سه شنبه ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۴
کد مطلب : 99299

امید اردوغان به تدبیر ترامپ

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه راهی آمریکا شده تا در واشنگتن برای نخستین بار با دونالد ترامپ همتای آمریکایی خود دیدار کند. این سفر در حالی صورت می‌گیرد که روابط آنکارا - واشنگتن طی ماه‌های پایانی ریاست‌ جمهوری باراک اوباما به سبب تشدید مناقشات بر سر حمایت آمریکا از کردها در سوریه و حضور فتح‌الله گولن (مخالف اردوغان) در آمریکا -که اردوغان او را عامل کودتای نافرجام پانزدهم ژوئیه سال گذشته در ترکیه می‌داند- تیره شد و رو به وخامت گذاشت.
این امر چنان بود که اردوغان رسما اعلام کرد که اوباما به ترکیه خیانت کرده است. برخی ناظران بر این عقیده‌اند که از دلایل اصلی رویکرد ترکیه به روسیه در آن مقطع زمانی نوعی پاسخگویی دیپلماتیک به اوباما بوده است. اما با روی کار آمدن دونالد ترامپ هم تنش در روابط واشنگتن - آنکارا کاهش نیافت. اکنون اردوغان در حالی راهی آمریکا شده که همزمان با این سفر، آمریکا اقدام به تسلیح کردهای سوریه کرد که نارضایتی شدید ترکیه را به همراه داشت. اردوغان تاکید دارد که آمریکا از یک‌سو باید در استرداد گولن که سرکرده کودتا علیه اردوغان نامیده می‌شود، اقدام جدی صورت دهد و از سوی دیگر در قبال سوریه باید همسو با ترکیه گام بردارد. ترکیه مخالف تسلیح کردهای سوریه و نیز افزایش تحرکات آمریکا برای تجزیه این مناطق بوده و آن را مغایر با امنیت ملی خود می‌داند. آنکارا تاکید دارد که آمریکا از سیاست پاندولی و ضدیت با ترکیه دست بردارد و این کشور را به عنوان شریکی منطقه‌ای مورد توجه داشته باشد.
در این میان با توجه به تنش‌های ایجاد شده میان ترکیه و اروپا می‌توان گفت که بررسی ابعاد این تنشها از اهداف این سفر است در حالی که آنکارا با برجسته‌سازی نقش خود در ناتو سعی دارد تا به امتیازگیری از اروپا بپردازد.
نکته مهم دیگر آنکه ترکیه به خوبی از چالش‌های آمریکا در منطقه آگاه است و می‌داند که کشورهای عربی توان تحقق اهداف آمریکا را ندارند و واشنگتن نیز در حد و اندازه خریداران تسلیحات به آنها می‌نگرد. بر این اساس می‌توان گفت که اردوغان در این سفر سعی دارد تا از این مسئله برای امتیازگیری از آمریکا بهره گیرد چنانکه سفر اردوغان در آستانه سفر ترامپ به منطقه صورت می‌گیرد. البته سوق دادن ترکیه به مشارکت بیشتر در تحرکات آمریکا در سوریه و یمن و نیز همگرایی بیشتر آنکارا با رژیم صهیونیستی از مطالبات ترامپ از اردوغان خواهد بود.
به هر تقدیر با توجه به مجموع اختلافات گسترده میان دو کشور و نیز مطالبات اردوغان و شخصیت جنجالی ترامپ می‌توان گفت که سفر اردوغان نمی‌تواند چندان دستاوردی برای وی به همراه داشته باشد هر چند که در ظاهر طرفین بر اصل توسعه روابط و حتی اقدامات واحد در قبال سوریه، یمن و... تاکید می‌کنند و تلاش خواهند نمود تا با کمرنگ نشان دادن اختلافات همگرایی منطقه‌ای خود را به نمایش گذارند.

مولف : علي تتماج
https://siasatrooz.ir/vdchwinw.23nwwdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی