سه شنبه ۲۹ دی ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۴
کد مطلب : 94899

دادن جايگاه يا فريب سياسي

پاكستان كه همچنان با بحران‌هاي سياسي و امنيتي مواجه است در طول هفته‌هاي اخير بارديگر كانون توجهات قرار گرفته كه...

پاكستان كه همچنان با بحران‌هاي سياسي و امنيتي مواجه است در طول هفته‌هاي اخير بارديگر كانون توجهات قرار گرفته كه محور آن را رويكرد عربستان و آمريكا به اين كشور تشكيل مي‌دهد. در باب رويكرد آمريكايي چنان عنوان مي‌شود كه واشنگتن به دنبال ميانجي گري ميان هند و پاكستان براي كنار نهادن اختلافات و نيز ايجاد تفاهم ميان پاكستان و افغانستان بر سر طالبان است. بر همين اساس نيز نشست چهار جانبه‌اي با حضور افغانستان، چين، پاكستان و آمريكا در قبال طالبان مطرح گرديده است.
مجموع اين ادعاها در حالي مطرح مي‌شود كه يك سوال اساسي وجود دارد و آن اينكه اگر آمريكا واقعا به دنبال امنيت پاكستان بوده چرا در طول اين ۱۴ سال چنين مذاكراتي را نداشته و اكنون ادعاي همگرايي براي آينده طالبان و امنيت منطقه را مطرح مي‌سازد.؟ پاسخ به اين پرسش را در يك كلام مي‌توان جست وجو كرد و آن اينكه آمريكا به دنبال ادامه حضور در افغانستان است و براي تحقق آن نيز طرح مذاكره با طالبان و واگذاري بسياري از مناطق به آنان را در دستور كار دارد. نكته ديگر در محور قرار گرفتن پاكستان را تحركات صورت گرفته از سوي عربستان تشكيل مي‌دهد.
«محمد بن سلمان» ولیعهد و وزیر دفاع رژيم سعودي شنبه ۲۰ دي ماه برای سفر یک روزه وارد اسلام‌آباد شد. این اولین بار است که ظرف ۳ روز دومین مقام بلند‌پایه عربستان به پاکستان سفر می‌کند چنانكه پيش از وي نيز الجبير وزير خارجه سعودي به اسلام آباد سفر داشته است. برخي ناظران سياسي اين سفرها را برگرفته از جنگ قدرت در درون خاندان سعودي مي‌دانند. اكنون دو طيف در دربار سعودي هستند يك طيف سلمان پادشاه و نزديكانش و طيف ديگر نايف وليعهد كه نتيجه اين وضعيت تقابل پنهان و پيدا در خاندان سعودي است. برخي بر اين عقيده‌اند كه بحران‌سازي‌هاي منطقه‌اي سعودي براي پنهان‌سازي اين رقابت درون خانداني است. نكته مهم ديگر آنكه عربستان در عرصه منطقه‌اي با ناكامي‌هاي گسترده‌اي همراه شده در حالي كه ديگر توان نظامي ادامه وضعيت موجود را ندارد. با توجه به سابقه چند دهه روابط پاكستان و سعودي و نيز وجود ميليون‌ها طالباني و القاعده‌اي در پاكستان اين ديدگاه براي سعودي وجود دارد كه مي‌تواند از اين ظرفيت براي تامين نيروي مورد نياز خود در بحران‌سازي منطقه‌اي بهره گيرد. با توجه به اين شرايط مي‌توان گفت كه سفر مقامات سعودي به پاكستان بيش از آنكه جنبه سياسي داشته باشد ابعاد نظامي دارد و ادعاي يارگيري براي مقابله با ايران صرفا يك بهانه و توجيه براي پنهان سازي طراحي سعودي براي سوء استفاده از پاكستان براي ادامه بحران‌سازي در منطقه است.

مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdci3va3.t1a532bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی