحران سوریه را هموار کرد تا این کشور که تا پیش از این نقش مهمی در فتنه‌انگیزی و حمایت از معارضان سوریه ایفا کرده بود برای جبران با تهران و مسکو همراه شود.
اظهارات گستاخانه مقامات ترکیه نه تنها در قبال ایران بلکه از روند سیاست‌های ستیزجویانه این کشور در قبال سوریه و عراق هم رونمایی می‌کند چنانچه «آلان بکر» نماینده پارلمان سوریه در گفت وگو با مهر درباره اظهارات «اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه مبنی بر ایجاد مناطق امن در اراضی سوریه تاکید کرد: اردوغان در صدد توطئه علیه سوریه است و اظهارات وی تمسخر مردم سوریه محسوب می‌شود؛ ملت سوریه شش سال صبر کرده و طرح آمریکایی، سعودی، ترکیه‌ای و اسرائیلی را در منطقه ناکام گذاشته است.
وی افزود: این نخستین بار نیست که اردوغان این سخنان را مطرح می‌کند. او یک بار صدای خود را بالا می‌برد و می‌گوید که در مسجد اموی نماز خواهد خواند و بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه در معادلات سیاسی جایگاهی ندارد و یک بار دیگر همزمان با شکست نقشه شان، صدایش را پایین می‌آورد. سوریه از اصولش یعنی وحدت اراضی و حاکمیت کامل بر کشور دست برنمی‌دارد.
وی در ادامه درباره نگرانی رژیم صهیونیستی از حل بحران سوریه نیز تصریح کرد: آنچه در سوریه و منطقه در جریان است، با هدف تضعیف محور مقاومت صورت می‌گیرد؛ زیرا محور مقاومت معتقد است که مسأله فلسطین اولویت نخست است و هم و غم تمام اعراب و مسلمانان نیز آزادسازی فلسطین است.
نماینده پارلمان سوریه در ادامه یادآور شد: بنابراین تضعیف محور مقاومت، یک نقشه کاملا اسرائیلی است. اسرائیلی‌ها حتی بیمارستان‌های خود را به روی تروریست‌ها باز و از آنها استقبال می‌کنند.
آلان بکر افزود: پروژه تکفیری در سوریه، یک نقشه صهیونیستی-آمریکایی است که به دنبال تضعیف دولت سوریه و تسلط بر منابع نفتی و گازی آن است اما مردم و ارتش سوریه در برابر این پروژه مقاومت خواهند کرد و پیروز می‌شوند.
وی تصریح کرد: اسرائیل نه تنها اهدافش را محقق نکرده بلکه در حال حاضر بیش از پیش از حزب‌الله لبنان و ارتش سوریه هراس دارد. زیرا در جریان این جنگ، توان و تجربه حزب‌الله و ارتش سوریه افزایش یافته است.حزب‌الله و سوریه به همراه ایران محوری قوی را در اتحاد با روسیه ایجاد و پروژه صهیونیستی - آمریکایی را ناکام گذاشتند.
وی عنوان کرد: آمریکا در مبارزه با تروریسم جدی نیست. زیرا اگر جدی بود، با ایران و روسیه در این زمینه همکاری می‌کرد. اردن و ترکیه ابزارهای آمریکا در منطقه هستند و دولت آمریکا قادر است با فشار بر این دو کشور موجب بسته شدن مرز اردن و ترکیه و جلوگیری آنها از ورود عناصر مسلح و تسلیحات به خاک سوریه شود.
نشست آنتالیا آن هم با کمترین درز اطلاعات از‌‌آنچه گذشت در حالی برگزار شد که اظهارات اخیر سفیر آمریکا در سازمان ملل درخصوص ضرورت بیرون رفتن ایران و حزب‌الله از سوریه همزمان با شایعات درباره حضور اسد در اجلاس سران عرب بر گمانه‌زنی‌ها درباره نقشه جدید غربی-عربی برای دور کردن ایران از سوریه صحه گذاشت.
درپی انتشار شایعات برخی مطبوعات عربی و وبگاه صهیونیستی دبکا درخصوص تلاش‌ها برای حضور بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه در اجلاس پیش‌روی سران عرب، «نیکی هالی» سفیر آمریکا در سازمان ملل در اظهاراتی خبری بر اهمیت بیرون کردن ایران و گروه‌های وابسته به آن از سوریه تاکید کرد.
در همین حال مقامات سوری ادعای حضور اسد در اجلاس امان را تنها پروپگاندای سیاسی با هدف فتنه‌انگیزی بین جبهه مقاومت و شایعه پراکنی درخصوص تصمیم اسد برای بازگشت به آغوش اتحادیه عرب توصیف کردند.
منابع عربی شرط اصلی برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، رفع تحریم‌های آن و پایان دادن به بحران سوریه را در فاصله گرفتن دمشق از ایران و حزب‌الله لبنان خواندند و این چیزی است که هم اینک سفیر آمریکا با ضروری خواندن خروج ایران و گروه‌های وابسته به آن از سوریه تاکید می‌کند.
اظهارات هالی نشانه تلاش‌های واقعی کشورهای غربی و منطقه‌ای برای فریب دادن دمشق در پایان دادن به بحران سوریه و بازگرداندن این کشور به اتحادیه عربی است که تحت سلطه شیخ‌نشین‌هاست.
در دنیای سیاست چیز عجیبی نیست که قدرت‌های بزرگ بر کشورهای کوچک‌تر از خود از طریق مشوق‌ها یا تهدیدهایی اعمال فشار کنند اما سوری‌ها و متحدانشان در موضعی قوی‌تر از قبل هستند به گونه‌ای که فشارها هم تاثیر بسیار کم‌تر از قبل بر آنها دارد.
چیزی که برای ایران و روسیه مهم است دستیابی سوریه به همه حقوقش است و اینکه فضای آرامی بر منطقه حاکم شود، بنابراین مقامات تهران و مسکو از هر اقدامی در این زمینه استقبال می‌کنند.
به باور ناظران سیاسی هر گونه تلاشی برای دور کردن دمشق از تهران به شکست منجر می‌شود چراکه سوریه از کسانی که در سختی‌ها یاری‌اش کردند دست نمی‌کشد و همان‌گونه که دمشق انقلاب امام خمینی در دهه هفتاد قرن گذشته را یاری کرد و هم اینک هم ایران را یاری خواهند کرد، ایران هم با حمایت از دمشق جبران می‌کند.
از منظر برخی تحلیلگران سیاسی این نشست ترکیه با مسکو کمی جای تامل دارد چراکه هر دو کشور منافع خود را در مسئله سوریه دنبال می‌کنند وآن قدر که جمهوری اسلامی بدون هیچ چشم‌داشتی درپیروزی‌های سوریه نقش داشت، نقش روسیه درپیروزی‌ها به زعم همه ناظران سیاسی در همراه شدن با سیاست‌های تهران بود.
این گزینه هم بعید نیست که محورهای غربی-عربی به نوعی با حمایت‌های پشت پرده شان ضمن تامین امنیت تروریست‌ها در سوریه به دنبال تقابل میان تهران و مسکو باشند.
البته شیطنت‌های ترکیه و رونمایی مجدد از چهره واقعی خویش و عرض ارادت به آمریکا و سران عرب نیز یک سوی دیگر معادلات است.
اما به هرحال با توجه به نقش‌آفرینی جمهوری اسلامی در حل بحران سوریه و از همه مهمتر اینکه همسویی روسیه با تهران موجب موفقیت مسکو درپیروزی‌های اخیر در این کشور شده بهتر است روسیه در این بازی فریب برخی سناریو‌های از پیش طراحی شده را نخورد و برای جلب منافعش از جمهوری اسلامی کناره‌گیری نکند.
چراکه ترکیه با توجه به سیاست‌های چند سال اخیرش در منطقه و بین‌الملل به نظر می‌آید هرکجا که منافعش باشد قدم بر می‌دارد و دست دوستی دراز می‌کند از این رو نمک نشناسی و قدرنشناسی رسم مقامات این کشور است.

https://siasatrooz.ir/vdchqqnw.23n6qdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی