دوشنبه ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۲
کد مطلب : 132586

پیامی برای جهانیان

در تحولی مهم در حوزه امنیت رزمایش مرکب امنیت دریایی ایران، چین و روسیه از امروز به میزبانی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی با نام «کمربند امنیتی-۲۰۲۵» در چابهار آغاز می‌شود.
این رزمایش در حالی برگزار می‌شود که ناوها و تجهیزات و  ادوات ایران طراحی و ساخته شده به دست متخصصان ایرانی است که در شرایط تحریمی محقق شده است. این مهم از یک سو در حالی بیانگر شکست تحریم‌هاست که از سوی دیگر الکویی برای آن دسته از کشورهایی است که بدون وابستگی به قدرت‌ها به دنبال دست یابی به امنیت درون زا هستند.
در همین حال باید در نظر داشت که به‌رغم جنگ ادراکی غرب برای ایران هراسی، جمهوری اسلامی همواره امنیت منطقه را امنیت خود دانسته و برای این مهم نیز تلاش‌های بسیاری صورت داده است. با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از مراودات جهانی از طریق دریا صورت می‌گیرد، ایران نیز تلاش نموده تا با ظرفیت سازی‌های دریایی از یک سو نقشی موثر در این تجارت جهانی داشته باشد و از سوی دیگر پیشگام تامین امنیت آب‌راه‌های جهانی باشد. امروز توان دریایی ایران از حوزه منطقه‌ای به سراسر جهان گسترش یافته است بگونه‌ای که ایران هراسی‌ها نیز دیگر توان کتمان این نقش امنیت ساز را ندارد. حضور ناوگروه مشترک ارتش و سپاه نیروی دریایی در امارات، حضور ناوگان ارتش در رزمایش پاکستان، برگزاری رزمایش زیست محیطی ایران و همسایگان در خزر و... نمودی از این مهم است که از یک سو برگرفته از اقتدار دریایی ایران است و از سوی دیگر نشانه‌ای بر شکست ایران هراسی و اعتماد کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای نسبت به اهداف همگرایانه ایران است.این رزمایش‌ها را می توان نشانه‌ای بر جایگاه مهم ایران در معادلات منطقه‌ای دانست.  
مسئله مهم دیگری که باید به آن توجه داشت آن است که غرب همواره بر آن بوده تا با انحصار نظامی از جمله در حوزه دریایی یک جانبه گرایی جهانی خود را به سایر تحمیل نماید. در این میان کشورهای مستقل بسیاری قرار دارند که به دنبال مقابله با این وضعیت هستند. در کنار آنکه پیمان‌هایی همچون بریکس و شانگهای در حوزه اقتصادی می‌تواند مقابله کننده با این احصارگرایی غرب باشد، در حوزه نظامی نیز همگرایی و همکاری کشورهای مستقل حامی نظم نوین جهانی مولفه‌ای مهم در این زمینه ارزیابی می‌شود. رزمایش سه جانبه مذکور را می‌توان پیامی واضح به جهانیان دانست که از یک سو در چارچوب شکستن انحصارگرایی نظام سلطه است و از سوی دیگر اطمینان بخشی به حامیان نظم نوین چند جانبه‌گرای عادلانه مبنی بر وجود ظرفیت های دفاعی و نظامی مستقل در برابر خودکامگان یک جانبه‌گرایی است.
نکته دیگر آن است که در روزهای اخیر آمریکایی‌ها از جمله رئیس جمهور ترامپ بر آن بوده‌اند تا با ادعاهای مذاکراتی بویژه مذاکره با روسیه چنان القا سازند که توان شکاف انداختن میان محور نظم نوین جهانی یعنی ایران، روسیه و چین را دارند. شواهد امر نشان می‌دهد که ترامپ می‌خواهند نقش نیکسون را ایفا نماید چنانکه نیکسون با صلح با چین به دنبال ظرفیت سازی از این کشور علیه سایر کشورها بود اکنون ترامپ نیز مدعی است که با رویکرد مذاکراتی در قبال روسیه می‌تواند دوری این کشور و حتی فشار بر چین و روسیه را محقق سازد. رزمایش سه جانبه مذکور ارسال کننده این پیام به سران آمریکاست که همگرایی میان ناظمان نظم جدید امکان پذیر نمی‌باشد و این تصور که با مذاکره  و وعده دادن‌ها می تواند مانع از همگرایی سه کشور شوند توهمی است که تعبیر نخواهد شد. این رزمایش را باید شکست زودهنگام سیاست تفرقه انداز و حکومت کن ترامپ دانست. نکته مهم آنکه ترامپ و نتانیاهو بارها مدعی گزینه نظامی علیه ایران شده‌اند حال آنکه اقتدار نظامی ایران در رزمایش‌های اخیر و نیز رزمایش مشترک دریایی ایران، چین و روسیه هشداری آشکار برای توهم زدگانی است که از گزینه نظامی در قبال ایران سخن می گویند و به این بهانه به دنبل باج خواهی از ایران هستند. سه کشور مذکور این پیام واحد را برای جهانیان دارند که از نظر آنها همچنان آمریکا طرفی غیر قابل اعتماد است و هرگونه مذاکره‌ای با آن نیز نه به معنایی همگرایی با آن بلکه صرفا رویکردی برای برخی اهداف است و هیچ کدام از این سه کشور حاضر به کنار نهادن دوستان شرایط سخت خویش در ازای وعده و وعیده‌های آمریکا نمی‌باشند.
 
قاسم غفوری
https://siasatrooz.ir/vdcc4iqse2bq1p8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی