شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۳
کد مطلب : 98418
سفر به خوزستان چند روز بعد از بحران ریزگردها برای افتتاح موزه و جشن جهانی تالاب!

لطفا دستاوردهای قابل لمس محیط‌زیست را هم تشریح کنید

لطفا دستاوردهای قابل لمس محیط‌زیست را هم تشریح کنید

هنوز حال هوای استان خوزستان به جا نیامده که رئیس سازمان محیط‌زیست بالاخره راهی این دیار می‌شود، اما نه برای بررسی ریزگردها و چگونگی مبارزه با آن و نه برای دلجویی از مردمی که نفسشان به شماره افتاده بود بلکه برای افتتاح مرکز بازدیدکنندگان و موزه تاریخ طبیعی تالاب شادگان!! نه خبری از هورالعظیم و برداشتهای نفتی‌ای بود که می‌گویند علت تشدید ریزگردهای منطقه است و نه خبری از سختی که مردم در چند روز پیش از این با آلودگی بیش از ۶۶ برابر حد مجاز از سر گذراندند! فقط از همکاری‌های بین‌المللی با عراق برای کاهش ریزگردها گفته شد نه کانون‌های داخلی و نه راه‌حل یا حرف جدیدی!!
رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به پدیده گرد و غبار گفت: در زمینه همکاری‌های بین‌المللی اقدامات خوبی انجام گرفته است و در این زمینه انتظار ما از کشور دوست و همسایه‌مان عراق آن است که به وظایف خود در زمینه کانون‌های گرد و غبار عمل کند تا کشور ما کمتر از این مساله آسیب ببیند.

خوشحالی برای میزبانی از میهمان‌های بین‌المللی
مراسم که با تعارفات معمول خانم ابتکار به تشکر و ابراز خوشحالی سپری کرده و در حاشیه مراسم نیز اظهار کرد: بسیار خوشحال هستم که در خوزستان و در شهر شادگان مراسم روز جهانی تالاب‌ها را برگزار کرده‌ایم و از تمامی مسئولان خوزستان و مقامات محلی شادگان و میهمانان خارجی که در این مراسم حضور پیدا کردند، تشکر می‌کنم.
وی افزود: مرکز بازدیدکنندگان و موزه تاریخ طبیعی شادگان افتتاح شد؛ این مکان یادگاری خوب برای مردم شادگان، بازدیدکنندگان، دانش‌آموزان و گردشگرانی است که به این نقطه می‌آید تا با ارزش‌های طبیعی و تنوع زیست‌محیطی این تالاب آشنا شوند.
ابتکار ادامه داد: حدود ۶۰ شبکه موزه‌های تاریخ طبیعی و تنوع‌زیستی در سطح کشور داریم که این مراکز با هدف آموزش، پژوهش و ارتقای سطح عمومی و افزایش آگاهی ایجاد شده‌اند و تلاش بر این است که این موزه‌ها علمی‌تر و با اطلاعات به روزتر با رویکرد ملی و بین‌المللی برای آشنایی مردم فعالیت کنند. این موزه‌ها برای آشنایی مردم با مباحث تنوع زیستی و تاریخ طبیعی ایجاد شده‌اند و می‌توانند نقش بسیار مهمی در این زمینه داشته باشند.

جای خالی احیای تالاب هامون
ابتکار بدون توجه به تالاب هورالعظیم و هامون و بسیاری از تالاب‌های کشور که دچار خشکسالی ناشی از برداشت بی‌رویه آب یا نادیده گرفتن حق‌آبه توسط همسایگان شده‌اند، گفت: تالاب شادگان از تالاب‌های مهم کشور است و برای احیای آن علاوه بر طرح مدیریت زیست محیطی، برای تامین حق‌آبه این تالاب نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است و امیدواریم بتوانیم با تکمیل کانالی که در دست احداث است، تا خردادماه سال آینده بخشی از حق‌آبه تالاب را که به بهبود کیفیت آب آن کمک می‌کند به این تالاب منتقل کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست اظهار کرد: امیدواریم تمهدیداتی که برای تالاب‌ها وجود دارد با مدیریت صحیح منابع آب و اصلاح رویه‌ها بهبود پیدا کند و بتوانیم با مدیریت صحیح منابع آب برای احیای تالاب‌ها تلاش کنیم.
وی افزود: کشور ما در معرض تغییر اقلیم قرار گرفته و در برخی از استان‌های جنوبی امسال نسبت به سال‌های قبل بین ۴۰ تا ۵۰ درصد و حتی در برخی از استان تا ۶۰ درصد کاهش بارندگی داریم. این مسائل واقعیتی است که عشایر، کشاورزان و مردم آن را احساس کردند. ابتکار گفت: موضوع تغییر اقلیم یک مسله بسیار جدی است و باید متناسب با این واقعیت، کشاورزی را اصلاح و معیشت مردم را براساس آن تنظیم کنیم.
وی ادامه داد: اگر مساله تغییر اقلیم و افزایش دما و کاهش بارندگی در برنامه ریزی‌های منطقه‌ای مورد توجه قرار نگیرد، آسیب‌های جدی به محیط‌زیست اقتصاد و معیشت مردم وارد می‌کند اما خوشبختانه در دولت یازدهم به این مسایل عنایت ویژه‌ای شده است. تورم ۴۰ درصدی، اکنون در دولت یازدهم به ۹ درصد رسیده و اقتصاد ناپایدار کشور در سال ۹۲ امروز به ثبات رسیده است.

ثبات اقتصادی یا آب و هوایی؟!
اما در ادامه بعد از بحث تورم و مشکلات اقتصادی نوبت به کنایه به دولت قبل رسید، بر همین اساس رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست عنوان کرد: دولت یازدهم در شرایطی کار را شروع کرد که سیلوهای کشور تقریبا خالی بودند اما اکنون وضعیت تولید به گونه‌ای است که برای مثال در بحث تولید گندم تولیدات ما مازاد بر نیاز است. شرایط ناپایدار اقتصادی در کشور اکنون به سمت ثبات می‌رود و امید در سراسر کشور شکل گرفته است.
وی گفت: این مسایل به معنای آن نیست که ما مشکلی نداریم بلکه بیانگر یک اراده ملی برای حل مشکلات کشور است تا کشور برای برون رفت از مشکلات راهی پیدا کند. یکی از مهم‌ترین رویکردهای دولت یازدهم بحث محیط‌زیست و تالاب‌ها بود زیرا این مساله در سال‌های قبل مورد غفلت قرار گرفته بود اما اکنون دولت به بحث تالاب‌ها توجه ویژه‌ای کرده است و امیدواریم با تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد بتوانیم تالاب شادگان و سایر تالاب‌ها را احیا کنیم و شرایط بهتری برای معیشت مردم به وجود بیاوریم.
ابتکار افزود: تالاب‌ها یک فرصت هستند و اگر به آنها توجه نشود این فرصت‌ها به تهدید تبدیل می‌شوند اگر تالاب‌ها آب داشته باشند برای سلامت مردم موثر هستند اما اگر خشک شوند مشکلات بسیاری برای مردم به وجود می‌آید و معیشت مردم نیز به خطر می‌افتد. باید برای تامین حق‌آبه تالاب‌ها تلاش کنیم و این مساله یک مطالبه بر حق است.

مسئولیت وزارت بهداشت در برابر ریزگردها!
وی اظهار کرد: درخصوص بحث گرد و غبار نواحی دیگری در استان خوزستان و خارج استان وجود دارند که می‌توانند تهدیدکننده باشند که دولت برای آنها برنامه دارد. در این زمینه، مسئولیت اجرای نهال‌کاری و مالچ‌پاشی با سازمان مراتع و جنگلبانی است و مسئولیت تامین شرایط لازم برای مواجهه بهداشتی با گرد و غبار نیز برعهده وزارت بهداشت است. دولت با همکاری بین بخشی دستگاه‌ها برای حل مساله گرد و خاک تلاش می‌کند و همه دستگاه در کنار هم در ستاد ملی مبارزه با گرد و غبار فعالیت دارند. همچنین در زمینه همکاری‌های بین‌المللی اقدامات خوبی انجام گرفته است و در این زمینه انتظار ما از کشور دوست و همسایه‌مان عراق آن است که به وظایف خود در ارتباط با کانون‌های گرد و غبار عمل کند تا کشور ما کمتر از این مساله آسیب ببیند.
ابتکار با اشاره به مذاکراتی که با کشور عراق در زمینه ریزگردها انجام داده افزود: نخستین سفر به عراق در بهمن ۹۲ بوده که با رئیس محیط‌زیست عراق مذاکره داشتم و در راستای این مذاکرات در کربلا درختکاری انجام شد اما به دلیل شرایط خاص عراق و بروز پدیده شوم داعش این برنامه متوقف ماند.

طرح احیای تالاب را آماده می‌کنیم!
ابتکار افزود: تداوم گرد و غبار به معنی این نیست که هیچ تلاشی برای مقابله با آن صورت نگرفته است و برنامه‌ای وجود ندارد، بلکه دولت یازدهم در مبارزه با گرد و غبار اراده جدی دارد.
وی اظهار کرد: یکی از دستاوردهای خوزستان که کاملا مشهود بوده احیای تالاب‌هاست، وضعیت تالاب‌های شادگان و هورالعظیم نسبت به گذشته بسیار بهبود یافته و کانون‌های احتمالی گرد و غبار از ناحیه این ۲ تالاب مدیریت شده است.
ابتکار تاکید کرد: احیای تالاب‌ها منافع اقتصادی و اشتغال به دنبال دارد که این موضوع را به عنوان یک طرح در قالب اقتصاد مقاومتی تهیه می‌کنیم. وی تاکید کرد: در صورت اجرای صحیح برنامه‌ها با مدیریت کانون‌ها و کنترل منابع آلاینده، می‌توانیم به بهبود کیفیت هوای اهواز امیدوار باشیم.
ابتکار با بیان اینکه وقوع پدیده گرد و غبار نباید زندگی مردم را مختل کند اظهار کرد: آگاه‌سازی، آموزش و اطلاع‌رسانی به موقع به مردم با هدف به حداقل رساندن آسیب به آنها باید در دستورکار قرار گیرد و بخش‌های مختلف تدابیر خود را در این راستا بکارگیرند همچنین دستگاه‌ها باید آمادگی لازم را برای مقابله با این پدیده تدارک ببینند. در این سفر گری لوئیس نماینده مقیم سازمان ملل و پنج نفر از سفیران کشورهای خارجی در همایش روز جهانی تالاب، ابتکار را همراهی کردند.

جای خالی سخنانی که گفته نشد؟!
همه این صحبت‌ها بیان شد اما خیلی از مسایل در صحبت‌های خانم ابتکار در سه ماهه پایانی فعالیتش مبهم باقی ماند که به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.
معاون رئیس‌جمهور از توجه ویژه دولت به بحث ریزگردها و مهار آنها گفته و مدعی شده تداوم این موضوع به معنای انجام نشدن کار نیست؛ ما از وی می‌پرسیم تخصیص ندادن بودجه به مبارزه با ریزگردها و نیاوردن کلمه مقابله با ریزگردها در قوانین پیشنهادی دولت به مجلس (بودجه و برنامه توسعه) چه معنی‌ای می‌تواند داشته باشد؟! اگر قرار است کارهای دولت قابل لمس برای مردم نباشد آن هم در عرض سه سال و خورده‌ای آیا نباید روش کار را به گونه‌ای که برای مردم قابل لمس باد تغییر داد؟
خانم ابتکار بزرگوار که از لزوم آگاه‌سازی مردم از شرایط هوا صحبت می‌کنید، از تهیه طرح احیای تالاب سخن گفته‌اید دقیقا در سه سال و خورده‌ای فعالیتتان چه کردید که تازه قرار است طرح تالاب برای احیای اقتصاد مقاومتی تهیه و مردم را نسبت به شرایطشان آگاه کنید آیا اکنون نباید از اقدامات عملی که نتایج ملموسی برای مردم داشته سخن گویید نه وعده‌های آینده که با توجه به عملکردتان و نزدیک بودن پایان دوره فعالیتتان بعید به نظر می‌رسد که ادامه یابد؟ بهتر نیست به جای استفاده از کلمه باید فلان کار انجام شود از جملاتی با مضمون کارهای انجام شده و نتایج ملموس به دست آمده سخن بگویید؟! اگر می‌خواهید مردم از شما رضایت داشته باشند لازم است به خواسته‌هایشان در میدان عمل توجه کنید.

سوشیانت آسمانی

https://siasatrooz.ir/vdcjoxeh.uqeovzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی