?>?> سیاست روز - توسعه مناسبات نظامی ایران و روسیه بر اساس منافع دو جانبه - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وزیر امور خارجه بزودی راهی مسکو می‌شود

توسعه مناسبات نظامی ایران و روسیه بر اساس منافع دو جانبه

5 اسفند 1401 ساعت 18:26


هراس و فرافکنی‌های غرب علیه همگرایی ایران و روسیه در حالی ادامه دارد که درچارچوب توسعه مناسبات از جمله در عرصه نظامی، سیاسی و اقتصادی وزیر امور خارجه به زودی راهی مسکو خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه روابط نظامی و دفاعی ایران و روسیه در چارچوب منافع مشترک دو کشور و علیه هیچ کشور ثالثی نیست، گفت: آنهایی که ده‌ها میلیارد دلار تسلیحات به یک طرف جنگ صادر می‌کنند، اقدامشان کمک به پایان جنگ نیست.ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با اسپوتنیک عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است آنهایی که هر روز علیه ایران تبلیغات کرده و ایران را به ناحق متهم به حمایت از یک طرف منازعه می‌کنند نگاهی به حجم تسلیحات ارسالی خود برای یک طرف جنگ هم بیندازند.وی افزود: کشورهایی که ده‌ها میلیارد دلار تسلیحات برای یک طرف جنگ صادر می‌کنند اقدامشان کمک به پایان جنگ نیست. اقدام آنها حمایت از راهکار سیاسی نیست.سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه روابط ایران و اوکراین روابط خوب و دوستانه‌ای بوده است، اظهار داشت: متاسفانه تحت تاثیر شرایط اخیر یک سال اخیر در اوکراین و تاثیرپذیری دولت اوکراین از رویکرد سیاسی و اعمال فشارهای سیاسی طرف‌های غربی، روابط سیاسی دو کشور دچار تنزل شده است. این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین به روابط ایران و روسیه نیز پرداخت و بیان کرد: روابط ایران و روسیه مبتنی بر اراده سیاسی رهبران عالی دو کشور است. ایران و روسیه ظرفیت‌های اقتصادی بسیار زیاد، مشترک و مکمل دارند. همکاری دو کشور بر مبنای منافع مشترک دو ملت در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، صنعتی انرژی و حمل و نقل و در زمینه‌های بانکی و مالی در حال گسترش است.
وی همچنین ادامه داد: روابط نظامی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در چارچوب منافع مشترک دو کشور است و علیه هیچ کشور ثالثی هم نیست. روابط نظامی و دفاعی جمهوی اسلامی ایران و همکاری‌های نظامی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه مسبوق به آغاز بحران نظامی در اوکراین است.
کنعانی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران با نگاه به ضرورت استفاده از راهکار سیاسی از ابتدای آغاز این مناقشه هم با طرف اوکراین و هم با طرف روسیه تماس‌های خودش را برقرار و تلاش کرد راهکاری را برای پایان دادن به منازعه از طریق سیاسی پیدا کند.به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی، کشورهایی که ده‌ها میلیارد دلار تسلیحات برای یک طرف جنگ صادر می‌کنند، اقدامشان کمک به پایان جنگ نیست.این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین از سفر حسین امیرعبداللهیان به مسکو در آینده نزدیک خبر داد و افزود: ایران و روسیه می‌توانند نقش تعیین کننده‌ای در ایجاد توازن در بازار جهانی انرژی ایفا کنند.وی اتهامات غرب علیه ایران درباره اوکراین را دارای انگیزه‌های سیاسی خواند.
کنعانی همچنین بیان کرد: در زمینه سیاسی نیز جمهوری اسلامی ایران مشوق برگزاری دیدارهای مشترک بین مقامات عالی سوریه و ترکیه بوده است. گمان می‌کنم اراده مشترک در این زمینه وجود دارد. صرفا موضوع مرتبط با زمان است و ما خوشبین هستیم که در آینده نه چندان دور شاهد برگزاری نشست مشترک بین دو کشور و ازسرگیری روابط سیاسی بین سوریه و ترکیه باشیم.ناصر کنعانی درباره برجام نیز اظهار داشت: طرفی که به برجام متعهد نبود، دولت آمریکا بود و طرفی که به صورت غیرقانونی و یکجانبه از این توافق بین‌المللی خارج شد، دولت آمریکا بود. اکنون هم در شرایط کنونی جمهوری اسلامی ایران معتقد به روند مذاکره است.وی ادامه داد: معتقد است روند مذاکره می‌تواند موجب از سرگیری توافق شود. اما اعتقاد داریم توافق در زمانی می‌تواند شکل بگیرد که اراده سیاسی مشترک نزد همه طرف‌ها از جمله دولت آمریکا وجود داشته باشد. مواضع سیاسی دولت آمریکا و همچنین عملکرد این کشور در ارتباط با ایران نشانگر وجود تزلزل و سرگردانی در سیاست دولت آمریکا نسبت به توافق است.
لازم به ذکر است در حالی سران غرب ایران را متهم به مشارکت در جنگ اوکراین می‌کنند که معاون سخنگوی پنتاگون طی نشست خبری درباره مسائل مختلفی از جمله روابط نظامی ایران و روسیه، همکاری چین با روسیه در جنگ اوکراین و تعلیق مشارکت مسکو در معاهده استارت جدید صحبت کرد.«سابرینا سینگ» معاون سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در پاسخ به سوالی درباره تعاملات نظامی تهران-مسکو و ادعای ارسال تسلیحات توسط ایران به روسیه، گفت: «درباره تاریخ و زمان ارسال حمایت‌های [نظامی] از ایران به روسیه، ما زمان دقیقی درخصوص آن نداریم».به نوشته وبگاه اطلاع‌رسانی پنتاگون، وی در این‌باره مدعی شد: «ولی ما می‌دانیم که ایران در حال کمک به روسیه بوده، چه با پهپاد یا دیگر توانمندی‌های برای جنگ [اوکراین]. این روابط هنوز هم به نتیجه دادن در میدان جنگ ادامه می‌دهد». معاون سخنگوی پنتاگون در پاسخ به ادامه سوال خبرنگار مبنی بر اینکه آیا روسیه به ایران جنگنده تحویل داده، اظهار داشت که اطلاعی در این زمینه ندارد و بهتر است از خود مسکو سوال شود.
خبر دیگر در حوزه اوکراین آنکه سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: از ایده بهره برداری از ظرفیت دبیرکل به منظور ایجاد گروه فرامنطقه‌ای از کشورهای مستقل، بیطرف و صاحب ظرفیت برای پایان بخشیدن به مخاصمه در اوکراین استقبال کرده‌ و آماده‌ مشارکت هستیم. امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نیویورک در نشست سالگرد آغاز مخاصمه اوکراین در مجمع عمومی سازمان ملل، ضمن اشاره به تداوم عواقب ناشی از این مخاصمه بر وضعیت حقوق بشردوستانه و اقتصاد جهانی، اظهار داشت: با گذشت یک سال از این درگیری همچنان چشم اندازی برای پایان آن دیده نمی‌شود.وی گفت: جمهوری اسلامی ایران بر موضع اصولی خود در خصوص ضرورت پایبندی همگان به منشور ملل متحد و از جمله اصول برابری و تمامیت ارضی کشورها، از همه طرف‌ها می‌خواهد تا به اصول حقوق بشردوستانه، حفاظت از غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی پایبند باشند.
سعید ایروانی نماینده دائم کشورمان عنوان کرد: با اولویت بخشی به گفت‌وگو و دیپلماسی و توجه به دلایل ریشه‌ای این مخاصمه، رسیدن به صلح امکانپذیر خواهد بود. در این خصوص، جمهوری اسلامی ایران از ایده بهره برداری از ظرفیت دبیرکل سازمان ملل به منظور ایجاد گروه فرامنطقه‌ای از کشورهای مستقل، بیطرف و صاحب ظرفیت برای رسیدگی به این موضوع، به منظور پایان بخشیدن به مخاصمه جاری استقبال می‌کند و آمادگی دارد در این فرآیند مشارکت کامل داشته باشد.به گفته وی چنین فرآیندی، ضمن تسهیل گفت‌وگو، زمینه‌هایی برای گشایش در بن بست جاری در مخاصمه اوکراین را فراهم خواهد کرد. ایروانی همچنین ضمن انتقاد از پیش نویس قطعنامه پیشنهادی اظهار داشت: انتظار می‌رفت در سالگرد وقوع این درگیری پیش نویس قطعنامه به نحوی جامع و بی‌طرفانه تمام جنبه‌های مخاصمه را مدنظر قرار دهد. اما متاسفانه این سند شرایط و اقدامات تحریک آمیزی را که پیش زمینه ایجاد این بحران است، نادیده گرفته و نتوانسته ارزیابی بیطرفانه از شرایط ایجاد کند.


کد مطلب: 125321

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/news/125321/توسعه-مناسبات-نظامی-ایران-روسیه-اساس-منافع-دو-جانبه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir