شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۵۸
کد مطلب : 131524

ابعاد یک رویکرد جدید

در سخنانی تامل برانگیز که می‌تواند بر معادلات اقتصادی و سیاسی منطقه تاثیرگذار باشد، شورای همکاری خلیج فارس فارس تأیید کرد ک مذاکرات با چین برای قرارداد تجارت آزاد به مرحله پایانی خود رسیده است.
وانگ یی وزیر امور خارجه چین نیز ۱۵ مردادماه در تماس تلفنی با شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان همتای اماراتی خود، خواستار تسریع اجرای توافق تجارت آزاد با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس شد.پس از اولین نشست سران چین و شورای همکاری خلیج فارس در دسامبر ۲۰۲۲، همکاری های بین چین و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گسترش یافت. همکاری چینی با امارات و عربستان در ماه های اخیر نیز در زمینه های مختلف افزایش یافته است. این رویکرد از سوی شورای همکاری خلیج فارس هر چند در ظاهر برگرفته از تعاملات عادی جهانی می باشد اما یک اصل مهم در این رویکرد مشاهده می شود و آن تغییر رویکرد نسبی جهانی کشورهای عربی است. شورای همکاری خلیج فارس شامل عمان، قطر، امارات، بحرین، کویت و عربستان همواره از نزدیکان آمریکا بوده‌اند که رقابتی سنگین با چین ارد. با توجه به این مولفه می‌توان گفت که رویکرد کشورهای عربی به تقویت تجارت آزاد با چین از یک سو نشان می‌دهد که عملا در حوزه سیاست دیگر آمریکا حرف اول را نمی‌زند و از سوی دیگ نیز نظم نوین جهانی حتی به متحدان عرب آمریکا نیز رسیده است.
هر چند که همچنان این مسئله مطرح است که کشورهای عربی تا حدودی راهنما را ب چین می زنند تا عیار خود را نزد غرب بالا ببرند اما در نهایت دوری ولو از سر اجبار از حقایق روابط امروز جهان با آمریکاست. جهان امروز دریافته است که دیگر آمریکا آن هژمون ادعایی نمی‌باشد و نمی‌تواند تامین کننده تمامی منافع باشد بویژه اینکه تحولات غزه و لبنان ابعاد این مهم را اشکارتر ساخت. در این میان کشورهای عربی اگر به دنبال اجرای طرح تجارت آزاد با چین هستند، یکی از ابعاد آن را حمایت از سوریه در مبارزه با تروریسم تشکیل می‌دهد چرا که این کشور از محورهای جاده ابریشم است و ناامنی در آن قطعا پیامدهای سنگینی برای منطقه از جمله در حوزه اقتصاد خواهد داشت.
 
سید مهدی لنکرانی
https://siasatrooz.ir/vdcdxf0foyt0sk6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی