?>?> سیاست روز - پارك = پنچری - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

پارك = پنچری

14 دی 1392 ساعت 20:02

افرادی كه روی در ورودی پاركینگ و منزلشان تابلوی توقف ممنوع را می زنند حق دارند با شخصی كه خودروی خود را مقابل پل یا در ورودی ساختمان پارك كرده، از طریق قانون برخورد كنند چرا كه حق رفت و آمد را از ساكنان سلب كرده و مرتكب جرم (ممانعت از حق و همچنین ایجاد مزاحمت) شده است.


بی شک بارها و بارها به هنگام رانندگی در خیابان های شلوغ شهرهای بزرگ و به ویژه در زمانی که به دنبال محلی برای پارک کردن خودروی خود می گردید شاهد نصب تابلو های متعددی مبنی بر « پارك = پنچری » بوده اید. نصب این تابلوها در برخی از موارد موثر بوده و در برخی از موارد نیز نه تنها موثر نبوده بلکه موجب ایجاد درگیری هایی شده و وقوع حوادث ناگواری شده است.
روزانه در کلان شهری مثل تهران حدود ۵۵۰۰۰۰۰ خودرو در خیابان های شهر رفت و آمد می كنند و حدود ۱۳۰۰ خودرو جدید به خیابان های تهران اضافه می شود و هر روز به غیر از زمان تلف شده در راه بندان های خیابان ها، مقدار زیادی از وقت شهروندان برای پیدا كردن جای پارك خودرو تلف می شود.
پارک خودرو بر روی پل ها و درب های ورودی پارکینگ آپارتمان ها از دیدگاه قانون: بسیاری از افراد همواره از نبود قانون در این خصوص گلایه می کنند در حالیکه این افراد علیرغم اینکه گواهی راهنمایی و رانندگی را اخذ نموده و در امتحان آیین نامه مذکور نیز نمره قبولی را گرفته اند اند عملاً ماده ۱۶۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی را فراموش کرده اند.
به استناد ماده ۱۶۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی، ایستادن یا توقف وسایل نقلیه در برخی مكان ها ممنوع است كه پیاده روها و گذرگاه های عابر پیاده از جمله آن هاست. همچنین توقف در مقابل ورودی خیابان ها، جاده ها، كوچه ها یا جلوی ورودی و خروجی ساختمان ها و یا كنار وسیله نقلیه ای بطور دوبله و بالاخره در خیابان هایی كه پیاده رویشان قابل عبور نیست و پیاده ها مجبورند از سواره رو عبور كنند ممنوع است. به این ترتیب افرادی كه روی در ورودی پاركینگ و منزلشان تابلوی توقف ممنوع را می زنند حق دارند با شخصی كه خودروی خود را مقابل پل یا در ورودی ساختمان پارك كرده، از طریق قانون برخورد كنند چرا كه حق رفت و آمد را از ساكنان سلب كرده و مرتكب جرم (ممانعت از حق و همچنین ایجاد مزاحمت) شده است.
بارها دیده ایم که یك نفر خودروی خود را جلوی درب یا ورودی پاركینگ ساختمان پارک کرده است و وقتی با پلیس ۱۱۰ تماس گرفته ایم هیچ اتفاق خاصی نیفتاده است و راهنمایی و رانندگی نیز در این خصوص هیچ كاری انجام نمی دهد و حتی چنین خودروهایی را با جرثقیل نیز نمی برند (اگرچه پلیس راهنمایی و رانندگی می تواند چنین خودرویی را با جرثقیل ببرد اما عملا چنین کاری را نمی کنند) و همچنین رانندگان بی ملاحظه را نیز نمی توانند ملزم كنند که مقابل درب خانه ها و پاركینگ ها خودرو را پارک نکنند. در عمل نیز مشاهده می شود که پلیس راهنمایی و رانندگی تنها در صورتی چنین خودرو هایی را جریمه می كنند كه فقط تصادف كرده باشند یا حوادث تلخی رخ داده باشد. البته باید به این نکته نیز توجه نمود که نیروی انتظامی نیز بدون داشتن دستور یا حکم قضایی نمی توانند با چنین رانندگان متخلفی برخورد خاصی کنند و حداکثر می توانند گزارشی را تهیه کنند و تقدیم شاکی نمایند تا شاکی به استناد ماده ۱۶۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی بتواند با مراجعه به دادسرای محل وقوع جرم از صاحب خودرو یا راننده آن شکایت کیفری نماید و با توجه به شلوغی بسیار زیاد دادسراها و دوندگی یک ساله بتواند متخلف را از نظر کیفری محکوم نماید. حال واقعا اگر شخصی قصد پی گیری و تعقیب متخلف از طریق مراجع قضایی را داشته باشد بهتر است به توصیه های زیر عمل کند:
۱- ابتدا با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرد تا پلیس در محل حاضر شود و گزارشی را مبنی بر پارک خودرو در محل ورودی ساختمان یا محل ممنوع تهیه و تسلیم وی نماید.
۲- از محل پارک خودرو تصاویری را تهیه نماید به نحوی که دقیقا پلاک خودرو و محل توقف خودرو بر روی درب پارکینگ ساختمان کاملا واضح و آشکار مشخص شود.
۳- صورتجلسه ای را مبنی بر پارک خودرو در محل ممنوع تهیه نماید و آن را به امضاء حاضرین محل یا شهود حاضر در صحنه برساند تا در دادسرا بتواند از شهادت شهود برای اثبات حقانیت خود کمک بگیرد.
۴- بعد از انجام موارد فوق که همگی کمتر از یک ساعت زمان می برد به دادسرا مراجعه نماید و شکایت خود را تقدیم دادستان محترم نماید تا وفق ماده ۱۶۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی بتواند با متخلف برخورد قانونی نماید.
اگرچه در اکثریت موارد دیده شده است که اشخاص از پی گیری چنین امری صرف نظر می کنند و با چهره ای حق به جانب لاستیک های یک یا چهار چرخ خودرو را پنچر می نمایند که البته این کار نیز جرم محسوب می شود و ادعای جهل به قانون نیز نمی تواند رافع مسئولیت کیفری باشد. در نتیجه شخصی که خودروی خود را بر روی ورودی پارکینگ ساختمانها پارک می کند مرتکب جرم ممانعت از حق و یا ایجاد مزاحمت می شود و شخص هم که چنین خودرویی را پنچر می کند مرتکب جرم ایجاد مزاحمت و به نوعی تخریب اموال می شود و هیچ یک به هیچ بهانه ای نمی تواند از مسئولیت و مجازات کیفری قانون فرار کند. حال اگر شما به هر دلیلی دانسته یا ندانسته خودروی خود را در محلی پارک کردید و پس از مراجعت متوجه شدید که یک یا چند لاستیک خودروی شما پنچر شده است و قصد پی گیری امر را از طریق مراجع قضایی داشتید می توانید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.
۱- ابتدا با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرد تا پلیس در محل حاضر شود و گزارشی را مبنی بر پنچر شدن لاستیک خودرو و مزاحمت به وجود آمده برای شما تهیه و تسلیم شما نماید. چرا که حتی اگر شما هم مرتکب تخلف یا جرمی شده باشید هیچ شخصی حق ندارد راساً و بدون داشتن دستور قضایی خودروی شما را پنچر کند حتی نیروی انتظامی.
۲- از محل پارک خودرو و لاستیک های پنچر شده تصاویری را تهیه نماید به نحوی که دقیقا پلاک خودرو و محل توقف خودرو و لاستیک های پنچر شده نیز کاملا واضح و آشکار مشخص شود.
۳- صورتجلسه ای را مبنی بر پنچر شدن لاستیک های خودرو در محل ممنوع تهیه نماید و آن را به امضاء حاضرین محل یا شهود حاضر در صحنه برساند تا در دادسرا بتواند از شهادت شهود برای اثبات حقانیت خود کمک بگیرد. البته حتما باید با انجام تحقیقات بفهمید که چه شخصی این جرم را مرتکب شده است و از شهودی که در اختیار دارید برای اثبات جرم توسط شخص مرتکب اطمینان حاصل نمایید.
۴- بعد از انجام موارد فوق که همگی کمتر از یک ساعت زمان می برد به دادسرا مراجعه نماید و شکایت خود را تقدیم دادستان محترم نماید تا وفق ماده ۲۴ قانون مدنی و ماده ۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ بتوانید با متخلف برخورد قانونی نماید.
در نتیجه صاحبخانه ای كه تابلو « پارك = پنچری » را به روی در و دیوار خانه اش نصب كرده باید بداند که نصب چنین تابلویی بر روی درب ورودی ساختمان و پارکینگ اگرچه قانونی است اما مجوز قانونی برای پنچر کردن لاستیک خودرو ایجاد نمی کند و اگر چنین کاری را انجام دهد صاحب خودرو می تواند برای چنین فردی دردسر قانونی درست نماید. از سوی دیگر نصب تابلو « پارك = پنچری » بر روی در و دیوار خانه یا قسمتی از خیابان که روبروی محل کسب و کار است به استناد ماده ۲۴ قانون مدنی ممنوع است و جرم محسوب می شود. اما قانون در خصوص نصب تابلوهای تهدیدكننده به پنچری لاستیک خودرو چه ضمانت اجرایی پیش بینی کرده است.
طبق ماده ۲۴ قانون مدنی ایران هیچ كس نمی تواند طرق و شوارع عامه را تملك كند چرا كه جزو اموال عمومی محسوب می شود، بنابراین نصب هرگونه تابلو پارك ممنوع یا تهدید به پنچری خودروها در كوچه ها و خیابان های شهر جرم محسوب می شود و می توان از متخلفان در دادسرا شكایت كرد. طبق این ماده خیابان و كوچه متعلق به عموم است و كسی نمی تواند بگوید در این مكان پارك نكنید مگر مقابل پل ها و درهای ورودی خانه ها. البته باز هم تاکید می نمایم که پارک خودرو در مقابل پل ها و درهای ورودی خانه ها اگرچه ممنوع است اما مجوز پنچر شدن لاستیک خودرو برای صاحب خانه را به ارمغان نمی آورد.

محمد ثباتی
وکیل پایه یک دادگستری


کد مطلب: 85406

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/article/85406/پارك-پنچری

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir