چهارشنبه ۷ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۴
کد مطلب : 106987
ظرف ۲۴ ساعت رئیس مجلس تا مرز استیضاح رفت و برگشت!

لرزش پایه‌های ریاست ۱۰ ساله بر پارلمان

لرزش پایه‌های ریاست ۱۰ ساله بر پارلمان

علی لاریجانی ظرف بیست و چهار ساعت هم در معرض استیضاح قرار گرفت و هم امضای استیضاح کنندگانش از نصاب افتاد!! یا به قول مدیر کل فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی برخی از امضا کنندگانی که اسامی‌شان در رسانه‌ها منتشر شده بود امضایشان را تکذیب کردند تا پایه‌های ریاست ده ساله علی لاریجانی با یک لرزش خفیف مواجه شده و مجددا پایدار بماند. اما بررسی مسائلی چون چرایی انتشار اسامی افرادی که طرح استیضاح رئیس مجلس را امضا نکردند بودند و یا پس گرفتن امضای انهایی که صبح این موضوع را قبول می‌کنند و کمتر از ۲۴ ساعت پس می‌گیرند و حتی بررسی درخواست بیست نماینده‌ای که اگر چه خواستاشان از نصاب افتاده اما درخواستشان باید شنیده شود همه از موضوعاتی است که سعی خواهیم کرد ضمن مروروی بر ریاست علی لاریجانی در مجلس در این گزارش به آن‌ها بپردازیم.

علی لاریجانی رئیس ده ساله
لازم به یادآوری است که علی اردشیر لاریجانی از ۱۲ خرداد ۱۳۸۷ تاکنون، رئیس مجلس شورای اسلامی است در آخرین انتخابات مجلس یعنی در انتخابات دوره دهم مجلس شورای اسلامی که در هفتم اسفند ماه سال ۹۴ برگزار شد، او با تعداد با ۱۹۱ هزار و ۳۲۹ از ۴۷۴ هزار ۵۸۳ رای دهندگان استان قم به عنوان نفر دوم مجدداً از حوزه انتخابیه شهر قم به مجلس شورای اسلامی راه پیدا کرد. 

پولشویی، پالرمو، استیضاح
روز سه شنبه با رمز پولشویی و پالرمو استیضاح رئیس مجلس مطرح و اخبار تهیه طرح استیضاح لاریجانی مطرح شد که بر اساس آن اعلام شد ۲۷ نماینده که خواستار پاسخگویی لاریجانی در خصوص علت ارجاع لوایح مبارزه با پولشویی و پالرمو به مجمع تشخیص مصلحت نظام شده بودند، توجه‌ها را به سمت خود جلب کرد. اما با وجودی که حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی از درخواست تعدادی از نمایندگان مجلس در مورد استیضاح علی لاریجانی مجلس شورای اسلامی خبر داد. و با اعلام نامه استیضاح اساسمی نمایندگان نیز مطرح شد و در وهله نخست اعلام شد که حاجی دلیگانی، سهراب گیلانی، جواد کریمی قدوسی، حسینی کیا، ضیاءالله اعزازی ملکی، اکبر ترکی، موسوی لارگانی، کعبی، نصرالله پژمانفر، حسین نقوی حسینی، محمد اسماعیل سعیدی، احمد سالک، ذبیح الله نیک‌فر، محمد شکری، صدیف بدری، سید قاسم جاسمی، پور بافرانی، سید راضی نوری، مجتبی ذوالنوری، ابطحی امضا کنندگان طرح هستند اما ساعتی از این اخبار نگذشته بود که یک عضو هیأت رئیسه مجلس اعلام کرد امضای نمایندگان مجلس برای سوال از رئیس مجلس شورای اسلامی از نصاب افتاده است. بر این اساس علی اصغر یوسف‌نژاد نماینده ساری و عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره درخواست تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رئیس مجلس به دلیل ارجاع دو لایحه پالرمو و پولشویی به مجمع تشخیص مصلحت نظام، بدون بررسی مجدد در صحن به ایرناپلاس می‌گوید: اگر ۲۵ تن از نمایندگان مجلس نسبت به وظایف رئیس مجلس که طبق آیین نامه به او محول شده است، ایرادی وارد کنند، می‌توانند درخواست اعتراض خود را به کمیسیون آیین نامه اعلام کنند و کمیسیون در این باره اظهار نظر می‌کند.
وی ادامه می‌دهد: درخواست سوال از آقای لاریجانی ۲۷ امضا داشته، ولی در حال حاضر(عصر همان روز اعلام استیضاح!) به ۲۰ امضا کاهش پیدا کرده و چون از نصاب افتاده است، دیگر قابل بررسی نیست.
نماینده ساری درباره این اقدام نمایندگان معتقد بود که این کار از حقوق نماینده است، ممکن است نماینده‌ای چنین تشخیصی داشته باشد و جز او به کسی ربطی ندارد.

آئین نامه مجلس چه می‌گوید؟!
اما اگر لاریجانی استیضاح می‌شد، دقیقا چه رخ می‌داد/! این موضوع در آئین نامه داخلی مجلس بیان شده است بر این اساس در ماده ۲۶ آیین نامه داخلی مجلس آمده است: «هر گاه نمایندگان به کیفیت اداره جلسات یا سایر امور مجلس و نحوه ایفای وظایف رئیس یا سایر اعضای هیأت رئیسه معترض باشند، می‌توانند طی تقاضای کتبی با امضای حداقل بیست و پنج نفر و یا به‏ درخواست کمیسیون تدوین آیین‏ نامه داخلی مجلس، تشکیل هیأت رسیدگی به اعتراضات، مرکب از رؤسای کمیسیون‌های تخصصی و اعضای کمیسیون تدوین آیین‏ نامه داخلی مجلس را درخواست نمایند.
کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مکلف است ظرف سه روز نسبت به تشکیل هیأت رسیدگی به اعتراضات، اقدام نماید. هیأت اخیر مکلف است ظرف ده روز با حضور سه نفر از منتخبین معترضین، به موضوع رسیدگی نماید. در صورتی که اکثریت اعضای هیأت رأی بر عدم صلاحیت فرد مورد اعتراض دادند عضویت وی در هیأت رئیسه تعلیق می‌گردد.
گزارش هیأت در این باره در جلسه غیرعلنی مورد بررسی قرار می‌گیرد و در اولین جلسه علنی مجلس بدون بحث به رأی‏ گیری گذاشته می‌شود. درصورت رد عدم صلاحیت، عضو مزبور به کار خود ادامه خواهد داد و درغیر این‌ صورت از سمت خود مستعفی شناخته می‌شود و حق شرکت در انتخابات مجدد آن دوره را ندارد.»
اما بر خلاف این موضوع! علیرضا رحیمی یک عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی به ایسنا گفته که شکایت از رئیس مجلس به معنای استیضاح نیست.

ناراحتی از اصولگراها!
اما در همین مدت مدیر کل فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی در توئیتی ضمن تکذیب نام برخی امضا کنندگان استیضاح لاریجانی در صفحه شخصی اش نوشت: آقایان سلیمی، اعزازی،نوری، پوربافرانی،کعبی، بدری،قاضی زاده، لارگانی و چند نماینده دیگر که اسم شان ذیل نامه موسوم به استیضاح رییس مجلس آمده، کتبا اعلام کردند چنین درخواستی نداشته‌اند. اعمال ماده ۲۴ منتفی است، اما استقبال چند رسانه اصولگرا از موضوع، جالب توجه است. واقعا دوستان دنبال چه‌اند؟

دست‌های پشت پرده!
اما نکته قابل توجه و البته جالب توجه تاثیری است که شخص رئیس مجلس به واسطه اختیاری که بر نظارت و تطبیق مصوبات هیات دولت بر روند اجرای قانون در دولتها دارد،نشات می‌گیرد، شاید اگر قرار باشد از رئیس مجلس که به واسطه سابقه ریاستش بر پارلمان هم مصوبات دولت قبل و هم مصوبات دولت فعلی را تایید یا رد می‌کرده (البته این اختیار را به هیات تطبیق داده هر چند که به لحاظ قانونی تنها فرد مسئول خودش است و همین حالا هم بعد از بررسی هیات تطبیق او رای نهایی را می‌دهد) سوالی پرسیده شود باید از او درباره حقوق‌های غیر شرعی که در دولت قبل(به قول مدعیان) مصوب شد و در دولت جدید(بنا بر اعلام برخی اعضای هیات تطبیق) مصوب شد و افرادی که از سقف حقوق‌ها مستثنی شدند،سوال پرسید و یا او را به واسطه همه مصوباتی که از ااواخر دولت نهم، دهم و یازدهم و دوازدهم به امضای هیات دولتها رسید که امروز به آن اعتراض شده و آنها را خلاف قانون می‌دانند پرسید. شاید باید از او درباره نحوه تصویب برجام پرسید و ...
و البته این موضوع اصلا ربطی به اصلاح طلب بودن یا اصولگرا بودن او ندارد و همچنین نباید یک حق قانونی را تنها به واسطه اظهاراتی چون الان وقتش نیست! به تاخیر انداخت و البته باید جا بیافتند که این اصل مهم دمکراسی است نه راهی برای تضعیف و توهین به افراد.

نویسنده: مائده شیرپور

https://siasatrooz.ir/vdcivqazyt1au32.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی