چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۹ - ۲۱:۳۰
کد مطلب : 116248
نگاهی به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی

اتمام حجت با دلبستگان به مذاکره

اتمام حجت با دلبستگان به مذاکره

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی با تأکید بر اینکه برای علاج تحریمها دو مسیر «خنثیسازی تحریمها و غلبه بر آنها» و «رفع تحریم» وجود دارد، افزودند: البته ما مسیر رفع تحریم را یک بار امتحان و چند سال مذاکره کردیم، اما به نتیجهای نرسید. حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به مسیر غلبه بر تحریمها و بیاثر کردن آنها گفتند: این مسیر ممکن است در ابتدای کار، سختیها و مشکلاتی داشته باشد، اما خوشعاقبت است. ایشان تصریح کردند: ما ظرفیتها و تواناییهای فراوانی برای بیاثر کردن تحریمها داریم، به شرط آنکه بخواهیم و همت کنیم و به دل مشکلات برویم. سخنان ایشان در حقیقت پاسخی به نکاتی بود که اخیراً از سوی برخی برای مذاکره با امریکا مطرح می شود و در حقیقت این معنا را به دنبال داشت که نباید به دنبال گشایش از سوی دیگران بود. به هر حال میتوان گفت که گزیده شدن دو بار از یک سوراخ قابل پذیرش نیست و مردم ایران نیز پذیرنده مذاکره با امریکا نخواهند بود.
تاکیدات چند باره
این موضوع نکته ای است که بارها از سوی رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید شده است و بارها از سوی دلسوزان و کارشناسان و تحلیلگران نیز مورد تصدیق قرار گرفته است
مسئله اینجاست که معلوم نیست که چرا برخی فکر می کنند که سیاست های امریکا در قبال ایران عوض می شود. این درحالی است که به اذعان خود مقامات امریکایی ، سیاست های امریکا در سطح کلان پیش بینی شده و دولتمردان در حقیقت مجریان این سیاست ها هستند که با روش های متفاوت در راه رسیدن به این اهداف قدم بر میدارند. اینکه وزیر امور خارجه کشورمان اینک از شناخت ۳۰ ساله خود از بایدن سخن می گوید و با اشاره به شناخت دیرینهاش از جو بایدن، رئیس جمهور منتخب امریکا، معتقد است که چشم انداز رویکرد احتمالی دولت او به ویژه در زمینه بازگشت به پیمانهای بینالمللی از جمله اجرای برجام ترسیم می شود، نکته ای است که نشان می دهد وی همچنان به بازگشت امریکا به برجام و لغو تحریمها امیدوار است. اما کارشناسان و تحلیلگران سیاسی نیز بر این باورند که چنین بازگشتی به آسانی نخواهد بود . مشکلات داخلی امریکا ، لابی رژیم صهیونیستی، کشورهای منطقه ای و ..... ، همگان نشان می دهند که بازگشت امریکا به برجام مسیری طولانی می طلبد و نیازی نیست که از هم اکنون پالس های مثبت و سازشکارانه برای دولتمردان این کشور فرستاده شود. رهبر معظم انقلاب بارها نیز در این باره موضعگیری کرده و تاکید کردهاند که تمایلی به این نوع از مذاکره در سیاست های نظام وجود ندارد. ایشان با اشاره به اینکه باز بعضی زمزمه میکنند که در حاشیه فلان اجلاس ممکن است با آمریکا مذاکره انجام بگیرد تاکید کردند ، این بطور قطع منتفی است! حالا آقای رئیس جمهور که هیچ، وزیر خارجه هم همینجور!
دلخوشی از مذاکره یا هدف گذاری
اما معلوم نیست که دلخوشی به مذاکره از کجا نشات می گیرد ؟ چرا با وجود این همه تاکیدات و تجربیات بازهم برخی از دولتمردان ، اصلاح طلبان و اعتدالیون به دنبال این مذاکره هستند؟
محمد صادق کوشکی کارشناس مسائل سیاسی و استاد دانشگاه دراین باره در گفتگو با روزنامه سیاست روز در این باره گفت : سخنان رهبری در این زمینه کاملا ً روشن است و ایشان حتی قبل از مذاکره با امریکا گفتند که من می دانم مذاکره با امریکا نتیجه ای نمی دهد و ما اعتمادی هم به طرف غربی نداریم. وی افزود : ایشان در این سخنان خود در مهر ماه سال ۹۲ گفتند ، تنها دستاوردی که از این مذاکره به دست می آوریم این است که مردم ما متوجه ماهیت امریکا می شوند. این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: اینکه چرا بعد از این همه تجربه ، تاکید ات و ...، اصلاح طلبان به دنبال انجام مذاکره هستند و باز هم به مذاکره اصرار دارند ، این است که این گروه شکل مطلوب برای کشورمان را تن دادن به مذاکره با امریکا می دانند .
وی با بیان اینکه آنها از اینکه کشور با نیرو و توان انقلابی به سمت استقلال و خود کفایی برود را الگوی مطلوبی نمی دانند . در نظر این افراد حد کشور ما در حد عربستان است . یعنی ما کشور باشیم که به امریکا نفت بفروشیم و رابطه ما مانند رابطه عربستان با امریکا بشد.
کوشکی با اشاره به اینکه آنها به دنبال آن هستند که ایران مانند عربستان نقش گاو شیرده دوم را بازی و از منافع امریکا در منطقه حفاظت کند ، گفت : رهبری می دانند که طرفداران مذاکره با امریکا این تذکرات و رهنمودها را نخواهند شنید و نمی پذیرند ، بنابراین از بابت اتمام حجت این فرمایشات را بیان می کنند و مخاطب ایشان عموم جامعه هستند و برای اینکه حجت بر همه تمام شده باشد این بحث را مطرح می کنند.
آمریکا و بس
وی در مورد مشکل طرفداران مذاکره گفت : آنها قبله و کعبه آمال خود را امریکا می دانند و بس. به همین دلیل به هر قیمتی می خواهند رابطه با امریکا را در واقع ایجاد کنند و افق مطلوبی که انقلاب اسلامی به دنبال آن است و هدف ایران قدرتمند و مستقل را دنبال می کند نشدنی و دست نیافتنی می دانند. این استاد دانشگاه افزود : اگر بخواهیم بدانیم بیماری ذهنی این افراد چیست باید به جمله ای از حضرت امام (ره) توجه کنیم . ایشان در اوائل دهه ۶۰ گفتند که ما ممکن است از دست محمد رضا شاه پهلوی راحت شده باشیم اما به این سادگی ها از دست کسانی که مرعوب امریکا و غرب و غرب زده هستند، نه..
مهدی چمران فعال اصولگرا نیز در این باره گفت : دلبستگی به اینکه اگر فلان شخص در آمریکا رئیسجمهور شود به نفع جریان ماست، نوعی خودباختگی را نشان میدهد.
وی افزود : اینکه همه حواس‌، راهبرد و برنامه‌هایمان را مطابق با انتخاب یک رئیس‌جمهور در کشوری دیگر تبیین کنیم با استقلال ذاتی یک ملت مغایر است.
چمران با بیان اینکه ترامپ و بایدن هردو یکی هستند، تصریح کرد : جو بایدن سال‌های سال در آمریکا مسئول بوده و همواره هم ضد کشور ما کار کرده است، حالا اینکه اگر رئیس‌جمهور شود چطور می‌تواند به نفع ما باشد و بتواند یک گروهی را در ایران سرکار بیاورد بحث مهمی است. آن گروهی که بخواهد با پشتوانه رئیس‌جمهور آمریکا سرکار بیاید، معلوم است چه گروهی خواهد بود و چه کارهایی خواهد کرد. این فعال اصولگرا تاکید کرد: در هیچ کشور مستقلی، گروه‌های سیاسی اینگونه به انتخابات آمریکا نگاه نمی‌کنند مگر کشورهایی که نوکر، دست به سینه و گاو شیرده آمریکا هستند.
نبود شخصیت مستقل
آنچه اصلاحطلبان در سر میپرورانند ادامه مسیری است که روحانی از سال۹۲ آغاز کرده ؛ بند زدن اقتصاد کشور به سیاست خارجی و زیستن اصلاحات و اعتدال در فضای سیاست داخلی برآمده از این راهبرد. اما آنچه از این سیاست برای مردم باقی مانده تورم وحشتناک، کوچک شدن اقتصاد و مشکلات معیشتی برای بخشهای زیادی از جامعه است. در حالی که انتظار میرفت اصلاحطلبان از این شرایط عبرت بگیرند و به جای خوشبینی و شیدایی نسبت به غرب واقعبین شوند اما در عمل در بر همان پاشنه سابق میچرخد و فرش قرمز برای بایدن پهن میکنند.
کوشکی در این زمینه نیز به سیاست روز گفت : یکی از مشکلات طرفداران مذاکره این است که برای خود شخصیت مستقل و برای کشور خود هویت مستقل قائل نیستند . آنها یک ایران قدرتمند ، اسلامی ، مستقل بدون نیزاز به امریکا به زندگی خود ادامه می دهد ، قائل نیستند.وی با بیان اینکه ایران هر روز به سمت هدف های متعالی خود حرکت می کند ، افزود : ذهن این افراد قدرت درک این مفاهیم را ندارد و با وجود ترس و خود کم بینی که در برابر اروپا و امریکا دارند ، ناگزیر اگر صد بار دیگر هم در مذاکرات شکست بخورند و زیان ببیند بازهم مذاکرات را تکرار می کنند . یعنی در واقع اشکال همان است که به تعیبری می توان گفت خود کمبین هستند و توانمندی های جامعه ایرانی را نمی شناسند و استقلال برای آنها معنایی ندارد. در همین حال عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت : نباید در زمینه برجام و دولت جدید آمریکا دچار اشتباه محاسباتی شد و باید بر اساس اصل عدم اعتماد پیش رفت.
علی علیزاده تاکید کرد: ذوق زدگی دولت در زمینه نتیجه انتخابات آمریکا و بازگشت بایدن به برجام قطعا سرانجامی ندارد؛ در واقع دولت جدید آمریکا دولت فعلی ایران را سر کار می گذارد و منتظر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران خواهد بود.
تقویت پایگاه اجتماعی
در این میان به نظر می رسد که اصلاحطلبان تنها شانس خود را برای احیای سیاسی و اجتماعی و تداوم قدرت، برجامی کردن فضای سیاست کشور می دانند . آنها تلاش می کنند تا به افکار عمومی القا کنند که تنها در صورت توافق با آمریکا میتوان اقتصاد کشور را سامان داد. آنها برای تفسیر سخنان خود نیز به تجربه اوباما و دمکرات ها و تفاوت آن از ماهیت رفتار ترامپ و جمهوری خواهان اشاره کرده و در این باره معتقدند که می توان مسیر حاکمیت برای ایجاد فضای مذاکره جدید هموار کرد .
در عین حال تنها راه نجات خود را در «غیرمتعارف» توصیف کردن ترامپ می دانستند و در پاسخ به اینکه چرا وعده های اقتصادی دولت محقق نشده تنها یک پاسخ داشتند و آن هم این بود که ترامپ بازیگری غیرمتعارف و دیوانه است که باعث نقش بر آب شدن تمام برنامهریزیهای برجامی شده است. این مساله تا جایی پیش رفت که رئیسجمهور حتی چندی پیش از مردم خواست لعن و نفرینهای خود را به کاخ سفید ارسال کنند. صادق کوشکی کارشناس مسائل سیاسی و استاد دانشگاه در این باره به سیاست روز گفت : بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران بر این باورند جناح اصلاحات یک پایگاه اجتماعی دارد به همین جهت است که در اسفند ۹۸ این پایگاه اجتماعی حاضر نشد تا برای آنها پای صندوق های رای برود . بنابراین جناح اصلاحات به دنبال استفاده از هر وسیله ای برای تشویق پایگاه اجتماعی خود است تا در خرداد ۱۴۰۰ آنها را پای صندوق های رای بکشاند. وی افزود : از این رو آنها به دنبال این هستند که جمهوری اسلامی را در برابر امریکا وادار به تسلیم کنند ، بنابراین این صرفاً یک تاکتیک نیست بلکه هدفی بزرگ و راهبردی است . آنها به دنبال تسلیم جمهوری اسلامی در برابر امریکا و اروپا، خاتمه دادن به نگرش انقلابی و تبدیل ایران به عربستان دوم در منطقه است.

https://siasatrooz.ir/vdcjxmevouqev8z.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی