جمعه ۲۶ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۹:۵۱
کد مطلب : 119687
واکنش‌ها به پیمان هسته‌ای آمریکا و انگلیس با استرالیا به بهانه مقابله با چین

از ناامن‌سازی جهان تا فرو ریختن خوش خیالی اروپا

از ناامن‌سازی جهان تا فرو ریختن خوش خیالی اروپا
آمریکا و انگلیس با ادعای مقابله با چین در حالی توافقی با استرالیا بویژه برای تجهیز این کشور به زیر دریایی هسته‌ای، امضا کردند که این اقدام درکنار تهدید امنیت جهان، فرو ریختن رویای اروپایی‌ها مبنی بر قابل اعتماد بودن آمریکا را به داشته است چنانکه فرانسه آن را خنجر از پشت زدن به اروپا دانسته است.
آمریکایی‌ها از یک سو خود را ناجی امنیت جهان معرفی کرده و از سوی دیگر خود را دوستی قابل اعتماد معرفی می‌کنند و با این ادعا نیز خواستار رویکرد کشورها به تعامل و همراهی با این کشور می‌شود. این ادعا در حالی مطرح است که رفتارهای عملی آمریکا نشان می‌دهد که این کشور نه ناجی خوبی است و نه دوست قابل اعتمادی چنانکه تحولات افغانستان گواهی بر این مسئه است. در ادامه این روند سران کشورهای آمریکا،‌ انگلیس و استرالیا بامداد روز پنجشنبه توافقنامه همکاری در حوزه‌های دیپلماتیک، امنیتی و نظامی در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام امضا کردند. برنامه زیردریایی‌های اتمی استرالیا اولین پروژه بزرگ این توافق خواهد بود. در چارچوب این معاهده به استرالیا برای دستیابی به زیردریایی‌های اتمی کمک خواهد شد.
برخی رسانه‌ها و تحلیلگران، هدف اصلی و پنهان از تشکیل این معاهده را تقابل با نفوذ روزافزون چین در شرق آسیا و دیگر مناطق جهان دانسته و تحلیل می‌کنند که این اقدام ممکن است واکنش پکن و کشورهای متحدش را در پی داشته باشد. این امر موجب خشم متحدان آمریکا شده است چنانکه فرانسه برگزاری یک جشن مشترک در سفارت خود در آمریکا را لغو و اعلام کرد که این جشن با هدف تقویت اتحاد بوده اما برگزاری این جشن با توجه به توافق اخیر آمریکا با استرالیا، مسخره به نظر می‌آید.این جشن به مناسبت یادبود دویست و چهلمین سالگرد نبرد «کیپ» قرار بود روز جمعه در سفارت فرانسه برگزار شود. همچنین بخشی از این جشن قرار بود در بندر مریلند آمریکا انجام شود.یک مقام که خواست نامش منتشر نشود روز پنجشنبه به روزنامه نیویورک تایمز گفت که این جشن برگزار نخواهد شد و افسر ارشد نیروی دریایی فرانسه که برای شرکت در این مراسم به آمریکا سفر کرده بود به پاریس بازخواهد گشت.
در این میان، «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه نیز از تصمیم استرالیا در خصوص ترک توافق ۹۰ میلیارد دلاری زیردریایی با این شرکت فرانسوی به‌شدت انتقاد کرد.لودریان گفت: «این واقعاً خنجر از پشت است. ما با استرالیا رابطه مبتنی اعتماد برقرار کرده‌ایم. این اعتماد تضعیف شده است. و امروز من از فسخ این قرارداد عصبانی هستم».همچنین اتحادیه اروپا ضمن انتقاد از معاهده همکاری بین آمریکا، انگلیس و استرالیا، راهبرد رسمی خود برای افزایش حضور در حوزه هند-آرام را اعلام کرد.«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت این راهبرد در قبال مسائلی همچون همکاری در زمینه تجاری و تغییرات اقلیمی رویکردی باز اتخاذ کرده است.با این حال رویترز به نقل از دیپلمات‌های اروپایی نوشت، اروپا به‌دنبال افزایش همکاری با هند، ژاپن، استرالیا، تایوان با هدف محدود کردن قدرت چین خواهد بود.
بورل درباره این طرح گفت، اتحادیه اروپا از معاهده همکاری میان آمریکا، انگلیس و استرالیا اطلاعی نداشته و مشورتی با بروکسل انجام نگرفته است. این مسئله نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا باید سیاست خارجی قاطعانه‌تری داشته باشند.او همچنین اقدام استرالیا در لغو قرارداد چهل میلیارد دلاری با فرانسه در حوزه ساخت زیردریایی را مایه تأسف دانست.«شارل میشل» رئیس شورای اروپا نیز بیان داشت، این معاهده «نیاز به رویکرد مشترک اتحادیه اروپا در حوزه منافع راهبری را بیش از پیش به نمایش گذاشت». از سوی دیگر یک مقام کاخ سفید گفت، پیش از اعلام معاهده نظامی بین آمریکا، انگلیس و استرالیا، مقامات ارشد آمریکایی دراین‌باره با همتایان فرانسوی گفت‌وگو کرده بودند.
در همین حال وانگ کان نماینده چین در سازمان ملل گفت که اقدام آمریکا و انگلیس در کمک به استرالیا برای دستیابی به زیردریایی هسته‌ای باعث اشاعه هسته‌ای می‌شود. از سوی دیگر سفارتخانه چین در کانبرا ضمن رد کردن اتهام‌زنی‌های بی‌اساس مقامات استرالیا و آمریکا علیه این کشور، گفت این فشارهای مذبوحانه بر پکن راه به جایی نمی‌برد.سفارتخانه چین در بیانیه‌ای تاکید کرد: «این اقدام مذبوحانه با هدف فشار بر چین، نه تنها هیچ فایده‌ای نخواهد داشت بلکه نمایشی مضحک است».
همچنین سخنگوی کاخ کرملین ضمن ابراز تأسف از گزارش پارلمان اروپا درباره روسیه، گفت مسکو در حال بررسی توافق نظامی جدید آمریکا، انگلیس و استرالیا در حوزه هند و اقیانوس آرام است. لازم به ذکر است نخست وزیر انگلیس در جلسه پارلمان مدعی شد معاهده نظامی این کشور با آمریکا و استرالیا هدف تخاصم علیه دیگر قدرت‌ها را ندارد.جانسون در پاسخ به آن‌ها گفت: «روابط ما با فرانسه، روابط نظامی ما با فرانسه، مانند کوه محکم است. ما شانه به شانه فرانسه ایستاده‌ایم خواه در منطقه ساحل باشد یا مبارزه با تروریست‌ها در مالی یا در استونی که بزرگ‌ترین عملیات ناتو را داریم».
در این میان در واکنش به رفتارهای بحران‌ساز آمریکا سخنگوی وزارت امور خارجه چین با اشاره به آمار تکان‌دهنده از جرایم ناشی از نفرت در آمریکا، درخصوص مسائل جدی حقوق بشری در آمریکا ابراز نگرانی کرد. از سوی دیگر نیز وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروی هوا فضای این کشور یک موشک رهگیر جدید را برای سامانه پدافند هوایی خود با موفقیت آزمایش کرده است.«شی جین‌پینگ» رئیس جمهور چین نیز دیروز در نشست سران سازمان همکاری‌های شانگهای درخصوص مداخلات خارجی هشدار داد.او در ادامه گفت: «آینده توسعه و پیشرفت کشور ما باید به‌دست خودمان صورت گیرد».
https://siasatrooz.ir/vdcjohevauqevmz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی