پنجشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۱:۴۸
کد مطلب : 93133
فابيوس از رئيس‌جمهور براي ديدار از فرانسه دعوت كرد

از شيراك تا اولاند

از شيراك تا اولاند

مردي كه در طول توافق هسته‌اي بارها و بارها چوب لاي چرخ اين توافق گذاشت، ديروز به تهران آمد تا پيام دعوت رئيس‌جمهوري فرانسه را به حسن روحاني برساند.
در حالي كه آخرين سفر وزير خارجه وقت فرانسه ۱۲ سال پيش در سال ۲۰۰۳ و به منظور مذاكرات هسته‌اي سعد‌آباد به ايران صورت گرفت حالا اين بار لوران فابیوس به عنوان وزير خارجه فرانسه به ايران آمده است، تا فصل تازه‌اي از روابط را با مقامات كشورمان آغاز كند.
وي روز گذشته پس از گفت‌وگو با جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، با رئيس‌جمهور كشورمان ديدار كرد.
تحليلگران سياسي اهداف مختلفي را براي سفر فابيوس به تهران متصور شدند كه از جمله آن مي‌توان از سرگيري روابط اقتصادي اشاره كرد. از سوي ديگر برخي ديگر از كارشناسان هدف فرانسه از اعزام وزیر امور خارجه خود به تهران را کاوش مقامات ایرانی و سنجش و محک مواضع آنها در قبال مسائل منطقه‌ای و موضوعات مرتبط با بحران‌های منطقه‌ به ویژه انتخابات ریاست جمهوری لبنان پس از جمع‌بندی مذاکرات هسته‌ای اخیر عنوان كردند.
اين در حالي است كه خاطرات تاريخي مردم كشورمان رابطه با فرانسه چندان دلچسب نيست. درست در سال‌هاي دولت اصلاحات مذاكرات هسته‌اي را در دست داشت و سياست تنش‌زدايي را دنبال مي‌كرد رئيس‌جمهور وقت ايران دو سفر به كشور فرانسه داشت كه حاصل آن چيزي جز عقب‌نشینی ایران از مواضع به حق خود نبود کما‌اینکه در نهایت به تعلیق غنی‌سازی در ایران نيز منجر شد.
در يكي از اين سفرها كه رئيس دولت اصلاحات به ديدار شيراك رئيس‌جمهور فرانسه رفت او حتی حاضر نشد از جای خود تکان بخورد و به استقبال خاتمی برود.
شيراك سرسختانه سرجای خویش ایستاد و رئيس دولت اصلاحات تنها و فقط با یک سرباز ساده فرانسوی مسیر استقبال را پیمود تا نزد شیراک برسد. دست آخر هم شیراک که با غرور تمام‌خواری وي را مشاهده می‌کرده، به آهستگی از پله‌ها پایین مي‌آید. حتي شنيده شد كه در اين سفر پروتكل‌هاي رسمي مربوط به كشورمان هم رعايت نشد.
حالا در شرايطي كه مردم كشورمان هنوز خاطرات جنگ تحميلي عراق و مشاركت فرانسوي‌ها با صدام، ماجراي خونهاي آلوده به ايدز، پیوستن شرکت‌های فرانسوی طرف قرارداد خودروسازان ایرانی به تحریم اتحادیه اروپا، سنگ‌اندازي‌هاي فرانسه در مذاكرات هسته‌اي را از ياد نبرده‌اند وي به ايران سفر كرده است و رئيس‌جمهور فرانسه نيز نحوه پذیرایی از فابیوس را آزمونی برای سنجش رفتار جمهوری اسلامی مي‌داند.
با اين حال بايد مقامات كشورمان در نظر داشته باشند كه مردم نمي‌خواهند كه تجربيات گذشته بار ديگر تكرار شود و هر نوع تعامل را در سايه عزت، حكمت و مصلحت دنبال مي‌كنند.
مدیران ارشد دولت اعتدال باید رفتارهای منطقی از خود نشان دهند. به طوری که در رفتار با این کشورهايي كه بيشترين سهم را در اعمال تحريم‌ها عليه مردم ايران داشتند پیشینه دوران تحريم و مذاكرات هسته‌اي را مدنظر قرار دهند و خود را به فراموشي نزنند. آنها فراموش نکند كه فرانسوی‌ها در جریان مذاکرات حتی از آمریکایی‌ها هم پیش افتاده بودند و فابیوس برای صهیونیست‌ها خوش‌رقصی می‌کرد و اطلاعات محرمانه مذاکرات را به اسرائیل می‌برد.
در نهايت مردم كشورمان مي‌خواهند كه فرانسه بهاي هزينه مواضع خصمانه‌اش عليه ايران را بپردازد و تضمین دهد که بدعهدی‌ها و پیمان شکنی‌های گذشته را تکرار نخواهد. مردم كشورمان مي‌خواهند به کسانی بها دهیم که اگر به ما محبتی نداشتند نسبت به ما بدرفتاری هم نکردند.

روحانی: توافق باید بر پایه روابط توأم با اعتماد برای آینده باشد
در اين ديدار رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه همکار‌های ما در‌خصوص توافق وین باید پایه روابط توأم با اعتماد برای آینده باشد، این توافق را به نفع ایران، کشورهای ۱+۵ و همه بازیگران منطقه‌ای دانست.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی با اشاره به تلاش و اراده جدی طرفین مذاکرات در ۲۲ ماه گذشته برای دستیابی به توافق، گفت: ۷ کشور در این مذاکرات زمان و انرژی زیادی صرف کردند و لذا باید برای حفظ توافق هم تمام تلاش خود را بکار گیرند.
رئیس‌جمهوری نخستین گام در اجرای توافق وین را تلاش مجدانه طرفین برای طی شدن فرآیند تصویب آن توصیف کرد و گفت: دولت ایران در مسیر توافق مستحکم است و ما به تعهدات خود تا زمانی که طرف مقابل به تعهداتش پایبند باشد، پایبند خواهیم بود. روحانی گام دوم را استفاده صحیح از این فضا در جهت تأمین منافع مشترک ارزیابی کرد و افزود: روابط تهران - پاریس در سال‌های پس از انقلاب توأم با فراز و نشیب‌هایی بوده است، اما ما می‌خواهیم در مناسبات خود، نگاه رو به آینده داشته باشیم و البته طبیعی است که همواره باید از گذشته درس‌های لازم را گرفت.
وی با تأکید بر اینکه همکار‌های ما در‌خصوص توافق وین باید پایه روابط توأم با اعتماد برای آینده باشد، این توافق را به نفع ایران، کشورهای ۱+۵ و همه بازیگران منطقه‌ای دانست و از آن به عنوان گام مهمی برای تبدیل تهدیدها به فرصت‌ها یاد کرد.
رئیس‌جمهوری با اشاره به اقامت حضرت امام خمینی(ره) در نوفل‌لوشاتو گفت: ما به دنبال احیاي همان روابط و شرایط میان دو ملت هستیم، بویژه آنکه دو کشور سابقه بسیار خوبی در همکاری‌های اقتصادی و سیاسی داشته‌اند که نمونه آن را در حضور و سرمایه‌گذاری شرکت فرانسوی در صنایع نفت و گاز ایران شاهد بودیم. این ایستادگی در برابر آن سلطه تحریم‌ها، نمادی از استقلال فرانسه در تصمیم‌گیری ارزیابی می‌شد.
روحانی تصریح کرد: دو کشور باید تلاش کنند تا توافق حاصل شده مستحکم بماند، چراكه این توافق می‌تواند پایه‌ای برای سایر توافقات دو جانبه و همچنین همکاری‌های میان ایران و اتحادیه اروپا باشد. باید از فرصت بوجود آمده استفاده نمود تا عقب‌ماندگی‌های سال‌های گذشته، جبران شود.
رئیس‌جمهوری با بیان اینکه مردم ایران احترام ویژه‌ای برای فرهنگ مردم فرانسه قایل هستند،‌ گفت: ایران نمی‌خواهد در روابط آینده با فرانسه صرفاً بر مقوله اقتصاد تمرکز داشته باشد، بلکه ما به دنبال توسعه روابط فرهنگی، علمی، تکنولوژیکی، دانشگاهی و گردشگری هستیم که می‌تواند نقش بسزایی در افزایش همکاری‌ها داشته باشد.
روحانی با تشکر از دعوت رئیس‌جمهوری فرانسه برای سفر به پاریس خاطر‌نشان کرد: روابط اقتصادی میان ایران، فرانسه و اروپا به غیر از منافع مشترک تأثیر بسزایی در مستحکم‌ کردن و همکاری‌ها در زمینه توافقات دارد، زیرا روابط دوستانه ما در بخش‌های اقتصادی، فرهنگی، فناوری و علمی بهترین تضمین برای همکاری‌ها را بوجود می‌آورد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از سخنانش گفت: کل منطقه از توافق انجام شده میان ایران و ۱+۵ منتفع خواهند شد. زیرا این توافق علیه هیچ کشوری نیست و همکاری‌ها و رایزنی‌های ما برای حل معضلات منطقه‌ای نظیر مبارزه با تروریسم، کمک‌های انسان‌دوستانه و استقرار خواست ملت‌ها می‌تواند آن را اثبات کند.
روحانی ادامه داد: در مسایل سوریه، لبنان و یمن همه باید به دنبال راه‌حل سیاسی باشیم و مذاکرات هسته‌ای نشان داد که اگر همه بر سر میز مذاکره حاضر شوند، می‌توانند اختلاف را به تفاهم تبدیل کنند. ایران در این زمینه آماده رایزنی و مشارکت با کشورهای دیگر در برقراری صلح و ثبات در منطقه است.

آغاز فصل جديدي از همكاري‌ها
از سوي ديگر وزیر امور خارجه فرانسه نیز با ابراز رضایت از حضور خود در جمهوری اسلامی ایران، از سوی «فرانسوا اولاند» از رئیس‌‌جمهوری کشورمان برای سفر رسمی به پاریس دعوت نمود و اظهار داشت: دولت فرانسه به دنبال برقراری مناسباتی براساس احترام متقابل و دوستی با ایران است.
لوران فابیوس با اشاره به اینکه گاهی در مناسبات کشورها فراز و نشیب‌هایی وجود دارد، گفت: امروز سرآغاز فصل جدیدی از همکاری‌ها میان تهران و پاریس است و چشم‌انداز این آغاز مجدد نیز به دلیل توافق هسته‌ای بسیار روشن است. باید به سرعت زمان‌های هدر رفته در گذشته را برای گسترش همکاری‌ها جبران کنیم.
وزیرخارجه فرانسه تأکید کرد: امروز زمان تثبیت و اجرای توافق وین فرا رسیده است و فرانسه تمام مساعی خود را در این جهت بکار خواهد بست. باید تلاش کنیم در‌خصوص لغو تحریم‌ها هیچ مانعی پیدا نشود تا ملت ایران بتوانند از نتایج لغو آنها بهره‌مند شوند.
فابیوس با تأکید بر موضع رئیس‌جمهوری کشورمان مبنی بر اینکه امروز باید نگا‌همان به آینده باشد، گفت: هیچ مشکل اصولی و بنیادین در مناسبات تهران و پاریس وجود ندارد، مردم فرانسه به مردم، فرهنگ و استقلال ایران احترام می‌گذارند و مطمئن هستیم، سفر جنابعالی به پاریس فرصت‌های فراوانی را برای انجام کارهای بزرگتر در حوزه دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی مهیا خواهد کرد.
وزیر امور خارجه فرانسه ادامه داد: در روزهای آینده شاهد حضور پررنگ‌تر شرکت‌های معظم فرانسوی در سرمایه‌گذاری‌ها در ایران خواهیم بود. حرف ما با ارباب صنایع فرانسه در حوزه‌های خودروسازی، هواپیمایی و محیط‌زیست این است که باید این‌بار برای سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال بازگردید.
وي در پایان با بیان اینکه در کشور ما در زمینه جهانگردی، کشورها دارای رده‌بندی خاصی هستند، گفت: جایگاه ایران در این جدول ارتقا خواهد یافت و خوشحال خواهیم شد که میزبان جهانگردان ایرانی باشیم. ما همچنین از همکاری در حوزه‌های علمی، آموزشی و بویژه حضور دانشجویان دو کشور، استقبال می‌کنیم.

https://siasatrooz.ir/vdcipza3.t1app2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی