چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۲:۱۷
کد مطلب : 89560

راز آلودگي هوا ريشه در منفعت‌گرايي دارد

راز آلودگي هوا ريشه در منفعت‌گرايي دارد

روزهاي سالم در شهر تهران را به ۲ برابر افزايش مي‌دهيم؛ آنچه خوانده شد نقل قولي بود از يك مقام مسئول که در نخستين روزهاي سال ۹۳ مطرح شد.
نقل قولي که شايد مي‌شد آن را عيدانه يک مقام مسئول براي شهرنشينان تهراني عنوان كرد كه بر اساس آنچه گفته شده بود بر اساس يك مديريت صحيح شدني بود اما در حالي هفتمين ماه سال را پشت‌سر مي‌گذاريم که نه تنها هيچ اقدام کارشناسي براي کاهش آلودگي هوا رخ نداده است بلکه قول و قرارها نيز آنچنان که بايد و شايد عملي نشده است.

مناقشه بر سر آلوده بودن يا نبودن
طي چند روز گذشته بحث‌آلوده بودن يا آلوده نبودن بنزين مصرفي مورد مناقشه مسئولان اجرايي کشور و نمايندگان مردم در مجلس شوراي اسلامي بوده است. اينکه بنزين توليد شده در پالايشگاه‌هاي کشور سرطان‌زا و آلوده است يا خير پرسش مهمي است که اين روزها پاسخ قانع‌کننده‌اي نمي‌توان براي آن يافت.
در همين زمينه رئيس کميته تخصصي نفت، گاز و پتروشيمي مجلس شوراي اسلامي معتقد است اگر نتيجه آزمايش بنزين پتروشيمي‌ها حاکي از آلايندگي آن باشد مصالح کشور ايجاب مي‌کند که بنزين مورد نياز را وارد کنيم.
در واقع در حالي نادر فريدوني به واردات بنزين توجه دارد که وزير نفت و رئيس سازمان محيط زيست معتقد است بنزين عرضه شده از سوي پتروشيمي عاملي براي آلودگي هوا است و در همين زمينه بايد راهکاري براي خروج آن از چرخه سوختي کشور متصور بود.
در حال حاضر ميزان مصرف روزانه بنزين ۷۰ ميليون ليتر اعلام شده است که از اين ميزان ۶۰ ميليون ليتر توسط پالايشگاه‌ها تامين و مابقي آن نيز وارداتي است.
اما آنچه در اين ميان مورد توجه است بازي راه ا فتاده ميان رسانه‌ها و برخي مسئولان اجرايي در خصوص آلوده بودن کدامين بنزين مصرفي است.
اينکه بنزين ساخت داخلي آلوده است يا بنزين يورو ۴ وارداتي مبحثي است که شايد به خاطر برخي بازي‌ها و لابي‌هاي موجود پاسخ شفاف و مبرهني براي آن پيدا نشده و در ميان اين پنهان‌کاري حال و هواي تهران هر روز سياه‌تر مي‌شود.

مصلحت‌هاي ناپايان
براساس آنچه در اسناد تاريخي موجود است مورخان هواي ۱۰۰ سال پيش تهران را هواي شفابخشي مي‌خواندند که در بهبود بيماري‌هاي افراد تاثير بسزايي داشت اما اين هواي بهبود دهنده اين روزها خودش به يکي از عوامل اصلي مرگ و مير در تهران بدل شده است.
هواي آلوده‌اي که اين گزارش گونه مناقشات موجود بر سر عدم رونمايي واقعيت موجود را يکي از دلايل اصلي آن مي‌داند.
واقعيتي که در پهناي ملاحظه‌کاري‌ها گم شده تا هيچ ارگان و يا نهاد مربوطه‌اي نخواهد بپذيرد يک بار براي هميشه تکليف سلامتي مردم را مشخص کند.
سلامتي که بخش اعظمي از آن به واسطه کيفيت سوخت مصرفي رو به نابودي رفته است.
سوختي که برخي کارشناسان معتقدند چه وارداتي و چه توليد داخل آن به هيچ وجه سالم نبوده و همين عاملي براي حال خراب هواي تهران بوده است.
اين گزارش گونه در شرايطي که هواي پايتخت هر روز آلوده‌تر از پيش مي‌شود تنها جاي خالي يک بيان صراحت‌گو را دليلي براي تمام مرگ و ميرها و سرطان‌هاي ناشي از آلودگي هوا مي‌داند.

آلودگي هوا چه تاثيراتي بر سلامت انسان‌ها دارد؟
در اين بخش از گزارش به گوشه اي از اثرات آلودگي هوا اشاره مي كنيم كه از سوي متخصصين امر مطرح شده است.
"آلودگي هوا بر دستگاه قلبي- عروقي همچون ساير دستگاه هاي داخلي بدن اثرات مخرب کوتاه و دراز مدتي دارد به گونه اي که به گفته پزشکان و محققان گاهي احتمال بروز بيماري هاي قلبي را تا چند برابر افزايش مي دهد."
"آلودگي هوا مي تواند سبب تشديد بيماري‌هاي تنفسي در افراد مبتلا و يا ايجاد برخي بيماري‌هاي تنفسي در افراد سالم جامعه شود."
"چشم ها ازجمله اندام هاي خارجي بدن هستند که در زمان آلودگي هوا در معرض مستقيم با ذرات آلاينده قرار مي گيرند و دچار مشکلات زيادي همچون سوزش و آبريزش مي شوند."
"پوست پوشش و درواقع لباس تن است و بدن را در برابر ورود ميکروب ها و مواد مضر محافظت مي کند؛محققان و متخصصان پوست و مو دريافته‌اند که رابطه مستقيمي ميان شيوع بيماري ها و به ويژه حساسيت (اگزما) هاي پوستي با ميزان سرب و آلاينده هاي موجود در هوا وجود دارد."
"سرطان بيماري و مشکل ديگري است که محققان براين باورند که يکي از عوامل اصلي ايجاد کننده آن زندگي در شهرهاي بزرگ و مناطق داراي آلودگي هوا است؛محققان معتقدند افرادي که در مناطق داراي آلودگي هوا زندگي مي کنند، حدود ۲۰ درصد بيشتر از افرادي که در هواي پاک زندگي مي کنند با احتمال ابتلا به سرطان ريه مواجه هستند."
گفتني است در تهران سالانه بين ۲۴۰۰ تا ۴۸۰۰ نفر به علت عوارض ناشي از آلودگي هوا فوت مي‌کنند که اين ميزان با سقوط هواپيماي مسافربري در هر هفته برابري مي‌کند.

حرف آخر
حرف آخر اين گزارش را نيز به رئيس پليس راهنمايي و رانندگي ناجا مي‌سپاريم که معتقد است هيچ اتفاق مهمي در رفع آلودگي هواي تهران رخ نداده و تنها بايد باد و باران به کمک ما بيايند.
سردار اسکندر مومني در حالي تاکيد مي‌کند که در صورت بروز پديده وارونگي با افزايش شديد آلودگي مواجه مي‌شويم که براساس آمار رسمي پاييز امسال فصل کم‌بارشي را براي تهران خواهيم داشت و در اين ميان آنچه در حرف آخر اين گزارش مورد پرسش قرار مي‌گيرد آن است که تا چه زماني بايد اميدوار به مهرباني طبيعت با خودمان باشيم.

https://siasatrooz.ir/vdchvmn6.23nw-dftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی