جمعه ۱۴ آذر ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۱
کد مطلب : 90254

مفهوم آمريكايي توازن قدرت

برژينسكي مشاور اسبق کاخ سفید و از کارشناسان سیاسی آمریکا طی اظهار‌نظری تنها راه‌حل برطرف شدن منازعات خاورمیانه را...

برژينسكي مشاور اسبق کاخ سفید و از کارشناسان سیاسی آمریکا طی اظهار‌نظری تنها راه‌حل برطرف شدن منازعات خاورمیانه را توازن بین قدرت‌های اصلی این منطقه منجمله ایران نام نهاد. «زبیگنیو برژینسکی» مشاور اسبق کاخ سفید در پیامی که در صفحه توییتر وی انتشار یافته است خاطر‌نشان ساخت که تنها راه‌حل موجود برای خاورمیانه، توازن قوای برابر بین کشورهای باثبات آن منجمله ایران، ترکیه، عربستان سعودی و مصر می‌باشد.
مجموع اين سخنان در حالي مطرح شده كه يك اصل در قبال اين چهار كشور مشاهده مي‌شود و آن ديدگاه متفاوت آنها به تحولات منطقه است بگونه‌اي كه از يك‌سو جمهوري اسلامي ايران همواره براي ثبات منطقه تلاش كرده و اين را جهانيان نيز اذعان دارند و از سوي ديگر كشورهايي مانند تركيه و عربستان از عوامل بحران منطقه هستند چنانكه بايدن معاون رئيس‌جمهور آمريكا نيز به آن تاكيد كرده است. مصر نيز عملا در حوزه‌اي از منطقه خاورميانه قرار ندارد كه بخواهد در امنيت منطقه نقش داشته باشد و اكنون نيز صرفا تامين‌كننده امنيت رژيم صهيونيستي گرديده است. در همين حال رفتارهاي آمريكا در منطقه نشان مي‌دهد كه به هيچ عنوان پذيرنده نقش ساير كشورها نبوده و همواره طرح سلطه بر منطقه با تضعيف ارتش‌ها و قواي منطقه را در دستور كار داشته كه نمود عيني آن نيز جنايات داعش در منطقه به عنوان مهره دست‌پرورده آمريكا است.
با اين شرايط اين سوال مطرح است كه طرح برژينسكي به چه معنا است و آمريكا در لواي آن چه اهدافي را دنبال مي‌كند؟ بخشي از طراحي آمريكا را ايجاد رقابت در منطقه براي خريد تسليحاتي تشكيل مي‌دهد. محور اصلي توازن قوا را تسليحات و توان نظامي تشكيل مي‌دهد. با اين شرايط آمريكا با برجسته‌سازي قدرت ايران به دنبال فروش تسليحات به كشورهاي عربي از جمله عربستان و مصر و البته تحريك كشورهايي مانند قطر و امارات براي ورود به اين عرصه است. نقطه ديگر اين طراحي آمريكا را مي‌تواند در خبر رسانه‌ها نيز مشاهده كرد چنانكه خبرگزاری رویترز در گزارشی با اشاره به تغییر لحن آمریکا در قبال ایران در بحران عراق به صورت محتاطانه با نقش پررنگ‌تر ایران در عراق کنار آمده است.
نكته ديگر در سخنان وي را بايد در حوزه معرفي كشورهاي منطقه به عنوان عامل بحران و حذف نام آمريكا و رژيم صهيونيستي جست‌وجو كرد. مقامات آمريكايي با اين ادعاها برآنند. به عبارتي آنها برآنند تا چهره آمريكا را بزك كرده و مانع از تحريك منطقه عليه آن قراردهند. نكته مهم ديگر در اين مواضع آن است كه راهكار پايان بحران منطقه را رويكرد به طرح‌هاي آمريكا عنوان مي‌كنند چنانكه برژينسكي ادعا مي‌كند آمريكا بايد برقرار‌كننده اين توازن باشد. به عبارتي آمريكايي‌ها با اين تحركات برآنند تا از كشورهاي منطقه براي تثبيت موقعيت خود در منطقه بهره گيرند در حالي كه ادعاي برقراري توازن قوا را مطرح مي‌كنند.

مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdcjx8eh.uqeyizsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی