کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رئیس جمهور چین فردا راهی عربستان می‌شود

انتقام‌گیری «شی» از «جو» در حیاط خلوت آمریکا

15 آذر 1401 ساعت 23:01


شی جین پینگ رئیس جمهور چین فردا در حالی برای شرکت در دو نشست با کشورهای عربی به ریاض سفر می کند که این سفر را می‌توان بخشی از انتقام گیری پکن از آمریکا به دلیل دخالت در امور داخلی چین و مسائل تایوان دانست.
یک منبع آگاه در این باره به شبکه آمریکایی CNN گفت که این سفر در راستای مشارکت در دو نشست مهم جداگانه انجام می‌شود. براین اساس، یکی از نشست‌ها با حضور شی جین پینگ میان چین و سران کشورهای عربی و نشست دیگر نیز با حضور وی میان چین و سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برگزار می‌شود.
این منبع آگاه تاکید گرد که دستکم سران ۱۴ کشور عربی در نشست با رئیس جمهور چین حضور خواهند یافت و این دو نشست، نقطه عطفی مهم در روابط کشورهای عربی با چین محسوب می‌شود. رسانه‌های منطقه، برگزاری این نشست‌ها میان چین و کشورهای عربی در شرایطی که در ماه‌های اخیر روابط عربستان سعودی و آمریکا در مساله تولید نفت تا حدودی تنش زا دنبال شده را مهم ارزیابی می‌کنند.سرکنسول چین در دبی نیز اخیراً این نشست را رخدادی مهم در راستای تقویت روابط چین با کشورهای عربی و نقطه عطفی در تاریخ این روابط توصیف کرده بود.شی جین پینگ پیش از این در سال ۲۰۱۶ به عربستان سعودی سفر کرده بود.یک رسانه عربی در گزارشی درباره سفر رئیس‌جمهور چین به عربستان سعودی، بر کاهش نفوذ آمریکا در این منطقه تاکید کرد.
پایگاه خبری-تحلیلی "عربی۲۱" در گزارشی درباره سفر نزدیک "شی جینگ پینگ" رئیس‌جمهور چین به عربستان نوشت: او اولین سفر خود را به عربستان سعودی طی شش سال گذشته به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای تقویت روابط پکن با خلیج فارس انجام خواهد داد؛ منطقه‌ای که واشنگتن به طور سنتی آن را حوزه نفوذ خود می‌داند.
این پایگاه خبری ضمن اشاره به اهمیت دیدارهای رئیس‌جمهور چین با "سلمان بن عبدالعزیز آل‌سعود" شاه عربستان و "محمد بن سلمان" ولی‌عهد او، از شرکتش در دو نشست مشترک با حضور رهبران جهان عرب و اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس خبر داد.به گزارش روزنامه انگلیسی "فایننشال تایمز"، عربستان سعودی و چین توافقنامه‌هایی در حوزه تجارت آزاد و همکاری در زمینه انرژی هسته‌ای را امضا خواهند کرد. این در حالی است که "جو بایدن" رئیس‌جمهور آمریکا، ما ژوئیه گذشته، خطاب به سران کشورهای عربی در جده گفته بود: "ما منطقه را ترک نخواهیم کرد تا جایمان با چین، روسیه یا ایران پر شود.. ایالات متحده به جایی نخواهد رفت."پایگاه تحلیلی عربی۲۱، با توجه به تنش‌های پیش‌آمده بین عربستان و آمریکا، احتمال موفقیت تلاش‌ها برای نزدیکی روابط پکن-ریاض را بسیار قوی‌تر از بهبود روابط سعودی با واشنگتن می‌داند؛ به ویژه اینکه سایر کشورهای عربی منطقه نیز خواهان گسترش روابط اقتصادی با چین هستند.
در این میان در ادامه تقابل میان دو کشور، آمریکا و اروپا در راستای تلاش‌ها برای کاهش گازهای گلخانه‌ای، اعمال تعرفه‌های جدید بر فولاد و آلومینیوم چین را بررسی می‌کنند.به گفته این افراد، به نظر می‌رسد که رایزنی‌های آمریکا و اتحادیه اروپا در مورد میزان تعرفه‌ها تا اواخر سال آینده میلادی به طول بیانجامد.
از سوی دیگر وزیر دفاع چین گزارش پنتاگون درباره برنامه تسلیحاتی هسته ای کشورش را رد کرد و آن را ژستی ناعادلانه و گمانه زنی خواند. پنتاگون در گزارشی که ماه گذشته منتشر کرد مدعی شد چین با سرعت کنونی خود در ساختار هسته ای، احتمالا تا سال ۲۰۳۵ هزار و ۵۰۰ انبار تسلیحات هسته ای خواهد داشت.این رقم تائیدی بر افزایش نگرانی های آمریکا درباره نیت های چین در توسعه ارتش هسته ای خود است. باوجود این تصورات نشان نمی دهند چین در حال افزایش سرعت توسعه جنگی و کلاهکی باشد.
در همین حال مائو نینگ سخنگوی وزیر خارجه چین با انتقاد از دخالت آمریکا و اتحادیه اروپا علیه پکن، تصریح کرد همکاری بین آمریکا و اروپا نباید هیچ شخص ثالثی را هدف قرار دهد.مائو گفت چین قاطعانه مخالف دخالت آمریکا و اتحادیه اروپا در امور داخلی این کشور است. لازم به ذکر است در حالی شی راهی سعودی می شود که برخی گزارش‌های خارجی نشان می‌دهد صندوق سرمایه گذاری عربستان با وام گرفتن سعی دارد نشان دهد مانند گذشته رو به رشد است اما واقعیت چیز دیگریست.در حالی که سرمایه گذاری‌های مستقیم خارجی در عربستان به میزان ۸۵ درصد کاهش یافته است، اما صندوق سرمایه گذاری این کشور تلاش می‌کند با اتخاذ اقداماتی وانمود کند این صندوق به شکل بی سابقه‌ای در حال رشد و سودآوری است.برخی گزارش‌های خارجی نشان می‌دهد صندوق سرمایه گذاری عربستان وام می‌گیرد و بر برخی اموال حکومت مسلط می‌شود تا القا کند که این کشور پیشرفت کرده است.
بانک مرکزی عربستان برای حل بحران نقدینگی، پمپاژ پول را تشدید کرد، زیرا این بحران هزینه‌های وام را به بالاترین سطح از چندین دهه پیش، رسانده است.عربستان از چند دهه پیش زیر فشار تفکر وهابی است و زمانی که برای تغییر تلاش کرد، از مدرنیته، جشن‌های مختلط و بی بند وباری را انتخاب کرد و برای این کار مبالغ سنگینی هزینه کرد. آن هم در حالی که عربستان با بحرانی‌های شدید مالی مواجه است.
بر اساس اطلاعات، در سال کنونی میلادی، سرمایه گذاری‌های مستقیم خارجی در عربستان به شدت و به میزان ۸۵ درصد کاهش یافت و این موضوع شکست چشم انداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان ولیعهد سعودی با هدف متنوع کردن درآمد‌های کشور را تثبیت می‌کند. صندوق سرمایه گذاری به منزله سنگ بنای تحقق این چشم انداز است. روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا فاش کرد صندوق کل سرمایه گذاری عربستان از راهبرد عجیبی استفاده می‌کند به طوری که ۱۷ میلیارد دلار از بانک‌های بین المللی وام گرفت تا وامی به ارزش ۱۱ میلیارد دلار بپردازد. این پمپاژ بی سابقه پول به سرمایه این صندوق است.خبر دیگر آنکه نیروی دریایی عربستان سعودی یک ناوچه دیگر از پنج ناوچه سفارشی خود را از یک شرکت اسپانیایی تحویل گرفت.


کد مطلب: 124578

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/124578/انتقام-گیری-شی-جو-حیاط-خلوت-آمریکا

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir