دوشنبه ۶ مهر ۱۴۰۵ - ۱۹:۱۰
کد مطلب : 137916

قدرت نمایی یا اعتراف

همزمان با تاکید مقامات آمریکایی مبنی بر تشدید جنگ اقتصادی علیه ایران،  ادعا شده است که جاناتان برک، از مقام‌های ارشد وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا، در مجموع به بیش از ۵۰ کشور در خاورمیانه و اروپا سفر کرد و به آن‌ها هشدار داد روابط خود با ایران را متوقف کنند. آمریکا در حالی مدعی اولویت شدن تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی و دوره گردی جهانی برای اجرای آن شده است که پیش از این مدعی بوده که گزینه نظامی آن به نتایج کامل دست یافته و ایران نابود و دیگر توانی برای ماندن ندارد. رویکرد به گزینه قدیمی فشار اقتصادی را می توان سندی آشکار بر شکست گزینه‌های نظامی و دیپلماسی برای تسلیم سازی ایران دانست که تهی بودن ادعاهای ترامپ را بر همگان آشکار می سازد. 
آمریکایی‌ها بر این ادعایند که توانسته‌اند ایران را به کشوری منزوی و به تنها مانده مبدل سازند که هیچ کشوری حاضر به روابط با آنها نیست. همچنین آنها ادعا دارند که ایران با تسلیم شدن و کنار نهادن توان هسته‌ای، موشکی و منطقه‌ای می تواند به تجارت جهان باز گردد. این دو ادعا در حالی مطرح می شود که دوره گردی و اعتراف به فشار بر 50 کشور برای مشارکت در تحریم اقتصادی ایران از یک سو بیانگر دروغین بودن انزوای ایران است و از سوی دیگر نشانه‌ای بر ناتوانی آمریکا جهت اجماع سازی در نهادهای جهانی علیه تهران می‌باشد. آمریکا نه شورای حکام نه شورای امنیت و حتی در جمع متحدان اروپایی و ناتو نتوانسته اجماعی علیه ایران ایجاد نماد و به اذعان خودشان اکنون به دنبال جلب رضایت انفرادی کشورها هستند. نکته مهم آنکه آنها نامی از کشورها نمی‌برند چرا که تجربه نشان داده که این اجماع سازی‌های ادعایی معمولا با کشورهای ذره‌ای است که حتی روی نقشه نیز محلی از اعراب ندارند چه رسد به نقش جهانی که ایران بخواهد با آن تجارت داشته باشد.
شاید بتوان گفت یکی از مهمترین پیامدهای جنگ رمضان را الگوتر شدن ایران برای جامعه جهانی تشکیل می‌دهد که نتیجه آن نیز رویکرد بسیاری از کشورها و ساختارهای منطقه‌ای و بین‌المللی به توسعه روابط با ایران است. مدل رفتاری حاضران در اجلاس شانگهای قرقیزستان و بریکس هند و اخیرا نیز نشست سازمان ملل به خوبی نقش و ظرفیت جهانی ایران را آشکار ساخت. استقبال گستره جهانی از سخنرانی پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران در کنار اعتراض‌ها به سیاست‌های آمریکا و خروج 77 کشور از نشست سخنرانی نتانیاهو در کنار رایزنی‌های فشرده پزشکیان و عراقچی با مقامات سایر کشورها گواهی بر این مهم است. پیام واحد این نشست‌ها در یک جمله خلاصه می‌شود و آن اینکه ایران نه یک بازیچه بلکه بازیگری فعال است که نقشی ارزنده و تاثیرگذار در تحقق نظم نوین جهانی ایفا می‌کند. 
آمریکایی‌ها در حالی همچنان بر گزینه نظامی و نیز داستان سرایی مبنی بر عبور روزانه میلیون‌ها بشکه نفت و تسلط آمریکا بر تنگه هرمز و اینکه قیمت سوخت و نفت پس از انتخابات و رای آوردن جمهوریخواهان سقوط خواهد کرد به دنبال مدیریت انتخابات و دستاورد سازی برای ترامپ هستند که این روایت سازی با ابهامات بسیاری مواجه است. از یک سو قیمت نفت106 دلاری و افزایش هر روزه قیمت بنزین و گازوئیل در اروپا و آمریکا در کنار بدهی 40 تریلیون دلاری آمریکا و نیز اذعان نهادهای مالی جهانی مبنی بر تشدید بحران اقتصادی جهان دروغین بودن ادعای تسلط آمریکا بر تنگه هرمز و در عین حال بازگشت بومرنگ محاصره اقتصادی به سمت محاصره کنندگان ایران را آشکار می سازد.
از سوی دیگر ایران نیز با مقاومت میدان، دیپلماسی و خیابان داری مردم در کنار گسترش دامنه عملیاتی و محدودیتی ایران در خلیج فارس و دریای عمان و نیز تاکید تهران بر شروط مذاکراتی خویش حتی به قیمت جنگ آخرالزمانی نشان می‌دهد که تنگه هرمز با زور و تهدید بازگشایی نخواهد شد. ایران امروز بازیگری است که تمامی معادلات اقتصادی، سیاسی و امنیتی به واسطه رفتارهای او رقم زده می شود و هیچ قدرتی توان مقابله با آن را ندارد. آنچه آمریکایی‌ها برایشان قابل درک نبوده و نیست آن است که ملت ایران ملت امام حسین( ع) است، ملت شهادت است، ملتی تجدید پیمان کرده با امام (ره)، رهبر شهید و بزرگ مردانی همچون شهید سلیمانی و سید حسن نصرالله است که پیام عاشورا -کسی چون من با کسی چون یزید  بیعت نخواهد کرد- را با صدای بلند فریاد می زند. بازگرداندن ایران به گذشته و سلطه بر آن توهمی که به کابوسی بزرگ برای نظام سلطه مبدل شده که توان خروج از آن را ندارند و این حقیقتی است که با هیچ ترفندی نمی‌توان آن را کتمان کرد. 
 
علی تتماج
https://siasatrooz.ir/vdcezf8zpjh8xoi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی