?>?> بی‌عیاری طلای سرخ ایرانی در تجارت جهانی | سیاست روز
دوشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۷
کد مطلب : 104376
سیاست روز وضعیت بازار زعفران ایران را بررسی می‌کند؛

بی‌عیاری طلای سرخ ایرانی در تجارت جهانی

براساس آمار مستندات موجود؛ ایران ۹۵ درصد از زعفران جهان را تامین می‌کند اما با این وجود تنها یک هشتم (۱۲.۵ درصد) از گردش مالی این محصول ارزشمند در اختیار ایران دارد و به عبارت دیگر ایران با تمام مزیت‌هایی که در تولید این محصول دارد؛ کمتر از ۵۰۰ میلیون دلار از گردش مالی چهار میلیارد دلاری طلای سرخ در جهان بهره می‌برد. سالانه حدود ۳۰۰ تن زعفران در جهان تولید و مصرف می‌شود که ایران با تولید بیش از ۲۵۰ تن اولین تولیدکننده این محصول به شمار می‌رود اما در مقابل ارزش افزوده اين محصول نصيب کشورهايي نظير اسپانيا (بزرگترين واردکننده زعفران ايران) مي‌شود. طبق آمار ايران زعفران را كيلويي ۲۰۰۰ دلار مي‌فروشد و اسپانيا اين محصول را پس از بسته‌بندي با برند خود كيلويي ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار در بازارهاي جهاني مي‌فروشد.
بی‌عیاری طلای سرخ ایرانی در تجارت جهانی

این روزها در کنار بازارهایی مانند ارز و طلا که دخالت دولت آن را دستخوش التهابات بسیار کرده است بازار سایر محصولات مانند زعفران نیز دستخوش دخالت‌های متولیان شده و فعالان این بازار تداوم این رویه را به هیچ‌وجه مطلوب نمی‌دانند و می‌گویند؛ ورود دولت، بازار زعفران را مختل کرده است.
در این زمینه نایب رئیس شورای ملی زعفران می‌گوید؛ قیمت زعفران هم‌اکنون حداقل ۳ میلیون و۷۰۰ هزار تومان و حداکثر ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است و از زمانی که سازمان مرکزی تعاون روستایی وارد بحث خرید توافقی زعفران شد، ما به این مسئله معترض بودیم.
به گفته این فعال اگر این کار با هدف منتفع کردن کشاورزان و تنظیم بازار زعفران انجام شد اما متاسفانه در حین اجرا این اهداف محقق نشد و بحث ما نیز همین مسئله بود.
نایب رئیس شورای ملی زعفران مدعی است؛ سازمان مرکزی تعاون روستایی به سمت سودجویی و دپوی زعفران پیش رفت، چراکه این سازمان ۷۰ تن زعفران خرید و آن را دپو کرد که همین عرضه نکردن محصول به بازار باعث شد قیمت‌ها در یک محدوده ۱۰ الی ۱۵ روزه حدود یک میلیون تومان افزایش پیدا کند، در حالی که قصد ما از خرید توافقی، تثبیت قیمت‌ها و تنظیم بازار بود.
میری با بیان اینکه با شرایط ایجاد شده، صادرکنندگان رغبتی به صادرات ندارند، می‌گوید؛ در حال حاضر سازمان مرکزی تعاون روستایی اعلام کرده مقداری از زعفران خریداری شده خود را می‌فروشد که با این قیمت‌ها فایده‌ای ندارد و همان زمان باید دست به این اقدام می‌زد.
به گفته وی هم‌اکنون قیمت هر کیلوگرم زعفران دسته بین ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان، زعفران پوشال بین ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان تا ۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، زعفران سرگل بین ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و زعفران نگین بین ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.
زعفران روی رینگ
از سوی دیگر برخی متولیان این مساله را مطرح می‌کنندکه در صورت راه‌اندازی معاملات آتی زعفران این مهم به نفع کشاورزان خواهد بود.
نظر افضلی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه هر کالایی که در بورس عرضه شود به معنای ایجاد شفافیت و حذف واسطه‌هاست می‌گوید؛ زعفران هم یکی از محصولات با ارزش کشورمان است که با عرضه در بورس کالا می‌توانیم به بسیاری از کاستی‌ها و مشکلات بازار این محصول پایان دهیم. به گفته وی عرضه زعفران در بورس کالا و راه‌اندازی معاملات آتی آن، به نفع کشاورزان است؛ چراکه این اتفاق به کشاورزان یک اطمینان خاطر از فروش محصولاتشان آن هم با قیمتی واقعی را می‌دهد. وی تصریح کرد: با عرضه این محصول بخش کشاورزی در بورس قیمت‌ها شفاف سازی می‌شود و استفاده از این فرایند کشف قیمت به نفع کشاورزان است.
افضلی با بیان اینکه عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران به دلیل شفافیت بالای این بازار، امری ضروری برای اقتصاد ایران است، از حمایت مجلس از شفافیت و جلوگیری از انحصار در بخش کشاورزی سخن گفت و تاکید کرد: معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا سبب ساماندهی بازار، تولید و قیمت کالاهای کشاورزی می‌شود.
وی با اشاره به اینکه تصمیم وزیر کشاورزی برای عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران و تنظیم بازار با مکانیسم‌های کارآمد و مدرن، تصمیمی صحیح و جسورانه است، افزود: بازار محصولات کشاورزی دارای واسطه‌های زیادی است که مطمئنا در مقابل توسعه معاملات کشاورزی در بازار شفاف بورس کالا مقاومت خواهند کرد، به همین دلیل این تصمیم وزیر بسیار درست و جسورانه است و مجلس نیز از شفاف شدن آمارهای بخش کشاورزی و پایان انحصار در بازار حمایت کامل خواهد کرد.
افضلی با بیان اینکه اطلاعات و آمار معاملات محصولات مختلف در بورس کالای ایران در اختیار مردم قرار می‌گیرد و این موضوع بسیار مهم است افزود: نحوه ارائه اطلاعات و آمار به مردم در جمهوری اسلامی ایران بسیار مهم است و باید مردم در جریان آمارها به طور شفاف قرار بگیرند، از این‌رو بورس کالای ایران می‌تواند سبب شفافیت در کشور شود.
وی با بیان اینکه عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا باعث تعادل در بازار، حذف واسطه‌ها و کشف واقعی قیمت‌ها می‌شود، خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مزایای استفاده از پتانسیل‌های بورس کالا برای بخش کشاورزی، برنامه‌ریزی برای میزان تولید و پیش‌بینی صادرات و واردات محصولات کشاورزی است که این موارد با توجه به آمارهای شفاف بورس، ممکن خواهد شد.

https://siasatrooz.ir/vdciy5azqt1aup2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی