?>?> باز کردن راه بحران‌ با مسدود کردن جاده‌ها | سیاست روز
دوشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۱
کد مطلب : 112520
آنچه این روزها در ناآرامی‌های عراق روی می‌دهد

باز کردن راه بحران‌ با مسدود کردن جاده‌ها

باز کردن راه بحران‌ با مسدود کردن جاده‌ها

اعتراض های خیابانی در عراق در حالی وارد روزهای جدیدی شده است که بسیاری، مسدود شدن خیابان‌ها توسط معترضان را رفتاری می‌دانند که راه سناریوی آمریکایی برای بحران‌سازی در عراق را هموار می‌سازد.
شخصیت‌ها و کارشناسان عراقی در واکنش به دور تازه اعتراضات خشونت بار در بغداد و چند استان دیگر عراق درباره رخنه فتنه خارجی در تظاهرات‌های عراق هشدار دادند که می‌خواهد این کشور را به پرتگاه سقوط سوق دهد.شخصیت‌های عراقی جدی شدن موضوع اخراج نظامیان بیگانه و نزدیک شدن به زمان تظاهرات ضد حضور نظامیان آمریکایی را از جمله علل مهم پیاده کردن سناریوی ایجاد خشونت در عراق می‌دانند. اعتراضات کف خیابانی عراق طبق پیش بینی‌ها بعد از تصویب قانون اخراج نظامیان آمریکا در پارلمان این کشور بار دیگر وارد فاز خونریزی و خشونت شده است. «خالد الملا » رئیس جماعت علمای(اهل تسنن) عراق در اظهاراتی گفت:«باید نسبت به فتنه‌ها هشدار باشیم و نسبت به توطئه‌های که مقصود آن ایجاد شکاف در وحدت ملی عراق است».
«عادل الکرعاوی» یکی از فرماندهان سازمان «الحشد الشعبی» هم تشدید اعتراضات خشونت بار در بغداد و برخی استانهای عراق را از چند روز پیش قابل پیش بینی خواند و گفت: «برخی اطراف به دنبال ایجاد هرج و مرج در عراق قبل از برپایی تظاهرات میلیونی روز جمعه آتی هستند».الکرعاوی در گفت‌وگو با بغداد الیوم گفت: «از زمانی که روز جمعه این هفته برای برپایی تظاهرات میلیونی در مطالبه اشغالگران آمریکایی از عراق تعیین شد، تشدید اعتراضات خشونت بار در عراق و برخی استان‌ها قابل پیش بینی بود و این خود آمریکاست که مسئول اصلی و نخست اتفاقات کنونی در عراق است، چرا که بزرگ‌ترین مفسد خود آمریکاست که می‌خواهد معادلات را به هم ریخته و فتنه‌انگیزی کند. الکرعاوی با تاکید بر حمایت قوی الحشد الشعبی از تظاهرات مسالمت آمیز برای ایجاد تغییر و اصلاح گفت: «اینکه تظاهرات‌ها در اماکن مشخص خود ادامه داشته باشد تا فرآیند سیاسی برای ایجاد تغییرهای مطلوب همه گروه‌ها پیش رود، امری مثبت است؛ اما چیزی که امروز رخ داده است امری بسیار منفی است، به خصوص اینکه خیابان‌های اصلی را مسدود کنند و نهادهای آموزشی و خدمات رسانی بزرگ را به تعطیلی می‌کشانند یا ساختمان‌های سیاسی را به آتش می‌کشند یا به آن حمله ور می‌شوند به تصاویر شهدای الحشد الشعبی و به خصوص تصویر شهید ابومهدی المهندس توهین می‌کننند که جان خود را فدای میهن و عقیده کرد.
«کریم بدر» نویسنده و خبرنگار عراقی هم در گفت‌وگو با برنامه«وجهه نظر»(یک دیدگاه) شبکه «دجله» عراق گفت: «تظاهرات به خودی خود مقدس است، زیرا حقوق مشروع را مطالبه می‌کند و زیرا گروه‌های سیاسی کنونی در کار خود موفق نبودند و موجب وخامت اوضاع سیاسی خدمات رسان و ایجاد فساد در کشور شدند، از همین رو عرصه سیاسی باید عوض شود.وی با اشاره به اینکه فشار مهم‌ترین راه برای تغییر واقعیت سیاسی است، گفت:« اما برخی از تظاهرات کنونی در عراق برای تبدیل آن به اعتراضات خشونت‌بار و غیر مسالمت آمیز سوء استفاده می‌کنند که باید از سوی نیروهای امنیتی با آنها برخورد شود». وی تاکید کرد: «کسانی به دنبال منحرف کردن تظاهرات به منظور اجرای نقشه بیگانگان هستند اصلا خیر و صلاح نه معترضان و نه کل عراق را نمی‌خواهند. آنها با پشتیبانی بازوهای رسانه‌ای می‌خواهند همه چیز بسوزد. یک جنگ واقعی در عراق به راه افتاده و آمریکا برای ایجاد یک کودتای نظامی توطئه کرده است». اعتراضات خشونت بار در استان‌های بغداد، ذی قار، بابل، الدیوانیه و واسط از روز جمعه گذشته شدت گرفته است، استانداری این استان‌ها غیر از بغداد روز دوشنبه را برای این استان‌ها تعطیل اعلام کردند. محافل سیاسی در عراق فاش کرده‌اند که اخیرا نشستی در پایتخت امارات با حضور شماری از شخصیت‌های پارلمانی و تجار سُنّی برای بررسی تشکیل یک اقلیم سُنّی برگزار شده؛ طرحی که همچنین از حمایت آمریکا برخوردار است. با وجود این‌که ائتلاف «القوی العراقیة»( بزرگ‌ترین نماینده سُنّی‌ها در پارلمان) این موضوع را کاملا تکذیب کرده است ولی دیگر گروه‌های سیاسی سُنّی و سیاسیون عراقی برگزاری این نشست با نظارت امارات در روزهای ۹ و ۱۰ ژانویه جاری را تایید کردند. «عبدالخالق العزاوی» نماینده عراقی از حزب «طرح عربی» به رهبری سیاستمدار «خمیس الخنجر» به پایگاه خبری «عربی ۲۱» اعلام کرد، «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان و تعدادی از نمایندگان و رؤسای فراکسیون‌ها( در ائتلاف القوی الوطنیة) در کشوری گردهم آمده و درباره موضوع تأسیس اقلیم سُنّی صحبت کردند.
این نماینده پارلمان عراق گفت: «اوضاع سیاسی کشور و جنبش مردمی اجازه طرح این پروژه را نمی‌دهد هرچند که قانون اساسی تأسیس اقلیم‌ها را تضمین می‌کند ولی در چنین شرایطی صحبت در این‌باره مورد قبول کسی نیست. این مسئله تقسیم و تجزیه کشور است.» العزاوی درخصوص دلیل سخن گفتن درباره چنین موضوعی در شرایط حاضر، تاکید کرد: «این موضوع با حمایت یک کشور خارجی مطرح می‌شود و دلیل آن این است که آنها درباره این موضوع در این کشور بررسی کردند و جرأت نکردند آن را به شکل علنی مطرح و تصویب کنند.» از سوی دیگر، «سعدون التکریتی» پژوهشگر در امور سیاسی گفت: «امارات از محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان برای ایجاد چنین پروژه‌ای در استان الانبار حمایت می‌کند. تمامی تحولات اخیر نشان می‌دهند که الحلبوسی برای تشکیل گروهی سُنّی و تلاش‌ برای ایجاد یک اقلیم سُنّی با حمایت "محمد بن زاید" ولیعهد ابوظبی می‌کوشد.» التکریتی در گفت‌وگو با «عربی ۲۱» افزود: «گفته می‌شود این مسئله با حمایت آمریکا مطرح شده و آمریکا برای حمایت از ایجاد چنین اقلیم سُنّی که الانبار مرکز اصلی آن است، تلاش می‌کند.» در همین راستا، «هشام الهاشمی» دیگر تحلیلگر سیاسی عراقی در پیامی در فیسبوک مدعی شد: «در هفته‌ها و روزهای گذشته گفت‌وگوهای عمیقی برای اجرای یکی از راه‌حل‌های مقبول برای حل و فصل، که آمریکا، غرب و کشورهای همجوار عراق از جمله ایران، ترکیه و عربستان سعودی موافق آن هستند برای فعال کردن عراق به عنوان کشوری فدرال برگزار شده است.»
الهاشمی گفت: «طبق این سناریو، عراق به اقلیم‌هایی بر اساس تعداد جمعیت، منابع، اشتراکات فرهنگی مثل تجربه موفقیت‌آمیز اقلیم کردستان عراق تبدیل می‌شود. مثلا اقلیم غرب عراق شامل الانبار، اقلیم صلاح الدین شامل سامرا، الدجیل، الحضر و البعاج، اقلیم نینوا شامل چهار استان موصل، سنجار، تلعفر و دشت نینوا، اقلیم کرکوک شامل حویجه، العظیم و الشرقاط و استان دیالی با اداره کردها، ترکمان‌ها، اعراب و مسیحی‌ها، اقلیم بصره شامل سه استان میسان، ذی‌قار و واسط، اقلیم فرات شامل بابل، الدیوانیه و السماوه و اقلیم نجف و کربلا می‌شوند. بغداد نیز پایتخت دولت فدرال عراق خواهد بود.»«عزت الشابندر» سیاستمدار عراقی هم درباره این موضوع در صفحه کاربری خود در توییتر نوشت: «کشورهای عربی دوست و حامی وحدت عراق از اشاره به مسئولیت‌شان درباره نشست‌های مشکوک شخصیت‌های پارلمانی و غیرپارلمانی عراق برای بررسی طرح تشکیل اقلیم‌ها در عراق بر اساس فرقه‌ای، خودداری می‌کنند.» طبق گزارش رسانه‌های محلی، نشست ابوظبی با حضور محمد الحلبوسی، «جمال الکربولی» رئیس حزب «الحل»، «محمد الکربولی»، «احمد الجبوری»( ابومازن)، «محمد التمیمی»، «فلاح زیدان»، «رعد الدهلکی»، «زیاد الجنابی» و «محمد اقبال» و نیز «سعد البزاز» تاجر عراقی برگزار شد. در این میان د ادامه رویکرد مستقل عراق در برابر دخالت‌های آمریکا، یک عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق از سفر قریب‌الوقوع یک هیأت عراقی به سه کشور روسیه، چین و اوکراین به منظور عقد قراردادهای تسلیحاتی خبر داد.«بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق گفت که بزودی هیأت‌هایی به سه کشور روسیه، چین و اوکراین به منظور توافق با آنها درباره واردات سامانه‌های پیشرفته جهت حمایت از حریم هوایی عراق و تکمیل دوربین‌های حرارتی مدرن در مرز با هدف شناسایی هر گونه تحرکات تروریست‌ها، سفر می‌کنند. خبر دیگر آنکه در اقدامی مداخله جویانه نماینده ویژه سازمان ملل در عراق دولت این کشور را به عملی کردن «اصلاحات» فرا خواند و درباره تاثیرات تنش‌ها بین آمریکا و ایران بر تحولات عراق ابراز نگرانی کرد.پلاسخائرت در سخنان خود گفت: «کشتن و زخمی کردن معترضان مسالت‌آمیز به همراه سال‌های طولانی از وعده‌های عملی نشده، به ایجاد یک بحران بزرگ اعتماد (در عراق) منجر شده است». به گفته او، «در حالی که همه بازیگران به صورت علنی بر ضرورت انجام اصلاحات فوری تاکید کرده‌اند اکنون زمان آن است که این حمایت‌های لفظی عملی شود». این مواضع به ظاهر بشر دوستانه در حالی اتخاذ می‌شود که یک سال از آغاز اعترا‌ض‌های مردمی در فرانسه می‌گذرد اما سازمان ملل اقدامی برای حمایت از مردم در برابر سرکوب‌گری رژیم ماکرون رئیس جمهور فرانسه صورت نداده است. خبر دیگر از عراق آنکه ائتلاف الفتح در پارلمان عراق، موعد معرفی نامزد نخست‌وزیری جدید را پس از برگزاری تظاهرات میلیونی ضد آمریکایی در روز جمعه آینده اعلام کرد.تعیبان در گفت‌‌وگو با خبرگزاری رسمی عراق (واع) توضیح داد: پرونده انتخاب نخست‌وزیر آتی، پس از تظاهرات روز ۲۴ ژانویه (جمعه - ۴ بهمن)، نهایی خواهد شد. از سوی دیگر یک نماینده جریان حکمت عراق، از دست رد نخست‌وزیر این کشور به سینه واشنگتن درباره لغو توافقنامه با چین خبر داد. «حسن خلاطی» نماینده جریان «حکمت ملی» از درخواست آمریکا از «عادل عبدالمهدی» نخست‌وزیر پیشبرد امور برای لغو توافق با چین و مخالفت عبدالمهدی با این خواسته خبر داد.
وی در گفت‌وگویی تلویزیونی با شبکه «العهد» عراق تصریح کرد: ۱۰۰ هزار بشکه نفتی که عراق به چین خواهد داد، در سهم اوپک خواهد بود و بر اساس توافق با چین، درآمد مربوط به این توافق برای حل بحران در دو بخش مسکن و راه‌سازی استفاده خواهد شد.این نماینده عراقی گفت: درآمدهای حاصل از این توافق به بانک فدرال آمریکا نخواهد رفت و به همین دلیل نیز، واشنگتن به صراحت خواستار لغو این توافق است و از نخست‌وزیر خواست تا به کمک وکلای حقوقی، این توافقنامه را لغو کند.

https://siasatrooz.ir/vdcirrazut1azw2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی