دوشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۷ - ۱۶:۲۲
کد مطلب : 107572

عجوزه‌هایی! که تحلیل‌های منطقی ارائه می‌دهند

اگر جریان و گروهی در اظهار نظرات و مطالبی که منتشر می کند، طرف مقابل را با عناوین تند و توهین آمیز خطاب قرار دهد، از قوه تحلیل برخوردار نیست.
موضوع توافق هسته ای از همان زمان آغاز با چالش های زیادی روبرو بود، عده ای به ثمرات مذاکرات و توافق خوشبین بودند و عده ای دیگر بدبین. آنهایی که خوشبین بودند در یک جناح فکری قرار دارند، بخشی در دولت و بخشی دیگر هم در جناح سیاسی اصلاح طلب و معتدل، آنها که منتقد هستند جناح راست یا همان اصولگرایانند.
اصولگرایان اعتقاد داشتند که برجامی که یکطرف آن آمریکا و غرب باشد، غیر قابل اعتماد است و این غیر قابل اعتماد بودند اجازه نمی دهد که از این توافق سودی عاید ایران شود.
پایبند نبودن آمریکا و غرب به تعهدات خود، فریبکاری و خدعه آمریکا از همان ابتدای مذاکرات موضوع و مسئله ای بود که منتقدین به آن هشدار میدادند.
هر چند برجام همان شد که در پیش بینی های منتقدین وجود داشت، اما منتقدین برجام هیچگاه خواهان شکست یا بی بهره بودن توافق نبودند، بلکه چنین شرایطی را پیش بینی می کردند و هشدار می دادند که نباید دل به توافق هسته ای بست.
همین تحلیل ها و پیش بینی ها باعث شده بود تا طرف مقالب در ابتدا آن را به استهزا بگیرد و تمسخر کند. اما متأسفانه همان شد که پیش بینی می شد. پس از ناکامی برجام با وجود همه تلاش هایی که برای آن انجام شد حتی دستاورد تراشی برای برجام غیر از آنچه که باید می شد، نتوانست آن را تبرئه کند.
موافقان برجام هنوز هم به دفاع از دستاورد خود می پردازند، برجام را به واقع نباید دستاورد نظام دانست چرا که طرح و برنامه ای بود از سوی دولت و اصلاح طلبان، شرایطی ایجاد شد که نظام تن به برنامه دولت و اصلاح طلبان داد. اکنون نیز پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای که در واقع نابودی آن را به دنبال داشت، اروپا نیز علیرغم پیش بینی هایی که باز هم طیف منتقد برجام داشتند، نتوانست برجام را زنده نگه دارد.
اروپا همچنان وعده می دهد، وعده‌هایی که از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌ای برآورده نشده است، بیش از ۸ ماه است که اروپا در پی ایجاد ساز و کار مالی اقتصادی برای اجرای برجام است و هنوز هم این راهکار را تعبیه نکرده است.
طبیعی است که در این میان منتقدین سمت و سوی انتقادات خود را به سوی فردی بگیرند که در رأی تیم هسته ای و خوشبین تر فرد به مذاکره و توافق هسته ای است.
آقای ظریف وزیر خارجه محترم جمهوری اسلامی ایران، پس از آن که نابودی برجام از سوی آمریکا قطعی شد تلاش کرد تا توافق هسته ای را سرپا نگهدارد، اما اروپا نخواست بار مسئولیت اجرای آن را پس از آمریکا بر عهده بگیرد.
پس از این اتفاقات بود که آقای ظریف در سلسله مصاحبه هایی که انجام داد، مسائل و مطالبی را مطرح کرد که نشان از حاشیه سازی داشت، چرا که او و دولت اکنون باید درباره برجام پاسخگو باشند و نباید به طرح موضوعاتی بپردازند که ارتباطی هم با دستگاه دیپلماسی ندارد.
این که آقای ظریف وزیر خارجه ایران درباره پولشویی آن هم کلان و سنگین در کشور سخن می گوید یا هدف برجام را موضوع اقتصادی نمی داند و اعتقاد ندارد که هدف برجام اقتصادی و لغو تحریم ها بوده است، بسیار عجیب می‌نماید.
اگر موافقین توافق هسته ای با آمریکا یا بی آمریکا و با اروپا اعتقاد دارند که منتقدین ظریف با بیگانه ارتباط دارند و یار کمکی ترامپ هستند، این موضوع را آیا نمی توان وارونه هم نگاه کرد؟
جریان منتقد و مخالف دولت چرا باید از برجام کینه شدیدی داشته باشد؟ برجام اگر یک توافق مناسب و بر اساس تأمین منافع ملی بود، آیا باعث کینه میشود یا خرسندی؟
برجام دستاوردی نداشت که باعث شادمانی شود، آیا مردمی که ۵ سال پیش به خاطر وعده های برجامی دولت و پس از امضای توافق شادمان بودند، اکنون باز هم خرسندند؟
هیچ جماعتی برای وزیر خارجه کشورمان بحران سازی نمی کند بلکه زمینه بحران را شخص آقای وزیر آماده می کند و به صحنه می آورد، گاهی اوقات، البته بیشتر اوقات بهتر و مناسب تر خواهد بود که کمتر حرف زده شود و بیشتر کار شود، اما دراین ماجرا بر عکس است، بیشتر حرف زده می شود و کمتر کار می شود. اگر از سوی منتقدین موضوع و مطلبی مطرح شده، آیا خارج از استدلال و منطق تحلیل بوده است؟
آیا همینطور «گتره‌ای» تحلیل ارائه داده‌اند و پیش بینی کرده اند یا این که تحلیل کارشناسی و علمی مطرح کرده‌اند؟ اگر تحلیل و نقدهای آنها غلط است، آیا آنها را باید با سخنان و جملاتی تند و غیر محترمانه خطاب کرد یا با سخنان و تحلیل علمی پاسخ داد؟
مسبوق به سابقه است که منتقدین و تحلیلگران مخالف برجام با تعابیری همچون بی سواد، نان به نرخ روز خور، کاسب تحریم، دروغگو و بسیاری کلمات دیگر مرحمت شدند و اکنون نیز عجوزه نام تازه‌ای است که به منتقدین اعطا شده است. اگر از سوی دلواپسان نقدی و تحلیلی نسبت به شرایط موجود، وضعیت برجام، وزارت خارجه و شخص آقای ظریف مطرح می شود، بهتر خواهد بود بلکه لازم و واجب است طرف مقابل که جناح دولت و اصلاح طلبان است، نزاکت را رعایت کرده و با تحلیل های علمی و منطقی به نقدها پاسخ دهند، وجود چنین دیدگاه‌ها و نطریاتی از سوی دلخوشان برجام، نبود قوه تحلیل منطقی است که این ضعف بزرگی برای دولت و جناح مقابل است. اتاق خبر ۲۴

https://siasatrooz.ir/vdcjaaev8uqeyiz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی