اگرچه رییس اتاق اصناف کشور مدعی است که این نهاد تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا با تنظیم بازار شرایطی ایجاد شود که قیمت هیچ یک از کالاهای مورد نیاز مردم حداقل در ماه مبارک رمضان افزایش نداشته باشد اما این روزها قیمت گوشت قرمز به شکل افسار گسیختهای در حال بالا رفتن است.
طبق گزارشهای میدانی از بازارهای مختلف تهران در حال حاضر در بازار شهرستانی میدان امام حسین (ع) و خیابان خورشید در میدان شهدای تهران هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی ۳۹ هزار تومان به فروش میرسد که این رقم تنها برای کسانی است که درحجم بالا خریداری میکنند و اگر فردی تمایل به خرید حجم کمتری داشته باشد باید برای هر کیلو گرد ران ۴۹ هزار تومان هزینه کند.
به گفته فعالان این بازار در دو هفته اخیر به طور متوسط روزانه ۵۰۰ تومان به قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی گران شده وهمراستا با آن نیز هر کیلوگرم گوشت گوساله نیز به مرز ۴۰ هزار تومان رسیده است.
روز گذشته علی فاضلی رییس اتاق اصناف تهران براین موضوع تاکید کرد که در بحث کالاهای اساسی و سبد خانوار اولین بحث ما آن است که در ماه مبارک رمضان تامین این مواد دچار مشکل نشود، بر همین اساس نحوه توزیع کالا در بازار به گونهای خواهد بود که مازاد نیاز باشد.
وی همچنین مدعی شد که در حوزه قیمتگذاری نیز اگرچه مسئولیت با سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار است اما ما بر اساس شرایط عرضه و تقاضا تلاش داریم قیمت کالاهایی مانند گوشت قرمز و سفید، برنج و روغن هیچگونه افزایشی نداشته باشد.
فاضلی با تشریح برنامهریزیهای صورت گرفته در این زمینه خاطرنشان کرد: به احتمال زیاد شاهد هیچگونه افزایش قیمتی در ماه رمضان نخواهیم بود و بازرسیهای ما در سراسر کشور در این مدت افزایش خواهد یافت و تمرکز ما بر تخلفات خواهد بود تا مشکلی در حوزه قیمتها ایجاد نشود.
وی همچنین تاکید کرد: در مورد کالاهایی که در ماه مبارک رمضان به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند نیز تاکنون در حوزه زولبیا و بامیه صحبتهایی مطرح شده اما در حوزههایی مانند نان هیچگونه افزایش قیمتی نخواهیم داشت و افزایش قیمت باید پیش از عملیاتی شدن به اطلاع اتاق اصناف رسیده باشد و پس از آن تایید کمیسیون نظارت را کسب کرده باشد. تاکنون نیز در این خصوص اتفاقی رخ نداده و اگر در حوزهای تصمیم به افزایش قیمت گرفته شده بدون مصوبه اتاق اصناف و کمیسیون مربوطه و غیرقانونی بوده است. این حرفها در شرایطی مطرح میشود که در شرایط کنونی برای خریدیک کیلوگرم گوشت باید دست کم ۵۰ هزار تومان پرداخت شود و این در حالی است که بر اساس مصوبه ۲۵ اسفند شورای عالی کار حداقل دستمزد سال آینده با افزایش ۱۴.۵ درصدی از ۸۱۲ هزار و ۱۶۶ تومان به ۹۲۹ هزار و ۹۳۱ تومان افزایش یافت.
با احتساب این رقم در یک حساب سرانگشتی با این رقم حقوق اگر اجاره خانهای و هیچ خرج دیگری درمیان نباشد میتوان تنها ۲۲ کیلو گرم گوشت خریداری کرد که به طور متوسط برای هر ماه یک کیلوگرم میشود.هرچند فرض این محاسبات هم خیلی جالب نیست اما این سوال را مطرح میکند که چه عاملی سبب بروز این اتفاق در بازار شده است.آیا نزدیک شدن به ماه رمضان و افزایش تقاضا دلیل آن است و یا زد وبندهایی که میگویند دامداران به راه انداختهاند.فعالان بازار میگویند دامداران به دلیل افزایش بارندگی و بهبود علوفه مراتع، طمع کرده و دام خود را برای پرواربندی روانه بازار نمیکنند و این امر سبب شده گوشت شقه گوسفندی به کیلویی ۴۰ هزار تومان برسد.
فعالان بازار در تشریح این روند میگویند: از دو ماه گذشته دامداران از عرضه دام خود امتناع میکنند و آن را برای پرواربندی نگه داشتهاند و هرچند گفته میشود که متولیان برای تنظیم بازار گوشت روزانه ۶۰۰ لاشه گوسفندی را به بازار به قیمت کیلویی ۳۰ هزار تومان عرضه میکند اما شنیدهها حکایت ازاین دارد که این گوشت وارداتی برای دولت کیلویی ۱۷ هزار تومان تمام میشود و در مقابل کیلویی ۳۱ هزار تومان به فروش میرسد.
در همین راستا علیرضا ولی مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام درباره قیمت و چگونگی توزیع گوشت قرمز گفت: گوشت قرمز منجمد وارداتی به قیمت هر کیلوگرم ۲۱ هزار تومان و گوشت قرمز منجمد تولید داخل نیز با قیمت ۲۰ هزار تومان توزیع میشود.
وی افزود: از آنجا که ذائقه مصرف کنندگان بیشتر به مصرف گوشت قرمز گرم تمایل دارد، بخشی از واردات به صورت گوشت گرم انجام شده است و در ماه مبارک رمضان به صورت شقه و با قیمت هر کیلوگرم ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان در میادین میوه و تره بار و فروشگاههای زنجیرهای شهروند و افق توزیع میشود.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفت: گوشت قرمز گرم گوسفندی به صورت بسته بندی نیز در فروشگاههای زنجیرهای شهروند و افق با قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار عرضه میشود.
علیرضا ولی افزود: براساس قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار، هر کیلوگرم ران گوشت گرم گوسفندی به صورت بسته بندی ۴۲ هزار تومان عرضه میشود.
وی مدعی است که از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۱۰ هزار لاشه گوشت گرم گوسفندی از قزاقستان، قرقیزستان و استرالیا وارد شده است ضمن اینکه بیش از ۹۰ درصد گوشت قرمز مورد نیاز از تولیدات داخل تأمین و کمتر از ۱۰ درصد واردات میشود اما بروز چنین روندی در بازار حکایت از آن دارد که با وجود ادعای متولیان همچنان مصرف کنندگان داخلی چوب نبودنظارت را می خوردند.