سه شنبه ۱۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۹
کد مطلب : 93512

نگاهي بر رويكرد تامل‌برانگيز

جهان در حالي معطوف به بحران‌هاي امنيتي غرب آسيا و البته مسائلي همچون بحران اقتصادي غرب و رقابت گسترده ميان اين كشورها براي سلطه بيشتر بر جهان است كه منابع خبري اعلام كردند برای اولین‌بار پس از ایجاد تنش در روابط آنکارا - تل‌آویو که از سال ۲۰۱۰ با یورش نیروهای اسرائیلی به ناوگان «آزادی» و قتل ۱۰ شهروند ترک صورت گرفت، ديروز یک هیات سیاسی از ترکیه به ریاست مدیر مرکز پژوهش‌ها وابسته به اتحادیه صنعتگران و بازرگانان ترکیه وارد سرزمین‌های اشغالی شد. محور اين ديدارها نيز توسعه همگرايي نظامي و اقتصادي ميان طرفين عنوان شده است.
با توجه به مواضع حمايتي تركيه از فلسطين و نيز ديداري كه اخيرا مقامات تركيه با خالد مشعل رئيس دفتر سياسي حماس داشته‌اند اين سوال پيش مي‌آيد كه دليل رويكرد تركيه به رژيم صهيونيستي چيست بويژه اينكه مردم تركيه به شدت با اين روابط مخالف مي‌باشند؟
برخي ناظران سياسي روابط اخير ميان تركيه و رژيم صهيونيستي را امري طبيعي مي‌دانند چراكه در طول اين سال‌ها عملا روابط طرفين به رغم برخي تيرگي‌ها ادامه يافته بويژه در ۴ سال اخير و اهداف مشتركي كه براي طرفين در سوريه تعريف شده است.
برخي ناظران سياسي به اين اصول چارچوب‌هاي ديگري نيز اضافه مي‌كنند و سفر مقامات تركيه را برگرفته از اهدافي جديد مي‌دانند. مهمترين چالش داخلي سران تركيه را پيروزي در انتخابات زود‌هنگام آبان‌ماه تشكيل مي‌دهد. با توجه به شكست اخير حزب حاكم عدالت و توسعه و آشكار شدن تضعيف پايگاه مردمي آنان، ايجاد فضاي بحراني براي توجيه سركوب مخالفان و نيز امنيتي ساختن فضاي كشور و در نهايت رويكرد به آمريكا از طرح‌هاي سران آنكارا براي جبران شكست در انتخابات پيش‌روي، مي‌باشد چنانكه تركيه با عملياتي شدن پايگاه نظامي اينجرليك توسط آمريكا موافقت كرد. رويكرد آشكار به رژيم صهيونيستي مي‌تواند از ديگر اقدامات سران آنكارا براي كسب حمايت آمريكا باشد.
دوم آنكه تركيه به رغم برنامه‌ريزي‌هاي مدون براي ايجاد منطقه حائل در مرزهاي تركيه عملا در اين امر ناكام مانده است. تركيه سعي دارد با محور شدن در ائتلاف دشمنان سوريه از ظرفيت آنان براي رسيدن به اهدافش در سوريه برخوردار شود. همگرايي به رژيم صهيونيستي، فروش تسليحات به بحرين، تاكيد بر روابط گسترده با عربستان و تلاش براي سوق دادن حماس به نزديكي با رياض، دعوت از منصور هادي رئيس‌جمهور فراري و مستعفي يمن براي خوشايند سعودي و... را مي‌توان در اين چارچوب دانست.
يك نكته ديگر در رويكرد عربي و صهيونيستي تركيه وجود دارد و آن فشار بر مصر براي كاهش محدوديت‌ها عليه اخوان است چنانكه تركيه براي تحقق اين امر حاضر به مشاركت با عربستان در جنگ يمن شد. به هر تقدير مي‌توان گفت كه رويكرد تركيه به رژيم صهيونيستي با هر عنواني كه باشد يك اصل را در خود دارد و آن نابود شدن استخوان‌هاي فلسطيني‌ها زير چرخ قدرت‌طلبي سران تركيه است كه براي منافع خود، فلسطين را رها و به سمت صهيونيست‌ها و ارتجاع عربي رفته‌اند.

مولف : علي تتماج
https://siasatrooz.ir/vdcj8ieh.uqetvzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی