?>?> منظور ظریف این نبوده که آمریکایی‌ها نمی‌توانند از برجام خارج شوند | سیاست روز
دوشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۸ - ۲۲:۳۰
کد مطلب : 111314
موسوی در پاسخ به سیاست روز:

منظور ظریف این نبوده که آمریکایی‌ها نمی‌توانند از برجام خارج شوند

اینکه طرف مقابل زیر تعهدش می‌زند، خیلی نمی‌شود روی آن حساب کرد، این معنای اطمینان و اعتماد کردن نیست
منظور ظریف این نبوده که آمریکایی‌ها نمی‌توانند از برجام خارج شوند

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران می‌گوید؛ آنچه آقای ظریف عنوان کرد خیلی صریح و شفاف بود.ایشان گفتند اوباما باید تعهد می‌داد که تحریم‌ها را بردارد و این کار را کرد و نامه‌ای را آن زمان امضا کرد و فرستاد و این کار انجام شد
محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان سه شنبه هفته گذشته با فعالان فضای مجازی نشست داشت، در این نشست او درباره انتساب این سخن به خود که امضای کری تضمین است، واکنش نشان داد و گفت؛ من چه زمانی گفتم امضای جان کری سند است؟ یک نقل قول از من بیاورید که من این را گفته باشم. ظریف افزود: به من اتهام و افترا نزنید. من گفتم شما از بنده امضا خواستید، من امضا آوردم. دستوری که به من داده شده بود که اوباما امضا کند که من امضا گرفتم. من هیچ زمانی نگفتم امضای جان کری سند است.
این در حالی است که فؤاد ایزدی کارشناس و منتقد برجام ۲۳ روز پیش از تصویب توافق هسته‌ای در مجلس شورای اسلامی، در جلسه شورای روابط خارجی پیرامون برجام، از ظریف پرسید: پس از ۱۸ ماه باقیمانده از دوره ریاست جمهوری اوباما هیچ یک از نامزدهایی که کاندیدای ریاست جمهوری امریکا شوند و رأی بیاورند به توافق هسته ای پایبند نخواهند ماند همچنان که کری این موضوع را تأیید کرد که توافق را پس از اوباما نقض خواهند کرد.
ظریف با خنده پاسخ می‌دهد؛نمی‌تواند این کار را بکند آقای دکتر ایزدی، من به شما اطمینان می‌دهم. ترامپ تحریم‌ها را برگرداند چه کسی در دنیا آنها را اجرا خواهد کرد؟!
عباس عراقچی از اعضای تیم مذاکره کننده هسته‌ای و معاون وزیر خارجه، در ۳۰ آذر ماه ۱۳۹۴ گفته بود؛ آنچه برای ما مهم است این است که برجام در مرحله اجرا با هیچگونه خدشه و صدمه‌ای مواجه نشود، آقای کری این تضمین را به عنوان وزیر خارجه آمریکا به صورت کتبی با امضای رسمی داده است. از جمله آقای عراقچی می‌توان استنباط قاطع و قطعی کرد که او گفته است امضای جان کری برای برجام تضمین است
اگر بتوان گفت که تفاوتی میان وزیر خارجه و معاونش وجود ندارد، سخن آقای عراقچی که گفته بود امضای جان کری تضمین است، نظر همه اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای، وزیر خارجه و دیگر دست اندرکاران برجام تلقی می شود.
البته امضای اوباما و جان کاری از لحاظ جایگاه و مسائل حقوقی و بین المللی بسیار تفاوت دارد که اگر اوباما توافق هسته‌ای را امضا کرده باشد که از امضای جان کری باید معتبرتر باشد، آیا جز این است؟
حالا سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال سیاست روز مبنی بر اینکه محمدجواد ظریف اخیرا در جمع فعالان فضای مجازی درباره امضای جان کری برای تضمین برجام و عدم خروج آمریکا از برجام عنوان کرد که چنین اظهاراتی را بیان نکرده و از او خواسته شده که امضای اوباما را بگیرد، از موسوی پرسید آیا امضای اوباما پای برجام وجود دارد و اطمینان ظریف به عدم خروج آمریکا از برجام چه مفهومی دارد؟ که وی پاسخ داد: آنچه آقای ظریف عنوان کرد خیلی صریح و شفاف بود.ایشان گفتند اوباما باید تعهد می‌داد که تحریم‌ها را بردارد و این کار را کرد و نامه‌ای را آن زمان امضا کرد و فرستاد و این کار انجام شد. این حرفی که نسبت داده شده مربوط به موضوع دیگری بوده که از زبان وزیر خارجه بیان نشده است و تیتری که روزنامه شرق زده بود مشخص بود.
وی افزود: متاسفانه امر ناصحیحی را عنوان می‌کنیم و رها هم نمی‌کنیم و احتمالا اغراض دیگری در میان است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: آنچه آقای ظریف عنوان کرد که آمریکایی‌ها نمی‌توانند از برجام خارج شوند و یا اینکه این کار را نخواهند کرد، اطمینانی بود که ایشان به حقوق بین‌الملل داشت و همچنین اطمینانی که به خودمان و تعهداتمان داشته‌ایم. اینکه طرف مقابل علیرغم همه قول و قرارها و قطعنامه شورای امنیتی که خودش به آن رای داده، زیر تعهدش می‌زند، خیلی نمی‌شود روی آن حساب کرد، این معنای اطمینان و اعتماد کردن نیست. وقتی توافقی حاصل می‌شود دو طرف باید براساس تعهدات اخلاقی و حقوقی به آن پایبند باشند.
وی گفت: فکر نمی‌کنم ظریف منظورش این بوده که آنها نمی‌توانند. توانستن و یا انجام ندادن دو مقوله متفاوت است.مثل این است که گفته شود این میکروفون نمی‌تواند بیفتد، ولی دستی می‌آید و میکروفون را می‌اندازد.
موسوی به تحرکات دیپلماتیک گذشته و پیش رو پرداخت و با بیان اینکه پویش صلح امید (ابتکار صلح هرمز) توسط ریاست جمهوری به سران کشورهای ذیربط ارسال شد، گفت: امیدواریم این کشورها به این پویش بپیوندند تا منطقه‌ای باثبات، امن و عاری از خشونت را شاهد باشیم.
موسوی درباره حمله به نفتکش ایرانی در دریای سرخ هم عنوان کرد: بررسی‌های همه جانبه درباره این اقدام خصمانه که پشتوانه دولتی هم داشته در حال انجام است و انشاءالله گزارش آن را به ملت ایران تقدیم می‌کنیم و اعلام کردیم که مسببان این حادثه را مجازات خواهیم کرد. گزارشی به هم سازمان ملل و شورای امنیت در خصوص این حادثه و جزییات آن داده‌ایم و ثبت شده و پیگیری‌های قانونی و حقوی آن در حال انجام است.
موسوی به تحولات شمال و شرق سوریه که با تهاجم نیروهای نظامی ترکیه به آن منطقه صورت گرفت پرداخت و گفت: جمهوری اسلامی ایران با این اقدام مخالفت و اعلام کرده که نگرانی‌های امنیتی ترکیه که به جا هم هست ولی بایستی به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه احترام گذاشته شود و ملاحظات انسانی در آن منطقه نیز باید رعایت شود.
وی با اشاره به طرح‌ها و توافقات متعدد در این زمینه، خاطرنشان کرد: فکر می‌کنیم رجوع به این توافقات، راه‌حل این مسائل خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه به رفت و آمدها از کشورهای مختلف در روزهای گذشته اشاره کرد و افزود: رئیس جمهور و وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس عدم تعهد به باکو سفر می‌کنند، روز چهارشنبه و پنجشنبه اجلاس وزرا و جمعه و شنبه نیز نشست سران در جمهوری آذربایجان برگزار می‌شود.
وی افزود: فرستاده دولت چین هم احتمالا فردا به تهران سفر می‌کند و درباره مسائل منطقه با ایشان رایزنی خواهد شد.
گام چهارم طراحی شده
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره گام چهارم و رونمایی از نسل‌های جدید سانتریفیوژها اعلام کرد که گام چهارم طراحی شده است. مواردی در حال جمع بندی است. امیدواریم کار به گام چهارم نکشد و‌ تعهدات اروپایی‌ها اجرا شود و در روزهای باقیمانده شاهد قدم و تحرک دیپلماتیک ویژه‌ای از سوی طرف‌های باقیمانده برجام از جمله اروپایی‌ها باشیم؛ در غیر این صورت ایران گام چهارم را با قاطعیت برخواهد داشت.
وی در پاسخ به سؤالی درباره تهاجم نظامی ترکیه به سوریه و حضور ارتش سوریه به مناطق هم مرز با ترکیه گفت که حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه باید توسط کشورهای منطقه محترم شمرده شود و افزود: اگر دغدغه و نگرانی وجود دارد چه به جا و چه نا به جا باید از طریق مکانیسم‌های مسالمت آمیز حل و فصل اختلافات پیگیری شود که ما توافق آدانا را در این زمینه داریم و راه روشنی برای دو کشور سوریه و ترکیه است که به این توافق برگردند و مشکلات را از این طریق پیگیری کنند. موسوی افزود: ایران آمادگی خود را اعلام کرده به دو کشور (ترکیه و سوریه) کمک کند تا دیدگاه‌هایشان به هم نزدیک شود و در این راستا شاهد تماس‌های تلفنی ظریف با همتایان سوری، روسی، ترک و عراقی بودیم و این تلاش‌ها ادامه خواهد یافت و امیدواریم هر چه سریعتر به راه حل با ثبات در این زمینه دست یابیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره خبر منتشر شده مبنی بر طرح مشترک ژاپن و فرانسه و اعطای ۱۸ میلیارد دلار به ایران در ازای اجرای برجام از سوی ایران گفت: این همان طرحی بود که فرانسوی‌ها به دنبال آن بودند که تا یک جاهایی پیش بردند ولی چون باید از کس دیگری اجازه می‌گرفتند، این طرح تاکنون بی‌نتیجه بوده است. این جمع زدن ارقام را متوجه نمی‌شوم. طرح مشابهی هم قبلا توسط ژاپن ارائه شده بود که آنها هم در این مسیر کمک کننده باشند. اطلاع جدیدی ندارم و هر چه بوده مربوط به گذشته است.
موسوی در پاسخ به سوالی دیگر درباره تصمیم ترکیه برای استقرار پایگاه‌های نظامی در نزدیک مرز با سوریه تصریح کرد: ترک‌ها می‌توانند در منطقه سرزمینی و مرزها و محدوده خود هر پایگاهی ایجاد کنند و هر کاری بکنند، ولی اگر منظور شما حضور نظامی ترکیه در خاک سوریه و حضور پایگاه‌های نظامی ترکیه در خاک سوریه است، این غیر قابل قبول و تعرض به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور عضو سازمان ملل (سوریه) است و طبعا با مخالفت ایران و سایر کشورها مواجه خواهد شد. سخنگوی وزارت خارجه درباره دعوت از هیأتی از رژیم صهیونیستی برای حضور در «کنفرانس امنیتی منامه» گفت: بسیار جای تاسف دارد که کشور مدعی اسلامیت و عربیت بعد از ۷۰ سال شاهد بودن جنایات، نسل کشی، اشغال و کودک کشی علیه یک کشور مسلمان و عرب دست به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بزند و به ویژه دعوت از این رژیم به چنین مجامعی؛ ایران این اقدام را محکوم می‌کند و این حضور ناخوشایندی است.

https://siasatrooz.ir/vdcizzaz5t1azp2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی