جمعه ۱۶ تير ۱۳۹۶ - ۲۳:۵۵
کد مطلب : 99958

دست‌های خالی ترامپ در هامبورگ

نشست سران گروه ۲۰ در میان اعتراض‌های مردمی و اختلاف‌های داخلی در هامبورگ آغاز به کار کرد. نشستی که آن را می‌توان ترکیبی از ۲۰ کشوری دانست که هیچ‌کدام پذیرنده دیگری نبوده و در اصل نشست رقیبانی بوده که حضورشان نه برای رسیدن به توافق بلکه قدرت‌نمایی و امتیازگیری از یکدیگر بوده است. در میان حاضران در نشست یک نکته قابل توجه مشاهده می‌شود و آن وضعیت آمریکاست.
در طول هفته‌های مانده به نشست بسیاری از اعضا بر اصل مقابله با آمریکا در این نشست تاکید کرده‌اند چنانکه مرکل صدر اعظم آلمان ضمن تقلیل جایگاه آمریکا از دوست به شریک آلمان تاکید می‌کند که گروه ۲۰ در برابر یکه‌تازی‌های آمریکا خواهد ایستاد. از سوی دیگر همزمان با نشست مذکور توافقاتی میان اتحادیه اروپا با چین و ژاپن برای توسعه روابط اقتصادی صورت گرفت.
هر چند که کشورهای اروپایی در آستانه نشست هامبورگ اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه را مطرح کردند اما بسیاری بر این عقیده‌اند که این اقدام برگرفته از تقابل‌های طرفین در عرصه نظامی و سیاست بین‌الملل از جمله در حوزه اوکراین و غرب آسیاست و اینکه برخی از کشورهای اروپایی برای حفظ موقعیت سیاسی خود نیازمند استمرار نمایش دشمنی با روسیه هستند و این رفتارها نشانگر همگرایی اروپا با آمریکا علیه مسکو نمی‌باشد.
با توجه به شرایط آمریکا در نشست گروه ۲۰ این سناریو مطرح می‌شود که زنجیره رفتارهای بحران‌ساز آمریکا در صحنه جهانی برگرفته از همین تزلزل موقعیت در گروه ۲۰ و به نوعی اقدام پیش‌دستانه برای پنهان‌سازی آن است. آمریکایی‌ها در هفته‌های اخیر شدیدترین حملات تبلیغاتی را علیه کره‌شمالی داشته و حتی ادعای گزینه نظامی را مطرح می‌کنند. در سوریه نیز آمریکایی‌ها تحرکات نظامی خود را تشدید کرده‌اند در حالی که همزمان کنگره و ساختار قضایی آمریکا به تشدید تحریم‌ها و فشارها علیه ایران می‌پردازند.
نکته قابل توجه آنکه ترامپ همزمان با سفر به هامبورگ در لهستان توقف داشته و قراردارد استقرار سامانه موشکی آمریکا درآن کشور را امضا کنند. این رفتارها به عنوان قدرت‌نمایی و بعضا القای تصور آمادگی آمریکا برای نظامی‌گری جدید در جهان را اقدامی برای اولا انحراف افکارئعمومی جهان از وضعیت بحرانی آمریکا در نشست سران گروه ۲۰ و البته نابسامانی‌های شدید داخلی آمریکا و استمرار اعتراض‌های مردمی به ساختار حاکم برکشورشان و ثانیا ایجاد فضای وحشت جهانی برای باج‌گیری از گروه ۲۰ و کاهش مخالفت‌ها با طرح‌های آمریکا در این نشست می‌توان دانست.
به هر تقدیر می‌توان گفت که ترامپ در نشست سران گروه ۲۰ با دستان خالی حضور دارد که برگرفته از نابسامانی‌های داخلی و شکست‌های جهانی آمریکاست. نکته مهم در این نشست آن است که برخلاف گذشته که آمریکا طراح و دیگران تاییدکننده بودند در این اجلاس صف‌بندی‌ها علیه آمریکا طولانی بوده و مقابله با آمریکا به اصل واحد و همگانی مبدل شده است. روندی که می‌توان آن را از نشانه‌های افول هژمونی جهانی ایالات متحده دانست هر چند که با قدرت نظامی و بحران‌سازی سعی در القای توان خود برای حفظ هژمونی‌اش را دارد.
مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdcjoheh.uqehizsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی