?>?> آمانو چرا به تهران مي‌آيد؟ | سیاست روز
چهارشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۱۵
کد مطلب : 92809
ادامه رايزني‌هاي هسته‌اي وزراي خارجه ايران، چين، فرانسه و امريكا در وين

آمانو چرا به تهران مي‌آيد؟

آمانو چرا به تهران مي‌آيد؟

مذاكرات هسته‌اي ايران و ۱+۵ در حالي تا ۱۶ تير‌ماه تمديد شد كه وزراي خارجه ايران، چين و فرانسه امروز در وين و نيز آمانو مدير‌كل آژانس بين‌المللي اتمي با حضور در تهران در تلاشند تا شايد براي اختلافات حاكم در مذاكرات كه ناشي از زياده‌خواهي‌هاي غرب است راه‌حلي بيابند.
در همين حال عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با بیان اینکه بعضی مسائل اختلافی هنوز وجود دارد که در مورد آنها توافق حاصل نشده و بعضی از متون هست که هنوز نوشته نشده، گفت: حاضر نیستیم به هر قیمتی توافق کنیم.
سید‌عباس عراقچی در‌خصوص تمدید مذاکرات گفت: چون مذاکرات به پایان نرسیده و از طرفی ديروز مهلت ما به پایان رسید، تصمیم همه این است که برای هفت روز بیشتر در وین بمانند و این مذاکرات را به سرانجام برسانند.
عراقچی که با خبرگزاری صدا و سیما مصاحبه می‌کرد، افزود: بعضی مسائل اختلافی هنوز وجود دارد که در مورد آنها توافق حاصل نشده و بعضی از متون هست که هنوز نوشته نشده، در حقیقت داریم شبانه‌روزی روی آنها کار می‌کنیم.
این عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران گفت: توافق حتماً باید یک توافق خوب باشد و توافق خوب توافقی است که اصول و چارچوب‌ها و خطوط قرمزی که به ویژه توسط مقام معظم رهبری ترسیم شده در آن رعایت شود و در آن صورت است که به توافق رضایت خواهیم داد.
در جريان ادامه مذاكرات هسته‌اي تا هفت روز ديگر لوران فابیوس و وانگ یی وزرای خارجه فرانسه و چین نيز ديروز به وين آمدند. قرار است وزیر خارجه فرانسه با همتایان ایرانی، چینی و امریکایی خود دیدار و گفت‌و‌گو کند. پیش از این هم اتحادیه اروپا اعلام کرده بود فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی این اتحادیه امروز در وین حضور پیدا می‌کند.

آمانو در تهران
وزراي خارجه شش كشور مذاكره‌كننده با ايران در حالي امروز در وين دور هم جمع هستند كه مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در همين روز به تهران سفر مي‌كند.
یک منبع نزدیک به تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای هدف از سفر یوکیا آمانو را گفت‌وگو درباره فعالیت‌های گذشته و دریافت پیشنهادهای ایران برای رفع سوء‌تفاهمات عنوان کرد.
به گزارش ایرنا، قرار است مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این سفر با حسن روحانی رئیس‌جمهوری و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و گفت‌وگو کند.
وزیر امور خارجه نيز به سفر یوکیا آمانو مدیر‌کل آژانس به تهران نیز اشاره کرده گفته است که او برای رایزنی با مقامات، به ایران دعوت شده است. وي در این رابطه گفته است: «ما آقای آمانو را به ایران دعوت کردیم تا با مقاماتمان در مورد نحوه ادامه کار صحبت کند.»
سفر آمانو به تهران در حالي صرت مي‌گيرد كه اقدامات آژانس در طول ۱۲ سال گذشته نه براساس اصول فني و وظايف آژانس، بلکه اقداماتي کاملا سياسي و ديکته شده از سوي غرب به آژانس بوده است.
اکنون اين اصل در ذهن ايجاد مي‌گردد که آژانسي که به خاطر آمريکا و متحدانش تاکنون مانع حل موضوع هسته‌‌اي ايران گرديده چگونه مي‌توان اعتماد کرد؟ چه اطميناني وجود دارد که پس از توافق ايران و ۱+۵، آژانس بار ديگر به خواست آمريکا در موضوع هسته‌اي ايران کارشکني نسازد و به وظايف فني خود عمل کند؟
بي‌اعتمادي ايران به آژانس در حالي است كه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ديدار هفته گذشته با كارگزاران نظام نيز تأکید کردند: ما با موکول کردن اجرای تعهدات طرف مقابل به گزارش آژانس، مخالفیم چون آژانس بارها و بارها ثابت کرده مستقل و عادل نیست بنابراین ما به آن بدبین هستیم.
به هر ترتيب اين مذاكرات براي هفت روز ديگر تمديد شد تا شايد دو طرف راه‌حلي براي كاستن اختلافي كه همه‌اش ناشي از زياده‌خواهي‌هاي غرب است بيابند اما آنچه بسياري از ناظران سياسي بر آن تاكيد دارند اين است كه سناريوي تمديد مذاكرات از سوي غرب سياستي است براي توجيه تحريم و مواضع زياده‌خواهانه خود، حتي پس از آن موافق توافق احتمالي با ايران است

آمریکا به دنبال سیاستی برای توجیه تحریم‌ها علیه ایران بعد از توافق
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تمدید مذاکرات را سناریوی غرب دانست و اظهار داشت: تمدید مذاکرات برای جلوگیری از توسعه و پیشرفت فناوری هسته‌ای در ایران است که این نیت هم‌اکنون خود را پشت دیوار مذاکرات پنهان کرده است.
محمدحسن آصفری در گفت‌وگو با فارس، در واکنش به اظهارات اوباما مبنی بر اینکه اگر منافع آمریکا در مذاکرات تأمین نشود از آن خارج خواهد شد، گفت: آمریکایی‌ها به خاطر اینکه بتوانند در آینده بعد از توافق بین ایران و ۱+۵ ادامه تحریم‌ها را علیه تهران برای خود توجیه و کشورها را متقاعد برای همراهی در تحریم‌ها علیه ایران داشته باشند از هم‌اکنون با سیاست جدیدی به فکر آینده پس از مذاکرات هستند تا فشارها و تحریم‌های خود علیه تهران را توجیه کنند.
وی افزود: غرب باید متوجه باشد که جمهوری اسلامی ایران تمام همکاری‌های لازم را با آنها انجام داده و اگر مذاکرات با چالش و بن‌بست مواجه شود مقصر اصلی آن قطعاً‌ آمریکایی‌ها خواهند بود. آصفری‌ اظهار داشت: آمریکایی‌ها باید پاسخگوی اذهان عمومی، نخبگان و ملت‌های دنیا برای عدم توافق بین ایران و ۱+۵ باشند.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی درباره روند مذاکرات فعلی در وین نیز گفت: پیشرفت‌های زیادی در مذاکرات حاصل شده ولی اختلافات باقیمانده بسیار با اهمیت هستند. آصفری با اشاره به تمدید یک هفته‌ای مذاکرات افزود: چه توافقی حاصل شود و چه توافقی شکل نگیرد بهتر است دنیا بداند که جمهوری اسلامی ایران علاقه‌مند به شکست مذاکرات نیست.

۵ کشور طرف مذاکره‌کننده با ایران ناقض ان‌پی‌‌تی هستند
مذاکره‌کننده پیشین هسته‌ای کشورمان در یک میزگرد شبکه الجزیره در آمریکا اعلام کرد که ۵ کشور طرف مذاکره‌کننده با ایران خود ناقض پیمان منع اشاعه هسته‌ای هستند.
حسین موسویان گفت: جمهوری اسلامی هم بر‌اساس اعتقادات دینی و هم تعهدات بین‌المللی مخالف سلاح هسته‌ای بوده و معتقد است که هیچ کشوری حق داشتن این سلاح‌ها را ندارد.
موسویان که در میزگرد شبکه «الجزیره» در آمریکا، درباره برنامه هسته‌اي ایران حضور داشت، در پاسخ به پرسش مجری این شبکه مبنی بر اینکه «چرا ایران نباید بمب اتم داشته باشد؟» گفت: به دو دلیل، نخست به دلیل فتوای رهبر عالی ایران در مورد حرام بودن همه سلاح‌هاي اتمی و کشتار جمعی؛ باید در نظر داشت که هیچ کشور اسلامی در این سطح و با این جدیت چنین فتوای مذهبی را ارائه نکرده است. وی افزود: دلیل دیگر عضویت ایران در معاهده ان‌پی‌تی است؛ ایران از اولین کشورهای امضاء‌کننده این معاهده بوده و نخستین کشور ارائه‌کننده پیشنهاد عاری‌سازی خاورمیانه از سلاح‌هاي هسته‌اي است.
او ادامه داد: بنابراین براساس اعتقادات دینی و همچنین تعهدات بین‌المللی، ایران مخالف سلاح هسته‌اي است و معتقد است که هیچ کشوری حق داشتن این سلاح‌ها را ندارد. وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه «پس به نظر شما چرا این همه شبهه در مورد ایران وجود دارد؟» گفت: این شبهات بخاطر ۳۵ سال خصومت آمریکا با ایران است.
موسویان افزود: بی‌اعتمادی نیز محدود به مساله هسته‌اي نیست زیرا آمریکا و ایران در مورد سلاح‌هاي کشتار جمعی، هسته‌اي و تروریسم و بحران‌هاي منطقه اختلافات اساسی دارند. وی ادامه داد: باید در نظر داشت که ایران برای رفع هرگونه شبهه احتمالی درخصوص برنامه‌هاي اتمی خود، ۱۱ سال است که بیش از هفت هزار نفر - ساعت اجازه بازرسی از مراکز خود را داده و آژانس انرژی اتمی هم مکررا تایید کرده که هیچ نشانه‌اي به سمت ساخت سلاح هسته‌اي مشاهده نشده است.
مذاکره‌کننده پیشین هسته‌اي ایران گفت: ایران و قدرت‌هاي جهانی قبلا توافق کرده اند که «معیار و سنجش» در این خصوص، معاهده ان‌پی‌تی است و جمهوری اسلامی ایران نیز با تعهدات حداکثری در چارچوب این معاهده موافقت کرده است. وی ادامه داد: ایران با تمام اقدامات اعتمادساز در تاسیسات غنی‌سازی و آب سنگین در مورد عدم انحراف برنامه هسته‌اي خود به سمت ساخت بمب اتم موافقت کرده هر چند که برخی از این موارد فراتر از معاهده ان‌پی‌تی است.

يك پيشنهاد براي توافق شدن
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان تأکید می‌کند که تمام اقدامات ایران باید به بعد از اظهار‌نظر مجلسین آمریکا و ایران موکول شود و ایران نباید قبل از تصویب توافق هسته‌ای در مجلس شورای اسلامی و کنگره آمریکا اقدامات خود را آغاز کند.
فواد ایزدی گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به تلاش آمریکا برای جاسوسی از ایران در قالب بازرسی‌های پروتکلی گفت: آمریکا بیش از اینکه نگران این باشد که ما سلاح هسته‌اي بسازیم، به دنبال این است که برآوردی اطلاعاتی و نظامی را از ما داشته باشد.
هر بار که آقای کری به کنگره آمریکا مي‌رود مي‌گوید ایران از چهار روش مي‌تواند برای رسیدن به بمب استفاده کند. یک مسیر نطنز، یک مسیر فردو، یک مسیر اراک و یک مسیری است که ما نمي‌دانیم چیست. این مسیری که ما نمی‌دانیم چیست را باید همه جای ایران را بگردیم تا مطمئن بشویم اتفاقی نمي‌خواهد بیفتد. یعنی به بهانه هسته‌اي مي‌خواهند به کل کشور دسترسی داشته باشند. تهدید ایران به حمله نظامی خلاف منشور سازمان ملل است، اصل یک و بند دو منشور سازمان ملل آمده است در تقابلات استفاده از زور نباید وجود داشته باشد.
وی افزود: تجربه‌هاي زیادی داشتیم که روش برخورد با آمریکا روش سیاست خارجی پسر خوب نیست، بلکه مقاومت در زیاده‌خواهی طرف مقابل است. اگر مقاومت شد او هم حد و حدود خودش را مي‌داند. اینکه پذیرفتند در کشور غنی‌سازی بشود، نتیجه پذیرفتن تعلیق نبود. بلکه نتیجه همین مقاومت و سرعت در برنامه هسته‌اي ایران بود. یک نکته‌اي در فرمایشات مقام معظم رهبری است که مهم است و آن این‌که چرا طرف مقابل پای میز مذاکره است و حداقل به اندازه ما نیاز به مذاکره دارد؟ این سوالی است که جوابش را ۱۴۴ نماینده مجلس آمریکا حدود یک ماه پیش دادند و نمایندگان دموکرات آمریکا نامه‌اي به اوباما نوشتند و از او تشکر کردند. در آن متن نوشتند اگر این مذاکرات به شکست بیانجامد و متوقف بشود دو اتفاق مي‌افتد که برای ما خوب نیست.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان با بیان اینکه هیچ کشوری نمي‌تواند قوانین داخلی خود را به کشور دیگری تحمیل کند، گفت: این کاری که آمریکا انجام مي‌دهد غیر‌قانونی است، اما چون زور دارد انجام مي‌دهد. قبل از توافق ژنو ما مواردی را داشتیم که این تحریم‌ها متزلزل مي‌شد. یعنی یک بانک ایرانی به دادگاه‌هاي اروپایی شکایت مي‌کرد. دادگاه‌هاي اروپایی مي‌گفتند اتحادیه اروپا گفته است که فلان بانک ایرانی در مورد هسته‌اي کار مي‌کند و وقتی به دادگاه مي‌آید یک برگ ندارد که نشان بدهد دارد این کار را مي‌کند و دادگاه به نفع ما رای مي‌دهد.
وی با طرح یک پیشنهاد درخصوص همزمانی اقدام ایران با تصویب توافق در کنگره آمریکا گفت: پیشنهاد ما این است که کارهایی که ایران مي‌خواهد انجام بدهد، زمانی شروع شود که هم مجلس ما و هم کنگره امریکا متن را تصویب کرده باشند. این پیشنهاد به این دلیل مهم است که اگر این اتفاق نیفتد و کنگره امریکا این متن را تصویب نکند، چون رئیس‌جمهور یک چیز را امضا کرده و ایران هم رفته و یک سری از کارها را همین‌طوری انجام داده است، کنگره به راحتی مي‌تواند بازی دربیاورد و قدرت تعلیق را از رئیس‌جمهور بگیرد و تحریم جدید اعمال بکند.
ایزدی تصریح کرد: بنابراین تا کنگره تصویب نکند ما نباید چیزی را اجرا بکنیم. مجلس ما هم طبق اصل ۱۲۵ باید آن را تصویب بکند. اگر این بند در توافق نهایی باشد و کنگره آمریکا تصویبش نکند مذاکرات شکست مي‌خورد. این تقصیر آمریکا است که کنگره‌اش تصویب نکرد. بعد ایران دست بالا را دارد و مي‌گوید من پای کار بودم، امضا هم دادم اما این مشکل داخلی آمریکا بود. این کمک زیادی به فروپاشی و شکسته شدن تحریم‌ها مي‌کند همان‌طوری که آن ۱۴۴ نماینده کنگره آمریکا پیش‌بینی کرده بودند.

https://siasatrooz.ir/vdchw6nw.23nivdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی