?>?> دو دوتا، چهارتای رویارویی تهران – واشنگتن | سیاست روز
سه شنبه ۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۴:۰۵
کد مطلب : 105311
کاخ سفید همچنان برای مقابله با ایران برنامه‌ریزی می‌کند

دو دوتا، چهارتای رویارویی تهران – واشنگتن

دو دوتا، چهارتای رویارویی تهران – واشنگتن

اگرچه این روزها امریکایی‌ها در مورد حمله نظامی به ایران اظهار نظر نمی‌کنند اما رسانه‌های این کشور از تدارک ترامپ برای حمله به ایران سخن به میان می‌آورند.
حمله به ایران، تفکر و تصمیم جدیدی از سوی مقامات امریکایی نیست، پیشتر نیز مقامات کشورمان باره‌ها به این موضوع اشاره کردند، به طوری که محسن رضائی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از ۵ بار تصمیم امریکا و اسرائیل بعد از جنگ برای حمله به ایران سخن گفت و تاکید کرد که به دلیل توان موشکی ایران در این باره تجدید نظر شده است.
حالا رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز با اشاره به اینکه دولت فعلی آمریکا در ظاهر حرفی از تهدید نظامی نمی‌زند تصریح کرد:‌ براساس اطلاعات دقیقی که وجود دارد، در همین یک سال‌‌ و‌ نیم گذشته ترامپ تلاش داشته تا ارتش آمریکا را وادار به تهاجم نظامی کند.
وی با بیان اینکه این اقدام استمرار بازدارندگی را در پی‌خواهد داشت، گفت: امروز نظام ما در معرض شدیدترین تحریم‌ها و تهدید‌ها قرار دارد و رفتار دشمن قابل پیش‌بینی نیست. پیشانی تهدید دشمن، تحریم‌های اقتصادی است، اما انواع تهدیدات علیه ما می‌تواند وجود داشته باشد و نیروهای مسلح با تمام توان باید پشتوانه دفاع از مردم و نظام باشند.
سخنان رئیس جمهور مبنی بر اینکه جنگ با ایران مادر همه جنگها است نشان میدهد که تهدیداتی موجود است و ایران آماده مقابله با این تهدیدهاست.

تحلیلی ازتحولات و اقدامات امریکا
با توجه به اینکه ترامپ شخصیتی غیرقابل پیش‌بینی و تندرو از خود به نمایش گذاشته و معادلات را براساس تصمیم شخصی خود بر هم می‌زند تحلیلهای متفاوتی در مورد احتمال درگیری نظامی این کشور با ایران وجود دارد. در پاسخ به این سوال که آیا او نیز مثل جورج بوش جنگی به راه می‌اندازد، می‌تواند هم مثبت و هم منفی باشد. بسیاری از نشریات غربی اینگونه تحلیل می‌کنند که با ورود راست‌گرایانِ افراطی‌ در دولت ترامپ، احتمال درگیری نظامی میان آمریکا و ایران بیشتر می‌شود.
شاید برخی از لفاظی‌های اعضای کابینه‌ ترامپ و استفاده‌ مکرر از عبارت‌هایی مثل «شکاف‌ها»، «خطوط قرمز»، «نقاط بدون بازگشت» و یا «زمان در حال از دست رفتن است به این معنی گرفته شود که باید قبل از اینکه دیر شود، علیه ایران وارد عمل شود.
روزنامه ایندیپندنت در این باره نوشت: بعد از انتخاب جان بولتون، به سمت مشاور جدید امنیت ملی در آمریکا ، وی خواستار خروج این کشور از توافق هسته‌ای میان ایران و ۵ قدرت جهان شد و از سوی دیگر مایک پومپیو، وزیر امور خارجه جدید دونالد ترامپ هم این توافق را یک فاجعه خواند.
این روزنامه با اشاره به خروج امریکا از برجام نوشت: این امر موجب افزایش درگیری‌ها میان ایران و آمریکا شده و موجی از تنش‌ها را در سراسر خاورمیانه به دنبال خواهد داشت.
از سوی دیگر نگاهی به اقدامات ترامپ، نشان می‌دهد که امریکا در تلاش است تا ایران را به رویارویی (نظامی) وادار کند.
خروج امریکا از برجام و تحت فشار قرار دادن شرکت‌های جهانی برای خودداری از انجام مبادلات تجاری با ایران نشان می‌دهد که دولت امریکا تلاش می‌کند تا با استفاده از «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق اعمال تحریم‌ها»، هرروز مجازات‌های اقتصادی بیشتری علیه ایران تصویب و به این ترتیب کاسه صبر ایران را لبریز کند.

جنگ تبلیغاتی
دراین میان باید توجه داشت که در سیاست همه کشورها از نظر اصولی و منطقی درباره جنگ روندی باید طی شود و محاسباتی در مورد اهداف و نتایج آن صورت گیرد. برخی از کارشناسان نیز عقیده دارند که علی‌رغم اظهارات و رفتارهای جنگ‌طلبانه مقامات آمریکایی، این کشور قصد ندارد با ایران وارد جنگ شود.
این گروه یکی از دلایل این امر را درگیری ترامپ با مسائل داخلی عنوان می‌کنند. به عقیده آنها ترامپ تا کنون نتوانسته طرح مناسبی را جایگزین اوباماکر (برنامه بهداشت درمان اوباما) کند و درباره طرح‌های مالیاتی خود نیز به موفقیتی دست نیافته است. آنها بر این باورند که این موضوع تمرکز وی را در موضوع ایران از بین می‌برد و درگیری با ایران در این شرایط به نفع امریکا نیست.
در عین حال ترامپ می‌داند معنای هزاران تابوت امریکایی چیست و از آنجا که تاجر مسلک است تلاش می‌کند تا با تحریمهای اقتصادی تا جایی که می‌تواند ایران ضعیف کند و بعد از فرصت استفاده کند شرایطی که اکنون برای وی مهیا نشده است.
از سوی دیگر جنگ با ایران و بالا رفتن بهای جهانی نفت خام به نفع شرکت‌‌های نفتی امریکایی خواهد بود و دولت آمریکا چنین چیزی را نمی‌خواهد.
از سوی دیگر ترامپ برای دستیابی به هرگونه موفقیتی در شبه‌جزیره کره نیازمند همکاری با روسیه و چین است. در صورت رویارویی ایران و آمریکا، ترامپ اهرم فشار خود را در برابر مسکو و پکن از دست خواهد داد و وادار خواهد شد همزمان در دو جبهه بجنگد. بنابراین، درگیری نظامی میان ایران و آمریکا در این مقطع زمانی احتمال بسیار کمی دارد.
جالب آنجاست که برخلاف اوباما ویا جرج بوش که توانستند اقدامات خود را برای رسانه‌ها و افکار عمومی امریکا توجیه کنند، اقدام نظامی ترامپ علیه ایران و به خطر انداختن جان آمریکاییها با انتقاد شدید رسانه‌ها این کشور مواجه می‌شود و رسانه‌های آمریکایی آن را تلاش آشکار ترامپ برای افزایش محبوبیت خود توصیف می‌کنند.
به نظر می‌رسد که تهدیدهای ترامپ، بیش از آنکه جنبه عملی به خود بگیرد، جنبه سیاسی دارد.

تلاش دشمنان منطقه‌ای و رژیم صهیونیستی
عربستان و اسرائیل، آماده‌اند تا ثروتهای هنگفتی را به آمریکا و اقتصاد آن سرازیر کنند تا ارتش آمریکا قادر به ضربه زدن به ایران باشد.
در حال حاضر پیمانی نانوشته بین اسرائیل و عربستان نیز علیه ایران شکل گرفته است و عربستان ایران را مانع از نفوذ منطقه ای خود می‌داند.
عربستان معتقد است در جنگ یمن، با ایران درگیر است و درعین حال سعودیها به مانند اسرائیلیها از حزب الله وحشت دارند.
از سوی دیگر نگاهی به اقتصاد عربستان سعودی از سال ۱۹۸۰ نشان می‌دهد که این کشور برداشت گسترده از میدانهای نفتی داشته و آب در این کشور تبدیل به یک بحران شده است. بنابراین بن سلمان باید قیمت نفت خیلی سریع حداقل به دو برابر قیمت فعلی برساند تا او بتواند هزینه‌های اضافی را پوشش دهد بدون اینکه پولی از خارجی ها قرض بگیرد، این درحالی است که استفاده ایران از ذخایر عظیم نفت خود اوضاع را برای عربستان سخت‌تر می‌کند.
اما عربستان در حد وقواره‌ای نیست که بتواند به تنهایی یک جنگ تمام عیار بر علیه ایران راه بیاندازد چرا که در جنگی که در یمن راه انداخته نیز مستاصل مانده است و اگر یک فشنگ بر علیه ایران شلیک کند همه چاههای نفت این کشور به آتش کشیده خواهند شد . این موضوعی است که مقامات نظامی ایران بارها آن را تاکید و گفته‌اند به جز مکه و مدینه این کشور با خاک یکسان خواهدشد.
در عین حال صهیونیستها نگران قدرت ایران و پیشرفت موشکهای بالستیک آن هستند، گذشته از این، اسرائیل از نفوذ و همکاری ایران با دولتمردان عراقی و ارتش این کشور و نیز بازسازی ارتش سوریه براساس قواعد جدید، بیمناک است.
باید توجه داشت که در حال حاضر اسرائیل در شرایط بسیار ناامیدکننده‌تر نسبت به ۱۰سال گذشته گرفتار آمده و پیش‌بینی این کشور در مورد پایین کشیدن اسد از قدرت و بهره برداری از آن درست از آب نیامد.
ایجاد حکومتی سکولار در سوریه و تجزیه این کشور به اسرائیل کمک می‌کرد تا قدرت را در بلندی‌های جولان در دست داشته باشد و توانایی تهدیدهای حزب الله و قدرت ایران را به شدت مختل کند.
در این شرایط تحلیلگران معتقدند که حتی اگر اسرائیل بخواهد به ایران حمله کند، تنها حمله ضربتی را انجام خواهد داد و سپس در لاک خود فرو می‌رود، چرا که شرایط جغرافیایی اسرائیل به گونه‌ای نیست که بتواند در یک جنگ تمام عیار بر علیه ایران شرکت کند.
در مقابل شرایط ایران به گونه‌ای است که ایران در حال حاضر می‌تواند به راحتی یک جنگ تمام عیار با اسرائیل راه بیاندازد و ضربه‌های مهلک به تل آویو وارد کند.
از این رو حالا که اسرائیل در نقشه‌های خود با شکست مواجه شده، می‌کوشد تا در بین سیاسیون آمریکا برای جنگ با ایران لابی‌گری کند.

وضعیت ایران
باید در نظر داشت که یکی از درایت هایی مسئولان نظام در طول جنگ و پس از آن تلاش برای خودکفایی در تولید تجهیزات و تسلیحات نظامی بود و نقطه اوج پیشرفت های دفاعی و نظامی ایران به تقویت توانمندیهای موشکی می‌رسد.
تنها کافی است که آمریکایی‌ها دست از پا خطا کنند، تا پایگاه‌های این کشور در منطقه هدف موشکهای بالستیک ایران قرار گیرد.
از سوی دیگر در صورت حمله آمریکا، رژیم صهیونیستی با خطر نابودی قطعی روبرو خواهدشد. سرزمینهای اشغالی در تیررس موشکهای بالستیک ایران است، حتی در برآوردهای نظامی ایران، مناطقی باید در این منطقه هدف قرار گیرد، شناسایی و مختصات آن به سیستم رهگیری موشکها سپرده شده است.
دراین باره یکی از رسانه‌های عربی نوشت: اگر ایران مورد حمله نظامی آمریکا یا اسرائیل قرار بگیرد، اولین پاسخ فوری ایران، شلیک ۶۰۰ موشک به سمت اهدافی در اسرائیل است.
سایت خبری "الملف"افزود: در حال حاضر ۶۰۰ موشک ایرانی به سمت اسرائیل نشانه گیری شده است و این خبری است که مقامات ایرانی تمایل داشتند از طریق واسطه‌های عربی و اروپایی در اختیار تل آویو قرار گیرد. این رسانه افزود افزود: ایران در صورت حمله به خاکش تهدید کرده است که موشکهای شهاب ۳ خود را شلیک خواهد کرد.
این موشکها با برد دستکم ۱۳۰۰ کیلومتر قادر هستند به راحتی تمام نقاط اسرائیل از جمله نیروگاه اتمی دیمونا را هدف قرار دهند .

در نهایت
در نهایت باید گفت این بدین معنا نیست که امریکا توانایی حمله به ایران را ندارد و مقامات نظامی هر دو طرف راهکارهایی را برای مقابله با یکدیگر نیاندیشیده اند، اما منطق رویارویی و نبرد دو دو تا چهارتایی دارد و بر اساس آن ترامپ می‌داند که در شرایط فعلی هزینه حمله به ایران بسیار سنگین‌تر از فایده آن خواهد بود. بنابراین وی در مقابل ایران استراتژی مهار و فشار را در پیش گرفته و تلاش می‌کند، حداکثر بهره برداری از این شرایط را داشته باشد
به احتمال زیاد، حتی در آینده، اگر امریکا تصمیمی برای حمله به ایران داشته باشد برنامه حمله سریع و دقیق و گزینشی را انتخاب کرده تا بیشترین دستاورها و کمترین هزینه را به دنبال داشته باشد.
باید توجه کنیم که ترامپ در شرایطی به ایران حمله می‌کند که توانایی نظامی کشورتضعیف و توان تولید سلاحهای دفاعی و موشکی ایران متوقف شود. و این پروژه‌ای است که او با طرح برجام موشکی دنبال می کند. از سوی دیگر ترامپ برای حمله به ایران باید نفوذ ایران در منطقه را محدود و اعتماد مردم به نظام کاهش دهد . شاهد هستیم که در این زمینه تلاشهای بسیاری از سوی دشمنان ایران انجام گرفته است. زمینه سازی برای اعتراض مردمی در خیابانها و از سوی دیگر فشار برایران برای حمایت نکردن از گروههای مقاومت در منطقه نمونه‌ای از این برنامه تدوین شده کاخ سفید است.
بنابراین حفظ آرامش کشور، کمک به تولید و رونق اقتصاد از یک سو و نیز تقویت توان موشکی، نظامی و تسلیحاتی کشور، از سوی دیگر از جمله بهترین گزینه‌ها برای پیشگیری از هر جنگی است. اما در این میان یکی از مهمترین مولفه‌های مقابله با امریکا، پس از مولفه های نظامی – دفاعی پیوند میان مردم و رهبری ، انسجام درونی و حمایت مردمی از نظام است موضوعی که در زمان جنگ نیز تبلوریافت، و نتایج آن پیروزی و سرافرازی مردم ایران بود. از این رو دولتمردان باید بیش از پیش به این امر توجه کنند.
استفاده از ابزارهای فرهنگی ، جلوگیری از نفوذ ، آگاه سازی جوانان ، احیای شرایط اقتصادی و ایجاد اشتغال بخصوص برای نسل جوان از جمله راهکارهایی است که دولتمردان می‌توانند در این زمینه اتخاذ کنند. 

نویسنده: کتایون مافی

https://siasatrooz.ir/vdcizwazzt1aup2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی