سه شنبه ۳ تير ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۲
کد مطلب : 87833
كسي نمي داند چند هزار دانشجو بدون اجازه بورسيه گرفته‌اند

بزرگترين اختلاس علمي كشور شاكي ندارد

بزرگترين اختلاس علمي كشور شاكي ندارد

طرح تخلف دانشجویان بورسیه دکتری در دولت دهم در حالی با واکنش جامعه دانشگاهی روبرو شد كه وزير علوم دولت قبل معتقد بود تمام اين حرفها را فضا سازي است.
اگرچه بر اساس گفته كامران دانشجو ، اعلام اسامی ۳ هزار دانشجوی بورسی به معنای آن نیست که تمامی آنها فاقد صلاحیت علمی هستند، بلکه وزارت علوم روش پذیرش آنها را غیررقابتی و بدون آزمون عمومی و در مواردی فاقد شرایط همان دستورالعمل های مصوب اعلام کرده است.
اين در حالي است كه نبود اعلان عمومی، برگزار نشدن آزمون و فراهم ننمودن فرصت برابر برای رقابتی عادلانه برای هزاران فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد علاقه مند به ادامه تحصیل و اخذ بورس دکتری علت اصلی اعتراض جامعه دانشگاهی کشور بوده است.

در اين شرايط
رئیس کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجلس، با بیان اینکه تاکنون شکایتی در خصوص تخلف ۳ هزار دانشجوی بورسیه به کمیسیون متبوعش ارجاع نشده است، گفت: تا زمانی که ذینفعی در این قضیه شکایتی به کمیسیون ارجاع نکند امکان ورود و بررسی آن وجود ندارد.
محمدعلی پورمختار با تکذیب ورود کمیسیون اصل نودم قانون اساسی به پرونده تخلف ۳ هزار دانشجوی بورسیه، گفت: تاکنون این کمیسیون هیچ ورودی برای بررسی پرونده این دانشجویان نداشته است.
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی، با یادآوری اظهارات وزیر علوم، تحقیقات و فناوری مبنی بر اینکه همه ۳ هزار دانشجوی بورسیه تخلف نکرده‌اند، ادامه داد: هنوز شکایتی در این باره به کمیسیون اصل نودم قانون اساسی ارجاع نشده تا این کمیسیون به وظیفه خود در این باره برای شفافیت موضوع عمل کند.
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجاز به ورود به پرونده تخلفات دستگاه‌های دولتی است،‌ افزود: تا زمانی که ذینفعی از عملکرد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره بورسیه‌ها شکایت نکند امکان ورود به این پرونده وجود ندارد.
چندي پيش رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم با اشاره به آنكه طبق قانون پذیرش دانشجویان بورسیه و اعزام آنان تابع شرایط خاصی است ، گفت : این قانون در مواردی رعایت نشده به طوریکه جمعیتی حدود ۳۰۰۲ نفر بدون آزمون و آیین نامه های موجود در مقطع دکتری بورسیه شده‌اند.
به گفته صدیقی هر دانشجوی بورسیه مبلغی در حدود ۶۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان برای کشور هزینه دارد.

لاپوشاني جايز نيست
با وجود تمامی اصرارهای برخی افراد که خواهان پنهان کاری در خصوص تخلف بورسیه ها در دولت قبل هستند بسیاری از مسئولان از جمله جواد هروی رئیس کمیته آموزش عالی مجلس خواهان ورود و رسیدگی قوه قضاییه به اما و اگرهای ۳ هزار دانشجوی بورسیه شده و می‌گوید: شکی در آمارهای ارایه شده در خصوص تخلف دانشجویان بورسیه نیست.
هروی عضو دیگر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس می‌گوید:‌ آمارهای ارایه شده از سوی معاون وزیر علوم در خصوص ۳ هزار دانشجوی بورسیه صحت دارد و نمی‌توانیم بگوییم آماری که ارایه شده مخدوش بوده و از جانب فردی ناآگاه یا غیر مطلع داده شده است؛ آمارهای مذکور کاملا مستند بوده و از سوی شخصیتی که کاملا بر امور و مسائل وقوف دارد گفته شده بنابراین قابلیت پیگیری دارد از این رو لازم است رسانه ها نیز نسبت به این موضوع متوجه بوده و بی تفاوت نباشند.
هروی با تاکید بر اینکه اتمام زمان مسئولیت مسئولان قبل دلیلی بر پاسخگو نبودن آ‌نها در خصوص ۳ هزار دانشجوی بورسیه نخواهد بود، می‌گوید: مسئولان دولت قبل باید هنوز هم پاسخگو باشند.

ضربه اي كه اين افراد خاص مي زنند
عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر با بیان اینکه اعطای بورسیه دکتری در دولت گذشته به دانشجویانی که حدود نیمی از آنها فاقد شرایط علمی بودند تخلف بوده، معتقد است : اعطای بورس تحصیلی داخل و خارج بر اساس روابط شخصی، رانتی، خانوادگی، خطی و سیاسی، و تعاملات و معاملات ناسالم امری ناپسند و مصداق خلاف قانون و سوء استفاده از موقعیت شغلی مسئولان وقت وزارت علوم به شمار می‌رود.
مهدی سالاری‌ با تاکید بر اینکه فراهم کردن "فرصت های برابر" فقط شامل حوزه‌های اقتصادی و مزایده‌ها و مناقصات نمی‌شود، می‌گوید: اینکه به همکارشان در ستاد وزارت علوم، به یک تشکل دانشجویی و نیز خود آقای مدیرکل سابق سهمیه‌های فراوان معرفی افراد برای بورس دکتری را "هبه" نمایند و یا به روسای دانشگاه‌ها سهمیه ویژه اختصاص دهند و آنان نیز بدون کسب نظر از دانشکده‌ها و گروه‌های آموزشی به افراد مورد نظر خود واگذار کنند، مصداق عدالت است؟ به راستی آیا امکان پاسخگویی در روز جزا وجود دارد؟
سالاری با یادآوری صدمات وارد شده به آموزش عالی کشور، می‌گوید: همانگونه که رانت‌خواری و عدم شفافیت می‌تواند فضای کسب و کار را آلوده و تضعیف کند و آفت رشد اقتصادی محسوب می‌شود، اینگونه اعطای بورس تحصیلی و کادرسازی برای دانشگاه‌ها به فضای آموزش و پژوهش صدمات جبران ناپذیری وارد می‌کند.

حرف آخر
حرف آخر اين گزارش معتقد است بايد با هر نوع بی‌عدالتی و رانتی در عرصه علمي كشور مقابله شود و خواستار شفاف شدن وضعيت اين بورسيه شدگان است تا در صورتي كه افرادی از آقازاده ها و منصوبین بدون پذیرش با آزمون در بین دانشجویان بورسیه باشد، هر چه سریع تر لغو بورسیه شوند و به كشور باز گردند.
نبايد فراموش كرد اگر قصه تخلف اين سه هزار نفر درست باشد با توجه به هزينه در نظر گرفته براي هر دانشجو يك اختلاس بزرگ علمي در بدنه علمي كشور رخ داده است.
اين در حالي است كه پدر يك دانشجوي فوق ليسانس به خبرنگار ما مي گويد: بچه‌های ما برای گرفتن یک بورسیه یا ورود در یک آزمون مصیبت‌ها می‌بینند چگونه است که یک عده بدون اینکه در آزمونی شرکت کنند و با نداشتن شرایط حکم بورسیه دریافت می‌کنند و هيچ گونه شكايتي نيز در اين خصوص وجود ندارد و ره به جايي هم نمي برد ؟

https://siasatrooz.ir/vdcipvav.t1ayp2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی