پنجشنبه ۳ تير ۱۳۹۵ - ۰۲:۵۱
کد مطلب : 96167

رایزنی‌های شاهزاده بی‌تجربه برای جاه‌طلبی‌های فردی

محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان در سفری رسمی راهی آمریکا شده و...

محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان در سفری رسمی راهی آمریکا شده و با مقامات ارشد سیاسی و نظامی این کشور دیدار نمود. آنچه در باب اهداف این سفر در محافل رسانه‌ای عربی بویژه سعودی مطرح شده ،اصلاح روابط ریاض - واشنگتن و جلب حمایت از طرح اقتصای خود موسوم به "طرح توسعه ۲۰۳۰" که در آن بر لزوم رهایی از وابستگی به صادرات نفتی تاکید شده ، بوده است. این ادعا در حالی مطرح شده که نوع رایزنی‌های سلمان و نیز برخی تحولات روی داده همزمان با این سفر بیانگر حقایقی ورای این ادعا است. محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان سعودی با باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید دیدار کرد.کاخ سفید گزارش داد که طرفین در این دیدار راه های حمایت از عراق و به ویژه کمک مالی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به بغداد برای آرام کردن اوضاع داخلی این کشور را مورد بررسی قرار دادند.کاخ سفید در گزارش خود تاکید کرده است که اوباما از راه حل سیاسی منازعه در یمن حمایت کرد و خواستار کمک کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به تامین نیازهای انسانی و بازسازی خرابی‌های جنگ یمن شد.رئیس جمهور آمریکا و شاهزاده سعودی در این دیدار همچنین اهمیت انتقال سیاسی قدرت در سوریه را مورد بررسی قرار دادند و خواستار کنار گذاشته شدن بشار اسد رئیس جمهور سوریه از قدرت شدند. بعد دیگر دیدارهای سلمان در حوزه نظامی بود چنانکه «پیتر کوک» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا به خبرنگاران تصریح کرد، مذاکرات اشتون کارتر و شاهزاده محمد بن سلمان سازنده بود و دو طرف جنگ با گروه تروریستی داعش و القاعده را بررسی کردند.کوک افزود، اشتون کارتر درخصوص ادامه همکاری آمریکا و عربستان در زمینه مبارزه با تروریسم و مقابله با سایر تهدیدات امنیتی در منطقه خاورمیانه ابراز خوش‌بینی کرد.محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد عربستان و وزیر دفاع این کشور در دیدار با جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز درباره پرونده‌های یمن، سوریه عراق، لیبی و طرح صلح عربی بحث و گفت وگو کرد.
وزیر دفاع عربستان در دیدار خود با جان کری درباره روابط میان دو کشور و آنچه مداخله ایران در منطقه خوانده شده، صحبت کرد. نکته قابل توجه آنکه مجلس نمایندگان آمریکا یک روز پس از دیدار محمد بن سلمان ولیعهد و وزیر دفاع عربستان با تعدادی از نمایندگان کنگره طرح فروش بمب‌های خوشه‌ای به رژیم سعودی را تصویب کرد. در همین حال همزمان با این سفر رئیس سازمان سیا از بسته شدن پرونده نقش سعودی در حادث ۱۱ سپتامبر خبر داده و بر عدم نقش عربستان تاکید کرد.
مجموع این تحولات بیانگر یک نکته مهم است و آن اینکه سفر سلمان به آمریکا نه در قالب طرح ۲۰۳۰ که ماهیت اقتصادی دارد بلکه در چارچوب اهداف سیاسی و نظامی صورت گرفته است و ادعاهای اقتصادی صرفا اقدامی برای فریب افکار عمومی بوده است. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که نگاه مردم آمریکا به سعودی بسیار منفی است حال آنکه سران آمریکا نگاه همگرایانه به این رژیم دارند بویژه در آستانه انتخابات به حمایت‌های لابی سعودی وابسته هستند. این وابستگی چنان است که خبرگزاری رسمی اردن(پترا) درگزارشی به نقل از بن سلمان اعلام کرد که سعودی تامین ۲۰ درصد هزینه تبلیغات انتخاباتی « هیلاری کلینتون» نامزد دموکرات‌ها درانتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تقبل کرده است. با توجه به نگاه منفی افکار عمومی آمریکا به سعودی، می‌توان گفت که برجسته سازی مسئله اقتصادی با عنوان بررسی طرح ۲۰۳۰ صرفا برای نمایش چهره‌ای مثبت نزد مردم از سعودی بوده است.
اما در نهایت آنچه در روند مذاکرات سلمان مشاهده می‌شود برگرفته از اهداف داخلی و منطقه‌ای آمریکا و سعودی است. از یک سو بن سلمان به شدت به دنبال جلب نظر کشورهای غربی برای سلطه کامل بر قدرت است و محور رایزنی‌هایش را نیز تثبیت پایه‌های قدرت با ادعای تنها تحقق بخش اهداف غرب تشکیل می‌دهد. نکته دیگر در باب این سفر چالشهای گسترده سعودی و آمریکا در منطقه از جمله در قبال یمن، سوریه و عراق ، جمهوری اسلامی ایران است. روند تحولات نشان می‌دهد که سعودی در عمل نتوانسته اهداف آمریکا را محقق سازد و این از دلایل اصلی نارضایتی آمریکا از این رژیم است. سلمان در این سفر به دنبال اطمینان بخشی به سعودی در باب توانایی برای تحقق اهداف آمریکا در منطقه را دارد چنانکه محور رایزنی‌هایش در دو قالب جلب تسلیحات بیشتر و نیز همگرایی با امریکا در ایجاد تغییرات در معادلات منطقه تشکیل می‌داد. سفر سلمان نه از روی قدرت بلکه برگرفته از ناکامی‌های منطقه‌ای بوده که با تشدید رفتارهای رادیکالی و نظامی به دنبال جبران آنها می‌باشد و در این سفر نیز به شدت تلاش کرده تا رضایت آمریکا را برای ادامه ایفای نفش به عنوان پیگیر کننده اهداف منطقه‌ای آمریکا جلب نماید هر چند که روند تحولات منطقه از جمله دستاوردهای ارتش عراق و سوریه در مبارزه با تروریسم و نیز انتشار اخباری در باب فرار امارات –متحد سعودی- از یمن نشانه‌هایی بر تشدید شکست سعودی و آمریکا در منطقه است.

مولف : سيد مهدي لنكراني
https://siasatrooz.ir/vdciyza3.t1aqq2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی