کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن اشاره به نقش غربی‌ها در کند شدن مذاکرات

ایران به‌دنبال توافق پایدار است نه موقت

20 دی 1400 ساعت 22:59


سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن اشاره به عملکرد غربی‌ها در کند شدن روند مذاکرات گفت که به دنبال یک توافق پایدار و قابل اتکا در وین هستیم و هیچ تاریخ ساختگی را قبول نداریم و از سرعت پیشرفت مذاکرات راضی نیستیم.
«سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز در نشست هفتگی با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی درباره زمان دور پنجم مذاکرات با عربستان نیز اظهار داشت: دور آتی گفت‌وگوها با عربستان به میزبانی عراق در دستور کار است. به محض نهایی شدن اطلاع رسانی خواهم کرد.وی درباره اظهارات جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در خصوص تحریم‌های جدید ایران علیه مقامات آمریکایی و هشدار به ایران گفت: آمریکا عادت کرده یکجانبه تحریم کرده و فشار می‌گذارد و عادت ندارد که در روابط بین‌الملل در موضع برابر صحبت کند و باید عادت کند با قواعد آمره بین‌المللی نمی تواند به عنوان قواعد داخلی خود رفتار کند.
خطیب‌زاده با اشاره به ترور شهید سلیمانی خاطرنشان کرد: آن چه در شامگاه ۱۳ دی رخ داد یک جنایت جنگی و جنایت آشکار بر علیه یکی از اتباع بلندمرتبه ایران بود. ایران عاملان، آمران و مباشران و آن‌هایی که در این جنایت آشکار دست داشتند را پیگیری قضایی خواهد کرد و تا زمانی به پیشگاه عدالت بیایند از هیچ تلاش فروگذار نخواهد کرد. سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات جاری در وین هم گفت:‌ درباره آنچه در وین اتفاق می‌افتد نتیجه تلاش همه طرف‌هاست که به تفاهم پایدار برسیم. در وین آن چه اتفاق می‌افتد تمرکز بر چهار موضوع رفع تحریم‌ها، تضمین‌ها، راستی آزمایی و موضوعات هسته‌ای است و پیشرفت های خوبی بوده و در برخی پیشرفت ها بیشتر یا کمتر‌ بوده است. موضوعات باقیمانده موضوعات حائز اهمیتی است. ما به نقاطی رسیدیم که این نقاط به ما نشان خواهد داد که آیا طرف مقابل اراده لازم را برای پیشبرد مذاکرات دارد یا خیر. سرعت گفت‌وگوها برای ایران مهم است، ولی سرعت امر دو طرفه است، نمی‌شود طرف مقابل لاک پشتی حرکت کند و از ما توقع سرعت نور داشته باشد. ما باید به مذاکراتی ادامه دهیم که نتیجه آن توافق پایدار و قابل اتکا باشد و این هم با سرعت بیش از حدی که از سوی ما فقط اعمال شود، همخوان نیست. ایران به دنبال توافق پایدار و قابل اتکا است.خطیب‌زاده بیان کرد: گفت‌وگوهای وین برای اطمینان از بازگشت مسئولانه آمریکا به برجام است و هیچ موضوعی فراتر از برجام را نه گفت‌وگو کرده و نه می‌پذیریم. ایران و آمریکا از طریق متن‌های مکتوب غیررسمی نظرات خود را بیان کردند در چهار موضوع رفع تحریم‌ها، تعهدات هسته‌ای و تضمین‌ها و راستی آزمایی بوده است که دولتی در واشنگتن دوباره روابط بین‌الملل و این توافق را به سخره نگیرد. این گفت‌وگوهای غیررسمی و مکتوب آرشیوی از مواضع است و هیچ موضوعی فراتر از این صحبت نکردیم.وی گفت: ما نه خوشبین هستیم نه بدبین، ما با واقع نگری مذاکره می‌کنیم و با واقع نگری به مردم گزارش می‌دهیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره توافق موقت در مذاکرات وین نیز اظهار داشت: ما به دنبال یک توافق پایدار و قابل اتکا هستیم و هیچ توافقی که این دو مولفه را نداشته باشد در دستورکار ما نیست. همه باید تلاش کنیم که بازگشت آمریکا به برجام همراه با اخذ تضامین لازم و راستی آزمایی است و چرخه‌ای از رفع تحریم‌ها هم باید انجام شود. این با هیچ توافق موقتی حاصل نمی‌شود.این دیپلمات ارشد ایرانی درباره توافقنامه ۲۵ ساله ایران و چین و اقدامات عملیاتی در حوزه نفت و گاز نیز خاطرنشان کرد: امیرعبداللهیان آخر هفته عازم چین است به دعوت همتای چینی و موضوعات مختلفی در دستورکار گفت وگوها داریم و نقشه راه ۲۵ ساله یکی از این موضوعات است. مجریان آن بخش‌های مختلف هستند. دستورکار ما بسیار متنوع است و موضوعات متنوعی در همین چارچوب در دست پیگیری است. وی درباره تغییر مذاکره کنندگان آلمان و انگلیس در وین نیز گفت: این تغییرات به خاطر تغییر دولت در آلمان و تغییر مذاکره کننده انگلیسی به خاطر بازنشستگی نماینده قبلی بوده است. شاید بیشتر مربوط به حاشیه است. انتظار ما از سه کشور اروپایی این است که خودشان را به عنوان عضو برجام بدانند و نه نماینده طرف خاصی و براساس این واقعیت به عنوان یکی از اعضای مانده در برجام تلاش کنند اطمینان را همه اعضا پیدا کنند که آمریکا به صورت راستی آزمایی و موثرو با ارائه تضمین‌ها به برجام برگردند و از تقسیم کار اجتناب کنند. تصور ما این است سه کشور اروپایی باید به هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام اجازه دهند گفت‌وگوها را در مسیر سازنده ادامه دهد و اگر این مسیر را ببینم به توافق پایدار خواهیم رسید.سخنگوی وزارت خارجه درباره موانع موجود در مذاکرات وین اظهار داشت: هم موانع موضوعی داریم و هم موقعیتی. در موضوع هسته‌ای پیشرفت های خوبی داشتیم و می‌توانیم توافقات خوبی داشته باشیم.
لازم به ذکر است نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفت، هرگونه توافق حاصل از مذاکرات جاری در وین برای کابینه او الزام آور نخواهد بود.بنت گفت در جلسه کنست گفت، کابینه او به هرگونه توافق میان ایران و کشورهای ۱+۵ مقید نخواهد بود و «حق آزادی عمل را برای خود محفوظ نگه می‌دارد».در این میان بر اساس نظرسنجی جدید موسسه «مورنینگ کانسالت»، اکثر رای‌دهندگان آمریکایی از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ایران حمایت می‌کنند و بسیاری از آن‌ها معتقدند تحریم‌ها علیه ایران باید رفع شود.در این نظرسنجی، ۵۶ درصد از شرکت‌کنندگان از برجام اعلام حمایت کردند، ۱۸ درصد نظری نداشتند و ۲۶ درصد با آن مخالف بودند. آن‌ها همچنین با کثرت ۴۲ درصدی از برداشته شدن تحریم‌ها علیه ایران برای آغاز مذاکرات حمایت کردند، در حالی که ۲۳ درصد نظری نداشتند و ۳۵ درصد مخالف این اقدام بودند.


کد مطلب: 121236

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/121236/ایران-به-دنبال-توافق-پایدار-نه-موقت

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir