کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مردم آذربايجان را دريابيد

زلزله سرما

21 مهر 1391 ساعت 21:20


در حاليكه اين روزها هواي سرد در مناطق آذربايجان شمالي وضعيت اسفباري را بوجود آورده است اما كماكان قول و قرارها براي به سامان رساندن وضعيت زندگي در آذربايجان به مرحله اجرايي نرسيده است.
طبق گزارش هاي رسيده مسكن كماكان اولويت نخست زلزله زدگان آذربايجاني بوده و مردم اين منطقه براي امكانات بهداشتي نيز در مضيغه قرار دارند.
نماینده ورزقان در مجلس با اشاره به آغاز فصل بارندگی در مناطق زلزله زده و وخیم تر شدن وضعیت مردم، می گوید که بعد از سه ماه هنوز مردم ورزقان در چادر زندگی می کنند و دولت هیچ کانکسی به این شهرستان منتقل نکرده است.الله ویردی دهقانی نماینده ورزقان در مجلس با اشاره به آتش سوزی در برخی چادرهای مناطق زلزله زده می گوید: وسایل گرما زا در برخی روستاها باعث اتش سوزی در چادرها شده است. این آتش سوزی نه تنها شرایط زندگی را برای زلزله زدگان سخت تر کرده، بلکه ادامه حضور در چادرهای هلال احمر جان مردم را به خطر می اندازد، چنانکه که در شهرستان هریس یک نفر بر اثر آتش سوزی چادر ها جان باخته است.
نماینده ورزقان در مجلس علت آتش سوزی در چادرها را اتصال برق و کابل کشی نا مناسب در چادرها عنوان می کند و می گوید که با این وضعیت باید نگران زلزله زدگان باشیم. چون زیر ساخت های برق کشی مناطق زلزله زده بسیار قدیمی است و جواب گوی استفاده همه زلزله زدگان از وسائل گرمازای برقی را ندارد. در صورت استفاده زیاد هم چنین اتفاق های دردناکی رخ می دهد.
به گفته او همچنین مسئولان برق منطقه ای نیز به بهانه قدیمی بودن زیر ساخت های برق کشی مناطق زلزله زده به زلزله زدگان اجازه استفاده گسترده از بخاری های برقی را نمی دهند.
نماینده شهرستان ورزقان همچنین از آتش گرفتن حدود ۲۵ چادر هلال احمر در این شهرستان خبر می دهد و تاکید می کند که وضعیت اسکان اضطراری نباید بیش از این ادامه پیدا کند. به گفته او بر اساس استاندارد های اسکان اضطراری باید پس از نزدیک به ۵۰ روز تمام شود و چادر ها جمع آوری شود، اما هنوز در مناطق زلزله زده مردم در چادرها زندگی می کنند. باید خیلی وقت پیش شرایط اسکان موقت را برای زلزله زدگان فراهم می کردند که هنوز هیچ اتفاق در این زمینه نیفتاده است.
پیش از این سخنگوی امداد و نجات جمعیت هلال احمر از آتش گرفتن ۱۰ چادر زلزله زدگان در روستای قره جا واقع در شهرستان هریس خبرداده بود.دهقانی با اشاره به توزیع بسیار محدود اتاق های پیش ساخته در مناطق زلزله زده، توضیح می دهد: ما از مسئولان می خواهیم سرعت کار و توزیع کانکس های اسکان موقت را افزایش دهند و مردم را از وضعیت فعلی نجات دهند. متاسفانه وضعیت در شهر وزرقان بسیار وخیم تر است.
نماینده ورزقان در مجلس به نامه هایی که به رئیس جمهور، وزیر مسکن، رئیس بنیاد مسکن و دفتر مقام معظم رهبری اشاره می کند، اما می گوید: من بارها وضعیت ورزقان را برای مسئولان کشور توضیح داده ام. ما در ورزقان خانه سالم و قابل سکونت نداریم. صد در صد ساختمان های ورزقان آسیب دیده است. ۶۵ درصد از ساختمان ها را خراب کرده اند که از نو بسازند، که این ساخت و سازها به تازگی و با آغاز فصل سرما آغاز شده است.
او با اشاره به آغاز فصل سرما در مناطق زلزله زده و آغاز قریب الوقوع بارش برف، تاکید می کند که بنیاد مسکن نمی تواند وعده هایی که درباره ساخت خانه های دائمی برای زلزله زدگان داده است را اجرایی کند. مردم مناطق زلزله زده در انتظار زمستان بسیار سرد و سختی هستند و دولت و مسئولان هرچه زودتر باید چاره جدی برای این موضوع بیندیشند. اما تمام اظهارات در حد حرف و وعده باقی مانده است.
به گفته دهقانی مردم شهر ورزقان هنوز در چادر کف خیابان ها زندگی می کنند و بارندگی های منطقه مشکلات فراوانی را برایشان بوجود می آورد.نماینده ورزقان از وعده دولت برای وام های دو میلیونی بلاعوض به مردم زلزله زده سخن می گوید و تصریح می کند: مسئولان گفته اند دو میلیون وام به زلزله زده ها می دهیم که خودشان کانکس تهیه کنند. اما آیا می توان با این مبلغ کانکس تهیه کرد؟ وقتی دولت خودش نمی تواند کانکس تهیه کند، چه انتظاری از مردم می رود که با این مبلغ کم کانکس بخرند. این وظیفه دولت است.
آنطور که نماینده ورزقان می گوید هنوز دولت و وزارت مسکن هیچ کانکسی برای اسکان موقت زلزله زدگان این شهرستان در اختیارشان نگذاشته است. تنها چند کانکس از سوی برخی افراد خیر در اختیار مردم قرار داده شده است. دولت باید هرچه سریعتر به وضعیت مردم در ورزقان رسیدگی کند. مردم بسیار ناراحت و عصبانی هستند.
او با اشاره به بیماری های ویروسی که به دلیل آغاز فصل سرما در منطقه آغاز شده است، تاکید می کند که هرچقدر این وضعیت ادامه داشته باشد، بحران های دیگری گریبانگیر مردم و مسئولان خواهد شد و وضعیت را پیچیده تر می کند.

بايد اعتبارات لازم در نظر گرفته شود
اين در حالي است كه وزیر بهداشت با توجه به سرد شدن هوا نسبت به مشکلات ناشی از حیوان زدگی و حیوانات اهلی رها در مناطق زلزله زده هشدار داد.
دکتر مرضیه وحیددستجردی در حاشیه بازدید از مناطق زلزله‌زده آذربایجان شرقی گفت: در زلزله اخیر برخی روستاها و حتی مناطق شهری به صورت صد در صد تخریب شده‌اند. برخی خانه‌های بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی روستایی و شهری هم طوری صدمه خورده‌اند که قابلیت استفاده ندارند و ممکن است با پس لرزه‌های بعدی فرو بریزند، اما با این وجود پرسنل مراکز بهداشتی درمانی ارائه خدمت را تعلیق نکرده‌اند و این خدمات همچنان ارائه می‌شود.
وی افزود: به عنوان مثال در ورزقان خدمات بهداشتی، درمانی در مرکز آموزش‌های فنی حرفه‌ای ارائه می‌شود حتی در روستاهایی که تخریب ۱۰۰ درصدی صورت گرفته این خدمات در زیر چادرها به زلزله زدگان ارائه می‌شود. خانه‌های بهداشت بیش از ۱۰۰ روستا در قالب چادر ارائه خدمت می‌کنند. در مابقی روستاها و مناطق تیم‌های سیار پزشکی شامل پزشک، ماما، پرستار و تیم‌های بهداشت محیط و مبارزه با بیماری‌ها در قالب ده‌گردشی با ماشین‌های سیار خدمات لازم را ارائه می‌دهند.
وزیر بهداشت گفت: امیدواریم قولی که داده شده بود که از طریق بنیاد مسکن خانه‌های بهداشت تخریب شده و نیازمند نوسازی، هرچه سریعتر بازسازی شوند. حدود ۱۱۵ مرکز بهداشتی درمانی نیز در زلزله اخیر یا تخریب شده‌اند یا نیازمند بازسازی هستند که لازم است هرچه سریعتر به بهره‌برداری برسند تا خدمت رسانی از چادر و مراکزی که درمانی نیستند،‌ به خانه‌های بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی بازگردد و به این ترتیب با فراغ بال بیشتری خدمت رسانی‌های لازم صورت گیرد.
دستجردی درباره مهمترین مشکلات بهداشتی درمانی زلزله زدگان گفت: در حال حاضر مسائل مختلفی مردم و از جمله ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی را تهدید می‌کند. امیدواریم همانطور که برای ساخت مسکن و سرپناه مردم کار می‌شود با همان نسبت و با همان اولویت نیز مراکز بهداشتی درمانی تخریب شده و صدمه دیده ساخته شوند تا بتوانیم خدمات بهتری را ارائه دهیم.
وی افزود: از نظر ارائه خدمات، مشکلات بهداشتی بیشتر مربوط به فضای فیزیکی نامناسب است. این فضاهای چادری علیرغم آنکه سمپاشی می‌شوند و در جلوگیری از وجود مشکلات عفونت و غیره تلاش می‌شود، اما فضای مناسبی برای ارائه خدمت نیستند.
وزیر بهداشت به مشکلات بهداشتی مردم نیز اشاره کرد و افزود: هوا رو به سرد شدن پیش می‌رود، شبها بسیار سرد است، با بارش باران نیز مشکلات بسیاری ایجاد می شود، با سردتر شدن هوا مشکلات بیشتر خواهد شد. چادر‌ها مجتمع و نزدیک به هم هستند و امکان ورود بیماریهای واگیر با وجود تلاش روز افزون پرسنل بهداشتی،‌ وجود دارد.
وی به رصد بهداشت محیط مناطق زلزله‌زده از سوی تیم‌های بهداشت محیط اشاره کرد و افزود: بهداشت محیط، کلرزنی و میکروب سنجی آب،‌ رفع فاضلاب و تمام مسائل بهداشت محیط به صورت جدی رصد می‌شود. بیماریها نیز یک به یک مورد بررسی قرار می‌گیرند، اما سرمای محیط و حتی مشکلات ناشی از حیوان گزیدگی و حیوانات اهلی رها، افراد را تهدید می‌کند. وزیر بهداشت افزود: مطلب دیگر مربوط به توالت‌ها و سرویس‌های بهداشتی است. باید بر سرویس‌های بهداشتی و حمام‌های بهداشتی نظارت جدی صورت گیرد. بیشتر شکایت زلزله زدگان از این موارد است. هرچند تیم‌های بهداشتی وزارت بهداشت نظارت کرده و گزارش‌ دهی می‌کنند، اما به نظر می رسد دستگاه‌هایی نظیر دهیاری‌ها، شهرداری‌ها، استانداری و دیگر مراکز مربوطه نیز باید به این اماکن بهداشتی به صورت جدی نظارت داشته و به وظایف خود عمل کنند.
دستجردی افزود: در شهر ورزقان مردم عنوان می‌کنند که از نظر ساخت و ساز، رسیدگی خوبی به آنها نمی‌شود در این زمینه یا مردم باید توجیه شوند یا باید دیده شود که آنها چه مشکلاتی دارند و به مشکلات آنها رسیدگی شود. به نظر می‌رسد مشکل بیشتر مربوط به فضای فیزیکی است.
وی افزود: این فضای فیزیکی غیر از مسکن موقت که همان چادر است باید مشکل مربوط به مسکن‌های متوسط مانند کانکس‌ها نیز رفع شود تا مسکن دائمی زلزله زدگان به صورت خانه‌های مناسب در اختیارشان قرار گیرد. وزیر بهداشت با اشاره به هزینه‌هایی که تیم‌های بهداشتی وزارت بهداشت برای رسیدگی به مسائل بهداشتی - درمانی مناطق زلزله‌زده انجام می‌دهند، افزود: تیم‌های بهداشتی ما نیز هزینه‌های فراوانی می‌کنند. این هزینه‌های فراوان؛ چه هزینه‌های جاری چه هزینه‌های عمرانی را هیچ ارگانی جبران نمی‌کند و متاسفانه این هزینه‌ها همچنان بر دوش دانشگاه و در نهایت بر دوش وزارت بهداشت باقی می‌ماند. امیدواریم برای دستگاه بهداشت و درمان نیز اعتبارات لازم برای رسیدگی هرچه بهتر به زلزله زدگان در نظر گرفته شود.


کد مطلب: 77478

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/77478/زلزله-سرما

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir