سه شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۰:۴۵
کد مطلب : 98724
قاسمی در پاسخ به سوال سیاست روز مبنی بر تلاش مسکو برای نزدیکی تهران ـ ریاض:

استقبال می‌کنیم

استقبال می‌کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران در خصوص تلاش مسکو برای نزدیکی تهران و ریاض و موضع ایران گفت: هر تلاشی که بتواند در مسیر صلح، ثبات و امنیت منطقه و به‌خصوص حوزه خلیج فارس سازنده باشد می‌تواند مورد استقبال ایران باشد.
پاسخ بهرام قاسمی به سیاست روز در حالی صورت گرفته که دو روز پیش بوگدانوف معاون وزیر خارجه روسیه درباره گفت‌و‌گوهای عربی - ایرانی با بیان اینکه روسیه تلاش می‌کند این گفت‌‌و‌گوها را پشتیبانی کند، تأکید کرد که ائتلاف میان روسیه و ایران علیه هیچ طرف سومی نیست و روسیه اتهام ائتلاف با شیعیان علیه اهل سنت را رد می‌کند.
او درباره آنچه «خروج ایران از سوریه» نامیده می‌شود، نیز گفت: پیش از رسیدن به یک راه‌حل نمی‌توان این مسأله را مطرح کرد و صرفا دولت قانونی که بر اساس قانون اساسی انتخاب شده این حق را دارد که خواستار خروج نیروهای خارجی از کشورش شود.
در ادامه این نشست سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص همکاری ایران و روسیه در خاورمیانه گفت: روابط ما در وضعیت بسیار خوبی است و یکی از بهترین دوره‌هاست. روابط ما در حوزه‌های مختلف است و در هیچ حوزه‌ای محدودیت نداریم و در تمام زمینه‌ها یا در حال گفت وگو هستیم یا مسائل فنی را طی می‌کنیم. درباره هواپیمای غیرنظامی بحث‌هایی هست که در زمان لازم در این زمینه بیشتر خواهد شد. قاسمی در خصوص توصیه اروپایی‌ها به ترامپ برای پاره نکردن برجام و سخت‌گیری بیشتر علیه ایران گفت: مواضع اروپا نسبت به برجام و ایران روشن است و آنها حامی برجام و بخشی از آن هستند و در بحث هسته‌ای حضور داشته‌اند و رسماً خبری دریافت نکرده‌ام که خواهان فشار به ایران باشند و به‌عکس آنها علاقمند به توسعه روابط با ایران هستند.

مذاکرات بر سر اعزام حجاج مثبت پیش رفته است
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص گفت وگوهای هیئت ایرانی برای برگزاری حج در عربستان گفت: مسئولیت مذاکره با عربستان در خصوص حج با سازمان حج و زیارت است و تا جایی که اطلاع دارم مذاکرات مثبت پیش رفته و برقراری سازوکار برای امکانات کنسولی مورد مذاکره قرار گرفته است.
قاسمی در خصوص اقدامات آل‌خلیفه علیه انقلابیون بحرین گفت: مواضع ایران درباره بحرین مشخص است. دولت بحرین به‌جای فرافکنی و ایجاد مشکل برای مردم خود نیاز به این دارد که رویکرد جدیدی داشته باشد و به‌جای امنیتی کردن فصا راهکار سیاسی و تعامل را در نظر بگیرد. امیدوارم درباره شیخ عیسی قاسم عاقلانه رفتار کند.
وی درخصوص بحران سوریه و حضور نیروی زمینی آمریکا در سوریه گفت: تحولات آستانه مسیر خود را طی می‌کند و تلاشهایی برای «آستانه۴» انجام می‌گیرد. درباره حضور نیروهای آمریکایی اطلاع دقیقی ندارم. 

ملاقات روحانی و اردوغان به‌درخواست طرف ترک بوده است
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص جزئیات دیدار اردوغان و روحانی گفت: اجلاس اکو و سفر روحانی فرصتی را فراهم کرد که بعد از مدت‌ها و بعد از کودتای ترکیه که خلئی در تماس‌های سطح بالای دو کشور وجود داشت با تقاضای طرف ترک دیداری صورت گرفت. این ملاقاتی مهم بود و به‌صراحت آخرین تحولات و مطالبی که بین دو کشور وجود داشت در حوزه دوجانبه و منطقه‌ای بحث و بررسی شد و تفاهماتی حاصل شد. در برخی حوزه‌ها هنوز اختلاف نظرهایی هست اما نفس دیدار در برهه کنونی قابل توجه بود.
وی گفت: روابط دو کشور در حوزه اقتصادی مسیر درست را طی می‌کند. دیدار درست و به‌جایی بود و صحبت شد که مقامات دو کشور بیش از آنکه در رسانه‌ها سخن بگویند در دیدارها سخن بگویند و طرفین از همکاری‌های موجود در بحث آستانه اظهار رضایت کردند و تفاهم داشتند که این نشست‌ها برای دو کشور و محوریت سه کشور استمرار یابد. این دیداری به‌جا، به‌هنگام، درست و با نتایج مثبتی است که باید در زمان آتی دنبال شود. وی در خصوص اتفاقات مرزی بین ایران و ترکیه گفت: ما همواره شهروندان خود را به احتیاط ترغیب کرده‌ایم که با توجه به شرایط خاص این کشور بعد از کودتا احتیاط لازم را خرج کنند. بعد از اتفاق اخیر دستورات لازم به سفارت داده شد، خبرهایی مبنی بر برخورد رسیده اما کافی نیست و منتظریم یک امنیت و شرایط ویژه در مرزها به‌وجود آید. بهتر است هموطنان از ناوگان هوایی استفاده کنند تا مرزهای زمینی، و امیدوارم که این مسائل از سوی ترکیه تکرار نشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص افزایش روابط با انگلیس بعد از خروج این کشور از اتحادیه اروپا گفت: هیچ ارتباطی بین خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و روابط ایران با این کشور نیست. ما روابط خود را داریم و پروسه خروج انگلیس از اتحادیه به خود آنها مربوط است. بهرام قاسمی درخصوص سفر رئیس جمهوری کشورمان به آفریقا گفت: بحث‌هایی در خصوص سفر وجود داشت و مکانیسم و تشریفات آن بررسی شد و پیش‌بینی می‌شد قبل از نوروز باشد ولی با توجه به عدم انجام همه مراحل مورد نیاز پیش از سفر، این سفر در اسفند نخواهد بود و تلاش می‌شود در فرصت لازم و حوصله بیشتر مسائل تشریفاتی انجام گیرد.

امیدوارم بر موانع موجود بر سر راه گسترش روابط با قاهره فائق آییم
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص بهبود روابط ایران و مصر گفت: مصر کشور مهمی است، در حد دفتر حافظ منافع هستیم و نسبتاً فعال است و تماس‌های لازم هست و امیدوارم بتوان بر موانعی که وجود داشته فائق آمد و روابط از وضعیت نسبی بهتری برخوردار شود. روابط همواره دوسویه است و باید مجموعه شرایط در دو پایتخت فراهم شود تا گام‌ها برای ارتقای روابط برداشته شود. در شرایط فعلی پیشرفت خاصی نداریم و سطح روابط مانند گذشته است. در سطوح مختلف دیدارهایی وجود داشته است.
قاسمی در خصوص اظهارات ظریف درباره ادامه کار دیپلماسی در دولت بعدی گفت: متن مصاحبه موضوعی بود و حواشی آن موضوعی دیگر بود. نکاتی که آقای ظریف مطرح کرد به این شکل نبود و ایشان صحبت درباره آینده را زود دانسته بود و اینکه موضوع را به آینده احاله کرده بودند. برخی علاقمند بودند با انحراف در شیب کلمات و جملات برای خوانندگان خود سوژه پیدا کنند.
وی در خصوص تحریم‌های موشکی علیه ایران در دوره ترامپ و واکنش ایران گفت: ما در حوزه برجام و سایر روابط بیانیه‌ای که داشتیم درباره بیانیه ریاست جمهوری آمریکا علیه ٧ کشور و تحریم تعدادی شرکت و فرد، کار خود را انجام دادیم و طبق قولمان اقدامات مورد نیاز در لحظه مناسب اخذ تصمیم شده که در صورت ضرورت اعلام خواهیم کرد اما فعلاً از ذکر نام آنها اجتناب و به روزهای آینده موکول می‌کنم.

اقدامات ابتر عربستان علیه ایران راه به جایی نمی‌برند
بهرام قاسمی در خصوص سفر پادشاه عربستان به برخی کشورها گفت: عربستان با درآمدهای ناشی از کاهش قیمت نفت تا حدی احساس ناراحتی دارد و تلاش دارد تا بتواند نوعی اجماع علیه سایر کشورها از جمله ایران به وجود آورد که این امر جدیدی نیست و این اقدامات ابتر راه به جایی نخواهد برد.

ادعاها و توهین‌های مقامات اماراتی چیزی را تغییر نمی‌دهد
قاسمی همچنین در خصوص توهین‌های اخیر مقامات اماراتی علیه ایران گفت: پاسخ صحبت‌های مقام اماراتی در کمیسیون حقوق بشر داده شده است. این کشورها پاسخ خود را به‌طور‌ مناسب و در خور خودشان دریافت خواهند کرد. بحث جزایر شفاف و روشن است و ما مواضع خود را در خصوص ایرانی‌بودن جزایر اعلام کرده‌ایم و با این سخنان چیزی تغییر نخواهد کرد. سخنگوی دستگاه دیپلماتیک کشورمان در خصوص موافقت جنبش حماس با تشکیل کشور فلسطین براساس مرزهای ۱۹۶۷ گفت: آرمان‌های فلسطین و فلسطینیان روشن است و عدول از آن خیانت است و در گذشته چنین مواضعی اتخاذ شده اما مجموعه فلسطین و مردمان آن تعیین‌کننده هستند و یک گروه خاص تعیین‌کننده نخواهد یود اما اینکه یک مقام رسمی چنین موضعی گرفته باشد را ندیده‌ام.
بهرام قاسمی در بخش دیگری از کنفرانس خبری این هفته خود در پاسخ به خبرنگار تسنیم گفت: درباره ترکیه، توصیه ارائه شده برای سفر هوایی، به‌مثابه پاک کردن صورت مسئله نیست، ما با ترکیه روابط دیرینه داریم و باید بتوانیم تسهیلات لازم را برای اتباع ایرانی و حتی ترکیه فراهم کنیم. تا اطمینان خاطر از وضعیت مرزها توصیه‌ای شد که با دقت نظر بیشتر سفر کنند ولی به آن معنا نیست که دستگاه دیپلماسی ما پیگیر موضوع نیست. امیدواریم ترکیه بتواند به وضعیت گذشته بازگردد و از ثبات نسبی برخوردار شود. این غفلت از سوی ترکیه بود که سیاست منطقه‌ای آنها به خود آنها بازمی‌گردد.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی کشورمان در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم درباره تعرض به یک زن ایرانی در آمریکا گفت: بحث قابل طرحی نیست و به‌اندازه کافی خبرش منتشر شده فقط می‌توانم بگویم که هنوز مجاب نیستم که آیا این فرد یک شهروند ایرانی بوده یا نه، اما این اقدامی مذموم و محکوم و مکروه است که قابل نکوهش و سرزنش است.
قاسمی در خصوص حضور نظامی آمریکا در مرزهای ایران در ارمنستان گفت: بحران قره‌باغ دیرینه است و شعله‌ورشدن آن به فروپاشی شوروی برمی‌گردد، این مسئله‌ای است که باید بین دو کشور آذربایجان و ارمنستان حل و فصل شود. آمریکا با حضورش در مناطق مختلف به‌خصوص غرب آسیا حضور موفقی نداشته به‌لحاظ وضعیت مردم آن منطقه و با خطاهای استراتژیکش آثاری دارد که برای دهه‌ها استوار باشد که نمونه آن در منطقه قابل ملاحظه است. ایران ۱۰ انتخابات در آمریکا را شاهد بوده و این سیاست‌ها هیچ‌یک مؤثر نبوده و عمدتاً نتایج عکس داشته و باید با احتیاط و نگاهی بدبینانه به این سیاستها توجه کرد. حضور آمریکا در این منطقه کارساز و مشکل‌گشا نبوده است. توصیه می‌کنم آنها نگاهی عمیق داشته باشند و در هر کشوری ورود نکنند شاید خود کشورها بتوانند وضعیت را بهتر حل‌وفصل کنند. ما درباره سیاست‌های کشورهای منطقه دخالتی نداریم اما اگر بخواهیم توصیه کنیم این است که مسائل خود را خودشان می‌توانند به سامان برسانند.
قاسمی در خصوص مذاکره با عراق برای مهار ریزگردها گفت: وزارت خارجه کنار سازمان محیط زیست با کشورهای مختلف در تماس بوده و کمیته‌هایی را تشکیل داده است. عراق یکی از مبادی این مشکل است اما با مشکلات ناامنی و تروریسم و مشکلات اقتصادی روبه‌روست. وزارت خارجه با درک شرایط عراق سعی می‌کند که این موضوع را دنبال کند.
وی در خصوص موضوع حج و صدور روادید در این خصوص گفت: اگر قرار باشد کسی به حج برود ویزا می‌خواهد. ما روادید سیاسی و کنسولی نداریم اما یکی از مواردی که در این سفر مورد مذاکره قرار گرفته صدور روادید برای حج و کمک‌های کنسولی در حین ایام حج است که بعد از اتخاذ تصمیمات نهایی در کشور می‌توانیم در این باره صحبت کنیم. قاسمی در خصوص مذاکرات ژنو درباره سوریه و ارتباط ایران با معارضان گفت: هیچ تفاهمی حاصل نشده و نمی‌شود مگر با نشستن و صحبت کردن. در هیچ اجلاسی نمی‌توان به‌یک‌باره شاهد حصول نتیجه به‌معنای تمام و کمال آن باشید و مذاکرات بین‌المللی همچون بحث هسته‌ای و مسائل دیگر چنین بوده و زمان‌بر است و توقع سرعت عمل و انجام کار یک‌شبه را نخواهیم داشت. اگر تصور بوده که ژنو مسائل سوریه را حل کند کمی خوشبینانه بوده است اما همین اندازه که دولت و معارضه رو‌درروی هم نشستند و دستور کاری داشتند امیدوار‌کننده است. گروه‌های مشخصی هستند که از کشورهای مختلف پول دریافت می‌کنند و این موضوع وضعیت را پیچیده‌تر و زمان‌بر می‌کند. وی در خصوص موضوع انتقال سفارت آمریکا به قدس گفت: این اقدام را محکوم می‌کنیم اما با سفر چند نفر از کنگره نمی‌توان گفت این اتفاق رخ داده و مسائل پیچیده‌تر است.

توصیه به میانمار
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص موضوع مسلمانان مظلوم میانمار و اجلاس مالزی گفت: ما در مسائل داخلی سایر کشورها نمی‌توانیم دخالت کنیم. ما شاهد نگارش نامه وزیر خارجه به دبیرکل سازمان ملل بودیم و نیز حضور فعال در نشست مالزی درباره میانمار بودیم و این تلاش را ادامه خواهیم داد. می‌توانیم به دولت میانمار توصیه کنیم که برای حفظ ثبات خود نگاهی دورنگر داشته باشد.
قاسمی در خصوص فرمان جدید مهاجرتی ترامپ گفت: الآن اتفاقی نیفتاده و اگر افتاد بر اساس چیزی که اعلام خواهد شد به‌تناسب آن موضع‌گیری می‌کنیم.

https://siasatrooz.ir/vdcjxaeh.uqeo8zsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی