شنبه ۱ تير ۱۳۹۸ - ۰۳:۰۲
کد مطلب : 109505

عقب‌نشینی از فروش سلاح

یمن همچنان یکی از اصلی‌ترین کانون‌های بحران‌های جهانی است. از یک سو ائتلاف سعودی- آمریکایی همچنان به...

یمن همچنان یکی از اصلی‌ترین کانون‌های بحران‌های جهانی است. از یک سو ائتلاف سعودی- آمریکایی همچنان به کشتار و جنایت ادامه می دهد و هر روز مناطق مسکونی را هدف قرار می دهد و از سوی دیگر ارتش و نیروهای مردمی یمن به مبارزه و مقاومت ادامه می دهند و توان پهپادی آنها به چالشی بزرگ برای متجاوزان مبدل شده است. آنها اصل چشم در برابر چشم، فرودگاه در برابر فرودگاه را اجرا می کنند که تاکنون نیز نتایج بسیاری برای آنها به همراه داشته است. آنچه در کنار مابحث مطرح شده در باب یمن قابل توجه است اقدامات جدید آمریکا و انگلیس است. مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه به لغو برنامه دولت این کشور برای فروش سلاح به عربستان سعودی با استناد به اختیارات ویژه رِئیس‌جمهور آمریکا رأی مثبت داد. دولت دونالد ترامپ پیش از این با اعلام وضعیت اضطراری در قبال ایران سوم خردادماه سال جاری به‌ دلیل تنش با ایران، کمیته‌های کنگره را از قصد خود برای فروش بیش از هشت میلیارد دلار تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، امارات و اردن مطلع کرد.
از سوی دیگر پس از آنکه دادگاهی در انگلیس روز پنج‌شنبه صادرات سلاح به عربستان سعودی را «غیرقانونی» خواند، دولت انگلیس اعلام کرد هرچند مخالف این حکم است و برای تجدید نظر در آن تلاش می‌کند، اما فعلا صدور مجوزهای جدید برای صادرات جنگ‌افزار به عربستان را تعلیق می‌کند. لیم فاکس وزیر تجارت بین‌الملل انگلیس پس از صدور این حکم در نشست پارلمان گفت: «ما با این حکم علیه دولت مخالف هستیم... و به دنبال کسب مجوز برای درخواست تجدید نظر در این حکم خواهیم بود. ما تبعات این حکم برای تصمیم‌گیری را به دقت بررسی می‌کنیم.»
حال این سوال مطرح است که چرا این اقدامات از سوی این کشورها صورت می گیرد و چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟ پاسخ به این پرسش از چند منظر قابل بررسی است. نخست آنکه افکار عمومی جهان نسبت به تحولات یمن آگاه شده و از آن با نام نمودی از جنایت علیه بشریت یاد می کند. اکنون هر کشوری که فروش تسلیحات به سعودی و امارات را انجام دهد شریک جرم آنها در این کشتار است. آنها با اعلام برائت از سعودی برآنند تا نقش خود در کشتار یمن را کم رنگ سازند حال آنکه نهادهای حقوق بشر و سازمان ملل بارها اذعان کرده اند که این کشورها شریک این جنایت هستند.
دوم آنکه ائتلاف آمریکایی – سعودی در برابر مقاومت یمن ناتوان بوده‌اند که شکست های پهپادی نمودی از آن است. این شکست‌ها به یک رسوایی برای آنان مبدل شده است لذا می توان گفت که انگلیس و آمریکا با عدم فروش سلاح به یمن برآنند تا این حقارت بزرگ را پنهان و چنان وانمود سازند که در این جنگ نقشی ندارند. توان موشکی و پهپادی رسوایی سیستم‌های راداری این کشورهاست و می‌تواند بازار تسلیحات آنها را کم رنگ سازد لذا با ادعای عدم فروش سلاح به سعودی این رسوایی را کم رنگ ساخته تا شاید بتوانند همچنان به فروش تسلیحات در جهان ادامه دهند.
بر این اساس اقدام آمریکا و انگلیس مبنی بر ادعای عدم فروش سلاح به یمن نه از روی انسان دوستی بلکه از روی ناچاری برای فرار از مجموعه ای از رسوایی‌هاست که برگرفته از اقتدار یمنی‌ها در مقابل متجاوزان است. 

نویسنده: علی تتماج

https://siasatrooz.ir/vdchvwnzm23nvmd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی