?>?> شفافیت کدر شده | سیاست روز
جمعه ۲۲ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۲:۳۹
کد مطلب : 110749
چرا نمایندگان طرح شفافیت آراء خود را رد کردند؟

شفافیت کدر شده

شفافیت کدر شده

سوم شهریور ماه بود که هم یک فوریت و هم دو فوریت شفافیت آراء نمایندگان رد شد.
نکته جالب در رد طرح شفافیت آراء این بود که ۱۹۵ نفر از نمایندگان طرح شفافیت آرا را امضا کردند و فقط ۵۰ نفر به آن رأی دادند! پس از آن که این طرح در مجلس شورای اسلامی رد شد، واکنش‌های بسیاری به اقدام نمایندگان در محافل رسانه‌ای، سیاسی و مردمی شکل گرفت، به گونه‌ای که این واکنش‌های از جنس انتقاد به مخالفت نمایندگان با شفافیت آراء بود. به واقع نمایندگانی که با این طرح مخالفت کردند، با خواسته مردم مخالف بودند چرا که یکی از مطالبات جدی مردم شفافیتی است که خواهان آن هستند.
هم اکنون نیز مردم نمی‌دانند کدام یک از نمایندگان با این طرح مخالفت کرده‌اند چرا که آراء گرفته شده در جلسه سوم شهریور مخفی است و اسامی رأی دهندگان اعلام نمی‌شود،‌اگر شفافیت آراء نمایندگان وجود داشت اکنون همه متوجه می‌شدند که چه کسانی مخالف بودند و چه کسانی موافق و قطعاً چنین فضایی می‌تواند در انتخاب مردم در انتخابات آینده و هر انتخاب دیگری تأثیر گذار باشد. در هر صورت به نظر می‌رسد که نمایندگان مخالف شفافیت آراء یک اشتباه بزرگی را مرتکب شدند که باعث شده تا مردم در انتخابات مجلس که اسفند کاه سال جاری برگزار خواهد شد با دقت بیشتری در رأی خود عمل کنند. در میان نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستند افرادی که با طرح شفافیت آراء نمایندگان مجلس موافق بوده و هستند و پس از رد این طرح، به این موضوع ورود کرده و نسبت به همکاران خود انتقاد کردند که پس از گذشت ۲۰ روز از رد این طرح در مجلس، همچنان این انتقادات ادامه دارد. اما چرا در میان نمایندگان اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی موافق شفافیت آراء دیده نمی‌شود؟ 

۱۹۵ نفر امضا کردند ۵۰ نفر رأی دادند!
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در همین زمینه با بیان اینکه ۱۹۵ نفر از نمایندگان طرح شفافیت آرا را امضا کردند و فقط ۵۰ نفر به آن رأی دادند، گفت: بعید می‌دانم در این مجلس طرح‌هایی مثل طرح شفافیت آرای نمایندگان با قید ۲ فوریت رأی بیاورد.
محمد مهدی زاهدی نماینده مردم کرمان در مجلس با اعلام حمایت از بحث شفافیت آرای نمایندگان مجلس،
با تأکید بر اینکه شفافیت را قبول دارم اما شفافیت باید در همه عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در کشور نهادینه شود، اظهار داشت: بسیاری از مشکلاتی که در کشور ایجاد می‌شود به دلیل عدم شفافیت‌ها است.
زاهدی گفت: مجلس برخواسته از اراده ملت است. شفافیت باید در مجلس بیشتر از جاهای دیگر خودش را نشان دهد.
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بعید می‌دانم در این مجلس طرح‌هایی مثل طرح شفافیت آراء نمایندگان با قید ۲ فوریت رأی بیاورد، اظهار داشت: نمایندگان باید برای رأی‌دهی به این طرح، شفاف و آشکار عمل کنند در غیر اینصورت اگر رأی‌گیری مخفی یا الکترونیکی باشد جواب نمی‌گیریم.
وی افزود: قبلاً هم در صحن مجلس امضاء جمع کردیم و گفتیم که رأی‌گیری‌ها را با نشست و برخواست‌ها شفاف کنیم اما همین نظر ما هم رأی نیاورد.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: اگر اراده‌ای برای شفافیت آراء باشد باید به صورت شفاف و به صورت قیام و قعود رأی‌گیری شود.
نمایندگان با دو فوریت طرح شفافیت آرا نمایندگان مجلس شورای اسلامی مخالفت کردند.
در جلسه علنی روز یکشنبه سوم شهریور مجلس شورای اسلامی، دو فوریت طرح اصلاح موادی از قانون آیین نامه داخلی مجلس با محوریت شفافیت آرا نمایندگان مطرح شد که این دو فوریت با ۶۹ رای موافق، ۱۰۳ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۱۲ نماینده حاضر رد شد، پس از آن یک فوریت این طرح به رای گذاشته شد که یک فوریت آن نیز رای نیاورد. 

نباید مردم را نامحرم بدانیم
نماینده آمل در مجلس با بیان اینکه باید هرچه لازم است به مردم گفته شود و نباید مردم را نامحرم بدانیم، گفت: شفافیت لازم و ضروری است و باید محقق شود.
عزت‌الله یوسفیان‌ملا با اعلام حمایت از بحث شفافیت آرای نمایندگان مجلس، اظهار داشت: شفافیت لازم است و حتماً باید مردم از مسائل آگاه باشند اما جاهایی هم به تشخیص قانون و قانون‌گذار است، مانند همه دنیا که برخی مواقع آراء باید محرمانه باشد. وی افزود: یک عده از نمایندگان قبل از هر رأی‌گیری در مورد سؤال، استیضاح، طرح و لایحه در لیست موافق و عده‌ای در لیست مخالف ثبت نام می‌کنند و موافقت و مخالفت خود را اعلام می‌کنند. یوسفیان‌ملا با بیان اینکه باید هرچه لازم است به مردم گفته شود و نباید مردم را نامحرم بدانیم، اضافه کرد: اما اینکه یک صدا بگویند همه امور باید غیرمحرمانه باشد، هیچ‌جایی این را نمی‌پذیرد و ما هم قبول نداریم. عضو هیأت رئیسه کمیسیون تدوین آئین‌نامه مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه تا آنجایی که مقدور است باید آراء شفاف باشد، اظهارداشت: ما جزء ۱۵ نفر کمیسیون آئین‌نامه هستیم و خودمان نمی‌توانیم طرح شفافیت آراء نمایندگان را امضا کنیم اما در تبصره همان طرح هم نوشته شده که هرکجا که لازم باشد آراء می‌تواند محرمانه باشد. 

مطالبه کیفیت رأی نمایندگان در اتاق شیشه‌ای حق مردم است
عضو هیأت‌رئیسه کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه نمایندگان نوکر ملّتند و نباید آرایشان از ارباب‌ مخفی‌ باشد، گفت: مطالبه کیفیت رأی نمایندگان در اتاق شیشه‌ای حق مردم است. حجت‌الاسلام سیدجواد حسینی کیا با تأکید بر شفافیت آرای نمایندگان گفت: نمایندگان مجلس وکیل مردم محسوب می‌شوند و بر همین اساس موکلان باید بدانند که او چگونه رأی می‌دهد و چه نظری دارد و قرار است برای مردم چگونه تصمیم‌گیری کند. وی افزود: نظر کارشناسی برای نمایندگان به عنوان افراد متخصص در حوزه‌های مختلف به جای خود محفوظ است اما برخی اوقات مصالح نظام در مجلس مطرح می‌‌شود که رأی نماینده می‌تواند در سرنوشت آینده کشور تعیین‌کننده باشد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: مطالبه مردم آن است که کیفیت رای نماینده‌شان در مجلس در مورد طرح‌ها و لوایح چگونه است و در کدام جهت تصمیم‌گیری کرده و چگونه فکر می‌کند.
حسینی‌کیا گفت: اینکه مردم نظر نماینده خود را به صورت شفاف بدانند تا بتوانند در آینده خود تصمیم‌گیری کنند بسیار مهم است. وی تأکید کرد: حق مردم است که در اتاق شیشه‌ای کیفیت رای نمایندگان را مطالبه کنند ضمن اینکه در این مسیر حقوق، مزایا، مأموریت، حضور و غیاب و رأی نماینده بسیار مهم است. عضو هیأت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس گفت: اگر شفافیت آرای نمایندگان وجود داشته باشد هم ذهنیت‌ها از بین می‌رود و هم مردم با آرامش بهتری تصمیم‌گیری می‌کنند. حسینی‌کیا گفت: اگر شفافیت آرای نمایندگان وجود داشته باشد مردم بهتر می‌توانند از نماینده و مجلس و کشور حمایت کنند و هر جایی که لازم باشد تذکر داده و هر جایی هم نیاز به مشورت باشد نظر خود را به منتقل خواهند کرد.
وی گفت: وقتی نمایندگان می‌گویند ما خادم و نوکر ملت هستند نباید نظرات و آرای‌شان از ارباب‌شان مخفی‌ باشد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس خاطرنشان کرد: شفافیت امری مطلوب است و نمایندگان باید در تمامی اموری که مردم می‌خواهند و جنبه محرمانه بودن موضوعات وجود ندارد، امورات برای مردم شفاف شده و آنها در جریان امر قرار گیرند.
برای درست شدن تمام مسائل در کشور باید همه چیز شفاف باشد
نماینده لنگرود در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: اگر بخواهیم یک روزی همه چیز در کشور درست شود باید تمامی امور شفاف شود.
مهرداد بائوج لاهوتی با اعلام حمایت از بحث شفافیت آرای نمایندگان مجلس، اظهار داشت: کار بسیار خوبی است منتها من نمی‌دانم بعضی‌از آدم‌ها نمی‌دانند یا اینکه می‌خواهند یک موضوع را وارونه جلوه دهند. در واقع باید بگویم کسی مخالف شفافیت آراء نمایندگان نیست.
وی افزود: موضوعی که مطرح شده بود دو شاخه داشت که یکی شفافیت آراء و دیگری بحث غیبت نمایندگان بود. ما گفتیم که در مورد غیبت مشکلی نداریم و اگر نماینده‌ای غایب باشد همه می‌توانند در سیستم رادیو و سایت ببینند که مثلاً امروز فلان نماینده ۵ دقیقه دیر کرد و بر همین اساس ماده ۸۶ آئین‌نامه نیز می‌گوید که اگر نماینده‌ای ۲۰۰ ساعت غیبت داشته باشد مستعفی است و کارکرد ندارد.
لاهوتی بیان کرد: موضوع شفافیت آراء و غیبت نمایندگان را با همدیگر مخلوط کرده بودند و ۲ فوریت داده بودند. منظور از ۲ فوریت یعنی اینکه در عرض ۴۸ ساعت باید تصمیم‌گیری کنیم، ۲ فوریت این موضوع رأی نیاورد نه اصل موضوع؛ یعنی نمایندگان به فوریت این مسأله رأی ندادند نه به شفافیت‌.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون تدوین آئین‌نامه مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: من اگر مخالف یا موافق ماده‌ای باشم قبل از رأی گیری اسم من را در لیست مخالفان یا موافقان می‌نویسند. همین که من شهامت این را دارم که درباره این موضوع صحبت می‌کنم شفافیت است. وی با بیان اینکه در مورد اصل شفافیت هیچ‌کس مشکلی ندارد، گفت: اگر بخواهیم یک روزی همه چیز این مملکت درست شود باید تمامی امور شفاف شود. ما نماینده مردم در مجلس هستیم و مردم باید بدانند نماینده‌‌شان در مجلس موافق یا مخالف کدام موضوعات است. وی گفت: نماینده‌ای که در مجلس حضور دارد نباید خلاف نظر مردم به طرحی رأی مثبت یا منفی بدهد؛ من به عنوان نماینده مردم در مجلس هستم و باید بنا بر نظر مردم تصمیم‌گیری کنم.
شفافیت رأی نمایندگان به آراء خاکستری مجلس پایان می‌دهد
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه تعدادی از نمایندگان از عدم شفافیت سوءاستفاده کرده و برای خود موج ایجاد می‌کنند، گفت: در صورت اجرایی شدن شفافیت آرا پدیده رنگ‌های خاکستری آرای مجلس پایان می‌یابد.
هاجر چنارانی با تاکید بر لزوم شفافیت آرای نمایندگان اظهار داشت: از ابتدا که طرح شفافیت آرای نمایندگان در مجلس ارائه شد ما و برخی نمایندگان که حدود ۷۳ نفر هستیم با این طرح موافقت کردیم و در صحن به آن رأی دادیم.
وی در ادامه گفت: در روزی که در صحن علنی، آقای ذوالنوری طرح شفافیت آرای نمایندگان را ارائه کردند طرح دو فوریتی بود که نمایندگان با خود طرح موافق هستند اما با دو فوریتی آن مخالفت کردند و رد شد.
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نمایندگان با یک فوریتی طرح آرای شفافیت موافق هستند، عنوان کرد:‌ نمایندگان معتقدند با توجه به شرایط فعلی کشور و مسائلی که در دستور کار مجلس است باید اینها را به یک سرانجامی برسانیم وگرنه نمایندگان مخالف شفافیت آرا نیستند. چنارانی با اشاره به مخالفت نمایندگان با طرح دو فوریتی شفافیت آرا تأکید کرد: من با طرح دو فوریتی شفافیت آرا موافقم چرا که این موضوع بسیار مهم بوده و مردم باید از عملکرد نمایندگان‌شان در مجلس شورای اسلامی آگاهی پیدا کنند. وی گفت: قطعاً یک سری مشکلات به وجود خواهد آمد چون خیلی از نمایندگان هستند که متأسفانه از عدم شفافیت سواستفاده کرده و برای خود یک موجی درست می‌کنند و در هر محفلی قرار بگیرند و حرفی بازگو ‌شود می‌گویند ما همان کار را کرده‌ایم. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: خاکستری‌ رنگ‌های مجلس در مواقع بحرانی سواستفاده می‌کنند و موجی که در یک لایحه یا طرح وارد مجلس می‌شود در واقع اینها می‌آیند موج‌سواری مجلس را به دست می‌گیرند که به نظر من طرح شفافیت به تمام رنگ‌های خاکستری مجلس پایان می‌دهد. نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی گفت: این طرح شفاف‌سازی می‌کند که ما رأی ما نمایندگان یا بله است یا خیر؛ و ما حتی با ممتنع هم در مجلس مخالف هستیم و کسی که در مجلس حضور دارد رأی ممتنع هیچ معنا و مفهومی ندارد.

https://siasatrooz.ir/vdcjxyevhuqevaz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی

در مورد موضوع طرح شفافیت آرا کاملا مشخص است که بعضی از نمایندگان با آن مخالف باشند تا برای مردم مشخص نشود که به با چه طرح هایی موافق و یا مخالف هستند . و لذا باید مقامات عالیه دیگر نمایندگان را ملزم به شفافیت آرائشان باشند .