کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مذاکرات ایران و گروه۱+۴ فردا در وین آغاز می‌شود

لغو تحریم‌ها تنها گزینه غرب

6 آذر 1400 ساعت 22:23


علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات روز دوشنبه در وین دیروز وارد پایتخت اتریش شد در حالی که تنها گزینه باقی مانده برای غربی‌ها لغو تحریم‌هاست.
طی هفته‌های اخیر رسانه‌ها و دولتمردان غربی با ادعای وجود گزینه‌های دیگر برآن بوده‌اند تا با جو وحشت از جنگ و یا تشدید تحریم‌ها ایران را به پذیرش زیاده خواهی‌ خود در مذاکرات وادار سازند حال آنکه شواهد امر نشان می‌دهد که برای غربی‌ها یک گزینه بیشتر یعنی لغو تحریم‌ها وجود ندارد.
«علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات روز دوشنبه هشتم آذر ماه در وین بین ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام دیروز در رأس هیأتی وارد وین پایتخت اتریش شد.این مذاکرات به منظور رفع تحریم های غیرقانونی و ظالمانه آمریکا برگزار می‌شود. پیش از این نیز «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی از برگزاری نشست‌های غیررسمی اعضای برجام در قالب‌های مختلف در وین در روزهای شنبه و یکشنبه پیش از مذاکرات روز دوشنبه خبر داده بود.
در همین حال حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در گزارشی از یکصد روز فعالیتش در سمت وزارت امور خارجه، با بیان این‌که قطعا دست ما بسته نخواهد بود و گزینه‌های مختلفی در مقابل ما قرار دارد، گفت: از گزینه گفت‌وگو در وین شروع می‌کنیم و در مذاکره و رسیدن به توافق جدی هستیم. وی همچنین اظهار داشت: از این هفته گفت‌وگوهای وین را کلید خواهیم زد. در هفته‌های گذشته هم معاون من آقای باقری در پایتخت‌‌های اروپایی و در مسکو و در ارتباط وبیناری به پکن و در سفرهایی که به کشورهای همسایه و منطقه داشت، اقدامات و رایزنی‌هایی را به عمل آورد و من نیز با وزرای خارجه که همه طرف‌های ما در برجام هستند، گفت‌وگوهای مفصلی را داشتم.رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: ما همه مقدمات را در صورتی که طرف‌های مقابل به تعهدات کاملشان برگردند، برای رسیدن به یک توافق خوب و سریع فراهم کردیم و به صراحت مواضع و مطالبات خودمان را در ادامه گفت‌وگوهایی که از گذشته وجود داشته و سندی که به عنوان برجام و قطعنامه سازمان ملل به تصویب رسیده، بیان کردیم. امیرعبداللهیان بیان کرد: نظر صریح و روشن جمهوری اسلامی ایران این است که در میز مذاکره حقوق و منافع ملت ایران باید تأمین شده و تحریم‌‌ها باید لغو شود و ما امیدواریم که در مسیر گفت‌وگوهای وین بتوانیم گام‌های اساسی و موفقیت آمیز رو به جلویی را داشته باشیم. این دیپلمات عالیرتبه کشورمان تصریح کرد: قطعا دست جمهوری اسلامی ایران بسته نخواهد بود. گزینه‌های مختلفی در مقابل ما قرار دارد. ما از گزینه گفت‌وگو و مذاکره در وین کار را شروع می‌کنیم. در مذاکره جدی هستیم و در رسیدن به توافق جدی هستیم و امیدواریم آنگونه که طرف‌های مقابل ما در کلام به ویژه غربی‌ها می‌گویند، جدیت آنها را هم ببینیم. وی گفت: ما با صراحت به آنها گفتیم که ما یک دولت عملگرا و نتیجه محور هستیم و امیدواریم که در میز مذاکرات وین چنین اتفاقی رخ دهد.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه با اشاره به بیانیه تروئیکای اروپایی پس از نشست شورای حکام آژانس خواستار بازگشت آمریکا به تعهدات برجامی شد.این سخنگو همچنین بدون اشاره به بی عملی و انفعال اروپا در برجام، خواستار پایبندی ایران به تعهدات خود ذیل توافق مذکور شد. این دیپلمات فرانسوی بیان کرد: درمورد برجام، هدف ما روشن بوده و این هدف در بین شرکای اروپایی و دیگر مشارکت کنندگان در برجام از جمله ایالات متحده به اشتراک گذاشته شده است.وی افزود: این هدف شامل بازگشت ایالات متحده به تعهدات برجامی و پایبندی کامل جمهوری اسلامی ایران به تعهدات ذیل این توافق است.
از سوی دیگر نماینده آمریکا در امور ایران با بیان اینکه تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس حامی برجام هستند، گفت: ما دیپلماسی را ترجیح می دهیم. رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران که به تازگی به کشورهای حاشیه خلیج فارس سفر کرده بود در گفت‌وگو با رادیو ان.پی.آر مواضع این کشورها در قبال برجام و مذاکرات بر سر احیای این توافق را این گونه تشریح کرد: آنها می گویند که دو مسیر پیش رو وجود دارد؛ اول اینکه برجام بازگردانده شود سپس کشورهای منطقه خلیج (فارس) آماده توسعه روابط دیپلماتیک و اقتصادی خود با تهران هستند. وی ادامه داد: چیزی که آنها می گویند می خواهند انجام دهند این است که منطقه را به لحاظ اقتصادی و دیپلماتیک ارتقا دهند. اما اگر (ایران) به توافق بازنگردد و به توسعه برنامه هسته ای اش ادامه دهد، در آن صورت این پنجره بسته و ایران به دلیل بحران عدم اشاعه تبدیل خواهد شد. مالی با تکرار ادعاهای خصمانه واشنگتن و متحدان منطقه ای اش علیه کشورمان افزود: من نمی‌گویم که آنها عاشق برجام هستند اما اکنون این حقیقت را دریافته اند که جایگزین برجام این است که هیچ توافقی وجود نداشته باشد و یا اینکه آمریکا جزوی از آن نباشد، بدان معناست که ایران تعهدات هسته ای اش را کنار بگذارد و این به معنی توسعه برنامه هسته ای این کشور و رفتار تهاجمی تر ایران در منطقه است. بنابراین، من فکر می کنم که تمام کشورهای حاشیه خلیج (فارس) معتقدند که بازگشت به برجام یک ضرورت است.
این مقام آمریکایی درباره مخالفت آشکار رژیم صهیونیستی با برجام و اینکه آیا رویکرد آنها تغییری کرده است، گفت: من نمی خواهم مخالفت آنها را پنهان کنم اما اختلاف نظرهایی هم وجود دارد، ازجمله برخی مقامات سابق اسرائیلی می گویند که خروج آمریکا از برجام یک اشتباه بزرگ بود. من فکر می کنم که آنها ترجیح می دهند آمریکا به توافق بازنگردد اما در عین حال می گویند که نمی خواهند آشکارا با ما اختلاف داشته باشند. اگر ما به برجام بازگردیم آنها آن را متوقف نخواهند کرد. اگر چنین اتفاقی بیفتد آنها از ما می خواهند که درخصوص اتفاقات پس از بازگشت به توافق با یکدیگر همکاری کنیم. همچنین اگر ما به توافق بازنگردیم و ایران نیز آماده این کار نباشد، در آن صورت از ما می خواهند که با یکدیگر همکاری نزدیک داشته باشیم که به طور قطع هم همین کار را خواهیم کرد.
مالی در توضیح اینکه منظورش از روش های دیپلماتیک و غیره چیست، اظهار داشت: منظور من (روش های) اقتصادی و غیره است. رئیس جمهور بایدن و وزیر امورخارجه آمریکا گفته اند که ما دیپلماسی را ترجیح می دهیم. ما بارها به صراحت گفته ایم که آماده بازگشت به توافق هستیم تا تحریم های ناسازگار با توافق را لغو کنیم.وی در ادامه باز هم تلاش کرد توپ را به زمین ایران بیندازد و گفت: اما اگر ایران نخواهد که به توافق بازگردد و به توسعه برنامه هسته ای اش ادامه دهد، چیزی که اکنون در حال روی دادن است در آن صورت ما باید متناسب با آن پاسخ دهیم. البته ما در گذشته این مسیر را رفته ایم و از این رو، گزینه های در دسترس آمریکا برای همه آشناست. وی ادامه داد: روسیه، چین، آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان همه در توافق هستیم. اکنون بیایید به توافق هسته ای بازگردیم و این کار را از طریق حل وفصل مسائل باقیمانده از ماه ژوئن انجام دهیم. اما باید عجله کنیم، چراکه زمان به نفع ما نیست. به ویژه باتوجه به سرعت توسعه برنامه هسته ای ایران ما زمان زیادی نداریم که بخواهیم نتیجه گیری کنیم ایران مسیر دیگری را در پیش گرفته است.
رابرت مالی درباره برخی از شروط برجام که دارای مدت زمان هستند و طی پنج، ١٠ یا ٢٠ سال منقضی می شوند و انتقاداتی که به این ویژگی برجام مطرح بود، گفت: ما با خروج از توافق این مرحله بحرانی را بیشتر به خود نزدیک کردیم. برخی شروط در توافق پس از ١٠ یا ٢٠ یا ٢٥ سال منقضی می شوند و برخی نیز هرگز منقضی نمی شوند اما تراژدی خروج از توافق این بود که ما مدت زمان مواجهه با این مشکلات آتی را بسیار نزدیکتر کردیم. هدف ما زمانی که بر سر برجام مذاکره کردیم این بود که توافق را با موفقیت اجرا و اندکی اعتمادسازی کنیم تا بر اساس آن بتوانیم به مسائل بسیار بسیار زیاد دیگری که با ایران داریم بپردازیم.


کد مطلب: 120641

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/120641/لغو-تحریم-ها-تنها-گزینه-غرب

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir