کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تنش‌ها میان ایروان و باکو بار دیگر اوج گرفت

تقلای بیگانگان برای افروختن آتش جنگ در قفقاز

22 شهريور 1401 ساعت 21:07


باکو و ایروان در حالی در مسیر مذاکره قرار داشتند که دخالت‌های بحران ساز برخی طرف‌های خارجی فرامنطقه‌ای بار دیگر آتش جنگ میان طرفین را روشن و به کشته شدن دهها نفر منجر شد.
قفقاز در حالی به سمت ارامش نسبی پیش می‌رفت که تحریکات و تحرکات برخی بازیگران فرامنطقه‌ای که با اقدامات نظامی و سیاسی به دنبال برهم زدن موقعیت و امنیت منطقه هستند بار دیگر فضا را به سمت جنگ سوق داده است. طرف‌هایی همچون رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای غربی و متحدان باکو که با طرح انتقال انرژی به اروپا به دنبال ایجاد تنش در منطقه بوده‌اند. این رویکرد خصمانه زمانی آشکارتر می‌شود که نخست وزیر ارمنستان با مقصر خطاب کردن باکو در دور تازه درگیری‌ها اظهار داشت که از خاک ارمنستان به کسی کریدور داده نخواهد شد.
«نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان در پارلمان این کشور گفت: «آذربایجان بیانیه سه جانبه نوامبر ۲۰۲۰ را تحریف می‌کند و آنگاه از ایجاد کریدور از طریق خاک ارمنستان صحبت می‌کند.»وی ادامه داد: «موضع ما این بوده و ادامه دارد که قصد نداریم از طریق خاک جمهوری ارمنستان به کسی کریدور بدهیم، اما علاقه مند به باز کردن و رفع انسداد جاده ‌ از طریق خاک جمهوری ارمنستان هستیم. جمهوری ارمنستان این منطق را دارد که همه کشورهای منطقه از جمله ارمنستان و آذربایجان می‌توانند از این جاده استفاده کنند.»نخست وزیر ارمنستان تلفات این کشور طی درگیری‌های شدید با جمهوری آذربایجان را نیز اعلام کرد.نیکول پاشینیان در پارلمان ارمنستان اعلام کرد که ۴۹ نظامی ارمنستانی در جریان درگیری‌های تازه کشته شدند.به گفته نخست‌وزیر ارمنستان، نظامیان جمهوری آذربایجان به مواضع ارمنستان حمله کردند.این در حالی است که وزارت خارجه جمهوری آذربایجان طرف ارمنستانی را به انجام «اقدامات تحریک‌آمیز گسترده» متهم کرد.سران ارمنستان تصمیم گرفتند که از روسیه، سازمان امنیت دسته جمعی و شورای امنیت سازمان ملل برای مقابله با «تجاوزگری» جمهوری آذربایجان درخواست کمک کنند.
رسانه‌های ارمنستانی از برگزاری نشست ویژه شورای امنیت این کشور با حضور نخست‌وزیر، رئیس‌جمهور و رئیس پارلمان با موضوع درگیری‌های شدید با جمهوری آذربایجان خبر دادند. شورای امنیت ارمنستان در این جلسه «در ارتباط با تجاوز به قلمرو مستقل جمهوری ارمنستان، تصمیم گرفته شد رسما از فدراسیون روسیه برای اجرای مفاد "معاهده دوستی، همکاری و کمک متقابل" و همچنین سازمان پیمان امنیت جمعی و شورای امنیت سازمان ملل درخواست کمک شود».درخواست ارمنستان از روسیه و سازمان پیمان امنیت جمعی برای مقابله با جمهوری آذربایجان در شرایطی مطرح می‌شود که درگیری‌های شدید دو کشور خبرساز شده است.«سازمان پیمان امنیت جمعی» کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان را در بر می گیرد.وزیر خارجه آمریکا به دور جدید درگیری‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان واکنش نشان داد و خواستار توقف فوری این درگیری‌ها شد. به دنبال درگیریهای سنگین میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان، دولت ایروان از ادامه تلاش نظامیان آذربایجانی برای پیشروی به سمت خاک خود خبر داد.
یک رسانه روس خبر داد که ارتش جمهوری آذربایجان در حملات شب گذشته به مواضع ارمنستان، از پهپاد انتحاری «هاروپ» ساخت رژیم صهیونیستی استفاده کرد.در شرایطی که درگیری‌های شدید جمهوری آذربایجان و ارمنستان خبرساز شده است، یک رسانه روس خبر داد که باکو به پهپاد اسرائیلی برای انجام این حملات متوسل شد.«بلغاریا نیوز» به نقل از «کانفلیکت نیوز» که یک رسانه روسی فعال در زمینه خبرهای نظامی است، گزارشی درباره درگیری‌های شب گذشته شدید جمهوری آذربایجان و ارمنستان منتشر کرد.از پهپاد «هاروپ» متعلق به نیروی هوایی جمهوری آذربایجان در حملات به مواضع ارمنستان استفاده شد. هاروپ، پهپاد انتحاری ساخت شرکت صنایع هوافضای رژیم صهیونیستی (موسوم به «آی‌اِی‌آی) است.به روایت کانفلیکت نیوز، از این پهپاد انتحاری برای حمله به یک انبار مهمات و همچنین یک واحد نظامی نیروهای مسلح ارمنستان در «جرموک» و «سوتک» استفاده شد.
این رسانه روس، استفاده جمهوری آذربایجان از پهپاد انتحاری ساخت رژیم صهیونیستی را مسبوق به سابقه خواند و نوشت: «استفاده از هاروپ توسط نیروهای مسلح آذربایجان، برای اولین بار نبوده است. در جریان درگیری در قره باغ کوهستانی طی سال‌های ۲۰۱۶، ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰ تجربه جنگی واقعی هاروپ انجام شد».کانفلیکت نیوز افزود: «استفاده‌کنندگان این پهپاد غیر از آذربایجان، اسرائیل، آلمان، مغرب، هند، ترکیه و سنگاپور هستند. هیچ اطلاعاتی درباره اینکه آذربایجان چه مقدار مهمات هاروپ از اسرائیل خریده است، در دست نیست».
در این میان وزیر امور خارجه ترکیه در واکنش به تنش میان نیروهای باکو و ایروان از جمهوری آذربایجان جانبداری کرد و گفت، ارمنستان باید اقدامات تحریک‌آمیز خود را متوقف کند.«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه در این باره گفت: «ارمنستان باید اقدامات تحریک‌آمیز خود را متوقف کند و بر مذاکرات صلح و همکاری در چارچوب آشتی‌ای که با جمهوری آذربایجان به آن دست یافته است، متمرکز شود».به دنبال درخواست ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی برای مقابله با «تجاوزگری» جمهوری آذربایجان، این سازمان از تدارک برای پایان دادن به درگیری‌های دو کشور خبر داد.شورای امنیت به درخواست فرانسه، جلسه‌ای اضطراری برای بررسی دور جدید درگیری‌ها بین نظامیان ارمنستانی و جمهوری آذربایجان برگزار خواهد کرد.
وزارت دفاع باکو مدعی شد: «درگیری‌ها بعد از اینکه نیروهای ارمنستانی حملات گسترده‌ای را به مناطق داش‌کَسَن، کلبجر و لاچین در نزدیکی مرز انجام دادند. نیروهای ارمنستانی با حملات خمپاره‌ای، مواضع و سنگرها و پایگاه‌های جمهوری آذربایجان را در مناطق مرزی هدف گرفتند که منجر به تلفات خدمه و آسیب‌رسیدن به زیرساخت‌های نظامی شد».ساکنان مناطق مرزی با انتشار فیلم‌هایی گفتند صدای شلیک مداوم توپخانه و تبادل آتش با استفاده از سلاح‌های سنگین بین نظامیان جمهوری آذربایجان و ارمنستان به گوش می‌رسد.


کد مطلب: 123909

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/news/123909/تقلای-بیگانگان-افروختن-آتش-جنگ-قفقاز

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir