پنجشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۲ - ۱۶:۳۶
کد مطلب : 84593

افرایش نرخ سود بانکی عامل رونق بخش عمرانی یا عامل افزایش نرخ تورم

به نظر می رسد افزایش نرخ سود بانکی اثرات روانی و اجتماعی ناشناخته ای بر بازار سرمایه و تولید به طور حتم خواهد گذاشت
افرایش نرخ سود بانکی عامل رونق بخش عمرانی یا عامل افزایش نرخ تورم

جلسه شورای پول و اعتبار جهت تعیین نرخ سود سپرده های بانکی 28 آبان تشکیل خواهد شد و بحث افرایش نرخ سود بانکی به عنوان راهکاری توسط عوامل اقتصادی دولت امید به صورت های مختلف مطرح گردیده است .این موضوع طرفداران خاص خود را نیز در بدنه دولت و بانکها دارد.
 از یک طرف دولت دنبال رونق در بخش عمرانی که این روزها عملا حال و روز خوشی ندارد و طلب پیمانکاران طرح های عمرانی وصول نشده  مانعی بر سر راه اشتغال و رونق در این زمینه می باشد و دولت را به فکر راه حل هایی که محرک حرکت و پویایی این حوزه باشد انداخته است . 
بنا بر گفته وزیر اقتصاد "هزینه های جاری و کاملا ضروری دولت 128 میلیارد تومان است، یعنی اگر هزینه های عمرانی دولت صفر شود و بدهیهای دولت به پیمانکاران طرح های عمرانی پرداخت نشود ، بازهم با 28 هزار میلیارد تومان کسری مواجه خواهیم شد ". خوب تمام این بحث ها به نوعی نشان از اشتیاقی در بدنه دولت برای افزایش نرخ سود بانکی است.
خبر افزایش نرخ سود بانکی برای بانک ها و موسسات مالی  همیشه جذاب و شنیدنی است چرا که حجم نقدینگی را به سمت آنها سوق داده و به همان میزان اندازه مالی این بنگاه های اقتصادی افزایش یافته خاصه اگر چاله پول قابل جذب از بازار از قبل توسط شریکی مثل دولت کنده شده باشد. طبیعتا بانک ها و موسسات مالی این روزها در تب و تاب تغییرات احتمالی هستند .
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه جهت گیری کلی افزایش در نرخ سود بانکی نیست گفت: «برای افزایش این جذابیت و ایجاد تعادل در نرخ‌ها افزایش نرخ سود اوراق مشارکت در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار دارد.»
به نظر می رسد افرایش سود بانکی بدون راهکار از قبل تعیین شده برای هزینه کردن حجم نفدینگی احتمالی که به سمت بانک ها سرازیر خواهد شد امری مضر خواهد بود چرا که با توجه به تجارب گذشته ،بانکها رفتار متفاوت برای هزینه این حجم نقدینگی احتمالی خواهند داشت . تجارب گذشته نشان داده است که این نقدینگی در قالب های دسته ای گاها کوچک شده دوباره به سمت مصرف کننده برخواهد گشت آن هم با اثرات سوء مصرف گرایی ناشی از تزریق پول برای مصارف خانگی و...و چاق شدن دوباره سیستم بانکی بر اساس وام های مصرفی !

اما اگر بانک ها برای هزینه کرد این حجم نقدینگی جذب شده خود متعهد به هزینه در بخش های تولیدی مشخص با درجه بندی معلوم و معین یا زیر ساختی نمایند شاید بتوان نسخه قابل دفاعی برای افرایش نرخ سود بانکی پیدا کرد .منظور نویسنده آن است که مثلا بانک مرکزی بتواند عقود مشخصی را با همکاری دولت برای بانکها و موسسات تنظیم کرده که بر مبنای آن ردیف های هزینه ای کاملا مشخص و کنترل شده ای داشته باشد یعنی بانک مرکزی با همکاری دولت بتواند بخشهای از جامعه که نیاز به سرمایه گذاری موثر که توان بازپرداخت سرمایه با سود بالا را که منجر به افزایش نرخ تورم نشود شناسایی نماید و راهکار هزینه کردن را به صورت عملی برای بانکها معیین نماید . اما دولت و بانک مرکزی چقدر توفیق مدیریت این فضا را بدون آثار تورمی داشته باشند همیشه که نیست بسیار هم مشکل است . آیا جذب سرمایه با سود بالا می تواند بدون آثار تورمی باشد و سرمایه گذار را در نیمه های راه پشسمان و بحرانی دوباره به دولت تحمیل نماید .؟
به نظر می رسد افزایش نرخ سود بانکی حتی در صورتیکه این نوع دسته بندی های هم شکل بگیرد اثرات روانی و اجتماعی خود را بر بازار سرمایه و تولید خواهد گذاشت و به تبع آن جامعه باید منتظر نرخ تورم ناشناخته ای ناشی از این افزایش نرخ سود بانکی باشد. خوب می دانید وقتی بانکها باید سود بیشتر به سپرده های پرداخت کنند اولین راه کارشان افزایش نرخ سود وام های احتمالی به بخشهای عمرانی و تولیدی و... خواهد بود.
شاید یکی از تنها راهکار های هزینه درست در اوراق مشارکت بلند مدت  یا افزایش نرخ سود بانکی سپرده های بالای 3 سال باشد آنهم بر اساس ضوابطی که دولت باید به نوعی بتواند ارزش پول سپرده گذار را ضمانت یا بیمه نماید تا در بازه های با تنفس بالاتر مدیریت هزینه درست و سود زا در بازه های بلند مدت تری دست یافت .
راه کار دیگر دولت به نظر می رسد آن باشد که به جای بالا بردن نرخ سود که ایجاد تورم  از آثار حتمی آن است با  کاهش تورم و نزدیک کردن نرخ بهره تسهیلات به سود سپرده شاید تولید و تولید کننده سرگردان که باید انگیزه کافی بعد از یک رکود بد را تجربه کرده است را امیدوار تر کرده و این تا زمانی که تولید کننده نتواند از تسهیلات با سود پایین استفاده کند میسر نخواهد شد و بحث سود بانکی شاید اولین آسیب اش بی اعتمادی دوباره تولید کننده باشد.

https://siasatrooz.ir/vdcipwav.t1a532bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی