چهارشنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۰ - ۱۸:۳۳
کد مطلب : 120106

راه نجات جهان اسلام

جهان اسلام به رغم برخورداری از ظرفیت‌های عظیم انسانی و اقتصادی همچنان نتوانسته است که از این ظرفیت‌ها برای...
جهان اسلام به رغم برخورداری از ظرفیت‌های عظیم انسانی و اقتصادی همچنان نتوانسته است که از این ظرفیت‌ها برای تحقق اهداف امت اسلامی و ایفای نقش موثر و فعال در صحنه جهانی بهره‌برداری نماید. نگاهی به وضعیت امروز جهان اسلام نشان می‌دهد که بسیاری از این کشورها همچنان با بحران‌ها و چالشهای درونی و بعضا تحمیلی از نظام سرمایه داری مواجه هستند که لزوم درس گرفتن از این چالشها و مقابله واحد را بیش از پیش الزام آور می‌سازد. در این چارچوب چند نکته قابل توجه است:
نخست آنکه جهان اسلام همچنان با چالشی به نام رادیکالیسم داخلی مواجه است که بخشی از آن ناشی از چالش‌های فرهنگی و عقیدتی و بخش عمده‌ای از آن نیز برگرفته فرقه سازی‌ها و جریان‌ سازی‌های نظام سلطه است که از آنها برای ایجاد جنگ داخلی در جهان اسلام و معرفی مسلمانان به عنوان محور تروریسم و ناامنی جهان بهره گرفته اند. ایجاد وحدت و اتفاق نظر میان علمای اسلامی مولفه‌ای مهم برای مقابله با این وضعیت است. این امر زمانی آشکارتر می‌شود که فتوای مرجعیت در عراق توانست بسیج مردمی را ایجاد نماید که حاصل آن نابودی تروریسم بوده است. توسعه این رویکرد در قالب اقدام واحد علمای جهان اسلام می‌تواند ضمن مقابله واحد با فرقه‌سازی‌ها و جریان‌سازی‌های انحرافی زمینه ساز خنثی سازی توطئه دشمنان در ایجاد چنین جریان‌هایی برای ناامن سازی جهان اسلام و تخریب چهره جهانی اسلام و مسلمانان شود.
دوم آنکه تحولات امروز افغانستان به عنوان بخشی از جهان اسلام بار دیگر این حقیقت را آشکار ساخته است که هیچ بیگانه‌ای به دنبال کمک به کشورهای اسلامی نبوده و جز نابودی و خسران حاصی ندارند. افغانستان پس از ۲۰ سال حضور اشغالگران از یک سو با فقر و فاجعه انسانی روبروست چنانکه سازمان ملل از ۱۸ میلیون گرسنه از جمعیت ۴۰ میلیونی این کشور خبر داده است از سوی دیگر خروج غیر مسئولانه آمریکا و ناتو، این کشور را با بحران امنیتی مواجه ساخته است که کشتار نمازگزاران در قندوز و قندهار نمودی از تروریسم و ناامنی تحمیلی به این کشور است. وضعیت افغانستان نشان می‌دهد که کشورهای اسلامی به جا دلبستن به وعده‌های بیگانگان باید در کنار یکدیگر قرار گرفته و با تشکیل ارتش واحد اسلامی برای رفع بحران‌های امنیتی در کشورهای اسلامی اقدام نمایند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان کانون مبارزه با تروریسم و مقابله با امپریالیسم با برخورداری از توان دفاعی و نظامی بومی همواره آمادگی خود را برای تحقق این مهم اعلام و در این چارچوب نیز مبارزه عملی با تروریسم در عراق و سوریه داشته و حامی اصلی مقاومت فلسطین و ملت‌های منطقه در برابر اشغالگری و تجاوزات بیگانگان بوده است.
سوم آنکه کارنامه یک ساله روند سازش برخی کشورهای عربی و اسلامی همچون امارات، بحرین و مغرب با رژیم صهیونیستی که با ادعای حمایت از فلسطین صورت دادند نشان داده است که این سازش نه تنها به حل مسئله فلسطین کمک نکرده است بلکه جنایاتی همچون جنگ ۱۲ روزه غزه را رقم زده است. بر این اساس وحدت جهان اسلام بویژه علمای اسلامی برای حمایت از فلسطین و محکومیت سازش امری ضروری است که در ابعاد گسترده تر می‌تواند در قالب مخالفت با عضویت رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا صورت گیرد.
چهارم آنکه بسیاری از کشورهای اسلامی یا با چالش‌های اقتصادی مواجهند و یا در تحریم ظالمانه نظام سلطه قرار دارند و برخی مانند یمن و غزه در محاصره اقتصادی هستند، حال آنکه کشورهای اسلامی دارای ظرفیت‌های عظیم اقتصادی بوده و بخش عمده‌ای از منابع جهان در اختیار آنهاست.پیوند علمای جهان اسلام و فتوای آنها مبنی بر پیوند کشورهای اسلامی در حوزه اقتصادی علیه تروریسم اقتصادی می‌تواند راهگشای این چالش‌ها باشد و ملت‌های مسلمان را از وضعیت اسف‌بار کنونی نجات دهد.
در جمع بندی نهایی می‌توان گفت که سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با موضوع" اتحاد اسلامی، صلح و پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام" که با حضور جمعی از متفکران و اندیشمندان اسلامی از ۵۲ کشور جهان از سوی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در تهران برگزار می‌شود جایگاه و فرصتی مناسب است برای نزدیک سازی و تعامل میان فرق و اندیشمندان اسلامی تا زمینه ساز یکپارچگی جهان اسلام برای رفع مشکلات امت اسلام از جمله تروریسم امنیتی و اقتصادی تحمیلی نظام سلطه به ممالک اسلامی باشد که ارتقا دهنده جایگاه جهان اسلام در معادلات جهانی نیز خواهد بود.

نویسنده: قاسم غفوری
https://siasatrooz.ir/vdchvvnz-23nizd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی