?>?> سیاست روز - موضوع آب‌های مرزی را باید از طریق معاهدات دو جانبه پیگیری کنیم - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

جزئیات نشست غیرعلنی مجلس با حضور وزیر خارجه

موضوع آب‌های مرزی را باید از طریق معاهدات دو جانبه پیگیری کنیم

20 ارديبهشت 1401 ساعت 23:08


جلسه علنی مجلس به ریاست محمدباقر قالیباف برگزار شد و بررسی دو سوال جلال محمودزاده نماینده مهاباد و حبیب الله دهمرده نماینده زابل از وزیر امور خارجه، دو گزارش کمیسیون انرژی در مورد استنکاف دولت‌های یازدهم و دوازدهم از توسعه میادین مشترک هیدروکربوری و همچنین درباره تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه عملکرد وزارت نیرو در مورد توسعه ظرفیت‌های نیروگاهی صنعت برق کشور از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ در دستور کار نمایندگان قرار گرفت.
همچنین پیش از شروع جلسه علنی، حسین امیرعبداللهیان در نشست غیرعلنی به ارائه توضیحاتی درباره موضوع آب های مرزی پرداخت. وزیر امور خارجه در نشست غیرعلنی مجلس عنوان کرد که ایران و ترکیه در کنواسیون‌های مربوط به حقابه‌ها عضویت ندارند و مسائل مربوط به آب‌های مرزی‌مان را باید از طریق معاهدات دوجانبه با کشورها پیگیری کنیم. در این جلسه وزیر امور خارجه توضیحاتی را در رابطه با روابط ما با کشورهای همسایه ارائه کرد.
امیرعبداللهیان توضیحاتی را در بحث مسائل و مشکلات با بعضی از همسایه‌ها درباره آب‌های مرزی ارائه کرد و گفت: ما و ترکیه بنا به منافع‌مان عضویتی در کنوانسیون مربوط به حقابه‌ها نداریم. امیرعبداللهیان همچنین عنوان کرد در مورد آب‌ های شرقی و رودخانه هیرمند باید کار را بر اساس قرارداد سال ۱۳۵۱ ایران و افغانستان که حقابه ایران از رودخانه هیرمند در آن قرارداد مشخص شده پیگیری شود.‌ وزیر امور خارجه عنوان کرد ما پیگیری‌هایی در بحث حقابه خود از رودخانه هیرمند داشته‌ایم و حتی حاضر به لایروبی هیرمند با هزینه خودمان شده‌ایم اما دولت افغانستان همکاری لازم را ندارد.
در ابتدای جلسه علنی مجلس، محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور خود از پیگیری موضوع اشتغال در جلسه بعدی مجلس خبر داد.
حسین امیرعبداللهیان با حضور در صحن علنی مجلس به سوال جلال محمودزاده در خصوص علت عدم انجام اقدامات لازم در خصوص سدسازی‌های بی‌رویه ترکیه بر روی رودخانه دجله و ارس پاسخ داد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه برای ایران قابل قبول نیست که کشور دوست و همسایه‌اش با سد سازی تاثیر منفی بر روی شرایط زیست محیطی منطقه گذاشته و مشکلاتی را برای ما و سایر مردم منطقه ایجاد کند، افزود: برای اولین بار در طول تاریخ در طول چهار ماه گذشته گام‌های لازم برای تشکیل کمیته مشترک آبی بین ایران و ترکیه برداشته شده است و در سه ماه گذشته هیاتی از وزارت خارجه و وزارت نیرو به ترکیه رفتند و قرار است به زودی هیات ترکیه‌ای به تهران بیایند. از نظر فنی و حقوقی همچنان ابهاماتی وجود دارد که ما آن را با جدیت دنبال خواهیم کرد.
نماینده مهاباد با اعلام اینکه به صورت مشروط از پاسخ های وزیر خارجه درباره سدسازی های ترکیه قانع شده است، گفت: توضیحات وزیرخارجه خوب بود اما کافی نیست؛ اگر وزیر قول دهد که به صورت دو یا سه ماهه گزارشی از پیگیری های صورت گرفته به مجلس و کمیسیون کشاورزی ارائه کند، سوال را به رای نمی گذارم. رییس مجلس هم با اشاره به اهمیت موضوع آب گفت که ما از بعد امنیت ملی به موضوع آب توجه می کنیم و دو کمیسیون امنیت ملی و کشاورزی این موضوع را پیگیری می کنند.
در ادامه این جلسه حبیب‌الله دهمرده ضمن طرح سوال خود از وزیر خارجه در خصوص علت عدم اقدام جدی در رابطه با رودخانه‌های مرزی از جمله رودخانه هیرمند، خواستار انجام اقدامات جدی از سوی وزارت خارجه برای تامین حق آبه ایران از رودخانه هامون و احیای دریاچه هامون شد.
در پاسخ به این سوال، امیرعبداللهیان با اشاره به اختلافات موجود میان ایران و هیات حاکمه افغانستان در خصوص حق آبه ایران از رودخانه هیرمند گفت: از هیات حاکمه موقت افغانستان در موضوع رودخانه هیرمند رضایت نداریم.در نهایت نماینده زابل پس از استماع توضیحات وزیر تاکید کرد: اگر وزیر امور خارجه قول دهند که این موضوع را با جدیت دنبال کرده و رئیس مجلس شورای اسلامی نیز این موضوع را ضمانت کند بنده سوال خود را به رای نمی‌گذارم.
قالیباف در جریان بررسی سوال نماینده زابل از وزیر امور خارجه تاکید کرد: هم دولت و هم مجلس شورای اسلامی اهتمام لازم را برای آبرسانی به روستاها و مناطق محروم استان سیستان و بلوچستان به کار بستند. نمایندگان با اعمال ماده ۲۳۴ قانون آیین نامه داخلی مجلس درباره گزارش کمیسیون انرژی در خصوص استنکاف دولت های یازدهم و دوازدهم از توسعه میادین مشترک هیدروکربوری موافقت کردند؛ بر این اساس گزارش این استنکاف به قوه قضائیه ارسال می‌شود. در جریان بررسی این گزارش، مالک شریعتی عضو کمیسیون انرژی با اشاره به عملکرد دولت قبل در زمینه توسعه میادین مشترک، گفت: وزارت نفت دولت سیزدهم نیز بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی درخصوص توسعه میادین مشترک وظایفی را بر عهده داشته که در اجرای آن کم کاری کرده است.
در ادامه، علیرضا ورناصری نماینده مردم مسجد سلیمان تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه عملکرد وزارت نیرو درباره توسعه ظرفیت نیروگاهی برق کشور در سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ برق کشور را مطرح کرد و نمایندگان با ۱۶۰ رای موافق، ۲۹ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۲۸ نماینده حاضر با انجام تفحص موافقت کردند.
مجلس همچنین با ۱۲۶ رای، با تقاضای گروهی از نمایندگان برای بررسی یک فوریتی طرح منع استفاده مسئولین و مقامات از امکانات و امتیازهای ویژه مخالفت کرد. موافقان بررسی یک فوریتی طرح منع استفاده مسئولین از امتیازهای ویژه تاکید کردند که باید در مسیر منع مقامات از بهره‌مندی از امکانات و امتیازهای ویژه که می‌تواند شامل مسکن و سفرهای خارجی باشد حرکت کنیم، در مقابل مخالفان بررسی یک فوریتی این طرح تاکید داشتند که محروم کردن مسئولین از حداقل ها یک پیشنهاد پوپولیستی است.


کد مطلب: 122513

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/news/122513/موضوع-آب-های-مرزی-باید-طریق-معاهدات-دو-جانبه-پیگیری-کنیم

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir